Home » Ram » Sedla i šticne » Udobnost sedla [02] Postava

Postava sedla (sica, sedišta) bicikla

Udobnost sedla [02] Postava

Ažurirano: 16/11/2018.

Posle članka o materijalima sedala bicikala, ovaj članak fokusira se na samu postavu – njenu debljinu i mekoću – i kako odabrati optimalnu vrstu postave za sedlo.

 

1. Od previše mekanog sedla može da zaboli… ne baš glava, ali zaboli

Mnogi biciklisti pri izboru sedla greše birajući što mekše sedlo. Problem sa (pre)mekanim sedlom je što, pogotovo posle duže vožnje, počinje bivati neudobno, poput previše mekanog kauča. Kako to?

Posle nekog vremena vožnje, mišići ojačaju i naviknu se na sedlo. Tada, sedlo koje je previše mekano više ne može da pruža podršku u predelu sedalnih kostiju, nego biva istisnuto, pa je teret, umesto na čvrstim sedalnim delovima, premešten na mekše i osetljivije delove (u predelu prostate kod muškaraca).

www.sq-lab.com
Slika 1
Sedalne kosti (crveno) i pubična oblast (zeleno).
Izvor: www.sq-lab.com
Slika 2
Sedlo koje je previše mekano (levo)
Čvrsto sedlo (desno)
Izvor: https://www.cervelo.com

Pored propadanja sedalnih kostiju i pritiska u pubičnoj zoni, previše mekano sedlo se više tare o telo prilikom pedalanja i time takođe stvara neprijatan osećaj.

Ipak, za kraće vožnje, pogotovo ako vozač nije u formi, ili nije naviknut/a na vožnju u sedlu, mekše sedlo može biti dobar izbor. Mada je čest slučaj da ljudi početkom “sezone” kupe (pre)mekano sedlo, pa onda, kako ulaze u formu i voze više, to sedlo postaje neudobno i zamene ga nekim tvrđim. Tako da i to treba imati na umu.

 

2. Previše tvrdo – drugi ekstrem

Drugi ekstrem su sedla koja su previše tvrda, bez gotovo ikakve postave. Ovakva sedla mogu biti dobra za vozače koji su u formi i koji nose specijalne postavljene biciklističke šorceve/helanke. Zapravo, pri vožnji u postavljenom biciklističkom šorcu, postava sedla više smeta nego što pomaže (pored toga što dodaje nepotrebnu težinu). Tvrdo sedlo + postavljen šorc je obično udobnija kombinacija od nešto mekšeg sedla bez postavljenog šorca.

Mana previše tvrdog sedla je upravo u gore pomenutom – prilično je neudobno za vožnju bez biciklističkog šorca. Zato je za opušteniju vožnju (do posla, pijace, plaže), ili ako se ne vozi u bici šorcu, često bolje izabrati sedlo koje je između dva ekstrema: ni previše mekano da postane neudobno posle duže vožnje, ni previše tvrdo da zahteva specijalnu postavljenu odeću.

Oblici sedala i kako koji utiče na udobnost, opisani su u ovom članku:
Oblik sedla (sica) bicikla

Podeli ovaj članak...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.