Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Traka za felnu bicikla – objašnjeno

Ovaj članak ukratko objašnjava vežne stvari u vezi traka za felnu bicikla. Mnogi biciklisti ovo sve već znaju, ali mnogi i ne – autoru teksta se dosta puta dešavalo da korisnici u servis dođu sa gumom koja se probušila/oštetila o samu felnu, ili žbice, usled problema sa trakom za felnu.

Sadržaj:

 1. Čemu služi traka za felnu točka bicikla?
 2. Dimenzije traka za felnu
 3. Vrste traka za felnu
 4. Vrste felni
 5. Trake za tubeless-ready felne
 6. Optimalna širina trake za felnu
 7. Montiranje trake za felnu


1. Čemu služi traka za felnu točka bicikla?

Traka za felnu se  stavlja na istu, kako bi pokrila sve neravnine i oštre ivice na felni. Na taj način unutrašnja guma se štiti od bušenja sa te strane – bušenja o samu felnu točka. Krajnje jednostavna naprava. Važno je da se čvrsto drži za felnu, kako ne bi šetala i da sprečava oštećenje gume o niple žbica, ili useke za niple žbica kod duplozidnih felni.

Ako volite tubeless gume za bicikl, vaše trake za felnu moraće i dobro zaptivati (sprečavati vazduh pod pritiskom da “curi” napolje) – pogledajte sekciju “5. Trake za tubeless-ready felne” za više detalja.

– Sadržaj –


2. Dimenzije traka za felnu

Postoje dve standardne širine (uobičajene, mada ima i drugih širina). Uske od 15 mm i široke od 19 mm.

Što se obima tiče, dolaze isto u dve varijante: kao samolepljiva traka u koturu, da se ukroje po željenoj veličini felne (kao selotejp); ili već isečene i spojene za određenu dimenziju felne, sa sve predbušenom rupom za ventil.

Na primer: za točak planinskog bicikla, može se uzeti guma za felnu obima 559 mm (MTB standard), širine 19 mm; dok se za točak drumskog bicikla, sa užom felnom i užim gumama može uzeti traka za felnu obima 622 mm (standard za 28″ točkove), širine 15 mm.

– Sadržaj –


3. Vrste traka za felnu

Postoje gumene, materijala sličnog kao unutrašnja guma. Prednost je što su prilagodljive, rastegljive, pa i ako je točak malo veći, mogu da se “razgaze”.

Gumena traka za felnu, za određenu veličinu točka.
Gumena traka za felnu, za određenu veličinu felne.

Kvalitetnije (i nešto malo skuplje) su obično od platna, ili jače gume, nešto između gume i plastike. Obično imaju naznačeno na sebi da podnose visok pritisak.

Traka za felnu za visok pritisak - veoma kvalitetna.
Traka za felnu za visok pritisak – veoma kvalitetna.

– Sadržaj –


4. Vrste felni

Postoje obične, jednozidne felne, gde se niple žbica zavrću na samu unutrašnjost felne, tako da traka za felnu ide direktno preko nipli:

Jednozidna felna. Traka za felnu ide direktno preko nipli žbica.
Jednozidna felna.
Traka za felnu ide direktno preko nipli žbica.

Za ovakve felne može se koristiti i jeftina gumena traka za felnu, ukrojena stara unutrašnja guma, jaka lepljiva traka i slično.

Napomena:
Ako je točak napravljen sa predugačkim žbicama koje štrče kroz niple, onda će na jednozidnim felnama biti potrebna jaka i kruta traka kako bi sprečila da žbice probuše felnu.


Moderne felne su obično duplozidne (i napravljene od aluminijuma najčešće).

Duplozidna felna. Niple su uvučene unutar felne, sa rupom (oštrih ivica) iznad nipli.
Duplozidna felna
Niple su uvučene unutar felne, sa rupom (oštrih ivica) iznad nipli
(neke duplozidne felne nemaju otvore za pristup niplama, i sa njima je muka praviti točak)

Kod ovakvih felni, pritisak gume pritiska unutrašnju na oštre otvore. Zato je neophodno staviti kvalitetnu, jaču traku za felnu, onu koja trpi visok pritisak. Gumene, stare unutrašnje, izolir traka i slično ne pomažu kod ovakvih felni.

– Sadržaj –


5. Trake za tubeless-ready felne

Tubeless su spoljne gume koje ne traže unutrašnju gumu. Traže felne za tubeless gume, ili barem felne koje se pomoću specijalne trake za felnu mogu pretvoriti u tubeless felne – zvane “tubeless-ready”.

DT Swiss traka za zaptivanje tubeless-ready felni
DT Swiss traka za zaptivanje tubeless-ready felni
Amazon affiliate link

Ove trake su pravljene da dobro zaptivaju, pošto tubeless gume nemaju unutrašnju gumu i traka mora sprečiti “curenje” vazduha kroz rupe za niple na felni.

– Sadržaj –


6. Optimalna širina trake za felnu

Traka za felnu bi trebalo da pokrije donji deo felne, od ivice do ivice. Kod tubeless-ready felni, idealno je i da se malo “popne” po ivicama, ali ne do kraja. Crtež ovo bolje objašnjava:

Poprečni presek felni za gume sa unutrašnjom (levo), i za tubeless gume (sa "kukom" - sredina; i bez "kuke" - desno )
Poprečni presek felni za gume sa unutrašnjom (levo), i za tubeless gume (sa “kukom” – sredina; i bez “kuke” – desno)

Dakle, kod guma sa unutrašnjom, poželjno je da se traka ne penje po bočnim zidovima, dok kod tubeless-ready felni treba da se popne za 1 mm, ili malo više – ali nikako da ide do samog kraja, jer će ometati naleganje gume.

Računajte s tim da felne obično imaju blago uvijeni deo na koji traka felne naleže, kao i da se traka malo suzi po širini kada se zategne preko felne.

Koliko široka traka je potrebna?

Prvo izmerite unutrašnju širinu bočnih zidova felne:

Unutrašnja širina bočnih zidova felne
Unutrašnja širina bočnih zidova felne

Zatim:

 • Za obične gume, uzmite traku za felnu te širine, ili za do 1 mm širu, u zavisnosti od oblika felne i rastegljivosti trake.
 • Za tubeless-ready felne i tubeless gume, uzmite traku za felnu koja je za 3 do 5 mm šira (u zavisnosti od zakrivljenosti felne).

Da, ovo traži malo probavanja. Dosta zavisi od oblika felne, kao i od rastegljivosti trake (tj. koliko se skupi po širini kada se zategne na felni). Detalje sam objasnio na početku ovog poglavlja.

– Sadržaj –


7. Montiranje trake za felnu

Kada montirate traku za felnu, obratite pažnju na dve stvari:

 • Orijentaciju trake (tj. koja strana ide ka felni).
 • Tehniku montiranja.

Što se tiče orijentacije trake, pravila su prosta:

 • Ako ima oznaku proizvođača ili nešto nacrtano, to ide ka spolja (ka unutrašnjoj gumi).
 • Ako ima lepljivu stranu, onda ide ka unutra (ka felni).
 • Ukoliko nema ništa od ta dva, onda grublja strana ide ka felni, a glatkija ka unutrašnjoj gumi.

A evo i par saveta za montiranje trake za felnu:

Pri montiranju trake za felnu, treba obratiti pažnju da se stavi po sredini. Ne sme biti preuska za felnu, kako se ne bi smakla, ali ni preširoka, kako ne bi smetala pri montiranju gume.

Pošto ume da šeta pri montiranju, može se staviti ventil kroz rupu za ventil na traci i samoj felni, kako bi sve stajalo na svom mestu pri montiranju.

Ventil koji je zašrafljen na otvoru, kako bi držao traku za felnu na mestu pri "namicanju".
Ventil koji je zašrafljen na otvoru, kako bi držao traku za felnu na mestu pri “namicanju”.

Članak o standardima dimenzija guma (veličine unutrašnjih i spoljnih guma).

– Sadržaj –

6 misli o “Traka za felnu bicikla – objašnjeno”

 1. Kad se već raspravlja o trakama za felnu ja bih imao pitanje o zaštitnim trakama protiv bušenja unutarnje gume. Imam dva bicikla, treking -genesis- od 28″ točkovi i električni -pro motion- sa točkovima od 26″.Kupio sam dvije trake protiv bušenja za el. bic. i montirao ih na oba točka. Trake su duljine da mogu obuhvatiti i 28″ točkove i još ih “ima”. Nisam ih skraćivao nego preklopio i tako vozio el. bic. Nakon mjesec dana otprilike, na obje vanjske gume primjetio sam jaku deformaciju u obliku slova -S-. Skinuo sam trake ali deformacija je ostala. Obje felne su u redu, deformacija je samo na gumama. Moje pitanje je: jeli preklapanje traka izazvalo deformaciju ? Gume su marke -Kenda- , veličine 26″X 1,75. Molio bih i savjet kako pravilno postaviti ove trake. same su trake od nekakve plastike otporne na bušenje i prorezivanje a koštale su me oko 20 eura (150 kn.)

  • Ne verujem da je preklapanje traka samo po sebi izazvalo deformaciju. Loše montirana traka, ili guma koja nije dobro nalegla, ili ukrivo montiran točak mogu izazvati neravnomerno trošenje gume – ali opet mi je teško zamisliti scenario koji bi izazvao deformaciju gume. Moguće da je guma falična?

   Ne znam koji je razlog za montiranje te trake, ali mogu reći: ako se vozi kroz predele pune trnja, onda je bolje rešenje guma sa sopstvenom zaštitom od bušenja, poput Schwalbe Marathon guma. Trake su bile zgodne pre dostupnosti takvih guma, ali sada je guma sa zaštitom od bušenja bolje rešenje (svakako praktičnije).

   Ako se ne vozi putevima punim trnja, zaštita od bušenja je nepotrebna – samo se dobija teži točak i guma koja se (osetno) sporije kotrlja i tvrđa je. Treba samo gledati kuda se vozi, zaobilaziti staklo, eksere i slično. Takođe, gume dovoljno široke da se ne moraju duvati na preko 4 bara se veoma teško buše – jednostavno ne pružaju dovoljno čvrst oslonac komadima stakla, ili ekserima da se zabodu i probuše gumu. Za većinu vozača to su gume od 37 mm širine. Mada se, već sa gumama od 28, ili 32 mm širine, koje se duvaju do nekih 6 bara, dobija dosta otpornosti na bušenje. Vaše Kenda od 1,75″ to svakako zadovoljavaju.

 2. Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru kojim ste me uvjerili da je guma sa ugrađenom zaštitom protiv bušenja daleko bolje rješenje od traka protiv bušenja. Uskoro ću ih nabaviti.
  Iskreni pozdrav!

  • Ako se ne vozi putevima koji su puni trnja, još bolje rešenje je obična guma, uz gledanje kuda se vozi. Guma sa zaštitom je osetno teža i neudobnija i, po meni, ima smisla samo u navedenim uslovima.

 3. Postovani gospodine Relja ,

  zahvaljujem se na vasem tekstu o gumenoj traci za zastitu unutrasnje gume na tocku . Pokusavam da korektno
  zamenim gume na starom Bromptonu , gume spoljasnje i unutrasnje sam nabavio iz Engleske , tacna dimenzija , ali nisam mislio na zastitne . Predhodni “majstor ” je stavio od 18 cola , pa sam ih zatekao kako prave osmice i penju se sa strane do ivice bandasa . Ovde se moze dobiti 16 cola , ali sirina 19 a ne 15 . Sada znam sta treba da radim , isecem na meru , a to zahvaljujuci vasem tekstu .
  Takodje , od velike koristi mi je informacija o sajtu http://www.sheldonbrown.com , na koji ste uputili ,jer tamo sam
  nasao dosta detalja o biciklu sa kojim cu se zabavljati uskoro : Raleigh Sports iz 1980 .
  Gore pomenuti sajtovi su korisni za one koji se nisu pametni rodili .

  Srdacan pozdrav
  Janez Smole , Beograd

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content