BikeGremlin pretraga...
Home » Osnove » Podešavanje - fitting » Podešavanje drumskog kormana

Podešavanje drumskog kormana

Članak o hvatovima drumskog kormana (dropovi, hoods i slično): Hvatovi drumskog kormana.
Za slučaj da nikakvo podešavanje ne pomogne da se dobije udoban položaj, pročitati članak o oblicima i geometriji kormana, jer je možda potreban korman drugačije geometrije: Geometrija drumskog kormana.

Ovaj tekst obrađuje podešavanje kormana drumskog bicikla. Puno ljudi, posebno onih koji sa ravnog kormana gradskog, ili planinskog bicikla prelaze na drumaše, ima problema pri podešavanju udobnog položaja na drumskom biciklu. Neke stvari nisu dovoljno intuitivne i treba dosta iskustva i probanja da se “potrefe”. Ovaj tekst je u tom smislu neka vrsta prečice.  🙂

Sadržaj:
0. Početne napomene
1. Raspoloživa podešavanja kormana
…1.1. Podešavanje visine
…1.2. Podešavanje udaljenosti od ose upravljača
…1.3. Podešavanje ugla kormana
2. Podešavanje položaja
…2.1. Visina kormana
…2.2. Ugao kormana
…2.3. Dužina lule
…2.4. Probna vožnja
…2.5. Podešavanje položaja ručica kočnica


0. Početne napomene

 • Ne zamerite ako je glupa napomena, ali: nemojte podešavati korman u toku vožnje. Zvuči glupo, ali dešava se, u želji da se što pre proba novi ugao, novi položaj… setite se ovoga ako dođete u iskušenje.   🙂   Neka svi šrafovi budu čvrsto stegnuti pre kretanja u vožnju. Uvek.
 • Nemojte praviti izmene daleko od kuće. Ako neki šraf slučajno oblajzne, ili se neki kabel pričkine, ošteti, otkači – puno je lakše kad nema rizika da se ostane na putu. Poželjno je praviti izmene u vreme kada radnje i servisi rade. Za svaki slučaj. 🙂
 • Nabavite odgovarajući alat pre početka. U “žaru borbe” lako se može desiti da probate improvizovati krstasti šrafciger manjim ravnim, po principu – “proći će, kad sam već krenuo”. Zato treba pogledati kakvi sve šrafovi postoje na i oko kormana i proveriti postoji li sav odgovarajući alat. Uglavnom su to imbusi 4, 5 i 6, ravan i krstasti šrafciger filips 1 i 2. Ali ipak proverite.
 • Pri dotezanju, ako nemate osećaj, nabavite moment ključ i pratite uputstva proizvođača za silu dotezanja. Posebno pažljivo sa karbonskim delovima.
 • Ukoliko se premeštaju ručice kočnica, traka kormana će morati da se razmota, pa posle namota nazad. Verovatno će posle toga biti oštećena – kad se odlepi, pa vrati. Obavite par probnih vožnji, da budete sigurni da je položaj dobar pre namotavanja nove trake kormana.


1. Raspoloživa podešavanja kormana

Moguće je korman podešavati po visini, udaljenost od ose upravljača (samim tim i sedla) i uglu.


1.1. Podešavanje visine

Postoje dva standarda viljuške od kojih zavisi i način podešavanja visine. Objašnjenje kako se podešava visina se može naći u ovom članku: Podešavanje ugla i visine kormana.

U zavisnosti od vrste viljuške, visina se podešava na različit način, do željene.
U zavisnosti od vrste viljuške, visina se podešava na različit način, do željene.


1.2. Podešavanje udaljenosti od ose upravljača

Ovo se menja promenom dužine lule.

Bicikl sa tri različite dužine lule.
Bicikl sa tri različite dužine lule.


1.3. Podešavanje ugla kormana

Popuštanjem šrafa koji drži korman pričvršćen na lulu, korman se može rotirati gore-dole.

Ugao kormana može se menjati rotiranjem. Desno je korman zarotiran na gore u odnosu na isti levo.
Ugao kormana može se menjati rotiranjem.
Desno je korman zarotiran na gore u odnosu na isti levo.


2. Podešavanje položaja

Pre podešavanja samog kormana, treba prvo pravilno podesiti sedlo, po ovom uputstvu: Podešavanje položaja sedenja na biciklu – bike fitting.


2.1. Visina kormana

Postaviti korman tako da gornji deo kormana bude oko 1 do 2 cm niži od nivoa sedla.

Označeno sa "drop" na slici. Korman bi trebalo za početak da je u nivou sedla, ili svega par cm niže.
Označeno sa “drop” na slici.
Korman bi trebalo za početak da je u nivou sedla, ili svega par cm niže.

Za bicikliste koji nisu u super-formi, ili takmičari: ako ne možete udobno voziti u dropovima, slobodno postavite vrh kormana da bude 4-5 cm iznad visine sedla. Tako da možete normalno koristiti i dropove (što omogućava stabilniji hvat i jače kočenje). Ako je dosezanje dropova problem, ili ne možete udobno pedalati dok držite korman u dropovima, nije sramota podići korman. Viđam puno biciklista koji uopšte ne koriste dropove, čak ni na spustevima, jer je korman za njih postavljen prenisko.

“Agresivna,” trkački podešena visina kormana ne treba da bude sama sebi svrha. Bicikl treba da odgovara vama, a ne obrnuto. Uz to, bolja aerodinamika se može dobiti ako je korman postavljen više, a laktovi oštrije savijeni, nego ako su ruke skroz ispružene da bi se dohvatio korman.


2.2. Ugao kormana

Početi popuštanjem šrafova koji drže korman fiksiran u lulu tako da se korman može rotirati.

Šrafovi koji fiksiraju korman. Po malo popustiti svaki - ravnomerno. Pri dotezanju obrnuto - unakrsno dotezati šrafove sa suprotnih strana dok nisu svi zategnuti.
Šrafovi koji fiksiraju korman.
Po malo popustiti svaki – ravnomerno.
Pri dotezanju obrnuto – unakrsno dotezati šrafove sa suprotnih strana dok nisu svi zategnuti.


Sesti na bicikl (paziti da je stabilan i da stoji), uhvatiti korman u dropovima i rotirati tako da hvat bude udoban i prirodan.

5. Dropovi
5. Dropovi

Ne obraćati pažnju na ručice kočnica – samo rotirati korman da bude udoban i prirodan osećaj u dropovima. Podesiti i zategnuti šrafove. Najčešće će biti najprijatnije kada je donji deo kormana paralelan sa tlom, ili tik malo na dole pokazuje (ka osovini zadnjeg točka, ili više). Ipak, prava mera je ono što je vozaču najudobnije i samo to.


2.3. Dužina lule

Sesti normalno na bicikl, uhvatiti korman u dropovima, sa blago povijenim rukama u laktovima. Korman bi trebalo da zaklanja pogled na osovinu prednjeg točka, ili da osovina ne štrči previše ni sa jedne strane.

Pogled na osovinu preko kormana. Gore je napred na slici. Ova lula je na granici da bude prekratka.
Pogled na osovinu preko kormana.
Gore je napred na slici.
Ova lula je na granici da bude prekratka, ali osovina ne štrči baš previše daleko, tako da je verovatno u granicama prihvatljivog.
 • Ako je osovina previše ispred kormana, znači da je lula prekratka i treba probati sa cm dva dužom.
 • Ako je osovina previše iza kormana, znači da je lula verovatno za par cm predugačka.

Ovo je samo orijentaciono merenje. Ukoliko osovine ne štrči previše (ne više od prikazanog na slici iznad), onda pre promene dužine lule treba prvo obaviti ostala podešavanja objašnjena u ovom tekstu. Najvažnija će biti probna vožnja. Ako se u probnoj vožnji korman nalazi iza prednje nable (kao na slici gore), a osećaj je kao da je korman preblizu, da je vozač zgrčen na biciklu, treba definitivno staviti dužu lulu. Ako je osećaj da je vozač istegnut na biciklu, još ako je nabla bliže vozaču u odnosu na korman (suprotna situacija od one na slici), onda je potrebno staviti kraću lulu.

Kako ovo izgleda je prikazano i objašnjeno u ovom videu, od 4:50 do 8:40 (video objašnjava i izbor optimalne veličine rama drumskog bicikla):

Veličina rama (drumskog) bicikla
Veličina rama drumskog bicikla i osnove podešavanja položaja sedenja


2.4. Probna vožnja

Sada treba otići na dužu probnu vožnju. Proveriti da li su svi šrafovi stegnuti kako treba. I dalje je akcenat samo na dropovima, ručice kočnica neka ostanu za sad kako jesu. Trebalo bi da je udobno biti u ovom položaju po 20 i više minuta (u dropovima).

Dosta spušten, agresivan položaj u dropovima.
Dosta spušten, agresivan položaj u dropovima.
Torzo je gotovo paralelan sa tlom.
Ko je manje savitljiv, može mu odgovarati nešto više postavljen korman.


Ukoliko je vrat previše ukočen od podizanja glave, korman je verovatno prenisko postavljen, podići ga za par cm, pa ponovo probati.

Ukoliko je opterećenje na rukama preveliko, proveriti da li je nos sedla spušten. Ukoliko jeste, izravnati sedlo da bude vodoravno. Zatim proveriti da nije sedlo montirano previše ka napred u nosaču. Ukoliko se javlja pritisak na rukama, a sedlo je vodoravno, možda ga treba pomeriti malo u nazad – 1 cm iza KOPS položaja za početak.

Početni KOPS položaj. Kada su pedale paralelne sa tlom, čašica kolena je tačno iznad osovine pedale.
Početni KOPS položaj.
Kada su pedale paralelne sa tlom, čašica kolena je tačno iznad osovine pedale.


Ponovo probati vožnju. U slučaju da neprijatno opterećenje na rukama postoji i dalje:

 • ako je gornji deo kormana u ravni sedla, spustiti korman za par cm
 • ako je gornji deo kormana dosta ispod nivoa sedla, probati prvo podići korman za par cm

Sada treba ponovo fino podesiti ugao kormana, korak 2.2. Potom probati novu vožnju i videti je li situacija bolja. Ako je situacija gora nego pre, onda vratiti korman na početnu visinu i zatim još par cm u suprotnom smeru (ako je spuštan, podići ga i obrnuto).

Posle određenog broja iteracija, trebalo bi da se pronađe udoban položaj u dropovima. Ovo je spor proces, ne treba očekivati da se potrefi iz prve. Dobro je dok god postaje udobnije i prirodnije nakon izmena – da se ide u pravom smeru. Iskusni biciklisti, treneri, mogu samo gledanjem bicikla i vozača na njemu potrefiti barem 90% optimalnog položaja, pa da onda ostane vremenom samo da se uradi neka sitna izmena eventualno.

Kada je postignut udoban položaj u dropovima, vreme je da se pozabavi ručicama kočnica.


2.5. Podešavanje položaja ručica kočnica

Odmotati traku kormana, zatim popustiti šraf koji steže ručicu. Na različitim modelima je na različitim mestima – proveriti uputstvo proizvođača. Obično je šraf za imbus od 5 mm, ali ne uvek.

Šamaraljke porizvođača SRAM - šraf je dostupan kada se guma svuče ka napred.
Šamaraljke porizvođača SRAM – šraf je dostupan kada se guma svuče ka napred.

Zatim treba, za početak, podesiti ručice tako da gornji deo bude paralelan sa tlom, ili za par stepeni na gore. Nikako da ide na dole. Ručice kočnica trebalo bi da su pri tom otprilike vertikalne. Ne zaboraviti stegnuti šrafove koji drže ručice.

Ravan deo na kom stoji ruka je za par stepeni na gore.
Ravan deo na kom stoji ruka je za par stepeni na gore.


Kormani na slikama iznad su moderne, compact geometrije kormana. Gornji deo ručica je gotovo paralelan sa gornjim delom kormana koji im prethodi – u liniji su. Kormani klasičnog oblika imaju taj gornji deo zakrivljen, pa će biti veći pad pre samih ručica (koje se i tu montiraju da budu vodoravne). Evo slika kako to izgleda:

Gornji deo ručica je isto gotovo paralelan. Zbog krivine kormana stiče se utisak da su više na gore, nego što stvarno jesu.
Gornji deo ručica je isto gotovo vodoravan.
Zbog krivine kormana stiče se utisak da su više na gore, nego što stvarno jesu.


Nekim vozačima više odgovara ovakav oblik, drugima je udobnije kad je sve u liniji. Izmena ovoga traži zamenu kormana.  🙂

Kada se ovako postavi, ručice bi trebalo da su lako dostupne i iz dropova, i sa gornjeg dela kormana (hoods). Vozači sa manjim šakama mogu namestiti čeljusti kočnica da kasnije hvataju, pa da bude otpora tek kad privuku ručicu sebi za cm ili više i kad je obuhvate bolje celim prstima.

Kočnica nameštena da hvata tek kad se ručica privuče. VODITI RAČUNA da se ne pretera, da ostane hoda ručice dovoljno za jako kočenje!
Kočnica nameštena da hvata tek kad se ručica privuče.
VODITI RAČUNA da se ne pretera, da ostane  dovoljno hoda ručice za snažno kočenje!

Ovako podešavanje položaja ručica izgleda u brojkama, orijentaciono:

Glavno merilo je i dalje vozač. Ovo je neka sredina, idealna, više orijentaciono.
Glavno merilo je i dalje vozač.
Ovo je neka srednja, “idealna” pozicija, više orijentaciono.


Ovo treba da se dobije u praksi:

Hvat na gornjem delu. Ručni zglob je gotovo prav, laktovi blago povijeni, prirodan udoban položaj.
Hvat na gornjem delu. Ručni zglob je gotovo prav, laktovi blago povijeni, prirodan udoban položaj.
Hvat iz dropova: Ručni zglob blago povijen, laktovi više povijeni. Isto treba da bude udoban, bez previše izvijanja, ali ni da ruke stoje skroz pravo.
Hvat iz dropova: Ručni zglob blago povijen, laktovi više povijeni. Isto treba da bude udoban, bez previše izvijanja, ali ni da ruke stoje skroz pravo.


Za kraj, jedna “tajna” koju neće svi da kažu: ručice se mogu podesiti tako da budu 100% udobne i lako dostupne samo iz jednog položaja – dropovi, ili gornji deo (hoods). Onaj drugi položaj će biti negde na 80% od idealnog , ako je sve dobro podešeno. Tako da treba ili izabrati koji položaj je važniji da bude savršeno podešen, ili namestiti da oba budu na nekih 90% od savršenog, neki kompromis.

Moj video u kojem objašnjavam osnove geometrije ramova bicikala, kao i podešavanja udobnog položaja sedenja:

Geometrija ramova bicikala i podešavanje položaja sedenja [0066]


Povezan članak – „Stack“ i „Reach“ – “prava” veličina rama bicikla:

Stack i reach - efektivna veličina rama bicikla
Stack i reach – efektivna veličina rama bicikla

Autorov izbor kormana i trake za korman sa Amazon.com (klik na sličicu za otvaranje Amazon pretrage za kupovinu – kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

FSA Vero kompakt drop korman. Date širine su merene od kraja do kraja kormana.
FSA Vero kompakt drop korman.
Date širine su merene od kraja do kraja kormana.
Fiz:k Superlight Classic traka za korman. Izdržljiva i udobna za hvat čak i sa znojavim rukama.
Fiz:k Superlight Classic traka za korman.
Izdržljiva i udobna za hvat čak i sa znojavim rukama.

59 misli o “Podešavanje drumskog kormana”

 1. Elem, prvi pokušaj nije bio uspešan. Nabavio sam neku aluminijumsku lulu nemačke proizvodnje
  http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/delovi-20/volani-i-delovi-volana-22/nosaci-volana-lule-24/aluminijumska-lula-22-2#.WeTvwjtx0aY
  (kada se očisti ne izgleda loše), dužina je bila skoro idealnih 18 cm, ali dužin ugriza volana ne baš idealnih 8 cm, ali kraća od ove na biciklu:

  Ali je majstor koji je trebao montirati uspeo da je polomi pri montaži (mora da se razglavi da bi prošla kroz krivine kormana, a prilično je kruta, pa kad je razglaviš i pokušaš da vratiš – cvrc. Uspeo je i korman da izguli na par mesta pa mora da se polira… a i kapicu od lule koja zatvara šraf je izgubio…
  Sad sam nabavio drugu lulu , koja je nova, ali ne baš retro i lepog izgleda:
  http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/delovi-20/volani-i-delovi-volana-22/nosaci-volana-lule-24/cytec-stelujuca-lula-22-2-25-4#.WeTo9Ttx0aZ
  no makar može da se šteluje i montira i demontira bez skidanja kočnice i trake i bez razglavljivanja i cimanja sa volanom, Poslužiće, nadam se, privremeno dok se ne pojavi bolja.

  Odgovori
 2. Postavljena lula sa prethodnog linka, i testirano, kao što sam pretpostavio to je prilično poboljšalo stanje, nije idealno ali može da se vozi dok se ne nađe lula koja ima kratak nosač “ugriza” volana a dovoljno dugačak vrat, koja bi još unapredila stanje onoliko koliko je to sa prostom izmenom lule moguće poboljšati u slučaju predugačkog rama. Pravo rešenje bi bilo, promena rama, ali to je za moje potrebe preradikalan i nepotreban potez.

  Odgovori
 3. Ovog puta sam lulu skidao i postavljao sam tako da ništa nije upropašteno, izgubljeno, oštećeno, isprljano, kao što je to bilo kada sam prethodno nosio bicikl kod profesionalnog “majstora”. 🙂

  Odgovori
 4. Daj malo vremena sad biciklu, par nedelja, da se telo navikne na novi položaj, pa ako ni posle toga ne bude udobno, onda će verovatno morati lula, ili ram da se menjaju.

  Odgovori
  • Vozio sam par dana na kratke ture, 10-12 km. Već se oseća da je bolje. Nije idealno al je bolje i moglo bi se ovako voziti na solidne ture (30-40km)
   Računam da je ova lula svakako privremena, no, sada, preko zime, mogu natenane da tražim i čekam lulu koja bi više odgovarala (da ima kratak deo koji nosi ugriz volana i da je dužina vrata koji ide u vile 18-20cm) ako tako nešto ne bi odgovaralo, onda jedino da se menja ram, a menjati ram je komplikovanije nego promeniti ceo bicikl. A ovo je fin i ram i bicikl, bilo bi ih šteta menjati.

 5. Ako veličina ne odgovara, onda je kao i sa cipelama – džaba i ako su najbolje na svetu.

  S tim da je verovatno najbolje prodati ceo bajs i tražiti drugi (polovan) odgovarajuće veličine.

  Odgovori
 6. Pozdrav Relja.
  Pošto sam novajlija u drumskom biciklizmu, u procesu sađ nalaženja udobnog/pravilnog položaja na drumašu zanima me koji je po tebi način podizanja visine volana najbezbedniji i najefikasniji i zašto, a kod ne dovoljno dugačkog vrata vile. Da li je bicycle fork stem extender dobro/bezbedno rešenje ili samo lula velikog ugla, ili podešavajuća lula. Nisam još došao do tačne brojke koliko treba da se podigne ali se radi o nekoliko cm, možda 4-5cm. Hvala unapred

  Odgovori
  • Razumem pitanje i dilemu. Optimalan izbor zavisi od željenog rezultata (i budžeta). Opširnije (sa obrazloženjem):

   Sva pomenuta rešenja su sa bezbednosne tačke gledišta dobra – ako se biraju kvalitetne i dobre komponente.

   Lula većeg ugla, a iste (horizontalne) udaljenosti prihvata kormana od vrata viljuške je rešenje koje donosi najmanje dodatne težine. Kvalitetna i ne previše teška nije jeftina.

   Stem extender je relativno povoljan za kupovinu, ali dodaje nešto težine. Zadržava se gotovo ista horizontalna udaljenost kormana u odnosu na sedlo (tek za par mm možda kraće, zbog ugla vrata viljuške).

   Lula sa podesivim uglom nije jeftina (ako je kvalitetna), a i dosta je teža od “obične” lule. Da li je ukupna težina veća u odnosu na kombinaciju stem extender + “obična” lula – nisam siguran.
   Sa njom treba imati u vidu i da će se horizontalna udaljenost kormana menjati kako se menja ugao viljuške – kada stoji gotovo skroz na gore, udaljenost kormana se smanjuje prakitčno na nulu u odnosu na vrat viljuške. Ovo nekad čak i pomaže, a nekad je neopoželjno – zavisi od željenog položaja, udaljenosti vrata viljuške od sedla i slično.

   Napomene (pretpostavljam da ovo 99,9% ljudi zna, ali za svaki slučaj):
   – Voditi računa prilikom zatezanja šrafova, pogotovo ako su karbonske komponente u pitanju: ne sme se ni preterati, ni ostaviti previše labavo, kako se komponente ne bi oštetile i biciklista povredio ako puknu/otpuste se pri vožnji.
   – Izmene i podešavanja ne raditi u toku, ili neposredno pre duže vožnje. Prvi testovi neka budu u “krugu blizu kuće”.
   – Sajle i bužiri će možda biti prekratki, ili previše na knap kada se korman podigne. Proveriti da li se korman lepo i lako okreće u punom opsegu, kao i da li vuče na neku stranu pri vožnji bez ruku (ako su bužiri sa jedne strane nešto više zategnuti, ovo se zna desiti).

 7. Hvala na vrlo preciznom i opširnom odgovoru. Sve si lepo objasnio, a meni je trebalo baš to, potvrda da je ok kao rešenje i ono što nije uobičajeno. Još nisam video kod nekog dobro opremljenog bicikliste ovakve dodatke. I da upravo je taj finansijski momenat ono što otežava jednostavnija a možda kvalitetnija rešenja.
  Hvala ti što imaš snage i vremena da se baviš edukacijom, pišeš vrlo korisne tekstove.
  Pozdrav

  Odgovori

Komentiraj