KRENITE odavde

Škripanje disk kočnice – rešenje

Ovaj članak objašnjava, korak po korak, kako rešiti problem škripanja disk kočnice prilikom kočenja. Poseban članak objašnjava rešavanje češanja disk kočnice – prilikom vožnje, kada se ne koči. Ako je prilikom vožnje, kada se ne koči, prisutan i ovaj fenomen, preporučujem da se prvo pročita taj članak i eliminiše češanje. Zašto? Zato što će se, po uputstvima datim u tom članku, čeljusti namestiti da rade kako treba i budu poravnate sa diskom, a možda i samim tim eliminisati škripa pri kočenju. Ako to ne pomogne (ili ako kočnica ne češe), čitajte dalje.


1. Organske, ili sintered kočione pločice

Kraća digresija (klik za preskakanje)

Glavna podela kočionih pločica po tipu je na “organske” i “sintered”.

Organske pločice (nazivaju se na engleskom: “organic”, “resin”, ili “semi-metallic”) se prave od mekših materijala (kevlar, karbon, guma, s minimumom komadića mekših metala).

Shimano organske ("resin") kočione pločice
Shimano organske (“resin”) kočione pločice
Slika 1

Sintered pločice (zvane i “metal”, ili “metallic”) prave se od komadića metala (slepljenih pomoću visokog pritiska i temperature).

Shimano sintered ("metal") kočione pločice
Shimano sintered (“metal”) kočione pločice
Slika 2

Razlike organskih u odnosu na sintered pločice:

  • Mekše su, pa manje troše diskove.
  • Uglavnom prave manje buke pri kočenju.
  • Malo bolje koče kada su hladne (“odmah hvataju”).
  • Brže se pregreju i lošije koče kada su vrele.
  • Lošije performanse po kiši i blatu.

Kraj digresije

Zašto je ovo važno? Neki kočioni diskovi su projektovani za organske pločice i sa sintered pločicama će praviti neprijatnu buku. Jedino rešenje u tom slučaju je zamena pločica, ili diskova – da se “podudaraju”.

Kočioni disk projektovan isključivo za organske ("resin") kočione pločice
Kočioni disk projektovan isključivo za organske (“resin”) kočione pločice
Slika 3

Ne budu svi modeli svih proizvođača diskova (ni pakni) ovako lepo obeleženi. U tom slučaju, proverite uputstvo proizvođača (i za disk i za pakne, da se vidi jesu li “upareni”). Ako nema uputstva, krajnja mera bi bila nabavka dva nova para pakni: jedne organske, druge sintered, montiranje (pre toga obavezno očistiti disk, kako je objašnjeno u poglavlju 2) i videti da li neke od njih rešavaju problem.


2. Čišćenje i odmašćivanje

Zaprljane, zamašćene pločice i diskovi hoće da škripe pri kočenju. Kako ih očistiti?

Trebaće vam:

  • Neka krpa, za koju pouzdano znate da nije prljava, ili (još gore) zamašćena/nauljena.
  • Sredstvo za čišćenje disk kočnica (eng. “disc brake cleaner” – ima ga po auto radnjama), ili/i alkohol sa preko 90% čistoće (ima ga u supermarketima). Oba su ZAPALJIVA, raditi u dobro provetrenim uslovima, dalje od plamena i izvora toplote.
  • Šmirgla finoće oko 80.

U suštini je sve jedno da li se koristi alkohol, ili sredstvo za čišćenje kočnica. Meni se čini da brake cleaner radi nešto brže (možda i bolje), ali neki modeli mogu oštetiti gumu, plastiku, ili farbu, pa vodite računa. U nastavku teksta koristiću termin “alkohol”, kraće je (Vi koristite šta god mislite da je bolje).

  • Skinite pakne. Očistite kočione klipove krpom, kako biste skinuli prljavštinu i kočionu tečnost sa njih.
  • Očistite pakne krpom i alkoholom.
  • Stavite šmirglu na ravnu podlogu (ili nosač) i trljajte pakne preko njih – da se poravnaju i da se skine površinski sloj (tanak, nemojte ih potrošiti o šmirglu).
  • Očistite pakne ponovo krpom i alkoholom.
  • Očistite diskove pomoću krpe i alkohola. Dobro ih istrljajte. Prljav disk može kontaminirati pločice (i obrnuto).
Pakne pre (desno) i posle šmirglanja (levo).
Sintered pakne pre (desno) i posle šmirglanja (levo).
Izvor: forums.mtbr.com, član WR304
Slika 5

Napomena:

Ako su pakne kontaminirane većom količinom ulja, ili masti, obično će upiti taj lubrikant (pošto je materijal porozan). U tom slučaju, nikakvo šmirglanje i čišćenje neće pomoći. Neki preporučuju da se takve pakne “spale” na plotni, ili u rerni. Visoka temperatura može spaliti mast, ali može i dovesti do odlepljivanja pločica sa nosača. Ja ne bih rizikovao ovako sa kočnicama – nabavite nove pakne… ili nemojte – Vaš je bicikl, novac i život.

Amazon affiliate linkovi:

Sredstvo za čišćenje pakni i diskova - klik za kupovinu
Sredstvo za čišćenje pakni i diskova – klik za kupovinu
99% alkohol za čišćenje - klik za kupovinu
99% alkohol za čišćenje – klik za kupovinu
Krpe od mikrofibera ("magične krpe") - klik za kupovinu
Krpe od mikrofibera (“magične krpe”) – klik za kupovinu

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/skripanje-disk-kocnice-resenje-komentari-clanka.182/

15 misli o “Škripanje disk kočnice – rešenje”

  1. Slucajno su disk i pakne dosle u kontakt sa sprejom WD40. Veoma slabo koci… Da li uopste pokusavati sa ciscenjen ovih diskova i pakni ili kupiti nove?

    • Ćao Gojko,

      Šanse za “oporavak” su male, ali ne i nula. Pakne se mogu dobro okupati 90+ postotnim alkoholom, izribati time i diskovi (to svakako mora pre stavljanja pakni kad se jednom zamasti), pa probati da li koče OK i da li puno škripe.

      Svakako treba imati spremne nove rezervne pakne pri ruci – samo je pitanje da li se želi potrošiti vreme na čišćenje i probu starih, ili se odmah montiraju nove. To je stvar ličnog izbora.

      Ako je WD40 prsnuo na disk, pa ga pakne samo “pokupile,” moguće je da će se moći “popraviti.” WD40 ima veoma malo lubrikanta u sebi, i ako je dovoljno tanak sloj bio na disku, možda pakne ni nisu imale Bog zna koliko da upiju ulja. Ako je prsnuto po paknama, ili ako je po disku bilo prosuto ulje, onda ne verujem da će vredeti ribanje.

      Relja

  2. Hvala puno na detaljnom odgovoru. Prsnuo sam gore kod kormana da osrafim nesto jer je pocelo da rdja, i one cestice su pale dole na disk… Kada sam probao da vozim posle toga, kocnica nije reagovala kao da je nema, to je samo proklizavalo. Stegnem kocnicu maksimalno i disk samo kliza ne hvata uopste. Ocistio sam sa sapunom obicnim disk i malo bolje hvata… ali ovaj WD40 treba zabraniti u blizini bicikla a i automobila… Mogu da zamislim ako bi ovo neko naprskao zlonamerno na disk automobila, auto ne bi mogao da se zaustavi…

    • WD40 ima veoma malo lubrikanta u sebi i dosta je redak (veoma niska viskoznost). Zato ga obično nosim kad radim na terenu, pošto menja i penetrirajuće ulje (“Odvijač sprej” i sl.), i ulje za podmazivanje (za nuždu, pošto nije idealan), a može poslužiti i za čišćenje (samo ne i za odmašćivanje, pogotovo stvari poput kočnica koje moraju biti 100% bez lubrikanta na dodirnoj površini). Pogotovo kad idem biciklom ili motorom – jer mi je tad ograničena i nosivost, i gabariti alata koji mogu vući sa sobom.

      U servisu često koristim MOTIP PTFE (“Teflonski” sprej) – isto u spreju.

      Kod oba ta proizvoda, uvek gledam držati krpicu da sprečim prskanje ka delovima koji se ne smeju namastiti (kočnice, gume i sl.).

      Prednost spreja je što pod pritiskom može lako i brzo prodreti u uske prolaze. To prskanje pod pritiskom je i mana. Zato recimo ne volim lubrikante za lanac u spreju – tu kapanjem mogu sasvim lepo naneti lubrikant na svaku kariku, a sprej samo povećava verovatnoću da greškom prsnem i tamo gde ne treba.

      Inače se volim šaliti kako sve živo popravljam pomoću WD40 i zip vezica:
      “Ako se ne mrda, a treba da se mrda – WD40.
      Ako se mrda, a ne treba da se mrda – zip vezice.”

      🙂

      Relja

  3. Hvala puno na odgovoru. Ipak sam rešio da ne rizikujem i da kupim nove diskove i pakne. Imam sada na bicikli resin pakne i disk 160mm sa 6 srafova. Gledaj ima posebnih diskova sa resin i metalne pakne. Razmišljam se da uzmem Rotor disk kočnice Shimano SM-RT56 S 160 mm 6-bolt type, nije navedeno da li mogu samo resin, pretpostavljam da mogu i metalne pakne ? Ali mi je potpuno nejasno kako da izaberem pakne da mogu da se stave u moje kocnice Radius, i da budu metalne jer nije naglaseno? Potpuno sam zbunjen. ????

    • Ćao Gojko,

      Kupovina novih diskova nije neophodna jer čelik diskova ne upija ulje i treba ih samo dobro izribati (što svakako preporučujem da se uradi i sa novim diskovima nakon montiranja, a pre montiranja kočionih čeljusti sa paknama).

      Što se vrsta pakni tiče, ako proizvođač diska u specifikacijama ne navodi da mogu i metalne pakne, ja bih išao na siguricu sa organskim paknama. To zavisi od modela diska, ne od kočionih čeljusti.

      Relja

  4. Hvala puno na odgovoru.
    Pa hajde probacu da diskove i pakne ocistim sa sprejom i malo ismirglam, pa cu videti kako ce biti.
    Gledao sam klip za U Lock od Abus-a. Kupio bih tu bravu od 30 cm duzine, ona je 10 cm sirine. Ali ne znam da li moze da se bicikl zakljuca za banderu, posto u Kragujevcu nema mesta za zakljucavanje bicikla, ima samo bandere koje su sirine oko 10 cm i sire… A ona folding brava od Abusa koja ima karike i nitne, vidim da je 80cm duzine, pitanje da li i to moze da se obavije oko bandere koja je 10 cm?

    • Ćao Gojko,

      Dobro pitanje na koje imam odgovor jer nas muči isti problem. 🙂
      Abus Bordo 6500 (bolji, skuplji model, jer je 6000 loša brava) dolazi u verziji od oko 80 cm, i jednoj dužoj (ne znam napamet koliko cm).
      Ta od 80 može da se veže oko bandere i kroz čeonu cev rama.

      Lanac, sa druge strane, mogu vezati oko bandere, kroz ram, i kroz prednji ili zadnji točak.

      Opet, lanac je puno kabastiji i nepraktičniji za nošenje.

      Potkovica, sa druge strane, ne može ništa kad su bandere u pitanju (uži stubovi saobraćajnih znakova su OK doduše).

      U praksi najčešće nosim samo Bordo, barem za sad, da kucnem o drvo, još nisu počeli masovno krasti delove s bicikala u Novom Sadu (ne mogu se prodati, ljudi hoće ceo bicikl za 10 evra kad znaju da je kraden).

      Relja

  5. Pa verovatno cu kupiti taj Abus, vidim da je oko 100 eur. Ali ne jos, mislim da ce potkovica za sada za zavrsi posao. Treba mi dok sam na bazenu da zakljucam bicikl.
    Danas sam skinuo diskove, sa Textar sprejom sam ocistio diskove i pakne, i posle pakne ismirglao.
    Vratio sve na mesto i opet ista prica, ne hvataju.
    Moram da kupim nove pakne sutra, vidim neke Shimano za 800 dinara po paru, izgledaju isto kao moje.
    Racunam da sam diskove ocistio.
    Bio sam u Novom Sadu u novembru 2022, i odusevio sam se koliko ima biciklistickih staza, svuda moze da se ide biciklom, i ljudi voze bicikl. Ovde u Kragujevcu ima samo jedna biciklisticka staza u Sumaricama, kod Spomen Parka, i to je to! Tesko ce kod nas i da se naprave staze za bicikliste jer su inace mali trotoari i ulice.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content