KRENITE odavde

Kompatibilnost [02] Kasete (zadnji zupčanici)

Ovaj članak objasniće kompatibilnost kaseta bicikla, tj. sa kojim sve zadnjim šifterima/menjačima se koje kasete mogu upariti. Za kombinovanje sa različitim lancima, videti članak: Kompatibilnost lanaca. Pregled mogućih kombinacija i kompatibilnosti biće dat spram broja zupčanika. Od starijeg standarda sa 6, do najnovijeg standarda sa 12 zupčanika. Pri kombinovanju, važno je obratiti pažnju na dve stvari: broj zupčanika i njihov razmak. I jedno i drugo utiče na ukupnu širinu snopa zupčanika, kao i na indeksiranje šiftera (tj. ručica menjača) koji nisu frikcioni, tj. indeksnih šiftera. Tabela sa širinama i razmacima zupčanika nalazi se na kraju ovog članka.

Pre nego što počnete, kako ne bi bilo nesporazuma,
odvojte 5 minuta za čitanje uputstva za korištenje članaka o kompatibilnosti.

Povezani članak u vezi zadnjih zupčanika je: Brzine – zadnji zupčanici.

Indeksni šifteri rade na klikove – svaki klik prebacuje za jednu “brzinu”. Da bi radili kako treba, traže da hod (zadnjeg) menjača i razmak zupčanika budu usaglašeni sa stepenom povlačenja sajle ručice menjača. O ovome ima više reči u posebnom članku o ručicama menjača: Kompatibilnost ručica zadnjeg menjača.

Još jedna napomena pre objašnjenja kompatibilnosti. Postoje dva glavna standarda montiranja kasete: na navoj i na freehub. Ovo je objašnjeno u članku: Račna ili kaseta. 6 brzina je uvek sistem sa račnom. 8 i više je danas moguće naći samo u formi kasete (zastarele 8fazne račne su muzejski primerci danas, a nisu nikad bili popularan standard). 7fazni sistemi su najčešće kao račna, ali postoje i sa kasetom.

Većina proizvođača kaseta (i freehubova) koristi Shimano standard – na primer SRAM, Sun Race itd, dok Campagnolo koristi drugačije šine na freehub prihvatu, tako da i o tome treba voditi računa. Takođe, SRAM XD standard kaseta i šina freehuba se razlikuje od svih ostalih. Ovo je objašnjeno u članku Kompatibilnost zadnje nable. Ovi standardi montiranja su bitni zbog fizičkog stavljanja kasete na točak (freehub), nemaju veze sa kompatibilnošću menjača.


6 brzina

Svi zupčanici sa 6 brzina idu na navoj. Po pravilu odgovaraju svi modeli svih proizvođača – mogu se slobodno kombinovati. Shimanov standard je ovde prihvaćen svugde.

Zupčanici su poslagani na po 5 milimetara, svaki širine po 1,85 mm.


7 brzina račna (freewheel)

Razmak i širina zupčanika su isti kao i kod 6faza. Ovde je isto Šimanov standard opšte prihvaćen i 7fazne račne svih proizvođača su kompatibilne.

Zupčanici su poslagani na po 5 milimetara, svaki širine po 1,85 mm.


7 brzina kaseta (freehub)

Postoji prevaziđeni Shimano Uniglide standard i aktuelni Shimano Hyperglide standard. Ako se kojim čudom naiđe na Uniglide kasetu, ona se može montirati na Hyperglide freehub, samo treba zameniti najmanji zupčanik nekim po hyperglide standardu, kako bi se kaseta mogla učvrstiti.

Uniglide koristi poslednji zupčanik sa navojem, dok Hyperglide koristi poseban šraf za fiksiranje kasete.

Levo su dva Uniglide zupčanika (dole najmanji, iznad naredni), dok su desno dva Hyperglide zupčanika (najmanji i prvi naredni).
Levo su dva Uniglide zupčanika (dole najmanji, iznad naredni),
dok su desno dva Hyperglide zupčanika (najmanji i prvi naredni).
Prednji deo Hyperglide najmanjeg zupčanika je nazubljen da “zaključa” šraf za utvrđivanje kasete (eng. lockring)


Sve moderne kasete su Hyperglide standarda, nevezano za broj zuba. Za slučaj da se ima uniglide nabla, pošto je danas moguće naći samo hyperglide kasete, postoje dva rešenja. Jednostavnije je da se skine najmanji zupčanik sa (nove) hyperglide kasete i iskoristi (ishabani) najmanji uniglide zupčanik kao lockring, a ostali zupčanici da se stave sa nove hyperglide kasete. Komplikvaniji (i verovatno bolji) način je da se uniglide nosač za nable zameni hyperglide nosačem, uputstvo je dato u videu sa ovog linka: konverzija uniglide nable na hyperglide.

Ovo važi i za osmofazne kasete: 7fazne kasete imaju istu širinu zupčanika kao i 6 i osmofazne, ali su na osmofazu nešto gušće spakovani – na po 4,8 mm. Ovo znači da se zupčanici sa osmofazne kasete mogu koristiti na sedmofaznoj dok god se koriste spejseri između zupčanika za sedmofaznu kasetu.

Mnoge kasete dolaze zanitovanih zupčanika, ali se mogu raznitovati i presložiti. Nitne drže zupčanike zajedno samo radi lakšeg montiranja.


8 brzina

Ista širina zupčanika kao 6 i 7, ali nešto gušće spakovani – na po 4,8 mm. Ovo znači da se zupčanici sa sedmofazne kasete mogu koristiti na osmofaznoj dok god se koriste spejseri između zupčanika za osmofaznu kasetu.

Campagnolo kasete imaju dovoljno sličan raspon između zupčanika, kao i širinu zupčanika, pa je kombinovanje sa Shimano 8faznom grupom menjača i šiftera moguće, bez da se indeksno menjanje brzina poremeti. Pod uslovom da je freehub odgovarajući: Shimano kasete mogu samo na Shimano freehub da se montiraju, dok Campagnolo kasete zahtevaju Campagnolo freehub.
Napomena:
Kako je navedeno u drugom komentaru teme o kompatibilnosti kaseta na bikeforums forumu, menjanje brzina neće biti idealno (Tabela 1 daje podatke o razmaku lančanika i debljini spejsera – Campagnolo 8-fazne kasete imaju isti razmak lančanika kao Shimano 7-fazne kasete, ali uz nešto malo tanje lančanike, a nešto deblje spejsere između njih).


9 brzina

Ovde nema kombinovanja ni sa čim. 9faz ima posebnu širinu zupčanika i razmak između njih, tako da se ne može kombinovati ni sa jednim drugim standardom. Campagnolo ima poseban standard za svoj devetofaz, nekompatibilan sa Shimano standardom.

Zupčanici su širine 1,78 mm i poslagani na po 4,35 mm.


10 brzina

Shimano ima iste širine zupčanika za 10 i 11 brzina, tako da se za nuždu može iskoristiti zupčanik sa (skuplje) 11fazne kasete (uz korištenje 10faznih spejsera).

Zupčanici su širine 1,6 mm i poslagani na po 3,95 mm.

Za Campagnolo ne važi ova univerzalnost. Campagnolo 10faz je kompatibilan jedino sa Campagnolo 10fazom zbog drugačijeg nosača – ne može se montirati pojedinačan Shimano kompatibilan zupčanik.


11 brzina

Širina zupčanika je ista kao za 10faz, tako da se mogu koristiti 10fazni zupčanici, uz korištenje 11faznih spejsera.

Zupčanici su širine 1,6 mm i poslagani na po 3,74 mm. Kod MTB 11faz kaseta, rastojanje je na po 3,9 mm.
Za više detalja na ovu temu, pisao sam na engleskom, u odgovoru Nikolasu Hansensu. Uglavnom: 11-fazne Shimano drumske i MTB kasete se u praksi premalo razlikuju da bi to uticalo na preciznost menjanja brzina (video demonstracija 11-fazne MTB kasete na drumskom biciklu).

Campagnolo naravno ne prihvata ni jedan 10fazni zupčanik. Ipak, ovde je moguće kombinovanje celih kaseta, kao kod 8faza: Campagnolo 11fazne kasete imaju dovoljno sličan raspon između zupčanika, kao i širinu zupčanika, tako da je kombinovanje sa Shimano drumskom grupom 11faznih menjača i šiftera moguće, bez da se indeksno menjanje brzina poremeti. Pod uslovom da je freehub odgovarajući: Shimano kasete mogu samo na Shimano freehub da se montiraju, dok Campagnolo kasete zahtevaju Campagnolo freehub.

Kod 11faza postoji još jedna specifičnost. ovo je jedini sistem kod kojeg se Shimano standardi za drum i MTB razlikuju. Za sve ostale standarde je MTB i drumska kaseta samo marketinški pojam koji objašnjava koliko su veliki zupčanici i kolika je razlika u broju zuba između njih, ali kod 11faza ovo nije slučaj. Drumska 11fazna kaseta traži poseban nosač na nabli, koji je nešto duži nego za MTB i spejseri između zupčanika su nešto uži. Pojedinačni zupčanici, osim najvećeg, se mogu kombinovati (uz upotrebu MTB spejsera za MTB, odnosno drumskih za drumske kasete).

Takođe, SRAM pravi 11fazne XD MTB kasete, koje su kompatibilne jedino sa SRAM XD freehubom, ne mogu se montirati na drugačije freehub nable. Ove kasete dolaze i sa najmanjim zupčanikom od samo 10 zuba.

Dopuna leta 2018: Shimano uvodi novi MTB standard Hyperglide+. Kasete su kompatibilne samo sa Hyperglide+ lancima. Isti lanac koristi se za 11-fazne i 12-fazne Hyperglide+ kasete, ali ne odgovara ni za jedne druge. Raspored zupčanika traži i poseban menjač i šifter, po novom standardu. Čak je i dizajn šina za montiranje drugačiji (zove se “Micro Spline” ), tako da i freehub nabla mora biti specijalna za ove kasete. Najmanji zupčanik ima 10 zuba.


12 brzina

Postoje u tri različita standarda:

 • SRAM MTB XD standard. Ove kasete su kompatibilne sa SRAM XD freehubom za 11 brzina. Najmanji zupčanik ima 10 zuba.
 • Od sredine 2018, SRAM je uveo novu grupu NX Eagle, koja sadrži i kasete sa 12 lančanika koje su kompatibilne sa standardnim Shimano Hyperglide (i SRAM) freehubovima (za 8-9-10 brzina). Kod ovih kaseta, naravno, nije moguće da najmanji lančanik bude ispod 11 zuba.
 • Zupčanici su poslagani na 3,65 mm, s tim što su najmanja dva stavljena na nešto širi razmak zbog ukošenosti lanca kod pogona sa jednim prednjim lančanikom.
 • Shimano Hyperglide+ 12-fazne MTB kasete. Kompatibilne jedino sa Shimano Hyperglide+ freehubovima (Micro Spline sistem montiranja) i Hyperglide+ lancima. Najmanji zupčanik ima 10 zuba.


Jedan izuzetak: Shimano Dura Ace od 1984. do 1996. godine (6 do 8 brzina)

Kompatibilne su jedino sa Shimano Dura Ace zadnjim menjačima i šifterima iz istog perioda (za 6, 7 i 8 brzina), zbog drugačijeg razmaka zupčanika.


Campagnolo Exa-Drive i Ultra-Drive

Campagnolo standardi kaseta. Levo: Exa-Drive Desno: Ultra-Drive
Campagnolo standardi kaseta.
Levo: Exa-Drive
Desno: Ultra-Drive

Utisnuti kružić je samo indikator za pomoć pri pravilnom slaganju zupčanika. Nema nikakvog mehaničkog uticaja.

Utisnuta ulegnuća služe da podignu lanac kad se prebacuje na veći zupčanik. Exa-Drive ulegnuća su projektovana da zakače prvo pin lanca, pa tek onda spoljnu ploču lanca. Rade odlično sa 8 i 9faznim Campagnolo lancima.

Moderni 10fazni i 11fazni Campagnolo lanci nemaju pinove koji štrče, tako da je Ultra-Drive dizajniran da odmah hvata spoljnu ploču lanca.

Zupčanici ova dva standarda (sa istim brojem brzina) se mogu kombinovati, ali će to uticati na brzinu menjanja brzina. 🙂

Tabela razmaka i širine zupčanika:
Za ostale podatke, poput širine spejsera, širine kompletne kasete, vrste freehub nosača itd, videti članak o standardima kaseta bicikala.

KasetaRazmak na koji su složeni zupčaniciDebljina zupčanika
 mm.mm.
Svi 6-brzina5 – 5.51.85 – 2
Svi 7-brzina51.85
Shimano 8-brzina4.81.8
Shimano 9-brzina4.351.78
Shimano 10-brzina3.951.6
Shimano 11-brzina road *3.74 *1.6
Shimano 11-brzina mtb *3.9 *1.6
Campagnolo 8-brzina51.9
Campagnolo 9-brzina4.551.75
Campagnolo 10-brzina4.151.7
Campagnolo 11-brzina3.851.6
SRAM 8-brzina4.81.8
SRAM 9-brzina4.351.8
SRAM 10-brzina3.951.6
SRAM 11-brzina road3.741.6
SRAM 11-brzina mtb3.91.6
SRAM 12-brzina mtb3.65n/a
Shimano Dura Ace 6 brzina6.07n/a
Shimano Dura Ace 7 brzina5.52n/a
Shimano Dura Ace 8 brzina5.3n/a
Tabela 1

* Videti objašnjenje u 11. poglavlju.

38 misli o “Kompatibilnost [02] Kasete (zadnji zupčanici)”

 1. imam pitanje Sredjivao sam neki stari drumski bicikl i naravno sklapao sve po “naski” (da ne boli novcanik previse). Zadnji tocak mi je sa navojem tj sa racnom i namontirao 14-28 shimano 7faz inace menjaci su campagnolo victory s kraja 80’ih i iskrslo mi je da nabavim samaraljke (shimano 105 – 8faz). Nekako ja to namontiram da radi ali imam mali problem sa menjanjem tj oce da se javi onaj krceci zvuk recimo na 1 i na 6 zubcaniku ili 2 i 7, stelovao do 101 i nazad al opet isto. Moje pitanje je koja mi je neka najprihvatljivija varijanta? Da li nova nabla / shimano 8 faz kaseta / zadnji menjac – ili ima neka druga varijanta?

  • Campagnolo menjač neće raditi sa Shimano indeksnim šifterima (šamaraljkama).
   Shimano menjači za 6 do 9 brzina će raditi. Isto kao i Shimano drumski za 10 brzina.

   Ostaje pitanje kasete – 7 brzina neće savršeno raditi sa osmofaznim šifterima. Ovde je objašnjeno kako se može “nabudžiti”, ali neće raditi savršeno u svim brzinama:
   https://bicikl.bikegremlin.com/2016/06/08/kompatibilnost-zadnjih-siftera-bicikla/

   Ako ne budete zadovoljni menjanjem brzina, moraće se menjati i zadnja nabla za neku koja prihvata 8fazne kasete.

   Mogu se i šamaraljke prodati kao polovne, pa nabaviti odvojene ručice kočnica i frikcione ručice menjača (na donjoj cevi, ili na kraju kormana, šta god da se nađe).

   Šta je najpovoljnije zavisi od ponude polovnih delova i ličnih afiniteta.

 2. hvala na objasnjenju. Kad pre? hah xD svaka cast, sve u svemu nova nabla / kaseta / menjac. Kad se jednom navikne covek na samaraljke ruka vise nece dole na cev 😀

 3. Jedno brzinsko pitanje, da li na tockovima na kojima je 8faz kaseta SRAM, moze da se namontira shimanova 8fazna kaseta, tj. da li je isti prihvat “HUB”?

 4. Pozdrav, nov sam u svijetu biciklizma i sve pohvale za sajt, mnogo toga sam naucio ovdje bez da moram za svaku sitnicu trcati kod majstora
  Hocu da nabavim nove tockove za moj bicikl i da ih spakujem bas za MTB voznju a na ove postojece da stavim neke malo lakse gume za cestu tako da imam dva seta tockova za cestu i offroad.
  Moje pitanje je : kakve su DT Swiss 466d felne , prvenstveno mislim na kvalitet i ono bitnije felne dolaze sa SHIMANO XT M8000 nablama i dali mi za 10-o faznu kasetu treba spejser za ovu nablu? Inace mislim kupiti SLX 10-speed CS-HG81 kasetu ili istu kakva je sad na starim tockovima CS-HG50 10-speed 11-36.
  Inace radi se o CUBE Attention SL 2017 biciklu

 5. Za te felne ne znam kakve su.
  Nable M8000 imaju dosta “glupav” sistem podešavanja predopterećenja. Ako ih servisiraš sam, trebaće više vremena. Ako ih servisira majstor, može se desiti da (pogotovo ako je gužva) bude “ma dobro je ovako”. 🙂

  Spejser od 1 mm je potreban za 10-faznu kasetu na većini Shimano MTB nabli – to piše u članku o zadnjim nablama, sa podacima i za sve ostale kombinacije.

 6. Hvala Relja na brzom odgovoru.
  Sto se predopterecenja tice nadam se da cu savladati materiju.. mnogo komplikovanije stvari sam radio.
  Sadasnja nabla je FH-M615 i desetofazna kaseta CS-HG50. Kaseti je samo najmanji zupcanik odvojen ostali su u kompletu i nema spejsera. Zato i pitam za spejser jer sam upravo ovdje procitao da treba. Kad stignu tockovi i kaseta vidim kakvo je stanje pa dokupim spejser ako bude potrebe.
  Jos jedno pitanje gdje stavljam spejser, mislim dal prvo spejser pa kasetu ili negdje u sredini kasete?
  Jos jednom hvala na odgovoru.
  Pozdrav

 7. Spejser na početak, pa kaseta preko njega. U članku o nablama je to prikazano sa sve slikama i objašnjenjem na šta obratiti pažnju.

 8. Pozdrav Relja,
  Imam Mali problem sa menjanjem brzina pa me interesuje da li mozes dati neki savet kako da to resim.
  Naime, nedavno sam dobio bicikl 2×11 (Radon skill 9’0) sa potrosenim zupcanicima kako kasete tako I prednjeg pogona i naravno istegnutim lancem.
  Kasetu sam zamenio sa identicnom kao sto je bila fabricka Shimano (105 Cassette CS-5800) a lanac sam zamenio sa (CN-HG601 11-speed).
  Ne znam koji je lanac bio prije (HG 701 -HG901 ili neki drugi)
  Zupcanike pogona sam zamenio sa
  FC-5800 105 11-speed a fabricki su bili Ultegra 6800 ( jeftinije a kompaktibilno).
  Broj zuba na zupcanicima, kako na kaseti tako I na prednjem pogonu, su ostali isti (kaseta 11-28, pogon 50-34).
  Menjac je Ultegra a rucice menjaca su deore xt
  Kada prebacujem brzine na kaseti desava se da preskoci jedan zupcanik sa seste na osmu tj. sa sedamnaeste na devetnaestu.?
  Majstor koji je sve to menjao je pokusavao sa finim stimanjem zadnjeg menjaca ali nije uspio da to resi.
  Ne znam koliko sam ti jasno objasnio problem ali se nadam da mozda znas na koji nacin bi se to moglo resiti.
  To se desava i prilikom prebacivanja sa vece na manju brzinu i sa manje na vecu.
  Pozdrav

 9. Pokusao je majstor I sa prebacivanjem sajle na menjacu sa druge strane ali bezuspesno

 10. Koji menjač je u pitanju i koji šifter (ručica menjača)?

  Model, ili barem “broj brzina” bi značili, kao informacija, za neki upotrebljiv odgovor.

  Ako pretpostavim da je deore XT menjač za 11 brzina, a pozadi Ultegra menjač za 11 brzina, onda je tu i odgovor – nisu kompatibilni i normalno je da ne rade zajedno lepo. Čak ni kasete nisu iste – 11 brzina za MTB i za drum.

  Članci o kompatibilnosti to sve objašnjavaju, po komponentama:
  https://bicikl.bikegremlin.com/category/tehnicki-deo/kompatibilnost/

  Konkretnije – u ovom slučaju, zadnji menjači:
  https://bicikl.bikegremlin.com/1456/kompatibilnost-zadnjih-menjaca-bicikla/

  i zadnji šifteri:
  https://bicikl.bikegremlin.com/1528/kompatibilnost-zadnjih-siftera-bicikla/

  To je opšta “papazjanija” šta su uradili sa standardima, samo da se kupi sve odjednom od jednog proizvođača – ne vidim lično drugi razlog. Zato sam i napisao sve ovo – da imam podsetnik jer je nemoguće sve to pamtiti. Tako da ostaje da majstor, ili lično Vi pogledate šta može sa čim da se kombinuje, pa procenite koji je za Vas “najbezbolniji” način rešavanja.

 11. Zadnji menjac ultegra 11 brzina
  Sifteri deore xt 11 brzina
  Kaseta drumska 11 brzina
  Na nekoj tabeli specifikacija tih “Radon skill urban bike” sam nasao da su fabricki postavljeni bas ovi menjaci, sifteri, kaseta.
  Nejasno mi je da fabricki postave komponente koje nisu kompatibilne I prodaju takve bicikle za 1000-2000€.
  Kada se desi da sa seste preskoci na osmu pa vratim na manju brzinu onda prebaci na sedmu.?

 12. Sad sam nasao da je fabricki menjac ultegra RD 6800SS
  A sifteri SL-RS700
  Najverovatnije da je predhodni vlasnik menjao sifter pa stavio Deore xt dynasys 11

 13. Da, to već ima smisla – “drumski” šifter za 11 brzina (doduše za ravan korman i 105 klase) – to je kompatibilno i sa time bi trebalo da radi. To je verovatno i najbolji način da se sve dovede u red – mada, zavisi od ličnih želja, budžeta, afiniteta & prioriteta.

  • Hvala na objasnjenju i zadovoljstvo je citati sve sto napisete i puno se moze nauciti od Vas.
   Vezano za kupovinu preko interneta mogu da kazem da sam veoma zadovoljan sa Bike-components sajtom i cenama.
   Ni postarina nije preterano skupa ako se kupuju neki delovi od 50€ i vise jer su puno povoljniji od prodavnica i prodavaca u mom okruzenju.
   A i dostava je veoma brza, do 7 radnih dana.
   Jos jednom hvala na izdvojenom vremenu i puno uspeha u narednom radu.
   Pozdrav

 14. Samo da se nadovezem na Sreltov komentar i kupovinu preko interneta.
  Bike-discount je po meni najbolji sajt. Dostava je nesto manje od 20€ al kupis vise stavki i isplati se. Ja kupujem do 150€ jer mi je to carinski limit u BiH.

 15. Za nabavku iz Srbije, uslovi su dosta nepovoljni – poštarina nije mala, a čim se (zajedno sa poštarinom) probije limit od 50 evra, na cenu ide 10% carine, pa onda na sve to zajedno još 20% PDV-a.

  Nisu ni drugi puno bolji, u svakom slučaju je muka, lično najčešće naručujem baš preko bike-discount-a, kad ne mogu drugačije nabaviti šta treba.

 16. Limit 50 evra je zaista malo. U Bih do ove godine limit je bio 50KM tj oko 25 Evra sto je bas mizerno. Sreca povecali su limit pa se sad malo lakse dise. Mislim da nije ok da se u carinu racuna i postarina al znam da i to rade.

 17. Tehnički je to logično i ispravno (pošto cena transporta utiče na ukupnu vrednost/cenu robe svakako, pa spram toga idu sve takse).

  Ono što ne volEm je što nikad ne znaš unapred koliko će ti zaračunati – dešavalo mi se da za pošiljke iz američkih i nemačkih prodavnica (koje rade sve po PS-u) ne uvaže cenu koju je prodavac napisao, pa zacepe taksu.

  Isto tako, uvoznici i zvanični distributeri u Srbiji nabavljaju robu jednom godišnje, a čak ni za tu nabavku ne možeš da se “prijaviš” i naručiš neki deo. Muku mučim s nabavkom konusa za Shimano točkove i kvalitetnih žbica (Sapim, DT Swiss…).

 18. Kod nas su se izgleda uozbiljili. Sa Bike-discounta mi nikada nisu trazili paypall racun. Prije sam muku micio. Prvo me nazovu na telefon pa traze da profaxam paypall racun. U 21 vijeku oni traze fax ?
  Onda ja hodam okolo pa moljakam ko ce mi profaksati racun. Naravno oni gledaju samo ukupnu sumu pa zarezu 10% do 15% carine pa na to 17% pdv pa nekih spediterskih usluga. Elem izadje skuplje nego da sam ovdje kupovao. Sad je drugacije jer se ima vise komfora jer se carini preko 150€.

 19. Pozdrav Relja,
  verovatno si ti to negde vec objasnio ali ja nisam procitao pa aj da pitam ovde, mada sam mozda pogresio i temu , al sta da kazem…
  Vozim nekog drumasa sa kasetom od 8 brzina, 11-28 zuba, i na nekim jacim usponima mi “fali” jos jedna brzina.
  Na oglasima sam nasao neke kasete sa 30 i 32 zuba pa sam mislio da to ubudzim, ali se te kasete vode kao mtb, pa sam hteo da te pitam dal ce to moci da funkcionise ili nece?!
  Menjaci i samaraljke su claris

 20. Relja hvala ti puno, ostaje mi da to sve po tvojim uputstvima i uradim.
  Jos jednom sve pohvale za tvoj rad, znanje, posvecenost i sto je mozda najvaznije nesebicnost da, nama koji volimo sami da petljamo, sve to lepo objasnis.
  Pozdrav

 21. Pozdrav majstore :).da li moze sora zadnji 8fazni menjac sa kasetom od 34 zuba 8faznom

  • Shimano na svom sajtu daje podatke koliko zuba menjač može obuhvatiti. Ne znam napamet – treba izguglati po modelu menjača. Evo primera za Claris menjač, model RD-2400-SS (kratki kavez):
   https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/claris-2400/RD-2400-SS.html
   Za taj piše da hvata do 32 zuba (“Low sprocket_Max.” podatak)

   Iz mog iskustva, ako je nešto “blizu” – tipa menjač je fabrički deklarisan na 32 zuba, a montira se na kasetu sa najvećim lančanikom od 34 zuba, onda je visoka verovatnoća da će raditi – ako se B-šraf zavrne (skoro) do kraja. Zavisi i od kuke zadnjeg menjača – koliko je spuštena u odnosu na osovinu zadnjeg točka.

   U krajnjem slučaju, može se uzeti i adapter (najpoznatiji proizvođać je “Wolf Tooth”, ali postoje i jeftinije kineske kopije na Ali Express-u). U ovom videu sam prikazao kako to izgleda, koršten je kineski adapter za kuku menjača, pa je drumski menjač kratkog kaveza uparen sa MTB kasetom sa velikim lančanicima – i super radi:
   https://www.youtube.com/watch?v=o71hoJc1snA

   Jednostavnije i, verovatno bolje rešenje je montiranje MTB menjača za 6 do 9 brzina (tipa Shimano Acera, Alivio, ili Deore), sa dužim kavezom. Takav menjač će pokupiti sav višak lanca, kada se stavi kaseta sa tako velikim rasponom od najvećeg do najmanjeg lančanika (obično su 11-34, ili 12-34). I obično obuhvataju 34 zuba bez problema. Paziti samo da se ne uzme MTB menjač za 10, ili više brzina, jer oni neće raditi kako treba sa indeksnim šifterima za 8 brzina.

 22. Pozdrav.
  Na bicikli imam lančanik MF-TZ 20 sa 6 brzina.Hteo bih da ga zamenim Megarange lančanikom sa 7 brzina,pošto sa 6 brzina u Srbiji ne mogu naći.
  Da li je ovo moguće i ako jeste koji lančanik staviti MF-TZ 500-7 14/34,ili MF-TZ 31-7 14/34?
  Hvala unapred.

  • Ćao Martine,

   Kratak odgovor je: “najveorovatnije ne.”

   Opširnije:

   Ima dva problema.

   1) Ako su menjači indeksni, najverovatnije da neće raditi kako treba ukoliko se broj brzina pozadi promeni.

   2) Račna sa 7 brzina je šira od račne sa 7 brzina, pa treba proveriti ima li mesta na osovini da stane šira račna, a da ne udara o ram, ili da lanac kada je na najmanjem lančaniku ne češe o ram.

   Što se modela račne tiče, sve jedno je koji model, samo da je Shimano. 🙂

 23. Video sam na YT How To Do 6 Speed To 7 Speed Freewheel Conversion pa rekoh ipak da pitam nekog ko se u te stvari bolje razume od mene.Naravno menjale bi se ručice menjača i sam menjač kao i lanac.

  • Menjač nema potrebe menjati.
   Ostaje samo da se proveri zbog dužine osovine, tj. koliko štrči sa desne strane.

 24. Još samo ovo.
  Kako mogu znati da li menjač odgovara?Na njemu samo piše Tourney sis.Da li sa sadašnjih 28 zuba on može dohvatiti 34?
  Gde bih mogo naći dimenzije ovih račni i koliko je najbolje da osovina štrči?

 25. Najsigurnije je probati kako radi menjač. Čak i ako Shimano napiše da ide samo do X zuba, u zavisnosti od konkretnog modela i položaja kuke menjača, često se desi da može i dosta više.

  Za račne, generalno, trebalo bi da je račna za 7 brzina šira za oko 5 mm. Najsigurnije je izmeriti konkretan model pre kupovine i uporediti sa starim. Opet, čak ni onda se ne može sa sigurnošću znati hoće li lanac češati o ram kad se sve montira (osim ako ne ostane dosta više od 5 mm na ramu nakon montiranja kasete, tada obično nema šanse da češe).

 26. Pozdrav, imam bicikl trek 3500 sa 3×7 brzinama, pa me zanima da li mogu nazad staviti kasetu sa 8 ili 9 zupcanika i koja je procedura?

  • Ćao Jozo,

   Vrlo verovatno će trebati sledeće:
   – Nova zadnja nabla, da može prihvatiti kasete sa 8, ili 9 brzina.
   – Nova ručica zadnjeg menjača (obično se prodaju u paru i za prednji) za broj brzina koji je na kaseti.
   – Nov lanac za broj brzina koji je na kaseti.

   Dobici u praksi su minimalni pri prelasku sa 7 na 8, ili čak 9 brzina pozadi, ali ima ekstremnih situacija kada veći izbor kaseta može napraviti razliku.

 27. Hvala na brzom odgovoru, još jedno pitanje, da li zadnja masinica namijenjena za 9 brzina paše na moj bike sa 7 brzina, ili baš mora biti masinica za 7 brzina?

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content