KRENITE odavde

Ćelave gume za bicikl

Mnogi biciklisti izražavaju sumnju kada su glatke, ćelave gume u pitanju i njihovo prijanjanje na mokrom asfaltu. Ovaj članak baviće se glatkim, “ćelavim” gumama za bicikl, njihovim prednostima i manama.

Sadržaj:

 1. Uloga šara na gumi za bicikl
  1.1. Vožnja van asfalta
  1.2. Asfaltirani putevi
 2. Vožnja po mokrom asfaltu sa barama
  2.1. Par reči o automobilskim gumama
  2.2. Razlika između automobilske i gume za bicikl
 3. Glatke, ćelave gume, čak i po kiši?!
 4. Zašto proizvođači guma stavljaju šare na gume za asfalt?
 5. Rekapitulacija


1. Uloga šara na gumi za bicikl

Šare na gumi za auto imaju dvostruku ulogu: pomažu pri vožnji van asfalta ukopavanjem u tlo, a pomažu i pri vožnji po asfaltu kada ima puno vode/bara. Ipak, kod bicikla, šare imaju svoju funkciju isključivo za vožnju van asfalta (ili po snegu). Biće objašnjeno zašto.

– Sadržaj –


1.1. Vožnja van asfalta

Ako je podloga dovoljno mekana da guma u njoj ostavlja trag, tada su šare dobrodošle i pomažu prijanjanju. Što je šara dublja, izraženija, sa dovoljno retkim “kramponima” da omoguće da blato/sneg ispadaju iz šare kako ih ne bi zapušile i napunile, to bolje.

Ako ostaje trag šare na podlozi, šare imaju smisla za bolje prijanjanje.
Ako ostaje trag šare na podlozi, šare imaju smisla za bolje prijanjanje.

Zbog ovoga je dobro imati gume sa malom šarom za vožnju po tvrdoj utabanoj zemlji, dok za mekše blato, sneg, ili travu bolje prijanjaju gume sa velikim kramponima.

– Sadržaj –


1.2. Asfaltirani putevi

Sa druge strane, ako gume ne ostavljaju otisak na tlu – kao što je slučaj sa betonom, ili asfaltom, šare nemaju nikakvu ulogu u pojačanju prijanjanja, naprotiv! Koliko god asfalt bio neravan, ako guma nije tvrđa od njega (a nije 🙂  ), šare na asfaltu samo smetaju. Šare će se veoma retko baš uklopiti sa neravninama na asfaltu. Zato je bolje imati ćelavu gumu koja je “lepljiva” i mekana da bolje rasporedi težinu i prati konture podloge – to je najbolje što se može izvući.

– Sadržaj –


2. Vožnja po mokrom asfaltu sa barama

2.1. Par reči o automobilskim gumama

Šara na gumi automobila ima važnu ulogu za vožnju po mokrom asfaltu – omogućava izgurivanje vode koja stoji između gume i asfalta, sprečavanje takozvanog akvaplaninga. Točkovi automobila imaju širok, ravan profil, tako da voda bez ovih šara ne bi mogla tako lako da se istisne.

Akvaplanung pri većoj brzini, točkovi počinju da plivaju, gubeći kontakt sa asfaltom i mogućnost upravljanja.
Akvaplaning
pri većoj brzini, točkovi počinju da plivaju, gubeći kontakt sa asfaltom i mogućnost upravljanja.

– Sadržaj –


2.2. Razlika između automobilske i gume za bicikl

Koliko se guma bicikla razlikuje od auto gume? Drastično! Kako po širini, tako i po obliku. Auto guma je široka i ravna, a guma bicikla je uska i zaobljena:

Širina i profil gume bicikla, naspram gume automobila.
Širina i profil gume bicikla,
naspram gume automobila.

Guma bicikla, zbog male širine i oblika koji je zaobljen, praktično idealan da istiskuje vodu na stranu, “seče” bare, teško može doći u situaciju akvaplaninga. Da bi do toga došlo, biciklista bi morao preći brzinu od oko 150 km/h

Pošto bicikl ne može doći u situaciju akvaplaninga (ne pri brzinama ispod 100 na sat) i pošto asfalt ne postane mekši kada se pokvasi, šare na gumama za drumski/gradski bicikl više smetaju nego što pomažu. Glatke, ćelave gume su ubedljivo najbolji izbor za vožnju bicikla po asfaltu – bilo da je sunce, ili kiša.

– Sadržaj –


3. Glatke, ćelave gume, čak i po kiši?!

Ljudi su navikli na automobilske gume sa šarama. Zato im je teško prihvatiti činjenicu da bicikl nije isto i da je za bicikl bolje imati glatke gume. Za vožnju van asfalta šare su svakako više nego korisne, tu nema nikakve dileme. Ipak, na asfaltu, šare ne samo da ne pomažu, već i umanjuju prijanjanje!

Za dokaz može se napraviti eksperiment: uzeti bicikl sa debelim gumama s kramponima i probati naglo kočenje i oštro skretanje na asfaltu (na sopstveni rizik – lako može doći do pada). Isto to sa glatkim gumama prolazi puno lakše, sa puno boljim prijanjanjem – ovo se isto može isprobati. Na mokrom asfaltu razlika je još veća – u korist ćelavih guma, što se takođe može potvrditi istim eksperimentom. Uvijanje krampona/šara praktično daje efekat proklizavanja gume – nepredvidljivo, često bez najave.

Gume sa finijom šarom su manje kritične od onih sa kramponima, ali i u odnosu na njih su skroz glatke gume bolje za asfalt – jedino razlika nije toliko velika.

Guma sa "gradskom" šarom: i dalje nije najbolje rešenje za asfalt.
Guma sa “gradskom” šarom: i dalje nije najbolje rešenje za asfalt.

Guma sa glatkom šarom i mekanom smešom koja se dobro “lepi” za asfalt je najbolji izbor za vožnju po asfaltu.

– Sadržaj –


4. Zašto proizvođači guma stavljaju šare na gume za asfalt?

Zato što je lakše ljudima prodati gumu kakva misle da je dobra, nego im objašnjavati da je sve što su do tad mislili o važnosti šara nebitno za asfalt i bicikl.

Na drumske gume često se stavlja šara toliko plitka, gotovo kao i da je nema, samo da bi kupci mirnije spavali.  🙂

Šara na popularnom modelu drumske gume je toliko plitka da gotovo da ne smeta na asfaltu. Relativno brzo se izliže. Gazeći sloj gume je i dalje potpuno gladak, čak i bez naznake šare.
Šara na popularnom modelu drumske gume je toliko plitka da gotovo da ne smeta na asfaltu. Relativno brzo se izliže.
Gazeći sloj gume je i dalje potpuno gladak, čak i bez naznake šare.

– Sadržaj –


5. Rekapitulacija

Dakle, glatke gume sa mekanom, “lepljivom” smešom su najbolji izbor za vožnju bicikla po asfaltu. Pogotovo kad je hladno i kišovito.

Gume sa šarama se kotrljaju sporije i prijanjaju lošije od svojih ćelavih “kolega”. Više detalja o brzini kotrljanja dato je u ovom članku: Da li su uske gume “brže” – otpor kotrljanju.

Preporuka autora za odlične drumske gume. Klik na sliku otvara pretragu i on-line kupovinu sa Amazon.com (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

Continental Grand Prix 4-Season. Jedna od najboljih univerzalnih drumskih (za asfalt) guma.
Continental Grand Prix 4-Season. Jedna od najboljih univerzalnih drumskih (za asfalt) guma.

– Sadržaj –

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/celave-gume-za-bicikl-komentari-clanka.169/

22 misli o “Ćelave gume za bicikl”

 1. Hvala na brzom odgovoru Relja. Stalno vas pratim na Youtube, odlični ste. Mislim da ću se odlučiti za Continental Contact 42 – 622 gume, nadam se da su udobnije i da me neće puno usporiti na uzbrdicama.

 2. Nije direktno u temi ali , imam lep stari bicikl sa tubularima kome bih nabacio obicne gume , u trilemi sam sta raditi , novi tockovi ili samo bandasi ( vec ima dobre glavcine ) ili ipak novi tubulari , razlog tome su cena i odrzavanje tubulara a i obzirom koliko malo sada vozim propali bi od stajanja , pozdrav

 3. Poštovanje Relja, svaka čast na vrhunskom entuzijazmu i fantastičnim tekstovima!
  Preko mere sam težak, 130kg. Nekad sam bio aktivan sportski biciklista, sad bih želeo da se samo rekreativno vozim isključivo asvaltnim putevima, potrebno mi je zbog zglobova. Imam turing bicikl Koga Miyata, poručio sam Ryde Sputnik 622-19 felne sa duplim niplama zbog nosivosti. Da li je Scwalbe Kojak 35-622 optimalan izbor za mene?

  • Ćao Željko,

   Schwalbe Marathon E-Plus Performance gume su teže, tvrđe, neudobnije (mada sa boljom zaštitom od bušenja) – ali imaju višu nosivost: 112, naspram 100 kila koliko nosi Kojak. Link:
   https://www.bike24.com/p2361907.html

   To je u veličini 622-40, šire od Kojak-a, pa će se moći voziti na nižem pritisku, što je praktično – ređe se mora doduvavati, a i kad je sve ostalo isto (u poređenju ove dve gume nije, Kojak je mekša i lakša, sa slabijom zaštitom), teže se buši u odnosu na gumu na višem pritisku.

   Tako da Marathon E-Plus Performance bi mi bile “sigurica” izbor. Mislim da će i Kojak izdržati, ali kod njih ima manje margine za grešku da tako kažem (dodatno tovarenje bicikla za duže vožnje, neredovno doduvavanje zadnje gume, skroz uspravan položaj sedenja sa praktično svom težinom na zadnjem točku i slično). Čak bih se usudio reći: pošto su Kojak brže i mekše, ako će se na njima više i lepše čovek voziti, birao bih te – pa šta Bog da i sreća junačka! Važno je da se vozi – pogotovo kad su i zdravlje i merak u pitanju.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content