Home » Kočnice, ležajevi, točkovi » Kočnice » Češanje disk kočnice – rešenje

Češanje disk kočnice bicikla - kako rešiti taj problem.

Češanje disk kočnice – rešenje

Ažurirano: 17/03/2019.

Češanje disk kočnice zna biti iritirajuće. Napisao sam poseban članak u kojem sam objasnio zašto je češanje “inherentan” problem tehnologije disk kočnica. Takođe, poseban članak se bavi kočnicama koje škripe prilikom samog kočenja. Ovaj članak je napisan u formi korak po korak uputstva, kako bi se lakše moglo pratiti objašnjenje i rešio problem. Počeću sa jednostavnijim i bržim metodama, pa ići ka komplikovanijim (za slučaj da prethodne ne pomognu).


1. Provera oštećenja i ispravnosti

Zavrtite točak i vidite da li disk ima osmicu (mrda li se levo-desno). Ima li na disku nekih brazdi, izbočina, oštećenja? Da li ležaj točka ima lufta? Vidite da li ručice kočnica idu lepo i ravnomerno kada se povlače i otpuštaju. Ima li oštećenja (ili curenja) na bužirima (i sajlama kod mehaničkih disk kočnica)? Da li je kočiona tečnost menjana na vreme (za hidraulične disk kočnice) i ima li vazduha u sistemu?

Sve navedene stvari mogu praviti probleme i ako se ne provere (i ne reše), možete izgubiti sate pokušavajući neuspešno da namestite kočnice. Objašnjenje kako to sve popraviti zahteva posebne članke – kada stignem.

Ako je to sve OK, onda preći na korak 2.


2. Položaj točka u prihvatima (dropovima)

Popustite šrafove, ili quick release ručicu, koji drže točak u prihvatima (“dropovima”) i vidite je li legao do kraja. Pritiskanje bicikla od gore dok “stoji na svojim točkovima” pomaže. Kada ste se uverili da je sve leglo kako treba, zategnite točak.

Otpustiti quick release ručicu i pritisnuti bicikl na dole (1), proveriti je li točak legao lepo u dropove, do kraja, sa obe strane.
Otpustiti quick release ručicu i pritisnuti bicikl na dole (1), proveriti je li točak legao lepo u dropove, do kraja, sa obe strane.
Slika 1

Proverite da li je disk sada poravnat sa kočionim čeljustima. Ako nije, pređite odmah na korak 3.

Provera da li su kočione čeljusti (1) poravnate sa diskom (2)
Provera da li su kočione čeljusti (1) poravnate sa diskom (2)
Slika 2

Ako sve deluje OK, kao na slici 2, zavrtite točak – možda je češanje već eliminisano. Ako još češe, a točak se montira pomoću quick-release ručice (slika 1), probajte još jednu stvar:

 • Stavite bicikl da stoji uspravno, na točkovima, na ravnoj podlozi.
 • Otpustite quick release.
 • Povucite ručicu kočnice snažno, tako da se kočnica aktivira – i držite je tako stisnutom.
 • Zategnite quick release (možda će Vam trebati pomoćnik kod zadnjeg točka za ovo).
 • Pustite ručicu kočnice i proverite da li još češe. Ako da, čitajte dalje.


3. Poravnavanje kočionih čeljusti

Popustite šrafove koji služe za poravnavanje čeljusti. Dakle: ne one koji drže sam nosač čeljusti. Popustiti, ne odvrtati skroz. Slike 3 i 4:

Otpuštanje šrafova koji drže kočionu čeljust (1), NE šrafova koji drže nosač čeljusti (2)
Otpuštanje šrafova koji drže kočionu čeljust (1), NE šrafova koji drže nosač čeljusti (2)
Slika 3
Otpuštanje šrafova kočionih čeljusti - slikano iz drugog ugla
Otpuštanje šrafova kočionih čeljusti – slikano iz drugog ugla
Slika 4

Dok su čeljusti popuštene, kako biste bili sigurni da je sve lepo leglo na svoje mesto, ponovite korak 2. Da, može biti zamorno – disk kočnice često jesu.

Sada, ako imate alat za poravnavanje čeljusti, iskoristite ga, ako ne, radite sve kako je opisano, samo bez njega (nekad i to pomogne), ili improvizujte pomoću dva tanka komada metala. Pazite da nema ulja, ili masti na alatu, inače možete kontaminirati pločice (pa će loše kočiti i škripati dok koče).

Alat za poravnavanje disk kočionih čeljusti
Alat za poravnavanje disk kočionih čeljusti
Slika 5

Kada je alat na mestu (ili ako se pokušava bez njega), postupak je sledeći:

 • Povucite ručicu kočnice snažno i držite je stisnutom.
 • Zategnite šrafove koji drže čeljust – jedan po jedan, naizmenično, za po pola kruga (kasnije i po 1/4 kruga, kada postanu “zategnutiji”), dok ne budu skroz zategnuti na propisanu silu.
 • Pustite ručicu kočnice i proverite je li češanje eliminisano.

Ako još uvek češe, za hidraulične kočnice čitati naredni korak, a za mehaničke, korak 5.


4. Čišćenje klipova čeljusti kočnice

Kod hidrauličnih disk kočnica, zaprljani klipovi se mogu zaglavljivati, tj. ne povlačiti se dovoljno nakon popuštanja ručice kočnice, što dovodi do češanja pakni o disk. Kako očistiti klipove čeljusti kočnice?

Skinite točkove i pakne i sklonite ih na sigurno dok radite – kako se ne bi zaprljale. Dalje radite redom kako piše, vodeći računa o redosledu (bez preskakanja koraka).

Dok radite, vodite računa o položaju klipova. Ako ih isterate skroz napolje (da ispadnu) imaćete problem sa prosutom kočionom tečnošću i ispalim klipom (možda oštećenim/zagrebanim pri udaru o pod) kojeg je potrebno pažljivo vratiti u ležište.

Slike su uzete sa bike-components.de i unior-bike.com i izmenjene za bolju demonstraciju.

Krenimo, redom:

 • Povucite ručicu kočnice da isterate klipove malo napolje. Pazite da ne preterate da se ne spoje skroz levi i desni klip (teže će se posle vratiti na mesto). Isto tako, ako je jedan klip zaglavljen, pa samo jedan biva isterivan napolje, pazite da ne preterate i da klip ispadne skroz iz ležišta. Ni jedan ne bi trebalo da izlazi preko polovine širine čeljusti.
Klipove ne terati napolje preko polovine širine otvora čeljusti
Klipove ne terati napolje preko polovine širine otvora čeljusti
Slika 7
 • Uzmite staru četkicu za zube. Naprskajte malo “brake cleaner” spreja (ima ih u auto radnjama), ili kočione tečnosti – one koju kočnica koristi, nipošto mešati (videti da li je DOT i koji, ili hidraulična tečnost, tj. “mineralno ulje”). Po klipovima i četkici. Istrljajte dobro klipove, bez stiskanja da se ne oštete. Prskaće na sve strane dok to radite. Važno je očistiti bočne strane klipova, ne prednju stranu (koja gleda ka napolje).
Čišćenje klipova čeljusti kočnica.
Čišćenje klipova čeljusti kočnica.
Slika 8
 • Uzmite krpu od mikrofibera (koja ne ostavlja dlačice, “magična krpa”), ili papirni ubrus i obrišite svu prljavštinu. Namažite bočne zidove klipova kočionom tečnošću i gurnite ih do kraja nazad. Za to je najbolje koristiti alat, kao na slici 9:
Alat za vraćanje klipova na mesto
Alat za vraćanje klipova na mesto
Slika 9
Klipovi vraćeni skroz do kraja
Klipovi vraćeni skroz do kraja
Slika 10
 • Prethodna procedura je bila važna kako ne bismo sabijali prljavštinu u kočione čeljusti, zajedno sa klipovima. Za “pravo” čišćenje: sada držite jedan klip sabijen (alatom sa slike 9, ili nekim improvizovanim) i pumpajte polako i pažljivo ručicu kočnice da drugi isterate skoro do pola.
 • Istrljajte dobro klip četkicom, obrišite svu prljavštinu krpom, namažite kočionu tečnost na bočne strane i vratite ga do kraja na mesto.
 • Ponovite ovo na klipu sa suprotne strane. Ako čeljusti imaju po dva klipa sa svake strane (ili još više), malo će biti teže držati sve to na mestu, pošto uvek treba isterivati i čistiti po jedan klip. Možete se poslužiti blokovima za zamenu kočione tečnosti kao ispomoći.
Blok za zamenu kočione tečnosti
Blok za zamenu kočione tečnosti
Slika 11

Kada ste očistili sve klipove, gurnite ih do kraja nazad (slika 10), očistite sve tragove ulja/sredstva za čišćenje, montirajte nazad pakne, čeljusti i točkove na mesto. I proverite radi li sve lepo.

Ako ni ovo nije pomoglo, problem može biti u oštećenim/prestarim gumicama koje dihtuju na klipovima (eng. “O-ring”), ili na kočionom cilindru unutar ručice kočnice. U tom slučaju, ja bih prvo zamenio kočioni cilindar (ili celu ručicu), pa onda čeljusti. Zapravo, još pre bih montirao stare dobre “klasične” kočnice, da se ne zezam sa hidraulikom. 🙂


5. Mehaničke disk kočnice

Kod mehaničkih disk kočnica, klipovi se ne vraćaju pod dejstvom gumica za zaptivanje, kao što je slučaj kod hidrauličnih. Ovde postoji opruga koja vraća klipove. Najčešće je pokretan samo jedan klip, dok je drugi fiksiran – zavisi od konstrukcije čeljusti.

Fino štelovanje rastojanja pakni u odnosu na disk – tako da ne “hvataju” prekasno, ali i da ne češu, isto zavisi od konkretnog modela.

Napravio sam video u kojem su prikazane neke “cake” za podešavanje i princip je sličan kod većine (ali, kažem, svakako videti i uputstvo proizvođača za taj model): centriranje čeljusti kočnice (video).

“That’s all folks”, što bi rekao Duško Dugouško. Nadam se da će ovo nekom pomoći da reši sebi problem sa kočnicama. 🙂

Amazon affiliate linkovi:

Park Tool PP-1.2 alat za razmicanje kočionih klipova - klik za kupovinu
Park Tool PP-1.2 alat za razmicanje kočionih klipova – klik za kupovinu
Hayes alat za poravnavanje kočionih pločica (pakni)
Hayes alat za poravnavanje kočionih pločica (pakni)
Park Tool DT-2 alat za ispravljanje (centriranje) kočionog diska
Park Tool DT-2 alat za ispravljanje (centriranje) kočionog diska
Krpe od mikrofibera ("magične krpe") - klik za kupovinu
Krpe od mikrofibera (“magične krpe”) – klik za kupovinu

Podeli ovaj članak...

3 misli o “Češanje disk kočnice – rešenje”

 1. Disk mi pravi osmicu, je l to pokazatelj da se iskrivio, ili postoji mogućnost da je nešto drugo uzrok?

  Odgovori
  • Iskrivljen disk je prva stvar na koju bih pomislio.

   Pored toga, luft u nabli može uzrokovati šetanje celog točka, pa i diska (dok kočiona čeljust stoji fiksirano, pa će disk češati o nju).

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.