Achtung, achtung! :)

27. jula 2024. (ili 28, u zavisnosti od vaše vremenske zone), planira se održavanje hosting servera i sajt neće raditi normalno. Trebalo bi da prekid bude kraći od 8 sati.

Relja

KRENITE odavde

Oštećeni / pokvareni delovi bicikala

U ovom članku postaviću slike pokvarenih, oštećenih, ili polomljenih delova bicikala, uz kratko objašnjenje (najverovatnijeg) uzroka problema. Kvarovi se dešavaju usled lošeg dizajna, lošeg održavanja, fabričke greške, ili jednostavno nezgode.

Sadržaj:

  1. Točkovi (nable, žbice, felne)
    1.1. Raspuknut konus Shimano nable
    1.2. Slomljena prirubnica (flanža) Shimano 105 nable


1. Točkovi (nable, žbice, felne)

1.1. Raspuknut konus Shimano nable

Raspuknut konus Shimano nable
Raspuknut konus Shimano nable


Uvidom u stanje dela, zaključujem da je bio neodržavan: bez masti, uz vidno oštećenje površina na kojima idu kuglice ležaja (kako servisirati nablu bicikla). Najverovatnije usled takvog stanja da je konačno došlo do pucanja – usled zamora materijala. Fine ivice preloma označene brojem (1) na slici iznad pokazuju kako se pukotina širila usled zamora materijala, da bi se konačno skroz pokidalo sa oštrim, grubim ivicama preloma, označenim brojem (2).


1.2. Slomljena prirubnica (flanža) Shimano 105 nable

U članku o pravljenju točkova sam objasnio kako radijalno pletenje povećava rizik od pucanja prirubnice (flanže) nable. Ovako izgleda kada prirubnica pukne:

Polomljena prirubnica relativno nove Shimano 105 zadnje nable
Polomljena prirubnica relativno nove Shimano 105 zadnje nable


Ne znam istoriju nable, ali deluje kao da je u pitanju fabrička greška: nema tragova radijalnog pletenja žbica, niti su žbice na njoj bile pretegnute (pukla je pri tenziji od 100 kiloponda, prilikom rasterećivanja žbica).


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content