Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Postava sedla – Udobnost sedla bicikla [02]

Posle članka o materijalima sedala bicikala, ovaj članak fokusira se na samu postavu – njenu debljinu i mekoću – i kako odabrati optimalnu vrstu postave za sedlo.

Sadržaj:

  1. Od previše mekanog sedla može da zaboli…
  2. Previše tvrdo – drugi ekstrem
  3. Konkretne preporuke za sedla bicikala


1. Od previše mekanog sedla može da zaboli…

Mnogi biciklisti pri izboru sedla greše birajući što mekše sedlo. Problem sa (pre)mekanim sedlom je što, pogotovo posle duže vožnje, počinje bivati neudobno, poput previše mekanog kauča. Kako to?

Posle nekog vremena vožnje, mišići ojačaju i naviknu se na sedlo. Tada, sedlo koje je previše mekano više ne može da pruža podršku u predelu sedalnih kostiju, nego biva istisnuto, pa je teret, umesto na čvrstim sedalnim delovima, premešten na mekše i osetljivije delove (u predelu prostate kod muškaraca).

www.sq-lab.com
Slika 1
Sedalne kosti (crveno) i pubična oblast (zeleno).
Izvor: www.sq-lab.com
Slika 2
Sedlo koje je previše mekano (levo)
Čvrsto sedlo (desno)
Izvor: https://www.cervelo.com

Pored propadanja sedalnih kostiju i pritiska u pubičnoj zoni, previše mekano sedlo se više tare o telo prilikom pedalanja i time takođe stvara neprijatan osećaj.

Ipak, za kraće vožnje, pogotovo ako vozač nije u formi, ili nije naviknut/a na vožnju u sedlu, mekše sedlo može biti dobar izbor. Mada je čest slučaj da ljudi početkom “sezone” kupe (pre)mekano sedlo, pa onda, kako ulaze u formu i voze više, to sedlo postaje neudobno i zamene ga nekim tvrđim. Tako da i to treba imati na umu.


2. Previše tvrdo – drugi ekstrem

Drugi ekstrem su sedla koja su previše tvrda, bez gotovo ikakve postave. Ovakva sedla mogu biti dobra za vozače koji su u formi i koji nose specijalne postavljene biciklističke šorceve/helanke. Zapravo, pri vožnji u postavljenom biciklističkom šorcu, postava sedla više smeta nego što pomaže (pored toga što dodaje nepotrebnu težinu). Tvrdo sedlo + postavljen šorc je obično udobnija kombinacija od nešto mekšeg sedla bez postavljenog šorca.

Mana previše tvrdog sedla je upravo u gore pomenutom – prilično je neudobno za vožnju bez biciklističkog šorca. Zato je za opušteniju vožnju (do posla, pijace, plaže), ili ako se ne vozi u bici šorcu, često bolje izabrati sedlo koje je između dva ekstrema: ni previše mekano da postane neudobno posle duže vožnje, ni previše tvrdo da zahteva specijalnu postavljenu odeću.

Oblici sedala i kako koji utiče na udobnost, opisani su u ovom članku:
Oblik sedla (sica) bicikla


3. Konkretne preporuke za sedla bicikala

Preporučujem da pročitate sve članke u ovoj seriji, pre kupovine:

Ipak, kome pomažu konkretne preporuke, evo nekoliko modela koji su se meni dobro pokazali, za različite namene bicikala:

Odlično sedlo za MTB bicikle je Selle Royal model Suez.

Selle Royal Suez sedište (sedlo) za bicikl
Selle Royal Suez sedište (sedlo) za bicikl (Amazon affiliate link)


Dosta sportsko sedlo, ali mu postava nije previše tvrda, tako da je udobno i za vožnju bez specijalnog (postavljenog) šorca za biciklizam (Amazon affiliate link). Ima otvor u sredini, što smanjuje (eliminiše) pritisak na “osetljive delove” kod muškaraca i žena (za ovo drugo se oslanjam na povratne informacije od žena koje su vozile ovaj model).


Fenomenalno sedlo za gradske bicikle (i osve ostale na kojima se sedi nešto uspravnije) je Brooks model Flyer.

Brooks Flyer - udoban sic za bicikl
Brooks Flyer – udoban sic za bicikl (Amazon affiliate link)


Ovo sedlo je malo teže (metalni ram presvučen kožom), ali zahvaljujući svom obliku i federima na zadnjem delu, veoma je udobno čak i na dužim vožnjama (ciklo-turizam i sl.). Opruge su tvrde, tako da nećete skakutati gore-dole dok pedalate, ali će apsorbovati sve jače udare (rupe, džombe). Koža je udobna leti, ali zna biti hladnija zimi (u odnosu na sintetičke materijale), a može se i natopiti ako se ostavi na kiši. Zato bih ovo izbegavao u veoma vlažnim, ili hladnim klimatskim uslovima.


Na kraju, preporuka prvenstveno za drumske bicikleFizik Antares R3 Open K:IUM Regular black

Fizik Antares R3 Open K:IUM Regular black
Fizik Antares R3 Open K:IUM Regular black (Amazon affiliate link)


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content