KRENITE odavde

Unior alati za bicikle

U svom radu, u servisu, koristim dosta različitih alata za bicikle. Sticajem okolnosti, mnogi od tih alata su marke Unior. Tako sam došao na ideju da napišem članak o Unior alatima za bicikle,  generalno. Posebni pregledi svih alata koje koristim će uslediti kasnije – kako za Uniorove, tako i za alate ostalih proizvođača koje koristim u servisu. Napomena: sve u ovom tekstu je plod mojeg ličnog mišljenja, znanja i iskustva, a sve cene su spomenute spram ponude u Srbiji (Park Tools alati su često jeftiniji u SAD na primer).


1. Istorija Uniora

Kompanija Unior, u svom prvobitnom obliku, počela je 1919. godine, u Sloveniji – Zreče. Ove godine puni 100 godina. 🙂  Ipak, tek nešto nakon Drugog svetskog rata počinje krupnijim koracima grabiti ka onome što je danas. Više detalja o istoriji Unior-a nalazi se na njihovom sajtu (na engleskom i slovenačkom). Ovde neću ulaziti u te detalje, ali vredi napomenuti da je za mnoge ljude sa prostora (bivše, SFR) Jugoslavije Unior bio asocijacija za alat povoljne cene i pristojnog kvaliteta, pogotovo za hobi upotrebu. Ako je u kući bilo ikakvog alata, barem nešto od toga je bilo Uniorovo. 🙂

Na slikama iznad su unior papagajke i šipc klešta koja sam nasledio od oca – sada su već oko 40 godina u upotrebi. Unior alat “opšteg tipa” je bio široko rasprostranjen u jugoslovenskim domaćinstvima. Moj “odnos” sa njime je bio u tom smislu: “naš alat”, koji sam navikao da viđam, koristim, sa čijim svojstvima i kvalitetom sam bio dobro upoznat. Budi sentimentalne lepe slike iz ranog detinjstva, skupljanje prvog alata, moj prvi kofer za alat…  U nastavku teksta (i u pregledima alata), biću objektivan i držati se činjenica, ali jasno je da za mene “Unior” ima neku posebnu “težinu”, koja nema veze samo sa radom metala.


2. Kvalitet Unior alata

Da se vratim na majstorije, posle kraćeg polu-lirskog izleta.  🙂  Unior je uvek bio neka srednja klasa. Za 1/3 cene se uvek mogao kupiti upola lošiji alat (nekad ruski, danas kineski), a za trostruko višu cenu, mogao se kupiti duplo bolji Facom, Metabo i sl.

Imao sam veoma dobra iskustva sa Uniorovim imbusima i svim vrstama ključeva (vilasti, okasti, kombinovani…).

Unior papagajke, sa druge strane, su nešto što bih izbegavao – Bahco na primer nudi jeftinije, a dosta kvalitetnije. Klešta generalno često imaju problem sa izolacijom/postavom ručke koja relativno lako i brzo spadne, ili se počne pomerati, klizati, ali rade dobro ako se to izuzme (slika 1b prikazuje špic klešta stara oko 40 godina koja još uvek koristim).

Šrafcigeri i većina ostalih alata je u nekoj srednjoj klasi – ima boljih, ali sasvim OK čak i za svakodnevnu upotrebu u servisu.

Naredno poglavlje posebno se bavi alatom za popravku/održavanje bicikala, pošto je to ovde glavna tema.  🙂  U “generalnijem smislu” kvaliteta i proizvodnje alata, kome engleski nije problem, BikeRumor je napravio lep članak nakon posete Uniorovoj fabrici u Sloveniji.


3. Unior alati za bicikle

Kakva je situacija po pitanju alata za bicikle? Ovde ću ići u više detalja, naravno ne za svaki alat pojedinačno (za to ću praviti posebne preglede).

3.1. Kvalitet

Pod kvalitetom mislim na dugotrajnost (robusnost), kao i preciznost izrade (posebno važno kod navoja i sl.).

Moje iskustvo i utisak su da je Unior napravio pomak ka višoj-srednjoj klasi za veliku većinu alata iz “biciklističke” linije. Imaju poneki “promašaj”, ali velika većina alata je kvalitetna i dobro urađena, od jakog alatnog čelika.

3.2. Ergonomija/praktičnost upotrebe

Velika većina alata je dobro osmišljena i dizajnirana, za lako i brzo rukovanje. Ne znam da li su samo “kopirali” uspešne dizajnove drugih proizvođača, ili su uključili iskusne majstore u razvoj i testiranje (pretpostavljam da jedno ne isključuje drugu), ali krajnji proizvodi su takvi da nemam zamerki. Unior alati za bajs su super za rad – bez dileme.

3.3. Cena i dostupnost

Po pitanju cena Unior alata za bicikle, rekao bih da su sasvim dobre za ponuđeni kvalitet, možda čak i povoljne (barem spram ostalih u Srbiji, pa i okruženju). Prosto rečeno: ako ne “ulovite” neki popust/rasprodaju, teško da ćete naći alat koji nudi bolji odnos cena-kvalitet od Uniora. Ovo važi za većinu Uniorovih alata za bicikle, ali ne baš za sve (detaljnije u posebnim pregledima).

Drugim rečima: kao majstor, voleo bih da ove alate dobijem besplatno, po mogućnosti donete na adresu radionice, uz kafu, ili crno pivo – u zavisnosti od vremena dostave. 🙂 Ipak, da sam na mestu Uniora, cene ne bih spuštao iz dva razloga:

  • Previše niska cena šalje signal da proizvod nije kvalitetan – tj. da je “jeftin” (u bukvalnom i prenesenom značenju).
  • Ne ostavlja dovoljno sredstava za istraživanje, razvoj i marketing – što je sve veoma važno za o(p)stajanje u poslu ovih dana.

Pored cene, veoma važan aspekt je dostupnost. Srbija na primer je prilično malo tržište i velika većina proizvoda jednostavno nije dostupna – moraju se lično kupovati u inostranstvu. Unior ima distributere u većini zemalja sveta. Moje iskustvo sa distributerom za Srbiju je fenomenalno – ako su ostali upola dobri, onda nema nikakvih problema. 🙂

Naravno – nema svih alata na stanju, za neke se čeka i do 45 dana. Ipak, mogu se uzeti u zemlji (stići će, pre ili kasnije), po ceni koja je ipak niža nego da se kupuju u inostranstvu i plaća carina, transport itd.

Linkovi/spisak distributera za “komšiluk”:

3.4. Sažet pregled nekih alata

Sledi prikaz manjeg broja Unorovih alata koje koristim u servisu, a sa kojima sam zadovoljan. Uz kratak opis svakog.

Unior Profesionalni stalak za centriranje – 1689. Slika 2a pokazuje pripremu stalka za farbanje. Crna i siva podloga bile su nepraktične za uočavanje zazora pri centriranju crnih i belih/svetlih felni. Sa izuzetkom ove izmene, stalak je vrhunski, za svaku preporuku.

Unior ključevi nipli za različite vrste i dimenzije. Za niple prečnika 3,3 mm Uniorov ključ sa slike 3b mi je omiljeni.

Najbolji ključevi za konuse koje sam probao (farba je moje delo). Slika 4
Imbusi - trokraki i T-imbus. Veoma kvalitetno urađeni i praktični za rad. Slika 5
Imbusi – trokraki i T-imbus. Veoma kvalitetno urađeni i praktični za rad. “Kodiranje” bojama je moje delo. Slika 5
Unior "Hub Genie" - alat za skidanje prašinara sa konus-šolja nabli, kao i za skidanje krajeva sa industrijskih nabli. Slika 6
Unior “Hub Genie” – alat za skidanje prašinara sa konus-šolja nabli, kao i za skidanje krajeva sa industrijskih nabli. Slika 6

Ovo je samo kratak prikaz nekih odličnih, a i inovativnih rešenja. Svaki od ovih alata zaslužuje poseban članak, sa navođenjem svih prednosti, dobrih strana, kao i nedostataka, naravno. O tome drugom prilikom, čim nađem vremena.

Već sam napravio kratak pregled Uniorovog modularnog alata za ram i viljušku, a još pravih pregleda će slediti.


4. Zaključak

Kada sa drugim mehaničarima pričam o Unior alatu, iskustva su uglavnom otprilike: nije loš, ali više volim neku drugu marku u zavisnosti od vrste posla/specijalizacije mehaničara. Osim kada se priča o alatu za bicikle! Tu je često Unior prvi izbor – i to ne zbog niske cene.

Unior je ozbiljno krenuo sa programom biciklističkog alata. Uz kopiranje proverenih rešenja i poneku inovaciju (i jedno i drugo je za pohvalu po mom mišljenju). Park Tools, Var i ostali su dobili dostojnu konkurenciju. Na teritoriji Srbije, na žalost, ili na sreću, rekao bih da je Unior u velikoj meri van svake konkurencije – čisto zbog (ne)dostupnosti drugih alata.

Za nabavku alata možete potražiti lokalnog distributera za Unior, videti u lokalnim radnjama alata, ili bicikala, kao i kupiti on-line, bilo preko mog Amazon affiliate linka (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina), ili u nekoj drugoj e-prodavnici koja drži alate za bicikle.

Kupite Unior alat na Amazonu preko mog saradničkog linka
Kupite Unior alat na Amazonu preko mog saradničkog linka

Na žalost, Uniorov alat je na Amazonu malo teže pronaći – bilo po nazivu, ili po modoelu. Za razliku od alata nekih drugih proizvođača. Voleo bih da mogu ponuditi linkove ka konkretnim modelima sa kojima sam zadovoljan, ali nisam našao sigurnu i stabilnu ponudu još uvek.

Video o Unior alatima za bicikl:

Unior alati za bicikl i Unior Teos zastupnik


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content