KRENITE odavde

Skidanje konusa viljuške

Prilikom zamena ležajeva viljuške, skidanje konusa (čaure ležaja upravljača) sa viljuške zna biti problematično. Pogotovo kod viljuški čija kruna je “starija” od samog konusa, pa se konus ne može izbiti od dole. Ovaj članak objasniće kratku i jednostavnu proceduru i navesti potreban alat. Poseban članak objašnjava standarde ležajeva viljuške.

 

1. Potreban alat

  • Sečivo skalpela
  • Manji čekić
  • Manji, srednji i veći ravan šrafciger
  • Ravna turpija
  • Zaštitne rukavice
  • Klešta, ili, bolje, stega

 

2. Postupak

Viljušku staviti na drvenu podlogu, da se ne ogrebe, ili ošteti. Može se staviti i neki stari peškir ispod.

Postaviti sečivo skalpela između krune viljuške i konusa, sa sečivom ka viljušci. Često se može rukom utisnuti dovoljno jako da stoji.

Postavljanje skalpela između krune viljuške i konusa
Postavljanje skalpela između krune viljuške i konusa

Pridržavati pažljivo rukom sečivo, da ne ispadne i laganim, suptilnim 🙂 udarcima čekića ga nakucati da tek-tek malo uđe, oko 1 mm, tako da se lako može rukom izvući.

Nežno nakucavanje sečiva između krune i konusa
Nežno nakucavanje sečiva između krune i konusa

Rotirati viljušku za 1/8 kruga (oko 45 stepeni) i ponoviti postupak. U ovom prvom prolazu, nakucavati sečivo svega za po 1 mm – ne pokušavati ići do kraja.

Kada se prođe prvi krug, u drugom prolazu ići malo dublje – ali ne do kraja. Nekih 2-3 mm je dovoljno.

Drugi krug nakucavanja sečiva. Samo malo dublje - i dalje mora moći da se izvuče rukom, bez primene jače sile
Drugi krug nakucavanja sečiva. Samo malo dublje – i dalje mora moći da se izvuče rukom, bez primene jače sile

Isto se ide skroz u krug, rotiranjem viljuške za po 1/8 kruga. Raditi polako, strpljivo, bez jakih udaraca, da se ne zaseče, ili ošteti vrat viljuške.

Po završetku proveriti da li se tanji šrafciger može zavući između krune i konusa. Ako ne može da stane, prvo uzeti ravnu turpiju i istupiti sečivo skalpela, kako bi se umanjila šansa za oštećenje viljuške. Pazite da se ne posečete – koristite zaštitne rukavice i klešta, ili stegu. Sečivo je krto, tako da radite pažljivo. Ili ga nasloniti “leđima” (tupim krajem) na drvo i držati kleštima, još bolje stegnuti u stegu. Zatim turpijom istupiti oštar deo.

Sada se može napraviti treći krug, ukucavanjem sečiva još dublje – za još 1 mm. Ne nabijati silom ako ne ide, da se ne ošteti vrat viljuške. Posle ovog “kruga” bi trebalo da ima dovoljno mesta da se može zavući manji ravan šrafciger.

Postaviti manji ravan šrafciger između konusa i krune i blago ga zakrenuti u stranu – za 1/16 kruga, tj. oko 20 stepeni. Ovo ponoviti u krug oko celog vrata, opet na oko 45 stepeni – da se iz nekih 8 do 10 “zabadanja” napravi ceo krug.

Stavljanje tanjeg šrafcigera i zakretanje istog. Izvinjavam se zbog mutne slike
Stavljanje tanjeg šrafcigera i zakretanje istog.
Izvinjavam se zbog mutne slike

Pri zakretanju šrafcigera, konus bi trebalo da se pomeri za delić mm. Ići polako, bez primene velike sile. Cilj je da se iz više krugova, tj. prolaza, ceo konus što više paralelno pomera ka gore, za po malo. Kada se napravi dovoljno mesta za umetanje većeg ravnog šrafcigera, ponoviti postupak sa većim šrafcigerom. Ponovo za po malo, na 8 do 10 mesta, u krug oko cele viljuške.

Na kraju, konus će se dovoljno odlepiti da se može skinuti lako, rukama. Pre montiranja novog konusa, namazati krunu viljuške bakarnom ili aluminijumskom montažnom pastom (“bakarna mast”), kako se konus ne bi galvanski zavario za vrat viljuške posle dužeg vremena.

Bakarna mast stavljena na krunu viljuške
Bakarna mast stavljena na krunu viljuške

Montiranje novih ležajeva kormana biće objašnjeno u posebnom članku. Sada samo jedna napomena: po nabijanju novog konusa, obrisati sav višak montažne paste, kako se ne bi pomešala sa mašću za ležajeve.

Naravno, brže je i lakše ovo uraditi sa pravim alatom, klikom na sliku ispod dobija se link sa Amazon pretragom alata za skidanje čaure ležaja upravljača, marke IceToolz (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

IceToolz alat za skidanje konusa viljuške (čaure ležaja upravljača)
IceToolz alat za skidanje konusa viljuške (čaure ležaja upravljača)


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content