Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Bela strela – projekat retro drumskog bicikla

Koleginica me je zamolila da joj pronađem drumski bicikl za iznos do oko 200 evra. Pošto je ponuda polovnih bicikala odgovarajuće (male) veličine rama dosta slaba, rešeno je da se uzme posebno ram i sklopi lep, brz drumski bajs.  🙂


1. Pronalaženje delova i priprema

Odgovarajući ram je pronađen. Stari Peugeot ram, sa hrom-molibdenskim Columbus cevima.

Prvo najvažnije: ram za projekat
Prvo najvažnije: ram za projekat

Zatim su nabavljeni delovi. Shimano 600 serija ručica kočnica i kočnica, uz SunTour menjače i ručice menjača. Pogon je bio Shimano Biopace 53-42. Trebalo je sve očistiti i podmazati.

Nakon malo sređivanja, ovako je to izgledalo:


2. Sređivanje nabli i točkova

Felna i žbice su očišćeni, a spojevi nipli i felne nauljeni, kako bi se točak mogao centrirati.

Felne i žbice izribane i naneto malo "tankog" ulja na niple
Felne i žbice izribane i naneto malo “tankog” ulja na niple

Zatim se prelazi na servis nabli. Uputstvo za isti je dato u ovom članku: Servis nabli bicikla.

Na kraju je sve sklopljeno i točkovi su centrirani.


3. Sklapanje pogona

Pogon je Shimano Biopace. On ima asimetrične, tj. malo jajaste lančanike. Ideja je da prečnik lančanika bude veći pri vrhu i dnu svakog okreta pedala (kada su kurble na 12 i 6 sati). Ovo malo usporava prelazak sa pokreta noge ka gore na pokret ka dole (i obrnuto). Kada su pedale bliže 3 i 9 sati položaju, prečnik lančanika se efektivno smanjuje, olakšavajući i ubrzavajući kretanje nogu. Ovakav dizajn smanjuje opterećenje kolena kada se pedale vrte sa jačom silom i nižom kadencom, a ublažavaju efekat “skakutanja na sedlu” kada se pedala sa visokom kadencom.

Klasični jajasti lančanici drugih prozivođača (poput ovog Rotor-ovog dizajna lančanika) imaju obrnuto napravljena zakrivljenja, otežavajući pedalanje kada su pedale na 3 i 9 sati – sa idejom da je tada najjača sila koju vozač može “isporučiti”, pa da se može otežati prenos, a da se olakša na 6 i 12 sati. Ipak, ovakav dizajn je veoma štetan za kolena, jer na delu gde je najbrža tranzicija sa pokreta na gore ka pokretu na dole – kada su pedale na vrhu/dnu, ovakav dizajn još dodatno ubrzava i olakšava okretanje. To znači da kolena i mišići moraju još brže, nego sa okruglim lančanicima, da pređu iz faze kretanja ka gore (i “vučenja”) u fazu kretanja ka dole (i “guranja”).

Zbog ovog je veoma važno voditi računa o pravilnoj orijentaciji prilikom montiranja BioPace lančanika:


4. Servis zadnjeg menjača

Zadnji menjač je komplet rastavljen, očišćen i podmazan:


5. Restauracija rama

Ram je trebalo prvo ispeskirati, pa prefarbati, pa pripremiti za montiranje delova na njega.

Zatim je ram odnet na plastificiranje.

Provera poravnanja i svako ispravljanje rade se pre farbanja, ovo je samo završna provera pre samog sklapanja. Da su nastala neka oštećenja prilikom transporta, utvrdilo bi se pri ovom, poslednjem merenju.

Pre montiranja delova, trebalo je pročistiti sve navoje na ramu:


6. Montiranje šolja viljuške i same viljuške na ram


7. Montiranje svih komponenti na ram


8. Provlačenje bužira i sajli


9. Završni koraci

Bio je dug, ali lep i zabavan projekat. Sve se lepo uklopilo. Bicikl prelepo izgleda i ide kao vetar. 🙂

7 misli o “Bela strela – projekat retro drumskog bicikla”

 1. Što se točkova tiče, duplozidne alu felne su dosta jače (teže pucaju žbice sa takvim felnama).
  Zamena felni bi tražila i kraće žbice, najverovatnije.
  Ako se menjaju i felne i žbice (potpuno rasplitanje, pa uplitanje točka sa novim), ima smisla uzeti za manje od 2000 dinara nov točak (sa sve i novim nablama), nego po svaku cenu koristiti stare nable (pogotovo ako nisu skroz očuvane, bez oštećenja na šoljama i konusima).

  Za zadnji točak bi se svakako morala menjati nabla da bi se dobile brzine – bilo da se uzima kasetna glava, ili brzine u glavi.

  Felne su svakako potrošan deo koji se troši prilikom kočenja, tako da će pre ili kasnije svakako biti zrele za zamenu, pa računam da je bolje uzeti Krypton felne, koje su uvek dostupne iste takve, za direktnu zamenu, bez menjanja žbica – za kasnije (razmišljam za više godina unapred).

  Što se servisa tiče, ja nisam u prilici prihvatiti takve projekte do zime (samo da zdravlje posluži, da kucnem o drvo 🙂 ). Jedan takav projekat u sezoni (preko zime) je maksimum što ja mogu izgurati sa postojećim rasporedom i obavezama.

  Majstor Saša Grbić i Bikeland u Beogradu (i Zemunu) bi trebalo da su dobri. Kontakt:
  https://www.bikeland.rs/prodaja-bicikala/kontakt

  U Novom Sadu znam momke iz Garijeve Garaže, pitao sam ih u vezi ovog projekta da tako kažem, ali oni su isto sad zatrpani (rade u servisu, a sezona kod nas već kreće i haos je počeo). Čekam da mi odgovore šta su odlučili, hoće li moći to da prihvate.
  https://www.instagram.com/garijeva_garaza/

  Računam da je projekat neisplativ u smislu novaca – brže, lakše i jeftinije je uzeti odgovarajući već sklopljen bicikl, bilo nov ili polovan. To na stranu, uz dovoljno vremena i strpljenja (i novca za delove), mislim da se na tom ramu može napraviti bicikl sa brzinama koji pristojno ide, skreće i koči.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content