KRENITE odavde

Alat potreban za servis nable bicikla

Kvalitetna nabla (glavčina) točka bicikla može da traje gotovo večno, uz redovan i pravilan servis. Ovaj članak objašnjava koji alat je potreban za servis nabli bicikla koje imaju konuse i izmenjive kuglice ležaja (ne one sa industrijskim ležajevima). Sam postupak servisiranja nabli objašnjen je u ovom članku: Servis nabli bicikla.

Servis zadnje nable je isti kao i servis prednje, sa jednom razlikom: kod bicikala sa više brzina pozadi, potrebno je skinuti kasetu sa zadnjim zupčanicima. Postupak za skidanje kasete i potreban alat su objašnjeni u posebnom članku: Skidanje zadnjih zupčanika (račne ili kasete).

Kontra matica ili utvrđivač konusa u daljem tekstu će biti nazivani locknut.

Potreban alat

  1. Ključ potreban za skidanje točka, ako nije sa quick-release iglom. Obično 15 mm, mada zavisi od bicikla (od 13 do 17 mm idu). Bolji su oni sa okruglim i ravnim delom (kao na slici ispod). Kada god je moguće prići okruglim delom, treba njega koristiti – matica se tako bolje drži i teže oštećuje.

Detaljan opis potrebnog alata i postupaka za skidanje točka nalazi se u ovom članku:
Kako skinuti točak.

2. Ključevi za konuse. Veličine zavise od same nable. Obično od 13 do 17 mm. Poželjno je imati po dva od svake (korištene) veličine, kako bi se lakše mogla držati “kontra” pri finom podešavanju predopterećenja konusa.

3. Ključevi za locknut. Ako konstrukcija nable to dozvoljava (obično dozvoljava), locknut sa skroz spoljne strane se može hvatati i običnim ključem odgovarajuće veličine, što je bolje rešenje od tanjih i slabijih ključeva za konuse (njih treba čuvati za kad su neophodni). Veličine su obično od 14 do 17 mm. Sa dva je puno lakše podešavanje predopterećenja.

Ključ od 17 mm.
Ključ od 17 mm

Neke nable imaju takav locknut da se i na njemu mora koristiti tanki ključ za konuse, običan ključ neće pasovati.

4. “Pištolj” za mast.

5. Čiste krpe, ili kuhinjski papirni ubrusi.

Kuhinjski ubrusi.
Kuhinjski ubrusi

6. Uljani razređivač, ili neko drugo sredstvo za odmašćivanje.

7. Hvataljke (pinceta), najbolje sa silikonskim krajem.

Pinceta (sa silikonskim krajem).
Pinceta (sa krajem obloženim silikonom)

8. Ravan šrafciger – manji i srednji – za slučaj da treba “iščeprkati” zapalu kuglicu, neku prljavštinu, ili skinuti prašinare sa konusa.

9. Mala četka za čišćenje manjih tegli, ili pištolja.

Četkica za čišćenje.
Četkica za čišćenje

10. Manja čista posuda za kuglice ležaja.

11. Litijumska mast. Ovaj članak preporučuje kakva je najbolja: Mast za ležajeve bicikla.

12. Ravna i čista površina, sa dosta svetla.

13. Nove kuglice ležaja.
U ležaj prednjeg točka obično ide po 10 kuglica prečnika 4,76 mm (3/16″), sa svake strane (2×10).
U ležaj zadnjeg točka obično ide po 9 kuglica prečnika 6,35 mm (1/4″) sa svake strane (2×9).
Egzotične dimenzije i ređi slučajevi su dimenzije 5,56 mm (7/32″) i 3,97 mm (5/32″).
Kuglice su jeftine (dinar komad) i najbolje je uzeti pakovanje od oko 100 komada. Ukoliko neka ispadne pri radu, umesto rizikovanja da se zaprlja ležaj, uzeti drugu i staviti nju.
Videti članak: Standardne dimenzije kuglica za ležajeve bicikla.

14. Kutije za mast i kuglice ležajeva moraju biti čiste.

15. Ukoliko se po otvaranju utvrdi da su konusi oštećeni, potreno je nabaviti nove konuse koji su identični originalnim.

Možda deluje kao da ima puno stavki, ali kada se jednom sve nakompletira i delovi koji moraju biti čisti spakuju u čiste kutije, da budu spremni za sledeći put, postaje je sve rutina.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content