KRENITE odavde

Vrste i konstrukcije ležajeva bicikala

Ovaj članak objašnjava kakve vrste ležajeva se (obično i najčešće) koriste kod bicikala, kao i koje su im prednosti i mane u odnosu na druge sisteme ležajeva koji se koriste kod bicikala. Za standarde kuglica ležajeva, videti članak: Standardne dimenzije kuglica za ležajeve bicikala.


1. Šolja-konus ležaj

Ležajevi bicikla najčešće koriste kuglice koje su konusima pritisnute u šolju (šolja-konus ležaj). Šolja sa zakrivljenim zidovima drži kuglice na okupu, dok ih konus pritiska od gore da ostanu na mestu.

Konus-šolja ležaj. Konus se navrće na osovinu i pritiska kuglice uz šolju.
Šolja-konus ležaj.
Konus se navrće na osovinu i pritiska kuglice uz šolju.

Prednosti

Dugotrajnost. Dobar šolja-konus ležaj,  kada se redovno podmazuje i menjaju kuglice (najčešće je dovoljno jednom godišnje), može da traje praktično večno. Uputstvo kako servisirati šolja-konus ležaj nalazi se u ovom članku: Servis nabli bicikla.

Jeftino održavanje. Malo masti i rezervnih kuglica je sve što je potrebno od delova za servis ovih ležajeva. Kuglice su veoma jeftine i lako se nalaze u odgovarajućoj standardnoj veličini.

Nabla sa konusnim ležajem.
Pakovanje kuglica u konusni ležaj točka. U ležaj je prethodno stavljena nova mast.
Venčić na koji su već stavljene kuglice. Olakšava montiranje u ležaj, ali kraće traje, jer bez venčića staje više kuglica u isti ležaj.
Venčić na koji su već stavljene kuglice. Olakšava montiranje u ležaj, ali bez venčića staje više kuglica u isti ležaj, što je bolje, jače i dugotrajnije rešenje.

Dobar raspored opterećenja. Opterećenje se u sistemu (kosih) šolja i konusa bolje raspoređuje iz svih pravaca u odnosu na radijalne ležajeve. Naime ovi ležajevi bolje podnose i radijalna (gore-dole) i aksijalna (bočna) opterećenja.

Mali otpor kotrljanja. Kuglice se relativno lako okreću i ne stvaraju puno otpora.

Mane

Malo teže podešavanje. Podešavanje optimalnog predopterećenja konusom traži malo strpljenja i vežbe, kao što je objašnjeno u članku Servis nabli bicikla.

Veća šteta u slučaju neodržavanja, u odnosu na “industrijske” ležajeve.  Ako se ovakav ležaj ne podmazuje redovno, prvo se pohabaju kuglice, što se lako zameni. Ako se i dalje ne očisti i ne podmaže, oštete se i konusi. Ovaj deo je nešto skuplji (i često teži za naći za konkretan model ležaja). Ako se i dalje ne očisti i ne podmaže ležaj, onda se habaju i šolje, što je praktično nepopravljivo oštećenje i traži komplet zamenu cele nable (ako je u pitanju ležaj točka), celog ležaja (ako je u pitanju korman), ili cele pedale (ako je ležaj pedale u pitanju). Zato je važan redovan servis ovakvih ležajeva.


2. “Industrijski” ležajevi (ketridž ležajevi, eng. cartridge bearings)

Moderni trendovi su da se stavljaju ležajevi sa ketridžima, kod nas poznati i kao “industrijski” (eng. cartridge bearings). Sastoji se od ketridža koji je ubačen u udubljenje (rukav) na delu bicikla koji treba da se okreće, bilo da je to nabla točka, korman, školjka za patronu pogona itd.

Nabla sa industrijskim ležajem
Nabla sa industrijskim ležajem

Kuglice su spakovane unutar vođica u “zatvoren” ketridž – tj. industrijski ležaj. Zatvoren u smislu da se ne može rastaviti, ne u smislu da je zatvoren za ulazak vode i prljavštine! Obično preko toga stoji neka vrsta zaptivke (plastične, ili gumirane). Zaptivka ne sprečava, samo otežava ulazak vode i prljavštine, tako da je i njih potrebno povremeno čistiti i podmazivati, kako bi trajali duže.

Industrijski ležaj sa skinutim zaptivkama
Industrijski ležaj sa skinutim zaptivkama

Ovi ležajevi nisu bolji od starog proverenog šolja-konus sistema, ali su jeftiniji za masovnu proizvodnju u pristojnom kvalitetu od šolja-konus ležajeva.

Prednosti

Otpornost na zapuštanje. 🙂  Prednost u odnosu na šolja-konus tip ležaja je što se ceo ketridž sa ležajem menja, tako da u slučaju neodržavanja neće propasti ceo deo na kojem je ležaj, već se i potpuno pohabani ležaj zameni, kao i nepohabani. Kod šolja-konus ležaja nable točka, na primer, u slučaju pohobanih šolja moraće se menjati cela nabla. U slučaju industrijskih ležajeva, čak i ako su potpuno propali i zapušteni, samo ketridž (tj. sam industrijski ležaj) se menja, dok je nabla i dalje sasvim OK.

Jednostavna procedura zamene. Nema potrebe za finim podešavanjem predopterećenja, kao kod ležajeva sa konusima.

Otpor kotrljanju je nizak, kao i kod šolja-konus sistema. Barem dok su novi.

Mane

Skuplji servis. Kuglice se u ovim ležajevima ne mogu menjati. Tako da će sam ketridž ležaja u nekom doglednom roku morati da se zameni. Zamenski industrijski ležajevi su nešto skuplji i teži za naći od standardnih kuglica. I sam alat za servisiranje je nešto skuplji – potreban je alat za izvlačenje ketridža, bez oštećenja ležišta istog.

Teže čišćenje i podmazivanje. Dok se ne potroše toliko da su za zamenu, teže ih je očistiti i podmazati ponovo, za razliku od šolja-konus sistema. Kao što je već rečeno, zaptivke na ovim ležajevima samo usporavaju ulazak prljavštine, ali ga ne sprečavaju u potpunosti. Ovi ležajevi ne mogu se otvoriti da se izvade (i zamene) kuglice i da se prljavština lepo obriše. Moguće je jedno izvaditi ketridže i isprati ih nekim uljanim razređivačem, koliko se daju isprati, pa natrpati novu mast. To traži više vremena i nije toliko “temeljno”, kao kod sistema šolja-konus.

Industrijski ležaj. Pincetom se odvaja zaptivka za prašinu.
Industrijski ležaj. Pincetom se odvaja zaptivka za prašinu, ispira razređivačem, napakuje novom mašću i zaptivka se vraća na mesto.

Lošije podnošenje aksijalnih opterećenja. Industrijski ležajevi su najčešće radijalni,  tj. vođice kuglica su simetrično postavljene sa obe strane. Radijalni ležajevi dobro podnose radijalna opterećenja (gore-dole), a lošije podnose aksijalna (bočna) opterećenja, kakva se recimo javljaju kada se pedala snažno, stojeći. Mogu se (malo teže) naći i konusne verzije ketridža, koje bolje podnose aksijalna opterećenja, ali nisu uobičajene.


2.1 Keramički i specijalni industrijski ležajevi

Postoje verzije industrijskih ležajeva pravljene da budu “brži”, tj. da prave što manji otpor kotrljanju. Kako se ovo postiže?

Manja zaptivka. Zaptivka se napravi tako da ne preklapa vođice kuglica ležaja. Ovo smanjuje trenje, ali olakšava ulazak prljavštine. Dok je nov, ovakav ležaj će biti nešto malo “brži”. Ipak, posle upotrebe, brzo će se i zaprljati i postati čak i sporiji od ležaja  sa prekrivajućom zaptivkom.

Mekše masti. Nižeg NLGI broja, tj. niže konzistencije (tvrdoće). Manje “guste” da tako kažem. Ove masti stvaraju manje otpora kotrljanju, ali se i brže ispiraju iz ležajeva i lošije štite od habanja.

Keramičke kuglice. Kod običnih ležajeva, i kuglice i vođice kuglica su pravljeni od čelika. Ovakvi ležajevi se obično reklamiraju kao “keramički”, ali jedino su kuglice keramičke, dok su vođice kuglica od čelika. Keramičke kuglice se mogu napraviti da budu glatkije od čeličnih, pa će ovakav ležaj dok je nov biti nešto “brži”. Takođe, keramičke kuglice su tvrđe i sporije se habaju od čeličnih. Tako bi ležaj trebalo da je brži i da, po reklami, duže traje. Ipak, pošto je keramika tvrđa od čelika, keramičke kuglice će brzo izbrazdati mekše čelične vođice, tako da će ležaj često trajati i kraće od skroz čeličnih običnih ležajeva. Isto tako će vrlo brzo postati i sporiji od njih (sa više otpora kotrljanju i pojavom “lufta“).

Potpuno keramički ležajevi. Kod ovih ležajeva i kuglice i vođice su pravljeni od keramike. Zbog velike tvrdoće, ovi ležajevi traže veoma preciznu obradu da bi radili kako treba. Ukoliko su kvalitetni (i skupi), biće dugotrajniji i “brži” od čeličnih ležajeva. Ipak, zbog tvrdoće i krtosti, slabije podnose udarce, tako da pri jakom udaru imaju više šanse da se oštete.

Sve u svemu, ovi specijalni ležajevi mogu doneti neku prednost trkačima, za trku-dve, a da se nakon toga zamene. Moje lično mišljenje je da za ostale namene ovakvi ležajevi nisu bolji u odnosu na kvalitetne, obične čelične ležajeve.


3. Valjkasti (“igličasti”) konusni ležajevi

Ovi ležajevi se sastoje od dve konusne vođice za ležajeve i venca koji nosi konusno poslagane kotrljajuće valjke. Često se, pogrešno, nazivaju i igličastim (igličasti ležaj ima puno uže i duže “valjke”, više nalik iglicama).

Valjkasti konusni ležaj kormana (viljuške) bicikla
Valjkasti konusni ležaj kormana (viljuške) bicikla

Imaju nešto veći otpor kotrljanju u odnosu na kuglične ležajeve, ali podnose puno veća opterećenja, zbog veće kontaktne površine valjaka sa vođicama, u odnosu na kuglice.

Činjenica da stvaraju veći otpor kotrljanju je nebitna za ovu namenu. Korman se ne vrti stalno, samo se zakrene pri skretanju. Neznatno veća sila potrebna za zakretanje kormana (neosetno veća) ne utiče na brzinu bicikla, a ni na preciznost upravljanja.

Sa druge strane, nešto veći otpor ovih ležajeva čak može i pomoći da bicikl bude mirniji pri brzom spuštanju niz brdo. Kako to? Kod nekih bicikala, pri brzoj vožnji niz brdo, može da se javi trešenje, vibriranje kormana, a ovakav ležaj umanjuje verovatnoću pojavljivanja i intenzitet tih vibracija ako se pojave.

Izbačeni su iz upotrebe i danas se retko pronalaze na modernim biciklima. Jedan od razloga je kraća trajnost – pošto lošije podnose pomeranje cevi kormana napred-nazad uzrokovano neravninama na putu.


4. Lično mišljenje autora

Za ležajeve točkova, najbolji sistem je stari sa konusima. Shimano, već sa srednjim klasama nabli (Deore za MTB i Tiagra za drum), nudi najbolji odnos cena kvalitet. Za sve osim trka, ima malo smisla uzimati nešto skuplje.

Za ležajeve kormana – svaki pristojnog kvaliteta su OK.

Specijalni ležajevi, još ako su sa mekšim mastima, su čisto bacanje para, osim za vrhunske trkače.

Povezan članak – Mast za ležajeve bicikala:

Koja je najbolja mast za ležajeve bicikla?
Koja je najbolja mast za ležajeve bicikla?

Izvori:

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/vrste-i-konstrukcije-lezajeva-bicikala-komentari-clanka.180/

16 misli o “Vrste i konstrukcije ležajeva bicikala”

 1. Pozdrav, tek sam nedavno naisao na Vas sajt i moram reci da mi je dosta pomogao u razumevanju bicikli (i na sta da obratim paznju), ali nisam nasao deo gde su objasnjenje hidraulicne kocnice ili amortizeri. Posto planiram da sutra kupim polovan bicikl, hteo sam da Vas zamolim za par saveta kao sto su koju marku i kategoriju da gledam i na sta da obratim paznju.
  Hvala

  • Definitivno treba da uradim i par članaka o toj tematici.

   Ukratko: kod hidrauličnih kočnica – trebalo bi da ručica ima ograničen hod, da ne “propada” do kormana.
   Trebalo bi i da su podešene kako treba da diskovi ne češu o čeljusti.
   Diskovi bi trebalo da su pravi, bez zakrivljenosti. Ne smeju imati brazdi, niti da jedan deo (po kojem klize pakne) bude osetno, pod rukom, tanji od ostatka diska.
   Pakne pregledati da li su potrošene do metala.
   Trebalo bi da koče snažno, ali i ravnomerno – da se sila kočenja može lepo modulisati promenom pritiska na ručicu.
   Što se klase tiče, Shimano Deore i više klase su odlične.
   Kod SRAM-a je to SX5 sreija
   Kod Avida otprilike Juicy 5 klasa.

   Za amortizere:
   Trebalo bi da imaju mogućnost zaključavanja (eng. lockout).
   Da ravnomerno “tonu” kada se opterete (stisnuta prednja kočnica, pa naslanjanje težine na korman) i da se ravnomerno vrate. Kada se naglo opterete, propadanje mora ostati ravnomerno, kao i povrat kada se naglo rastereti amortizer – ne sme biti nikakvog osciliranja gore-dole.
   Štapovi (sjajni deo po kojem klize “čizme” amortizera) moraju biti sjajni, glatki, bez oštećenja. Ako je amort hidrauličan, ne sme nigde curiti ulje.
   Bolji imaju mogućnost podešavanja koliko lako i brzo će se sabijati i vraćati.
   Klasa i tipova ima mali milion – sa dužim, kraćim hodom. Zavisi od vrste bicikla i namene (vožnje).

 2. Kao mane sistema “konus -kuglice ” ne navedoste to da je često teško naći pohabane šimano konuse.Evo na primer moje zadnje LX nable FH M585.Jedva sam pronašao levi i desni konus i to bez odgovarajućih prašinara,pa se morao skidati stari..Cena nimao niža od nekog ind. ležaja .A srećom konusi prednje LX glavčine HB M585 su bili neoštećeni, jer njih nema za kupiti.Nisam siguran, ali mislim da se lakše izlazi na kraj sa nabavkom industrijskih ležajeva za nable koje su za njih pravljene, jer njih prave u velikim serijama za različite namene.Osim, možda, ako neki ne stavljaju u svoje nable neke egzotične koje samo oni prave 🙂

 3. Oprosti, prevideo sam …Ali eto bio sam neprijatno iznenađen koliko je teško naći odgovarajuće konuse,još teže originalne….Tako da ukoliko kupujete polovne točkove sa ovim sistemom, treba dobro razmisliti, gde ćete nabaviti konuse ako zatreba.

  • Ako nije ništa oštećeno, trajaće sto godina uz redovan servis. Problem kod tog sistema nastane kada se ne održava (tipa jednom godišnje očistiti i podmazati).

 4. Daj molim vas jeli zna iko koji su lezajevi na prednjen kolu na norco lt3 bicikli…moran narucit a ako rastavin a ne buden moga sastavit bez prevoza san dok ne nabavin lezajeve.. Ima specifikacije od bajka na netu pa vas molim ako se neko razumi da mi pogleda. Hvala

  • Ne znam odgovor, ali da bi se do njega došlo, bilo bi dobro videti sledeće:
   – Koji je model nable na točku.

   Dodatne informacije koje bi mogle pomoći (ili ako se ne može utvrditi model):
   – Da li je nabla sa quick-release, ili ima punu osovinu.
   – Ako ima punu osovinu, kojeg je prečnika (12, 15, 20 mm…).
   – Može li se videti gledanjem sa strane ima li konuse – pretpostavljam da koristi “industrijske” (tj. ketridž) ležajeve, ali ne mogu tvrditi.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content