KRENITE odavde

Češanje disk kočnice – rešenje

Češanje disk kočnice zna biti iritirajuće. Napisao sam poseban članak u kojem sam objasnio zašto je češanje “inherentan” problem tehnologije disk kočnica. Takođe, poseban članak se bavi kočnicama koje škripe prilikom samog kočenja. Ovaj članak je napisan u formi korak po korak uputstva, kako bi se lakše moglo pratiti objašnjenje i rešio problem. Počeću sa jednostavnijim i bržim metodama, pa ići ka komplikovanijim (za slučaj da prethodne ne pomognu).


1. Provera oštećenja i ispravnosti

Zavrtite točak i vidite da li disk ima osmicu (mrda li se levo-desno). Ima li na disku nekih brazdi, izbočina, oštećenja? Da li ležaj točka ima lufta? Vidite da li ručice kočnica idu lepo i ravnomerno kada se povlače i otpuštaju. Ima li oštećenja (ili curenja) na bužirima (i sajlama kod mehaničkih disk kočnica)? Da li je kočiona tečnost menjana na vreme (za hidraulične disk kočnice) i ima li vazduha u sistemu?

Sve navedene stvari mogu praviti probleme i ako se ne provere (i ne reše), možete izgubiti sate pokušavajući neuspešno da namestite kočnice. Objašnjenje kako to sve popraviti zahteva posebne članke – kada stignem.

Ako je to sve OK, onda preći na korak 2.


2. Položaj točka u prihvatima (dropovima)

Popustite šrafove, ili quick release ručicu, koji drže točak u prihvatima (“dropovima”) i vidite je li legao do kraja. Pritiskanje bicikla od gore dok “stoji na svojim točkovima” pomaže. Kada ste se uverili da je sve leglo kako treba, zategnite točak.

Otpustiti quick release ručicu i pritisnuti bicikl na dole (1), proveriti je li točak legao lepo u dropove, do kraja, sa obe strane.
Otpustiti quick release ručicu i pritisnuti bicikl na dole (1), proveriti je li točak legao lepo u dropove, do kraja, sa obe strane.
Slika 1

Proverite da li je disk sada poravnat sa kočionim čeljustima. Ako nije, pređite odmah na korak 3.

Provera da li su kočione čeljusti (1) poravnate sa diskom (2)
Provera da li su kočione čeljusti (1) poravnate sa diskom (2)
Slika 2

Ako sve deluje OK, kao na slici 2, zavrtite točak – možda je češanje već eliminisano. Ako još češe, a točak se montira pomoću quick-release ručice (slika 1), probajte još jednu stvar:

 • Stavite bicikl da stoji uspravno, na točkovima, na ravnoj podlozi.
 • Otpustite quick release.
 • Povucite ručicu kočnice snažno, tako da se kočnica aktivira – i držite je tako stisnutom.
 • Zategnite quick release (možda će Vam trebati pomoćnik kod zadnjeg točka za ovo).
 • Pustite ručicu kočnice i proverite da li još češe. Ako da, čitajte dalje.


3. Poravnavanje kočionih čeljusti

Popustite šrafove koji služe za poravnavanje čeljusti. Dakle: ne one koji drže sam nosač čeljusti. Popustiti, ne odvrtati skroz. Slike 3 i 4:

Otpuštanje šrafova koji drže kočionu čeljust (1), NE šrafova koji drže nosač čeljusti (2)
Otpuštanje šrafova koji drže kočionu čeljust (1), NE šrafova koji drže nosač čeljusti (2)
Slika 3
Otpuštanje šrafova kočionih čeljusti - slikano iz drugog ugla
Otpuštanje šrafova kočionih čeljusti – slikano iz drugog ugla
Slika 4

Dok su čeljusti popuštene, kako biste bili sigurni da je sve lepo leglo na svoje mesto, ponovite korak 2. Da, može biti zamorno – disk kočnice često jesu.

Sada, ako imate alat za poravnavanje čeljusti, iskoristite ga, ako ne, radite sve kako je opisano, samo bez njega (nekad i to pomogne), ili improvizujte pomoću dva tanka komada metala. Pazite da nema ulja, ili masti na alatu, inače možete kontaminirati pločice (pa će loše kočiti i škripati dok koče).

Alat za poravnavanje disk kočionih čeljusti
Alat za poravnavanje disk kočionih čeljusti
Slika 5

Kada je alat na mestu (ili ako se pokušava bez njega), postupak je sledeći:

 • Povucite ručicu kočnice snažno i držite je stisnutom.
 • Zategnite šrafove koji drže čeljust – jedan po jedan, naizmenično, za po pola kruga (kasnije i po 1/4 kruga, kada postanu “zategnutiji”), dok ne budu skroz zategnuti na propisanu silu.
 • Pustite ručicu kočnice i proverite je li češanje eliminisano.

Ako još uvek češe, za hidraulične kočnice čitati naredni korak, a za mehaničke, korak 5.


4. Čišćenje klipova čeljusti kočnice

Kod hidrauličnih disk kočnica, zaprljani klipovi se mogu zaglavljivati, tj. ne povlačiti se dovoljno nakon popuštanja ručice kočnice, što dovodi do češanja pakni o disk. Kako očistiti klipove čeljusti kočnice?

Skinite točkove i pakne i sklonite ih na sigurno dok radite – kako se ne bi zaprljale. Dalje radite redom kako piše, vodeći računa o redosledu (bez preskakanja koraka).

Dok radite, vodite računa o položaju klipova. Ako ih isterate skroz napolje (da ispadnu) imaćete problem sa prosutom kočionom tečnošću i ispalim klipom (možda oštećenim/zagrebanim pri udaru o pod) kojeg je potrebno pažljivo vratiti u ležište.

Slike su uzete sa bike-components.de i unior-bike.com i izmenjene za bolju demonstraciju.

Krenimo, redom:

 • Povucite ručicu kočnice da isterate klipove malo napolje. Pazite da ne preterate da se ne spoje skroz levi i desni klip (teže će se posle vratiti na mesto). Isto tako, ako je jedan klip zaglavljen, pa samo jedan biva isterivan napolje, pazite da ne preterate i da klip ispadne skroz iz ležišta. Ni jedan ne bi trebalo da izlazi preko polovine širine čeljusti.
Klipove ne terati napolje preko polovine širine otvora čeljusti
Klipove ne terati napolje preko polovine širine otvora čeljusti
Slika 7
 • Uzmite staru četkicu za zube. Naprskajte malo “brake cleaner” spreja (ima ih u auto radnjama), ili kočione tečnosti – one koju kočnica koristi, nipošto mešati (videti da li je DOT i koji, ili hidraulična tečnost, tj. “mineralno ulje”). Po klipovima i četkici. Istrljajte dobro klipove, bez stiskanja da se ne oštete. Prskaće na sve strane dok to radite. Važno je očistiti bočne strane klipova, ne prednju stranu (koja gleda ka napolje).
Čišćenje klipova čeljusti kočnica.
Čišćenje klipova čeljusti kočnica.
Slika 8
 • Uzmite krpu od mikrofibera (koja ne ostavlja dlačice, “magična krpa”), ili papirni ubrus i obrišite svu prljavštinu. Namažite bočne zidove klipova kočionom tečnošću i gurnite ih do kraja nazad. Za to je najbolje koristiti alat, kao na slici 9:
Alat za vraćanje klipova na mesto
Alat za vraćanje klipova na mesto
Slika 9
Klipovi vraćeni skroz do kraja
Klipovi vraćeni skroz do kraja
Slika 10
 • Prethodna procedura je bila važna kako ne bismo sabijali prljavštinu u kočione čeljusti, zajedno sa klipovima. Za “pravo” čišćenje: sada držite jedan klip sabijen (alatom sa slike 9, ili nekim improvizovanim) i pumpajte polako i pažljivo ručicu kočnice da drugi isterate skoro do pola.
 • Istrljajte dobro klip četkicom, obrišite svu prljavštinu krpom, namažite kočionu tečnost na bočne strane i vratite ga do kraja na mesto.
 • Ponovite ovo na klipu sa suprotne strane. Ako čeljusti imaju po dva klipa sa svake strane (ili još više), malo će biti teže držati sve to na mestu, pošto uvek treba isterivati i čistiti po jedan klip. Možete se poslužiti blokovima za zamenu kočione tečnosti kao ispomoći.
Blok za zamenu kočione tečnosti
Blok za zamenu kočione tečnosti
Slika 11

Kada ste očistili sve klipove, gurnite ih do kraja nazad (slika 10), očistite sve tragove ulja/sredstva za čišćenje, montirajte nazad pakne, čeljusti i točkove na mesto. I proverite radi li sve lepo.

Ako ni ovo nije pomoglo, problem može biti u oštećenim/prestarim gumicama koje dihtuju na klipovima (eng. “O-ring”), ili na kočionom cilindru unutar ručice kočnice. U tom slučaju, ja bih prvo zamenio kočioni cilindar (ili celu ručicu), pa onda čeljusti. Zapravo, još pre bih montirao stare dobre “klasične” kočnice, da se ne zezam sa hidraulikom. 🙂


5. Mehaničke disk kočnice

Kod mehaničkih disk kočnica, klipovi se ne vraćaju pod dejstvom gumica za zaptivanje, kao što je slučaj kod hidrauličnih. Ovde postoji opruga koja vraća klipove. Najčešće je pokretan samo jedan klip, dok je drugi fiksiran – zavisi od konstrukcije čeljusti.

Fino štelovanje rastojanja pakni u odnosu na disk – tako da ne “hvataju” prekasno, ali i da ne češu, isto zavisi od konkretnog modela.

Napravio sam video u kojem su prikazane neke “cake” za podešavanje i princip je sličan kod većine (ali, kažem, svakako videti i uputstvo proizvođača za taj model): centriranje čeljusti kočnice (video).

“That’s all folks”, što bi rekao Duško Dugouško. Nadam se da će ovo nekom pomoći da reši sebi problem sa kočnicama. 🙂

Amazon affiliate linkovi:

Park Tool PP-1.2 alat za razmicanje kočionih klipova - klik za kupovinu
Park Tool PP-1.2 alat za razmicanje kočionih klipova – klik za kupovinu
Hayes alat za poravnavanje kočionih pločica (pakni)
Hayes alat za poravnavanje kočionih pločica (pakni)
Park Tool DT-2 alat za ispravljanje (centriranje) kočionog diska
Park Tool DT-2 alat za ispravljanje (centriranje) kočionog diska
Krpe od mikrofibera ("magične krpe") - klik za kupovinu
Krpe od mikrofibera (“magične krpe”) – klik za kupovinu

8 misli o “Češanje disk kočnice – rešenje”

 1. Disk mi pravi osmicu, je l to pokazatelj da se iskrivio, ili postoji mogućnost da je nešto drugo uzrok?

  • Iskrivljen disk je prva stvar na koju bih pomislio.

   Pored toga, luft u nabli može uzrokovati šetanje celog točka, pa i diska (dok kočiona čeljust stoji fiksirano, pa će disk češati o nju).

 2. Hvala, biće da je ovo prvo, pošto mi se čini da lufta uopšte nema

 3. Odličan i ovaj tekst a i objašnjenja korak po korak. Svaka čast za ceo sajt… Pisao sam malo pre na jednom mestu u drugoj rubrici a za ovde imam drugo pitanje. Kupio sam bicikl skoro. Model je iz 2016 godine.. elektro bajs Haibike Sduro 27.5 …. sa XT opremom. Prešao je samo 470km a ne znam gde je i koliko i kako stajao ta to vreme. Gume na njemu su fabričke Schwalbe Racing Ralph Evolution i nisam primetio da su bilo gde ispucale a još imaju one sitne ježiće na sebi jer nisu mnogo ni prešle.. Imam problem prilikom kočenja kod prednjeg diska i kočnice. Veličina diska je 203mm. Kada idem brzinom od 15-20 na sat prilikom kočenja prednji točak vibrira i to sve zajedno sa vilom – amortizerom… Kada idem ispod ili preko te brzine sve je normalno a čini mi se da kada duže veme kočim po malo čak ni na tom opsegu brzina prestaje ta vibracija.. ali čim malo prođe vremena dešava se isto… Napominjem da sam bicikl probao i malo vozio sada po ovom lošijem vremenu.. bilo je tu i blata i mokre podloge itd pa da li se u tome krije problem ili je nešto drugo potencijalno u pitanju?

  Unapred hvala na odgovoru

  Dušan

  • Može biti više stvari.

   Prvo što mi pada na pamet je uvijanje viljuške. Tj. da se viljuška savije do određene tačke, pa se vrati. Tako u krug.
   Ovo bih proverio tako što kočim sa pojačavanjem tokom celog kočenja – do zaustavljanja bicikla. Sa prebacivanjem tela ka nazad, iza sedla, na asfaltu koji je čist, dobro prijanja i gde nema kola i sl.
   Ako se pri takvom kočenju ne jave vibracije, vrlo je verovatno da je uzrok upravo uvijanje viljuške.

   Za dijagnostiku može pomoći i ako neko sa strane stoji i snima. Mnogi moderni telefoni imaju mogućnost snimanja sa 120, ili čak 240 simaka u sekundi (pravi se usporeni snimak). Po danu (dobrom svetlu), može se dobiti sasvim upotrebljiv prikaz, za kasniju analizu (idealno na velikom ekranu računara).

   Ako je disk kriv, ili lošije hvata na nekim mestima (zamašćenost i sl.), to bi trebalo da se manifestuje pri svakoj brzini i kočenju.
   I da je više vezano za snagu kočenja, nego za brzinu kretanja.

   Disk se, naravno, može vizuelno pregledati ima li oštećenja, ili zakrivljenja.

 4. Probaću ovo sve da izvedem pa javljam rezultat… Primetio sam takođe na prednjem disku i neki zvuk kom tu nije mesto rekao bih… Uvek kada kočim iz prednjeg sklopa kočnice se čuje kao da nešto češe po pločicama i to baš u ritmu okretanja točka. To se čuje samo na delić sekunde pa nestane i opet se čuje kada točak okrene pun krug. Gledao sam disk sa obe strane i nisam primetio ništa neuobičajeno. Kada vozim i kada gledam u njega rekao bih da nije deformisan jer ne baca ni u jednu stranu. Možda je to podrhtavanje povezano sa tim zvukom ali ja za sada ne kapiram šta ga proizvodi. Pločice su skoro pa nove. Imaju dosta “mesa”.

 5. Zdravo Relja,

  Odličan tekst! Hvala! 🙂

  Iz očaja i nemoći, drugar i ja smo odlučili da vam se javimo sa problemom koji do sada nijedan servis u Beogradu nije uspeo da reši, nadamo se da možda imate ideju ili predlog kako da se reši.

  Bicikl je Norco Threshold sa SRAM Rival opremom, sve radi kako treba, osim tog jednom problema – zadnji disk češe samu čeljust – ne samo paknove nego i čeljust.

  Oprema je fabrička, ništa nije ‘budženo’ pa računamo da ne bi trebalo da bude nekompatibilnih delova u startu (samo pretpostavljamo).

  U pitanju je hidraulika i u poslednjih par nedelja je nekoliko puta (u nekoliko servisa) menjano ulje i rađeno štelovanje od nule. Disk je ravan, ne vidi se okom da iskače u bilo koju stranu. Osovina je thruaxle, i sve izgleda da je na svom mestu.

  Obzirom da udara u levu stranu čeljusti, ne vidimo varijantu u kojoj se disk može pomeriti u desno, niti način da se čeljust pomeri u levo.

  Slike su na linkovima ispod, ne znam da li bi neki drugi ugao bio zgodniji?

  https://ibb.co/DpVLYbS
  https://ibb.co/3k9qpQp
  https://ibb.co/s9NwM0C
  https://ibb.co/mhgWTCz
  https://ibb.co/WGg1R4x

  • Ćao Milovane,

   Slike su sjajne, mislim da sam uspeo videti uzrok problema pomoću njih.

   Levi klip na kočionim čeljustima ne izlazi dovoljno, kao da je zaglavljen. Zato, kada se čeljust centrira da disk ne češe o pakne (tj. o desnu paknu), dešava se češanje o levu stranu čeljusti.

   Rešenje je da se skinu pakne, pa klipovi dobro očiste i “razrade,” kako bi oba ravnomerno izlazila.

   Na engleskom sam snimio video koji pokazuje celu proceduru (identičan problem je bio):
   Rešavanje problema zaglavljenog klipa u kočionim čeljustima

   Pošto su SRAM čeljusti, verovatno da koriste DOT kočionu tečnost, ali sve ostalo je isto (princip je isti, samo umesto ulja ide DOT). Proveriti, naravno.
   Još jedna napomena: DOT tečnost zna biti agresivna kad kapne na kožu (smežura se, kao posle sati plivanja – ne pitaj kako znam 🙂 ) i po farbu.
   Tako da sve treba zaštititi i nositi nitrilne rukavice.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content