KRENITE odavde

Koji tip bicikla odgovara za moje potrebe?

Postoji puno različitih tipova bicikala. Neka grublja podela na osnovnih 10, sa objašnjenjima, napravljena je u ovom članku: Vrste bicikala

Koji tip od navedenih najviše odgovara zavisi od namene, potreba, planiranog načina korištenja. Rešavanjem upitnika ispod dobiće se preporuka za odgovarajući tip bicikla, spram planirane namene za koju će se koristiti:

Link za: Upitnik/test za izbor bicikla spram namene

Napomena:
Ako dobijete najveći skor za MTB, vredi svakako razmotriti i Gravel bicikl kao odličnu alternativu.

Slika ekrana i uputstvo za korištenje:

Koji bicikl da kupim - test upitnik
Koji bicikl da kupim – test upitnik

Uputstvo:

  • pomeranja klizača skroz levo znači potpuno neslaganje sa navedenom tvrdnjom
  • pomeranje skroz desno znači potpuno slaganje sa navedenom tvrdnjom

Za izbor veličine rama: Prava veličina rama – kako izabrati odgovarajuću.

Za savet pri kupovini novog bicikla: Koji bicikl da kupim?

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/koji-tip-bicikla-odgovara-za-moje-potrebe-komentari-clanka.181/

15 misli o “Koji tip bicikla odgovara za moje potrebe?”

  1. Pozdrav vama
    Imao bih pitanje naime prijatelj planira kupovinu drumskog bicikla s obzirom da je malo limitiran s novcem (44 .000)
    a planira nesto novo u tu sumu se uklapaju bicikli Capriolo Eclipse Limited & Polar Furia (Planet Bike)
    Pitanje bih se odnosilo koji bicikil bi bilo dobro uzeti odnosno da li se isplati investicija u iste da li su pouzdane kondiguracije ili…? ili ici na neku polovnu varijantu .
    Pozdrav vama unapred zahvalni .

    • Trudiću se da dam što potpuniji odgovor.

      Što se čovek više razume, to je veća šansa da bolje prođe sa polovnim. Tako da, ko je strpljiv, ne mrzi ga da gleda i prati oglase, ne žuri mu/joj se i zna proceniti polovan bicikl – može proći jeftino i dobro sa polovnim.

      Capriolo u Srbiji daje po pravilu najviše za dati novac. Eclipse je nešto teži bicikl (čeličan je ram), menjači su na donjoj cevi, što je malo nezgodno za grad i brze i česte promene brzina. Prednost je cena kupovine i kasnijeg održavanja – svi delovi su budžet klase, a neće raditi loše.

      Capriolo Firebird (stariji model), košta nekih 10 hiljada više od Eclipse:
      http://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2013-2014-2015-2016-2017/road/firebird-crno-crveno-belo

      Ima nešto kvalitetniju opremu, s tim što nisam siguran u kvalitet nosača zadnjih zupčanika (freehub). Mada bi posle isteka garancije svakako vredelo gledati neke bolje točkove, i za Eclipse i za Firebird.

      Koji god nov da se uzima, preporučujem dobar servis odmah po kupovini, a posle toga redovan godišnji servis, ali da se ne zaboravi na isti. Trajaće dugo. Daj Bože da se toliko vozi da treba stvarno uzeti bolji bajs i da se ti niže klase baš izakaju! 🙂

      Zašto je važan prvi servis (ovo važi i za skuplje bicikle):
      https://bicikl.bikegremlin.com/2017/03/19/capriolo-sunrise-dugorocni-test/

  2. Hvala vam na odgovoru i savetima u slucaju Capriola gledao je Eclipse Limited kombinacija menjac/kocnica takozvane samarakjke .
    U svakom slucaju hvala na savetima
    Pozdrav

  3. Poštovani,
    Potreban mi je savet za kupovinu prvog (ozbiljnijeg) bicikla koji mi je potreban za takmičenje u triatlonu. Do sada sam pozajmljivao bicikle koji mi nisu bili baš adekvatni pa sam poprilično zaostajao za svima a trošio mnogo snage (zaostatak sam morao da nadokađujem na plivanju i trčanju ). Zato sam odlučio da kupim svoj neki dobar bicikl sa kojim bi mogo da značajno popravim svoj rezultata. Čitajući vaš sajt odlučio sam da to bude neki dobar polovni bajs.
    Distance na takmičenju koje se voze su 20-40 km, a bilo bi dobro da isti bajs mogu da koristim i za povremene kros triatlon trke koje se voze po brdovitom terenu.
    Posle pročitanih tekstova i raznih saveta od „poznavaoca“ trenutno sam u velikoj dilemi da li moj izbor treba da bude drumaš ili za početak da krenem sa hibridom / treking (ravni korman),.. dok ne ispitam šta mi najviše leži.
    Imajući u vidu vaše savete prilikom izbora rama (visina 180cm), opreme, broj brzina,… u prilogu su bicikli koje sam našao na cikloberzi a koji bi možda odgovarali mojim trenutnim potrebama i mogućnostima (budžet 300-400 eur):

    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/stratos-shimano-105-l-size-novogodusnji-popust#.XSWrbhEh3X4
    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/trek-zektor-3-2018-2×10-l-size#.XSWrlBEh3X4
    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/trek-2×10-three-2018-l-size#.XSWrpBEh3X4
    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/canyon-competition#.XSWu1hEh3X4
    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/stevens-cyclocross-28#.XSWu6hEh3X4
    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/giant-rapid-3-11#.XSWvRBEh3X4
    https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/merida-speeder-ti-alloy-6061-germany#.XSWvwBEh3X4

    Vaši saveti/komentari bi mi svakako dobro došli bilo za gore pomenute bicikle ili neki vaš predlog našta bi trebalo da obratim pažnju/fokusiram prilikom izbora.

    Hvala vam unapred. Pozdrav

    • Moram se ograditi u startu, pošto više volim ne dati savet, nego dati pogrešan:

      Ne znam kakve su tačno propozicije trijatlon, a kakve kros-triatlon takmičenja, ali sam siguran da postoje, pretpostavljam da se odnose i na vrstu i podešavanje bicikla koji se može koristiti (ali moguće i da grešim). Tako da bi to svakako trebalo proveriti pre bilo kakve odluke.

      Sa čisto tehničke strane, ako se ne vozi u grupi, već na štopericu (bez korištenja zavetrine drugih vozača, taktiziranja u tom smislu, borbe za poziciju i sl.), onda je bicikl sa aerodinamičnim položajem najbolji, pogotovo ako nema dugih i strmih uspona – kada je to manje bitno. Tipa drumaš sa aero TT kormanom, ne klasičnim drumskim.

      Za vožnju po blatu, ciklo-kros bicikli, na primer, kao hibrid drumaša i treking bicikla (recimo) su inferiorni u odnosu na planinske bicikle, možda čak i treking – koliko znam oni se prave da zadovolje propozicije ciklo-kros takmičarskog bicikla, a i da budu lakši za nošenje, pošto su deonice obično takve da zahtevaju i vešto trčanje sa biciklom na ramenu, silaženje-penjanje sa bicikla kod prepreka i sl.

      Za vožnju po brdovitom terenu, ali po asfaltu, drumski bicikl je optimalan izbor.

      Ciklo-kros bicikl je veoma blizu drumskom, sa kočnicama boljim za blato i prostorom za prihvat širih guma, sa sve kramponima.

      TT bicikl ima drugačiju geometriju i montiranje TT kormana na drumski, ili ciklo-kros bicikl obično nije optimalan izbor za položaj, jer je u TT položaju vožnje sedlo potrebno pomeriti dosta ka napred, u odnosu na klasičniji drumaški položaj sedla (za drop korman).

      Još jedna napomena:
      Bilo koji bicikl traži da se telo privikne na njega. Drumaš, na primer, jeste optimalan za asfalt, ali u pognutijem (polegnutijem) položaju vožnje druge grupe mišića nose više “tereta”, pa dok se na to ne navikne organizam, može se desiti da rezultati ne budu puno bolji, nego sa biciklom ravnog kormana. Razgibanost, dobro podešen položaj na bajsu (“fitting”) i trening su bitni da se ovo prevaziđe.

      U tom smislu mislim da je triatlon veoma težak sport, jer krv i mišići koji najviše vuku pri plivanju, nisu isti koji su potrebni za trčanje, a ni jedni ni drugi nisu presudni za bicikl – tri vrste “kondicije” i treninga, koji malte-ne jedno drugo isključuju (možda grešim, ali tako mi deluje). Još jedan razlog više da se za savet pitaju iskusnije kolege triatlonci, a ne biciklisti. 🙂

      Tako, posle ograde koje se ni najveće softverske kompanije i advokati ne bi postideli, moje mišljenje:

      Od navedenih bicikala, ovaj mi deluje “najzglavnije”:
      https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/stevens-cyclocross-28#.XSXUseszaUl

      Ciklokros je – neće biti šampion na TT drumskim deonicama, pogotovo po ravnom, dok će na blatu i džombama biti bolji od drumaša.

      Shimanov stariji drumski 10faz nije baš šampion po pitanju preciznosti rada menjača, tražiće kvalitetne bužire i dobro rutiranje bužira i sajli.

      Za duge i strme uspone, može se staviti MTB kaseta sa 10 brzina, umesto postojeće drumske – ako bude potrebno.

      Za montiranje TT dodatka za korman, interupter ručice kočnica će verovatno morati da “lete”. S tim što tada kočnice neće biti pri ruci više, ne u aero položaju, pa o tome treba voditi računa.

      Vrat vile deluje kao da nije prekratko odsečen, pa ostavlja prostora za podešavanje.

  4. Hvala puno na ekspresnom I detaljnom odgovru.
    Izvinjavam se ako nisam bio dovoljno detaljan ali nisam spominjao pravila tiratlona vezano za bicikle jer ih generalno nema (osim da mora da bude ispravan) i zato je moj fokus bio samo na pitanju izbora bicikla koji bi bio podoban uglavnom za drumsku i povremenu off road vožnju. Inače tokom takmičenja se vozi u grupi (osim ako imaš loš bajs pa si na začelju sam :-)) Na mnogim kraćim triatlonima TT bicikli su čak zabranjeni.
    Što se privikavanja na bajs i rada mišića tu ste potpuno u pravu i zato ja pokušavam da nađem koji bi bio optimalan bicikl za mene.
    Bez obzira na sve “ograde” 🙂 vaši komentari su mi pomogli i nadam se da ću izabrati nešto kvalitetno. Sigurno će se tu promeniti dosta bicikla dok dođem do onaj “pravi”.
    Još jednom puno hvala na iscrpnom odgovoru.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content