O autoru bikegremlin.com websajta - Relja Novović

O autoru

Ažurirano: 30/11/2019.

OK, iz ovog sajta je, verujem, jasno da volim bicikle, biciklizam, kao i da delim to znanje & ljubav na Internetu.  🙂

Moje ime je Relja Novović. Iz Novog Sada sam. Po obrazovanju, “dnevnom poslu” i karakteru (pristupu problemima) sam inženjer – računari i računarske mreže su ono čime se najviše bavim. Bicikli i biciklizam su mi (jedna od) strast(i). Bicikle vozim od malena, od neke 4. godine i uvek sam u tome uživao. Svi smo u kući imali svoj bicikl otkad znam za sebe – bilo je to glavno & omiljeno prevozno sredstvo.

Pošto me je uvek kopkalo saznati kako stvari rade i voleo sam sve rastaviti (sa promenljivim uspehom pri sklapanju), servisiranje bicikala, motora i slično je nekako došlo samo po sebi.

Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. :)
Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. 🙂

Porodične bicikle sam prvo sa ocem servisirao od neke 7-8. godine života. Par godina za tim i sam. Kada sam bio stariji, oko 10 godina, dobio sam prvi bicikl sa brzinama, kojim sam mogao ići dalje i voziti uz obližnju Frušku Goru. Uvek sam bio mirniji kada prevozno sredstvo koje koristim mogu sam da popravim šta god da se desi na putu, sam pregledam u kakvom je stanju, namestim. Nemogućnost da zakrpim probušenu gumu, ili naštelujem menjač koji preskače nisu dolazili u obzir! 🙂

Vremenom sam vozio sve više i majstorisao sve više. Čekanje na red kod majstora u sezoni, kao i iskustva sa par loših majstora, naveli su me na to da nabavljam još alata, kako bih mogao bukvalno sve na biciklu sam da uradim.

Prijatelji, rodbina, poznanici, prijatelji prijatelja su ovo shvatili i bicikli su počeli sami da pristižu kod mene na servis. Dolazili su najrazličitiji bicikli, što retro, što novi, sa još nepoznatom opremom i delovima. Vremenom sam shvatao koliko ne znam. To me je navelo da puno čitam, zapitkujem iskusnije mehaničare za savet, radim u lokalnim servisima za minimalnu platu, samo kako bih stekao potrebno znanje i iskustvo.

Bike Gremlin sajt je nastao kao želja da pomognem na prvom mestu sebi: držanje svih bitnih informacija i tabela na jednom mestu. Kasnije je prirodno došla potreba da se to nalazi na Netu, dostupno gde god se nalazio – a kruna  svega je ideja da bi bilo lepo to podeliti sa ostalim entuzijastima. Tako će moći koristiti i drugima, a i olakšava se odgovaranje na neka često postavljena pitanja u vezi bicikala, popravke i održavanja istih i biciklizma uopšte. Dobru literaturu u vezi (servisa) bicikala, pogotovo na srpskohrvatskom jeziku, je još uvek dosta teško naći.

Moji bicikli. 🙂

Za još informacija o autoru, videti: www.bikegremlin.com/bike-gremlin-projekat/

50 misli o “O autoru”

 1. Postovani Relja, imam samo reci hvale za sajt, entuzijazam, nesebicnost i trud…
  Prava retkost. Veliki pozdrav.

  Odgovori
 2. Dobar dan Relja.
  Nadam se da ovim dopisivanjem i molbom za odgovorom ne opterecujem i ne oduzimam tvoje dragoceno vreme.
  Juce sam na svom MTB-u zamenio dotrajali lanac novim. Prednji menjac Alivio(triple) i zadnji xt(9-ofaz) rade precizno i brzo poput novih. Umesto Shimano CN-HG93 9s, ugradio sam Sram PC 971 9s. Uporednim merenjem ustanovio sam da je izduzenje starog lanca 0.6%. Pri voznji sa starim lancem nije bilo nikakvih problema, sve je perfektno funkcionisalo. Novi lanac odlicno sluzi ali…
  Na 2 lancanika kasete(26. i 27. brzina)se desava preskakanje lanca pri vecem opterecenju sto bi verovatno znacilo i neophodnost zamene pomenutih i potrosenih lancanika kasete. Kada je lanac u krajnje desnom polozaju (26. i 27.brzina), desava se da se cuje neprijatan zvuk, kao da se lanac tare o kavez prednjeg menjaca.Osecaj na pedalama je odlican, dakle nema suvisnog otpora prouzrokovanog nekorisnim trenjem. Pokusao sam da sraf “H” na prednjem menjacu odvijem, tj. vrtim u smeru suprotno od kretanja kazaljki casovnika ali zvuk trenja nije nestao. Pri rucnom obrtanju pogona se zvuk ne cuje. U patroni pogona nema lufta.
  Sta ne uradih valjano?
  Veliki pozdrav.

  Odgovori
  • Preskakanje novog lanca na staroj kaseti je uobičajena pojava – ako je kaseta potrošena preko izvesne mere. Prvo se javlja na najčešće korištenim zupčanicima. Taj fenomen sam opisao u sledećem članku:
   http://bicikl.bikegremlin.com/2017/11/30/habanje-izduzivanje-lanca-bicikla/

   Rešenje je zamena kasete (ili samo pohabanih zupčanika na istoj). Najmanji zupčanici se brže habaju od većih. Ako je pogon sa manjim brojem zuba (tipa 42-32-22), pa se češće koriste najmanji zupčanici u vožnji, tim će se pre pohabati.

   Što se zvuka češanja lanca o kavez, uobičajeno je da se javlja pri opterećenom, zategnutom lancu. Pored podešavanja samog graničnika na menjaču, moguće je da treba i samu sajlu malo zategnuti, da drži kavez malo više ka desno – obično se burence za štelovanje nalazi na ručici menjača. Odvrnuti za krug, da se sajla malo više zategne i videti da li se kavez menjača tada pomera dovoljno u desno da se eliminiše češanje.

   Proveriti i da li je kavez postavljen kako treba: paralelan sa lančanicima i na optimalnoj visini u odnosu na njih.

 3. Interesantno je to sto ja u stvari nisam uradio nista osim zamene odgovarajuceg lanca. Devetofaz za devetofaz. Nisam dirao menjace a isti nisu ni udareni, osteceni ili iskrivljeni. Zasto se cuje struganje kada je sa starim lancem sve bilo u redu?
  Svakako je problem resiv ali prosto nema logike.
  Hvala i veliki pozdrav…

  Odgovori
  • Mogu samo da nagađam.
   Prvo na šta sumnjam je minimalna razlika u spoljnom prečniku lanca. Dovoljno je da su zakivci karika ostavljeni da malo više štrče ka napolje – za do milimetra. Pored toga može biti u pitanju i nešto od navedenog:
   Minimalno uleganje sajli i bužira menjača.
   Pomeranje zadnjeg točka u ležištu, pogotovo ako su dropovi (prihvat točka) horizontalni (tj. nisu skroz vertikalni).

   Naravno, jedan dobar pregled i precizno merenje su u ovom slučaju bolji od hiljadu stručnih mišljenja 🙂 – ali uzrok i posledica & logika svakako postoje, samo ih ne vidimo (uvek).

 4. Dobar dan Relja.
  Pre par dana sam kupio drumski bicikl Canyon F6 2×10 sa ultegra 6700 opremom. Bicikl funkcionise dobro ali su potrebna izvesna ulaganja…
  Lanac HG CN 6701 u pinovima ima luftove te je sigurno za zamenu, sto i planiram ovih dana.
  Primetna je potrosenost velikog lancanika (sajbne) pogona SG – X 50F.
  Da li je moguce zameniti pomenutu sajbnu novom SG – X 52D?
  Kakva je razlika ova dva lancanika (osim u broju zuba)? Sta je “F” a sta “D” oznaka?
  Verovatno je potrebna promena pozicije prednjeg menjaca (podizanje) zbog veceg precnika novog lancanika. Menjac je pricvrscen srafom na nosac menjaca na ramu.
  Postojeci pogon 50-34 kompakt, planirani 52-34.
  Da li ce ugradnja veceg lancanika prourokovati problem pri menjanju brzina?
  Hvala. Veliki pozdrav.

  Odgovori
  • Odlično pitanje, nešto što još nisam obradio na sajtu. 🙂

   Pogon sa toliko velikom razlikom u broju zuba 52-34 će lošije menjati brzine napred i može biti problema sa tim. To je (doduše implicitno) pomenuto ovde na sajtu:
   http://bicikl.bikegremlin.com/2016/05/25/kompatibilnost-prednjih-menjaca-bicikla/#4

   Za kombinovanje lančanika, najvažnija mera je “BCD”, to je ovde objašnjeno (na engleskom, nisam stigao još to napraviti na sajtu – planiram):
   https://www.bikeman.com/bicycle-repair-tech-info/bikeman-tech-info/1628-chainring-bcd

   Oznake na kraju “F” i “D” su tipovi lančanika (odnosno pogona).

   Prvobitno su napravljeni A i B tipovi. A je bio za korištenje “većeg malog lančanika”, tj. za manju razliku u broju zuba između velikog i malog lančanika (tipa 52-42, 53-42 i sl.).
   B tip je bio za veću razliku (53-39 najčešće).
   Različito su raspoređene “rampe” i udubljenja na lančanicima za prihvat lanca sa manjeg lančanika.

   Za ovo ostalo me nemoj držati za reč, ali koliko sam ispratio i razumeo:
   D tip je za lančanike tripl pogona. Trebalo bi da mu je BCD isti kao i kod tvog postojećeg “compact” lančanika, tako da će moći da se upasuje (premeri). S tim da mu rampe nisu predviđene za susedni lančanik sa manje od 39 zuba, tako da postoji šansa da neće baš najsjajnije menjati (čak i da je manji sa 36, a ne sa 18 zuba manje tj. 34).

   E tip je za egzotične 56/44 kombinacije (veoma veliki lančanici).

   Ima još nekoliko tipova (taj F, NB i tako dalje).

   Pogon je obično, spram manjeg (ili manjih) lančanika i broja brzina predviđen za jedan tip lančanika. Ako se stavi lančanik drugog tipa (pod uslovom da BCD) pasuje, obično bude nešto sporije menjanje brzina.

 5. Premerio sam osno rastojanje srafova/rupa koje sluze za medjusobno povezivanje sajbni pogona na postojecem ali i na potencijalno novom. Mere se ne slazu.

  Odgovori
 6. Dobar dan.
  Imam problem sa Srafom koji pojacava/smanjuje silu opruge na pedali Shimano PD-M780. Poslao bih fotografiju ali ne umem. Mozda Viber, WhatsApp, mail…
  Problem je u tome sto je glava inbus srafa za kljuc 3mm oblajznula, tj razlokala se, te ne mogu nikako da otpustim/odvrnem sraf (a zeljeni smer je suprotno od smera kazaljke na casovniku) kako bih smanjio naprezanje opruge i omogucio lakse zaklucavanje/otkljucavanje MTB sprinterice. Trenutno stanje je takvo da je plcica/sraf pri kraju navoja (vide se jos 2 navoja loze za 2 puna kruga), skoro najveca sila je uneta u oprugu. Mozda je i navoj srafa ostecen, takav utisak se stice, mada je tesko poverovati u to jer je navoj srafa prilicno nepristupacan a samim tim i zasticen.
  Palo mi je na pamet razbusivanje srafa ali to ima svoju posebnu problematiku. Logicno bi bilo demontirati oprugu/e zajedno sa osovinicom (crni krstasi sraf) i intervencija na telu srafa. Plasim se vracanja sklopa u fukciju, odnosno nemogucnosti montiranja i natezanja opruge(vrlo jako deluje) uz istovremeno pozicioniranje citavog sklopa zbog usrafljivanja osovinice(crni krstasti sraf).
  Druga strana pedale je ispravna i moze se voziti ali bih ja da i ovo dovedem u funkcionalno stanje.
  Nadam se da je sve prethodno napisano i razumljivo.
  Hvala, pozdrav, sve najbolje…

  Odgovori
  • Ugucavanje ravnog šrafcigera obično pomogne. Pre toga naprskati navoje nekim penetrirajućim uljem.

 7. Umesto ukucavanja srafcigera u glavu inbus srafa na pedali Shimano PD-M780, odlucio sam da rasklopim problematican deo pedale iako me plasilo vracanje sklopa u funkciju zbog napinjanja opruga koje deluju prilicno jako.
  Demontaza, intervencija na srafu i ponovna montaza… je protekla bez ikakvih problema. i iznenadjujuce lako.
  Hvala…Pozdrav.

  Odgovori
  • Zdravo Relja.
   Sa SRAM lancima se isporucuje brza spojnica za sastavljanje/rastavljanje krajeva pri montozi i demontazi istog.
   Opet sa Shimano lancima se isporucuje pin za spajanje lanca po obavljenom skracivanju lanca na potrebnu meru. Taj pin je dugacak.
   Kako se montira, da li se odlama visak pina? Pretpostavljam da se jednom skinut pin vise ne montira te se iz tog razloga isporucuje novi.
   Pozdrav. Hvala.

  • Hvala.
   Entuzijazam, nesebicnost, trud i ljubav koju pokazujes ne samo prema biciklizmu vec i prema znanim i ne znanim ljudima je za svaku pohvalu.
   Svaka cast.
   Veliki pozdrav.

 8. Dobar dan…
  Moj prijatelj je nedavno kupio Scott treking bicikl. Stvarno je kao nov. Vidi se da je cuvan ili da je jako malo vozen. Sve funkcionise besprekorno, jedino…
  Primetan je mali luft u osovini volana. Pretpostavljam da je nesto u vezi lezajeva volana. Pokusao sam da stegnem vijak, no isti je prilicno dobro uvrnut, nemam moment kljuc ali znam da je dovoljno stegnut.
  Nisam otvarao i pregledao solje i kuglice lezajeva. Sve na biciklu deluje toliko novo i ocuvano da stvarno ne mogu da verujem da je nastupilo neko ostecenje usled loseg odrzavanja ili prekomernog ili neadekvatnog koriscenja.
  Imas li kakav savet? Hvala.
  Veliki pozdrav.

  Odgovori

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.