Home » Gostujući članci, linkovanje, i politika reklamiranja

Gostujući članci, linkovanje, i politika reklamiranja

Ažurirano: 26/09/2020.

Ova stranica nudi objašnjenje za koje verujem da sam dužan: kako da uvrstite link ka svom sajtu na stranicu “Korisni linkovi” , odgovore na često postavljanja pitanja u vezi “gostujućih članaka”, kao i kako da Vaša reklama stoji u odeljku “Bike Gremlin partneri” – koji je u desnom delu svake stranice na sajtu.

Sadržaj:

 1. Uvod
 2. Stranica “Korisni linkovi”
  2.1. Kako da dodate svoj sajt na stranicu “Korisni linkovi”?
  2.2. Koji kriterijumi odlučuju da li će sajt biti dodat?
  2.3. Šta ako je ponuda za postavljanje linka odbijena?
 3. Reklamiranje – Bike Gremlin partneri
  3.1. Kako da Vaša reklama osvane na bikegremlin.com?
  3.2. Kriterijumi za prihvatanje reklama
 4. Gostujući članci
 5. Kontakt forma


1. Uvod

Bike Gremlin sajt je nastao i vođen je čistim entuzijazmom. Ideja je da na Internetu, svima dostupno, na jednom mestu, postoji izvor za pouzdane i proverene informacije u vezi bicikala, biciklizma i mehanike bicikala. Ovo važi za kompletan sadržaj sajta, pa tako i za spisak drugih sajtova na strani “Korisni linkovi” , kao i za reklame. Iuzeci su:

 • Google reklame, stavljene u desni ugao sajta, označene sa “Google reklama“. Na ovaj način Google reklame ne ometaju pregledanje sajta (ne ubacuju se u sred teksta članka, ili između linkova za navigaciju, između učitanih strana i sl.), a ipak omogućavaju plaćanje hostinga, domena i ostalih stvari, kako bi ovaj sajt ostao nezavistan, bezbedan i dostupan.
 • Google izbor sadržaja” u dnu svake strane, koji, pored reklama, nudi i stranice sa ovog sajta, odabrane na osnovu prethodnih pretraga i interesovanja svakog pojedinačnog posetioca. Mislim da ovo pomaže navigaciji sajta i pronalaženju željenog sadržaja.


2. Stranica “Korisni linkovi”

Stranica “Korisni linkovi” sadrži spisak sajtova koje autor ovog sajta smatra veoma dobrim i korisnim na temu bicikala, biciklizma, ili mehanike.

2.1. Kako da dodate svoj sajt na stranicu “Korisni linkovi”?

Ako Vaš sajt pruža relevantne informacije o biciklima i biciklizmu, ili mehanici, ispunite kontakt formu na dnu ove stranice. Unesite i link ka svom sajtu u polju “Poruka”, kao i e-mail adresu administratora svog sajta. Sajt će biti pregledan i, ako svojim sadržajem zavređuje da bude dodat kao koristan izvor, biće izlistan na stranici “Korisni linkovi“.

2.2. Koji kriterijumi odlučuju da li će sajt biti dodat?

 • Sajt mora sadržati informacije, tj. biti vezan za bicikle, biciklizam, ili mehaniku.
 • Sadržaj mora biti kvalitetan i jedinstven – ima puno dobrih sajtova, ali izdvojeni su samo najbolji. Za ostalo je tu Google.com.
 • Sajt ne sme sadržati viruse.

Pregledaću sve predložene sajtove i, koliko god je moguće objektivno, proceniti da li zaslužuju mesto na stranici “Korisni linkovi” .

2.3. Šta ako je ponuda za postavljanje linka odbijena?

Pošto ovo nije pretraživač, većina sajtova neće biti dodati na spisak. Ideja linkova je da se u moru Internet informacija izdvoje najrelevantnije. To ne znači da Vaš sajt nije dobar, ili odličan, već samo znači da autor ovog sajta procenjuje da postoje bolji izvori materijala vezano za biciklizam, ili mehaniku. Previše linkova na stranici bi je učinilo praktično neupotrebljivom i ubilo smisao njenog postojanja. Mnogi odlični sajtovi nisu svrstani – samo oni koje autor bikegremlin.com smatra najboljim, ili dovoljno jedinstvenim.

Pri odlučivanju se trudim biti što objektivniji, ali ne obavezujem se obrazlagati svoje odluke za sve predložene sajtove.

 • Možete i smete dodati link ka bikegremlin.com na svom sajtu. Ipak, to ne utiče na izbor da li će Vaš sajt biti dodat ovde – samo kvalitet i sadržaj Vašeg sajta su bitni.
 • Novac nemojte nuditi. Pošto spisak korisnih linkova nije plaćena reklama i stavljanje plaćenih oglasa bi ubilo svaki smisao, takve ponude moram, uz poštovanje prema Vašem vremenu i novcu, odbiti.
 • Ako promenite/unapredite svoj sajt, sačekajte 6 meseci pre ponovne prijave. Višestruke prijave u kraćem roku će automatski biti odbijene – za razliku od mene, moj računar je pametan. 🙂


3. Reklamiranje – Bike Gremlin partneri

Bike Gremlin sajt ima rezervisano polje za reklame: “Bike Gremlin partneri” . Nalazi u desnoj koloni na svakoj stranici sajta – odmah ispod polja za navigaciju sajta.

Sajt postoji u dve odvojene verzije:

Reklamiranje je moguće na obe verzije, ili na samo jednoj – u zavisnosti od Vaše ciljne grupe i lokacije.

3.1. Kako da Vaša reklama osvane na bikegremlin.com?

Ako imate proizvod, ili kompaniju koji su u vezi sa biciklima, ili mehanikom, reklamiranje na bikegremlin.com možete ugovoriti popunjavanjem kontakt forme na dnu ove stranice.

 • U odgovarajućim poljima unesite ime i e-mail osobe sa kojom se može dogovarati oko reklamiranja.
 • U polju “Poruka” unesite naziv kompanije, kao i osnovne podatke o istoj, uz adresu web-sajta, ukoliko postoji.

3.2. Kriterijumi za prihvatanje reklama

Ovaj sajt podržava biciklizam i mehaniku, a ovo su uslovi da bi reklama Vaše kompanije, ili proizvoda bili postavljeni na sajt:

 • Proizvod/kompanija mora biti u vezi bicikala, ili mehanike.
 • Mora pružati nešto što bih toplo preporučio drugima. Dakle proizvodi koje sam koristio i sa kojima sam zadovoljan, kao i kompanije sa kojima ostvarujem dobru saradnju, ili koje imaju dobru i proverenu reputaciju.

Zadržavam pravo odlučivanja kakav sadržaj i reklame će biti na sajtu. Ako ponudu za reklamu odbijem, to je zbog toga što smatram da proizvod/kompanija nisu relevantni za reklamiranje ovde. Ovo ne mora da znači da su proizvod, ili kompanija loši – samo da ovako specifičan sajt ne nudi stvari koje nisu vezane za temu kojom se bavi. Nuđenje više novca to neće promeniti.

U slučaju unapređenja/izmene kompanije/proizvoda, vredi pokušati ponovo, samo molim najlepše bez ponavljanja istih/sličnih ponuda svakog meseca.


4. Gostujući članci

Evo odgovora na često postavljana pitanja u vezi gostujućih članaka:

 • Da li mogu poslati gostujući članak? Da.
 • Da li objavljujete gostujuće članke? Da, vrlo rado.
 • Koliko košta da se objavi članak na BikeGremlin sajtu? Potpuno je besplatno.

Međutim, važno je napomenuti i sledeće:

Namena ovog sajta nije prodaja, promocija kompanija, niti “SEO“. Možete pročitati stranicu o BikeGremlin projektu, kako biste shvatili zbog čega sam napravio ovakav sajt.

Članak o, na primer: “10 najboljih bicikala za po gradu”, je lep “mamac za klikove” i dobar za promociju proizvoda, a ne traži previše vremena, ni stručnosti da se napiše. Takvih članaka je pun Internet.

Ako ste pročitali nekoliko članaka na ovom sajtu, onda verovatno možete videti da su dosta detaljni i sveobuhvatni. Stoga: ako ste ekspert u određenoj oblasti, ili imate zaista zanimljivu (biciklističku) priču da ispričate, rado ću objaviti vaš članak. Drugim rečima: objavljujem samo kvalitetne članke. Još prostije rečeno: ne objavljujem “link building” članke lošeg kvaliteta za novac.

Do sada sam na nekim člancima sarađivao sa ekspertima iz određenih oblasti, a neke članke sam dobijao i gotove napisane. Kako bi se napravio dobar članak, koristan biciklističkim početnicima, entuzijastima, ili/i mehaničarima, spreman sam pomoći i sarađivati – bez da išta naplatim.

Kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi, imajte ovo na umu:

 • Konačna odluka da li će članak koji pošaljete biti objavljen, ili ne, je na meni.
 • Zadržavam pravo izmene članka – uz konsultaciju sa autorom, pa ako se autoru izmene ne dopadaju, neću objaviti članak (tj. ne objavljujem bez saglasnosti).
 • Kada se jednom dogovori i objavi članak, BikeGremlin zadržava sva prava nad istim (ne želim brisati kvalitetne članke ako se neko predomisli za godinu – dve).
 • Autor se na članku može potpisati kako želi – bilo anonimno, ličnim imenom, ili/i imenom svoje kompanije.
 • Mogu ubaciti link ka (izabranom) sajtu autora – pod uslovom da je kvalitetan i nema virusa i sl. Za uređivanje linka vodim se Guglovim pravilima i preporukama.
 • Neću dodavati nikakve affiliate linkove autora.
 • Planiram obraditi praktično sve teme vezane za biciklizam i mehaniku. Ukoliko vaš članak ne prihvatim za objavu, to ne znači da za mesec, ili godinu dana, neću objaviti svoj na istu/sličnu temu. Ne kopiram tuđe tekstove, čak ni strukturu članaka, ali ako se pojavi neka sličnost, ona je slučajna.
 • Ako odlučim da ne objavim članak, ne obavezujem se obrazlagati razloge. Iz dosadašnjeg iskustva, takve prepiske se svode na to da (besplatno) učim ljude o temi o kojoj su pisali, ili o načinu (dovoljno) dobrog pisanja, što me ne mrzi, u suštini, samo nemam vremena, zaista.


5. Kontakt forma

Da biste stupili u kontakt, pišite na mejl:
Moje ime (relja) @ ovaj domen (bikegremlin.com)
– adresa je data ovako “čudno”, kako bi se izbegao spam