KRENITE odavde

Zašto sajt koristi Amazon linkove za on-line kupovinu

Da u startu ne bude nikakve zabune: ovaj sajt koristi Amazon affiliate linkove. Ili, u formalno pravnom formatu: kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina. Šta to znači? Ako klikom na link sa sajta kupite nešto na Amazonu, procenat od te prodaje ide za bikegremlin.com (pri tome je cena za Vas ista kao i da ste diretno otišli na Amazon). Kada je to razjašnjeno, da objasnim zašto koristim Amazon linkove na Bike Gremlin sajtu.

U posebnom članku pričao sam generalno o prednostima i manama kupovine bicikla preko Interneta.


1. Zašto on-line kupovina i zašto baš Amazon?

Puno pre nego što sam napravio sajt i počeo pisati članke, dobijao sam često pitanja: “šta da kupim za to i to?” Bilo u vezi računara, bilo bicikala, bilo generalnih “majstorskih” stvari. Za lokalno tržište, pogotovo za ljude iz mog grada, ovo je bilo relativno jednostavno – znam radnje, cene, iznose carina itd. Izazov je bio kako to napraviti da bude univerzalno? Kako napraviti da neko iz na primer Ljubljane, ili Skoplja može iskoristiti preporuku?

Prva stvar koju sam uradio je da u tekstovima detaljno objasnim šta gledati pri kupovini i kako razlikovati dobre od loših proizvoda. Na način da i početnik/amater može, koristeći moje instrukcije, napraviti dobar izbor za sebe i svoje potrebe. Ipak, ovo po mom mišljenju i iskustvu nije dovoljno. Zašto?

Neki ljudi ne žele trošiti vreme na razgledanje puno različitih proizvoda, bilo na Internetu, bilo obilaskom radnji. Sa druge strane, tehnički je komplikovano, a i ne bi bilo pregledno, stavljati poseban link sa preporukom proizvoda za svaku zemlju ponaosob, praćenje stanja proizvoda u linkovanim radnjama i tako dalje. Šta bi bilo bolje rešenje?

  • On-line prodavnica koja je dostupna i šalje robu širom sveta.
  • Sa dobrom i proverenom reputacijom i zaštitom kupaca (povraćaj novca).
  • Ponuda proizvoda mora biti dobra, uz dovoljno kvalitetnih proizvoda, različitih proizvođača.
  • Cene proizvoda, poštarine i brzina slanja moraju biti prihvatljivi.
  • Mogućnost uvida u ocene prodavca i proizvoda, uvid u iskustva drugih kupaca pre kupovine.
  • Stabilna ponuda i dostupnost proizvoda.

Gledao sam puno različitih on-line prodavnica, jedina koja je zadovoljavala sve gore navedene kriterijume (barem kad su bicikli i oprema za njih u pitanju) je Amazon.

Ne tvrdim da je Amazon najbolji, daleko od toga – ima puno odličnih prodavnica. Jednostavno za postavljene kriterijume nisam našao ništa bolje. U članicima uglavnom ohrabrujem ljude da odu do prodavnice u komšiluku – to treba podržavati, negovati i to ima dosta prednosti. Ipak, postoje situacije kada je on-line kupovina najpraktičnija (stiska s vremenom, nedostupnost proizvoda lokalno i sl.). Čak i tada, vredi pogledati i druge on-line prodavnice. Lično volim nemački Bike-Components, između ostalih. Ipak, ovo nije najbolji izbor za svakog – vreme i cena poštarine, carine, porezi… sve se razlikuje.

Amazon je globalno prisutan, uz verzije prilagođene različitim regijama. Uz to je i među prvim mestima na kojima gledam ocene proizvoda pre kupovine. Tako da je to moj izbor prodavnice za “pokrivanje” posetilaca iz celog sveta.

Dodatna prednost je Amazon pretraga. Klik na link za on-line kupovinu na BikeGremlin otvara lokalni Amazon sajt, sa već ispisanim (ključnim) rečima za pretragu proizvoda i izlistanim rezultatima pretrage sa proizvodima koji se šalju u Vašu regiju.

Dakle, moje preporuke su to što jesu – najbolje što sam mogao naći a da je univerzalno, praktično svugde dostupno. Ako ništa drugo, svakako su korisne da se uporede cene, vidi kako proizvod tačno izgleda i pročitaju iskustva drugih kupaca.


2. Amazon affiliate (saradnički) program

Primećujete da u prvom poglavlju nigde nisam spomenuo Amazonov saradnički (affiliate) program? S razlogom. Pri izboru on-line prodavnice, vodio sam se načelima i kriterijuma iz prvog poglavlja: da nađem ono što je najbolje za većinu posetilaca, u najvećem broju slučajeva. Ako nađem nešto bolje, koristiću to, bez obzira da li nudi affiliate program, ili ne.

Naravno, affiliate provizije su dobra i korektna politika. Pomažu da ovaj sajt opstane – hosting, zaštita i alat koštaju. Ipak, to nije glavni razlog zašto sam se odlučio za Amazon, niti preporučujem da ne potražite druge opcije, pogotovo “uživo”, u komšiluku.

2 misli o “Zašto sajt koristi Amazon linkove za on-line kupovinu”

  1. Koliko kosta cijena unior alata za bicikla da se kupi preko vas u amazonu i sta sve spada u to
    Zeljko Radević Podgorica Crna Gora

    • Za svaki slučaj, da ne bi bilo nesporazuma: ne prodajem alat (niti delove).
      Za kupovinu preko Amazona, obično na njihovom sajtu napišu cenu robe i poštarinu kolika je – nisam siguran za carine. Mislim da se za našu regiju više isplati taj alat kupovati preko lokalnih zastupnika Unior-a.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content