KRENITE odavde

Klase delova bicikla (“grupa”)

“Koju grupu voziš?” – često je pitanje među iskusnijim biciklistima. Početnici se opet često pitaju koju grupu delova bicikla je najbolje uzeti. Ovaj članak objasniće koje klase grupa postoje, uz listu klasa od najniže ka najvišoj, za tri najveća proizvođača: Shimano, SRAM i Campagnolo.

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

Sadržaj:

 1. Šta su to klase opreme (“grupe delova”)?
 2. Koje klase postoje?
 3. Koja klasa je optimalan izbor?
 4. Planirano zastarevanje
 5. Zaključak?


1. Šta su to klase opreme (“grupe delova”)?

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, prvo treba znati šta je to oprema i šta je to grupa delova. To je objašnjeno u ovom članku: Grupe delova.

Tri najveća proizvođača grupa za bicikle su Shimano, SRAM i Campagnolo. Campagnolo proizvodi opremu samo za drumske bicikle, dok Shimano i SRAM proizvode opremu kako za drumske, tako i za planinske (MTB).

– Sadržaj –


2. Koje klase postoje?

Svaki proizvođač nudi različite klase kvaliteta opreme. Od najniže, do najviše, najskuplje. Na slici ispod, prikazane su klase drumske i MTB opreme po proizvođačima. Najviša klasa je na vrhu:

Pregled klasa grupa delova za bicikle
Pregled klasa grupa delova za bicikle

Na primer, sa slike se vidi da je najniža klasa Campagnolo opreme Xenon, zatim idu Veloce, Athena, sve do Super Record kao najviše klase. To važi za sve proizvođače.

Aktuelna “gravel” grupa – Shimano GRX bi po ovoj tabeli bila negde u rangu Tiagra/Deore klase, možda za jednu klasu iznad (u zavisnosti od serije i broja brzina).

Tačnije:
GRX400 serija je u tom rangu, dok je serija GRX600 za klasu iznad nje, a serija GRX800 za dve klase iznad (tj. ekvivalent klase Ultegra/Deore XT).

Svaka klasa opreme ima kompletnu grupu: menjače, kočnice, kasete, pogon i tako dalje, osim nekoliko najnižih klasa koje nemaju uvek sve svoje komponente. Na primer, Shimanova drumska klasa Claris koristi kasete klase Sora, jer se ne proizvode kasete za klasu Claris.

Klase koje su boldovane na slici su istog nivoa – radi poređenja. Na primer Shimano Tiagra je slične klase, kvaliteta i funkcija kao SRAM Rival klasa. Kod MTB opreme, to bi bilo slično kao boldovani Deore odnosno X5.

Takođe, klase drumske opreme su složene tako da u istom redu bude otprilike ista klasa opreme po proizvođačima. Isto je i kod MTB kolona: oprema istog nivoa klase stoji jedna pored druge (zato kod SRAM-a ima praznih polja). Dakle, Shimano DXR je negde između SRAM X9 i X0.

– Sadržaj –


3. Koja klasa je optimalan izbor?

Najbolji odnos cena/dugotrajnost je niža srednja klasa: grupe boldovane na slici. Dosta izdržljiva, funkcionalna, dugotrajna, ne previše teška i ne previše skupa. Do dve klase ispod je i dalje oprema pristojnog kvaliteta koja neće tražiti neko češće popravljanje i zamene.

Klase iznad su nešto laganije, ponekad dugotrajnije (zavisno od vrste opreme, da li je u pitanju menjač, nabla ili nešto treće). Ipak, cene rastu drastično na gore sa svakom narednom klasom opreme, a za uzvrat se dobija sve manje. Vrhunska klasa ima smisla za takmičare kojima sponzor kupuje opremu.

Tu ima još jedna bitna stvar: više klase opreme koje se danas proizvode, prave se sa puno brzina. Oprema koja je projektovana za 8 i manje zupčanika pozadi je po pravilu puno dugotrajnija, jeftinija, otpornija na vremenske prilike, zaprljanost i slično. Na primer, Shimanova Claris grupa sa 2×8 brzina će često bolje menjati brzine od novije 105 grupe sa 2×10 brzina, dok najnoviji 11-fazni 105 radi bolje, ali traži savršeno pravu kuku menjača, i kvaltetne saje i bužire. Biće nešto teža, ali to je reč o maksimalno 1 kg za komplet grupu (pogon, menjači, kočnice, ručice, zadnji zupčanici, nable…).

– Sadržaj –


4. Planirano zastarevanje

Živimo u eri kapitalizma. Način da se zaradi je da stvari koje se prave budu jeftine, ali da se brzo kvare, ili da budu veoma skupe ako su iole kvalitetnije i dugotrajnije. U biciklističkoj opremi je trend da skuplje stvari ne budu ni blizu toliko dugotrajnije, koliko imaju dodatnih opcija, funkcija, koje mnogima i ne koriste, ali lepo zvuče na reklami i kad se kažu da ih neko poseduje.

Jedna od najvećih prevara je pravljenje više i više brzina. Taj problem objašnjen je u ovom članku: Koliko brzina? Na primer: danas nemoguće naći nove ručice menjača za 3×8 brzina u klasi Shimano Deore. Deore se prozvodi samo sa 2 i 3 puta 10 brzina. Za (pouzdaniji) sistem sa 8 brzina pozadi mora se uzeti niska klasa Altus, ili Tourney. Isto je i kod ostalih proizvođača.

Kad smo već kod toga, Tourney sa 8 brzina će verovatno menjati brzine gotovo kao i Deore sa 10 brzina, iz razloga opisanih u Koliko brzina članku.


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin

– Sadržaj –


5. Zaključak?

Ako je prioritet nizak budžet i što ređe posete majstoru:

 • Frikcione ručice menjača, uz 3×8 (ili čak 3×6) brzine. Bilo koje klase, može i najniža, razlika je samo u težini.
 • Menjači – da su kompatibilni sa 3×8 brojem brzina, praktično bilo koje klase iznad najniže. Poželjno barem Acera (odnosno Claris kod drumske opreme).
 • Ručice kočnica i kočnice tako da su kompatibilne međusobno i da su u klasi Deore (ili Tiagra kod drumskih bicikala).
 • Nable osovine točkova), ako budžet dozvoljava Deore, najmanje Acera (za drum Sora) klase.
 • Zadnji zupčanici – bilo koja klasa iznad najniže
 • Pogon – dok ne usavrše osovine sa ležajevima, da se isplati uzeti nešto novije, samo niža klasa – čeličnih zupčanika. Do nivoa Acera (Claris).

Ako je prioritet da sve lepo radi: Isto kao i za predhodni slučaj.  🙂

Ako je prioritet lagano, novo, ili se takmiči: najskuplje što se može priuštiti. Teško je izdvojiti komad opreme koji najviše doprinosi performansama i sniženju mase, tako da najbolje uzeti komplet grupu za koju je budžet dovoljno velik.

Pri kombinovanju različitih klasa i proizvođača opreme, može od pomoći biti serija članaka na temu kompatibilnosti: Kompatibilnost.

Povezan članak – Stepen prenosa bicikla – brzine:

Objašnjenje stepena prenosa bicikla - šta su stepeni prenosa bickla (brzine), koji su potrebni, na šta obratiti pažnju
Objašnjenje stepena prenosa bicikla – šta su stepeni prenosa bickla (brzine), koji su potrebni, na šta obratiti pažnju

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

– Sadržaj –Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/klase-delova-bicikla-grupa-komentari-clanka.158/

31 misao o “Klase delova bicikla (“grupa”)”

 1. Hvala ti, Relja.
  A kad gledam polovnjaka sa FSA karbon pogonom, ZZYZX Fsa nablama i drugim ZZYZX Fsa delovima, na šta tu treba obratiti pažnju…nemam iskustva sa tim materijalom…ni sa takvim komponentama… Kad to strada šta raditi (kupovina novih tog tipa je isključena)?

  • Kratak odgovor: izbegavao bih sve što je, da kažem “egzotično”.
   Opširan odgovor: “zavisi”. Pogon sa ležajem na koji pasuje neki Shimano pogon omogućava lakšu i jeftiniju kasniju zamenu (ako se pohaba, ili ošteti). Za nable: redovan servis zavisi od vrste ležaja. Kada se pohabaju, ili oštete, za zamenu se uvek može uzeti neka Shimano nabla, što je dostupno kod nas.

 2. Pozdrav Relja,
  Molim te da ubacis u tabelu Shimano GRX grupu delova i gde mislis da pripadaju; hvala.

 3. Pozz, kupio sam bicikl marke Bocas sa Sram menjacem, zanima me Vase misljenje o kvalitetu i markama generalno?. Inace bicikl ima amortizere napred i pozadi iza pedala.

  • Ćao Aleksandre,

   Po pitanju marki nemam neko posebno mišljenje. Bicikli su kao lego kockice – 99% proizvođača kupuje ramove i sve delove od raznih proizvođača (na hiljade, po povoljnim cenama) i samo sklapa.

   Zbog toga mislim da je najvažnije videti konkretan model: kakvi delovi su stavljeni i kakav je kvalitet rama.

   Čak i oni koji sami dizajniraju i proizvode svoje ramove nisu više puno bolji, jer svi prate trendove i to sve liči na “copy-paste” što se kaže.
   Redak izuzetak su dobri proizvođači ručno rađenih ramova – za ostalo ne znam. Primer – Richard Sachs.

 4. Da li je za rekreativca (sedmično oko 100 km) Visitor Discovery Inspirion dobra kupovina?

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content