KRENITE odavde

Test dugotrajnosti lanaca bicikala

Koji prenosni lanac bicikla je najdugotrajniji? Da li se isplati kupiti skuplji lanac? Da li tanji lanci za više brzina kraće traju? To me je zanimalo znati, pa sam radio neke testove.

Sadržaj:

 1. Evolucija lanaca – ukratko
  1. Više brzina – više problema
 2. Metodi testiranja
 3. Dugotrajnost kaseta
 4. Dugotrajnost lanaca
 5. Zaključak


1. Evolucija lanaca – ukratko

Prvi prenosni lanci bicikala sa kojima sam se sretao bili su za jednu, pa za pet brzina. Ti lanci su trajali godinama. To je prvenstveno zbog njihove konstrukcije, koja je uključivala rukave – koji su dobro zadržavali lubrikant unutra, a prljavštinu napolju:

Presek lanca - sastavni delovi
Konstrukcija lanca sa rukavima
Slika 1

Mane ovakve konstrukcije lanaca su skuplja proizvodnja, nešto veća težina i mala bočna fleksibilnost. Za više brzina pozadi (i lošu tehniku menjanja brzina prosečnog korisnika), bilo je potrebno napraviti lanac koji je fleksibilniji. Tako da danas imamo ovo, čak i kod lanaca za jednu brzinu:

Delovi lanca bicikla 1: cela karika 2: unutrašnje pločica 3: rolnica 4: pin 5: spoljna pločica Slika 2
Delovi savremenog lanca bicikla
1: cela karika
2: unutrašnje pločice
3: rolnica
4: pin
5: spoljne pločice
Slika 2

Ovi lanci su lakši, bočno savitljiviji, jeftiniji za proizvodnju, a kraće traju (savršeno za proizvođače moram dodati). Izuzetno loše zadržavaju lubrikant (brzo i lako se ispira), a lako dozvoljavaju prljavštini da uđe između pinova i unutrašnjih karika, ubrzavajući habanje (delujući kao pasta za poliranje).

– Sadržaj –


1.1. Više brzina – više problema

Veći broj brzina, tj. zadnjih lančanika, traži lančanike koji su uži i gušće zbijeni (standardne širine zadnjih nabli), ali broj lančanika je sa 5 otišao na 12 (Rotor pravi kasete i sa 13 lančanika). Kasete tankih i zbijenih lančanika traže i lanac koji je dosta uži (standardi dimenzija lanaca bicikala).

Sistemi sa 10 i više zadnjih lančanika su osetljivi na svaku nesavršenost. Mala zakrivljenost kuke menjača, lošiji kvalitet bužira menjača, čak i loše rutiranje sajli i bužira, prave probleme pri preciznom menjanju brzina.

Ali šta je sa dugotrajnošću lanaca? Tome je posvećen ovaj članak.

– Sadržaj –


2. Metodi testiranja

Već decenijama vozim bicikle. Takođe, popravljam bicikle, kako svoje, tako i bicikle prijatelja i poznanika. Uz to, radio sam neko vreme i u servisu bicikala, a i držao svoj servis nekoliko godina. To mi je pružilo puno povratnih informacija i iskustva iz prve ruke.

Uz to (ili uprkos tome), želeo sam ipak da napravim neku vrstu kontrolisanog eksperimenta – koliko je to praktično moguće, pa da vidim da li potvrđuje podatke koje sam sakupio do tada.

Zato sam svoj bicikl sa tri prednja i sedam zadnjih lančanika izabrao kao testni – pošto uži lanci za više brzina pasuju na kasete sa manje brzina, dok obrnuto nije slučaj.

Taj bicikl vozim dosta (najviše). Ne očekujem da širina lančanika utiče na vek trajanja lanca, pošto rolnice raspoređuju opterećenje jednako, dok habanje rolnica ne utiče na uzubljivanje lanca i njegovo habanje. Ono što utiče je habanje između pinova i unutrašnjih pločica.

Koristio sam isti lubrikant za lanac (1/5 dizela pomešanog sa 4/5 ulja za lanac motorne testere) i isti režim čišćenja i podmazivanja. Dakle, svake dve nedelje brisao sam lanac krpom i do-podmazivao. To je brz i prljav način održavanja, ali moj cilj nije bio da lanci traju što je duže moguće, već da uporedim koliko koji traje pod istim uslovima eksploatacije. Koji traje duže?

Merio sam lance lenjirom i kada dostignu 0,5% izduženosti, računao sam da su potrošeni i da je vreme za zamenu.

– Sadržaj –


3. Dugotrajnost kaseta

Vek trajanja kaseta nisam upoređivao i merio. Zašto? Zbog faktora od kojih zavisi vek trajanja kasete – teško ih je kontrolisati van laboratorije. Neki od faktora koji utiču na habanje kasete:

 • Lanac izdužen preko 0,5% će brzo pohabati kasetu.
 • Korištenje jednog, ili svega par lančanika, brže haba kasetu, tj. ti lančanici budu brže pohabani.

Takođe, teško je izmeriti pohabanost kasete. Pohabanost se u praksi ustanovi tek kad se vidi da novi lanac preskače na (najčešće korištenim) lančanicima, kada se pedala jačom silom.

Iz ovih razloga, odlučio sam se testirati samo dugotrajnost lanaca. Nevezano za broj brzina, kasete obično traju oko tri zamene lanca, ako se lanac menja na vreme (kada je 0,5% izdužen). Nakon 3-4 takve zamene lanca, kaseta počne preskakati sa novim lancem.

Tako da se može reći da stanje i pohabanost lanca u velikoj meri utiče na habanje i vek trajanja kasete.

– Sadržaj –


4. Dugotrajnost lanaca

Pre objave rezultata merenja, jedna napomena: predeli kojima vozim imaju dosta peska, prašine i blata – što sigurno skraćuje vek trajanja lanaca. Međutim, mene je zanimalo koliko lanci traju jedni u odnosu na druge, tj. šta mi se najviše isplati kupovati.

Model lancaDugotrajnost
(km)
Cena
(EUR)
dugotrajnost/cena
KMC Z50
6/7 brzina
2.0005,5363
KMC X-8
8 brzina
(Amazon affiliate link)
4.500 *12,8351
Shimano Ultegra CN-6701
10 brzina
4.400 *27.3161
Test dugotrajnosti lanaca
Tabela 1

* Razlika u dugotrajnosti KMC X-8, i Shimano Ultegra CN-6701 je u rangu margine greške pri merenju. Može se reći da oba lanca, barem prema mom testiranju i iskustvu, traju otprilike isto.

Bez obzira na ne-laboratorijski metod testiranja, sa relativno malim brojem lanaca, dobijeni rezultati se poklapaju sa iskustvom iz prethodnih godina, što za moje, što za tuđe bicikle.

 • KMC lanci X serije (bez obzira na broj brzina) traju dosta dugo, ali i koštaju dosta.
 • KMC lanci Z serije su među najjeftinijim, ali i najkraće traju.
 • Shimano lanci srednje-više klase (105, Ultegra, Deore) traju otprilike slično kao i lanci KMC X serije (nevezano za broj brzina), ali, u zavisnosti od cene po kojoj ih nađete, odnos plaćeno-dobijeno varira.
 • Shimano lanci nižih klasa (Sora, Acera i niže) traju nekih 30 % kraće od lanaca KMC X serije, ali se mogu isplatiti ako se nađu po dovoljno povoljnoj ceni.
 • SRAM lanci serije 30 traju otprilike kao i Shimano lanci niže klase, ali se često nude po povoljnijoj ceni. To su modeli tipa PC 830 za 8 brzina, PC 1030 ili PC 1031 za 10 brzina itd.
 • SRAM serija 50 je slična po pitanju dugotrajnosti kao i serija 30.
 • Lanci SRAM 70 i 90 serije su dosta dugotrajniji, često i bolji od KMC X serije, u rangu više klase Shimano lanaca.

Ovde ne spominjem lance sa kojima se retko srećem – najnoviji za 12 brzina, SRAM flat-top, YBN lance koji nisu široko dostupni kod nas i slično.

– Sadržaj –


5. Zaključak

Prvo ograda: koristio sam dosta primitivne metode testiranja, bez hiljada uzoraka koji bi dali statistički validne podatke. Čak i u tom slučaju, nisam siguran kako bih tačno simulirao realnu upotrebu (menjanje brzina, prljavštinu, smene kiše i sunca…).

Povratne informacije koje dobijam od servisa i prijatelja nisu pouzdane jer održavanje lanca u velikoj meri utiče na njegov vek trajanja. Napravite jedan uspon od 10 km sa suvim lancem i lanac je pohaban – ako i ne pukne na pola puta. Uslovi vožnje isto dosta utiču. Neko ko vozi puno po brdima i blatu, puno će brže pohabati lanac od nekog ko vozi po ravnom, na asfaltu. Tako da većinu povratnih informacija uzimam sa lopatom soli.

Ipak, posle decenija bicikliranja i hiljada popravljenih bicikala, povratnih informacija i sl, neki trendovi mi deluju dosta očigledno.

 • Lanci više klase, nevezano za broj brzina i proizvođača, uglavnom traju dosta duže – a od cene zavisi da li daju više kilometara za dati dinar.
 • Lanci za više brzina ne traju kraće od lanaca za manje brzina istog modela – iako su tanji.
 • Lanci za manje brzina su jeftiniji od lanaca za više brzine iste klase/modela. Tako da daju više za dati novac u odnosu na lance sa više brzina.
  Treba imati na umu i cene kaseta – koje su isto skuplje, što više brzina imaju.
 • Sistemi sa manje brzina su robusniji i manje osetljivi na nesavršenosti, ali menjanje brzina im je nešto sporije – što može biti od značaja za takmičare, možda.

Sebi obično kupujem lance srednje klase, kada su na popustu. Jeftini lanci niže klase traže prečesto menjanje, što traži vreme, pa se ne isplate čak i kada daju više km po plaćenom dinaru.

Završna napomena:
Nekim lancima rolnice se brže habaju. Merenje alatima za lanac koji su loše dizajnirani (dakle svi osim Shimano TL-CN40, TL-CN41 i TL-CN42), dobija se lažna uzbuna kada je lanac tek do pola pohaban. U posebnom članku objasnio sam kako ispravno izmeriti potrošenost lanca.

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content