BikeGremlin pretraga...
Home » Tehnički deo » Standardi » Standardne dimenzije navoja korištenih kod bicikala

Standardne dimenzije navoja korištenih kod bicikala

Po ISO standardu kategorisane su dimenzije navoja – po promeru i koraku. U ovom članku biće navedeni navoji koji se najčešće javljaju – kome to pomaže pri nabavci alata (ureznica, šrafova, matica i sl.), uz navođenje najčešće primene. Biće navedeni i alati potrebni za odvrtanje i zavrtanje šrafova i matica datog standarda (isto po ISO standardu) za imbus i šestougaone (za ključeve) prihvate.

Pre zavrtanja, navoje treba pripremiti odgovarajućom montažnom pastom.

ISO dimenzijaNajčešća primenaImbusŠestougaoni
M3 x 0,5 mmšrafovi za podešavanje odstojanja osovine zadnjeg točka u horizontalnim i kosim dropovima – uglavnom kod starijih bicikala2,5 mm 
M4 x 0,7 mmretko, za nosače bidona3 mm7 mm
M5 x 0,8 mmnosač bidona, pak tregera, blatobrana, lule kormana, šrafovi sedla, šraf za montiranje pakni kočnica, šraf šipke sedla4 mm8 mm, 9 mm
M6 x 1 mmnosač čeljusti kočnica, šraf za utvrđivanje sajli menjača i kočnica, za montiranje menjača i ručica kočnica i menjača, šraf za montiranje pakni kočnica, lule kormana, šrafovi sedla, šraf šipke sedla5 mm10 mm, 9 mm
M8 x 1,25 mmšraf za zatezanje kormana sa konusom, sedlo, šraf šipke sedla6 mm13 mm
M10 x 1 mm (fini navoj)nosač zadnjeg menjača5 mm 

Odeljak sajta koji objašnjava standarde delova bicikla.

11 misli o “Standardne dimenzije navoja korištenih kod bicikala”

 1. E oko navoja, gde bi mogla da se nadje nareznica za srednji pogon (engleski navoj) i da li vredi sredjivati navoj koji je ostecen. Pitam iz prostog razloga jer sam nabavio (dobio) neki MTB ram na kome je pojeden navoj (neverovatno ali na obe strane) i sad je pitanje kako to srediti. Znam da ne vredi ni pokusavati nego baciti ram na otpad, ali ovo mi je vise ko chalenge + nemam bas nista pametno da radim preko zime. Da napomenem da je meso – telo same caure pojedeno prilicno, skoro 1mm. Imam neku ideju za prepravku sa industrijskim lezajevima, ali bi morao da napravim dosta stvari na strugu (imam strug nije problem) + ko zna da li ce to da radi. Neko pametnije resenje?

  Odgovori
  • Budženje osovine je, po meni, jalov posao. Sa druge strane, umetak unutar postojeće školjke pogona je provereno rešenje koje radi posao. Najlakše je naći neki odbačeni ram sa ispravnom školjkom patrone pogona, pa tu školjku obrusiti spolja i nakucati unutar rama. Trebalo bi da ne mrda nikud bez ikakvog varenja i lepljenja.

   Naravno, postojeću školjku na ramu treba prethodno malo proširiti.

   Ovako to izgleda u praksi:
   Nakucana školjka patrone unutar stare.

 2. cek cek … Za ovo ubacivanje se sece deo te caure koja se umece, tj samo deo sa navojima, ne celom duzinom?

  Odgovori
  • Patrone bez navoja su još uvek skuplje, teže dostupne kod nas (koliko znam) i – često škripe, moraju da se lepe da ne škripe i slično.

   Za ubacivanje čaure: iseče se i spolja obrusi “donorska” čaura – a originalna malo proširi. Tako da mogu stati jedna u drugu.

   Mada, pre svega toga, probao bih ureznicom “obnoviti” navoje, to ne košta ništa, a može da pomogne. Obavezno montažna pasta pre ubacivanja patrone, kako se ne bi navoji opet spekli i oštetili (bakarna “mast”, ili sličan proizvod).

  • Kapiram. Fala batac spasavas stvar. Sad pravac otpad da nadjem neki skrsen ram sa ispravnom caurom. Pogledao sam malo bolje i kapiram da od ureznice nema vajde, previse osteceno.

 3. Ureznica ne košta ništa da se proba, a mogao bi se iznenaditi. 🙂

  Što se “donora” tiče, svakako preporuka za pročišćavanje navoja pre ugradnje patrone, pogotovo prvi put kad se montira patrona.

  Odgovori
  • Na zalost ureznicu nema niko u Zajecaru! Bar ja neznam nikog. A ova varijanta sto si naveo sa umetcima, mi iskreno nije ni pala na pamet, a ispade da je najizvodljivije resenje. U svakom slucaju sto bi moj kolega reko “Smatraj to resenim”. I hvala veliko za savet.

 4. Реља, који је најчешћи навој на шкољкама средње главе на Пежо рамовима?

  Odgovori
  • Opasno pitanje. Bolje je izmeriti i proveriti. Ipak, u velikom broju slučajeva, kod Pežo bajseva, u pitanju je francuski standard, kako im i samo ime kaže. 🙂 Sličnog koraka i prečnika kao britanski, samo je i na desnoj šolji desni navoj.

Komentiraj