Home » Ram » Sedla i šticne » Minimalna dužina šticne unutar cevi sedišta

Minimalna bezbedna dužina umetanja šticne unutar rama

Minimalna dužina šticne unutar cevi sedišta

Ažurirano: 27/01/2019.

Ovaj članak objasniće pojam minimalne dužine šticne. Članak koji se bavi širinom (prečnikom) šticne: Prečnici šticne – standardi.

1. Dužine šticni

Šticne se proizvode u dužinama od 75 do 450 milimetara. Duža šticna se relativno lako može skratiti, dok se prekratka, naravno, ne može izdužiti.

Šticna sa prihvatom za montiranje sedla na vrhu.
Šticna sa prihvatom za montiranje sedla na vrhu.
Slika 1

Podešavanje visine sedla vrši se pomeranjem šticne dublje unutar rama (cevi sedišta), odnosno izvlačenjem više ka napolje (ka gore). Visina sedla zavisi od toga koliko visoko vozač želi da sedi u odnosu na pedale. To je detaljno objašnjeno u članku Podešavanje udobnog položaja na biciklu.

Ipak, pri podešavanju visine sedla, treba voditi računa da šticna ne bude izvučena previše spram svoje dužine, tj. treba paziti da minimalna potrebna dužina šticne ostane unutar cevi sedišta. Kolika je ta dužina? To je objašnjeno u narednom poglavlju.

2. Minimalna dužina šticne umetnuta u cev sedišta

Prva sigurna mera je umetanje šticne barem 150 mm unutar cevi sedišta. Ovo će bezbedno raditi na praktično svakom biciklu. To je prikazano na slici 2.

Da li je bezbedno kraće od toga? Postoji izuzetak koji će sada biti objašnjen. Naime, kod “muških” ramova sa manje/više horizontalnom gornjom cevi, minimalna dubina ulaska šticne može biti manja od 150 mm, a određena je pomoću sledeća dva uslova:

a) Donji deo šticne mora završiti barem 25 milimetara dublje od donjeg dela spoja (vara) horizontalne cevi i cevi sedišta.
b) Ukupna dužina šticne koja stoji unutar cevi sedišta mora biti barem 90 mm od samog vrha cevi sedišta.

Ovo je prikazano na slici 3.

Minimalna dužina umetanja šticne unutar cevi sedišta. Izvor: www.bikecad.ca Slika 2
Minimalna dužina umetanja šticne unutar cevi sedišta.
Izvor: www.bikecad.ca
Slika 3

Oba ova uslova moraju biti ispunjena. Ako se, na primer, najniži deo vara horizontalne cevi i cevi sedišta nalazi 50 mm od vrha cevi sedišta, umetanje šticne 25 mm ispod vara neće biti dovoljno – pošto uslov b), minimum 90 mm ukupne dužine neće biti zadovoljen (šticna će biti umetnuta 50+25 mm – dakle svega 75 mm).

Isto važi i u slučaju da je donji deo vara na 80 mm na primer. Umetanje šticne 90 mm unutar cevi sedišta neće zadovoljiti uslov a) – da kraj šticne mora biti barem 25 mm dublje od donjeg dela vara. Stoga će u ovom slučaju šticna morati biti umetnuta celih 105 mm (80 + 25 mm).

Skraćivanje šticne je naročito popularno kod drumskih bicikala, kako bi se što više smanjila težina. U ovom poglavlju objašnjen je minimum ispod kojeg nije bezbedno ići. Šta se dešava ako se pretera objašnjeno je u narednom poglavlju.

3. Opasnost ukoliko šticna nije dovoljno duboko u cevi sedišta

Šticna koja nije umetnuta dovoljno duboko unutar cevi sedišta (kako je objašnjeno u poglavlju 2), može napraviti sledeće probleme:

  • Neće stajati dovoljno stabilno u ramu – upadaće, pomerati se levo desno i sl. (ovo je najmanji problem, a i najređe se javlja, drugi su ozbiljniji).
  • Šticna se može saviti, ili slomiti.
  • Cev sedišta (odnosno ram) se može slomiti.

Ovi problemi mogu biti opasni ukoliko se dogode pri vožnji većom brzinom, ili/i po neravnom terenu.

Slomljena cev sedišta Slika 4 Izvor: www.gripsport.com.au
Slomljena cev sedišta
Izvor: www.gripsport.com.au
Slika 4

BikeGremlin SAVET
BikeGremlin SAVET

Klikom na sliku i link u nastavku teksta otvara se Amazon affiliate link za on-line kupovinu. Kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina.

Prilikom montiranja šticne, uvek je treba namazati odgovarajućom montažnom pastom. Kod metalnih šticni u metalnim ramovima, treba koristiti montažnu pastu (“bakarna mast” i slično – Amazon affiliate link), koja će sprečiti da šticna vremenom zapekne.

Kod karbonskih šticni i ramova, koristi se specijalna montažna pasta za karbon:

Specijalna pasta ("mast") za montiranje karbonskih komponenti bicikla (šticni, lula, kormana...)
Specijalna pasta (“mast”) za montiranje karbonskih komponenti bicikla (šticni, lula, kormana…)
Klik na sliku otvara affiliate Amazon pretragu za karbonsku montažnu pastu

Povezan članak – Prava veličina rama bicikla – kako izabrati odgovarajuću:

Prava (efektivna) veličina rama bicikla - kako odabrati pravu veličinu rama.
Prava (efektivna) veličina rama bicikla – kako odabrati pravu veličinu rama.
Podeli ovaj članak...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.