KRENITE odavde

Koju tečnost da sipam u kočnice bicikla?

Različiti modeli hidrauličnih kočnica koriste različite vrste kočionih (hidrauličnih) tečnosti. Evo tabelarnog vodiča, propraćenog detaljnijim objašnjenjem ako hoćete da naučite i znate više.
Članak sam napisao takoreći “naopako” – stavljajući prvo ukratko ono što većina ljudi pita, a objašnjenje i dodatne informacije sam pružio u nastavku.
Ako imate pitanja, ili ste primetili neku grešku, možete pisati u ovoj temi na 2bike.rs forumu.

Sadržaj:

  1. Koju tečnost u koje kočnice – tabela
    1.1. Preporuke za kupovinu
    . 1.1.1. DOT kočiona tečnost
    . 1.1.2. Mineralno hidraulično ulje
    . 1.1.3. Crvena mast za gumu
  2. DOT tečnost i Mineralno hidraulično ulje se ne mešaju!
  3. DOT 3 vs DOT 4 vs DOT 5.1 vs DOT 5
    3.1. Mešanje različitih vrsta DOT tečnosti
  4. Standardi i sastav kočionih tečnosti
    4.1. Standardi i sastav DOT kočionih tečnosti
    4.2. Standardi mineralnih hidrauličnih ulja
  5. Svojstva kočionih tečnosti
    5.1. Tačka ključanja
  6. Tabela kompatibilnosti kočionih tečnosti
  7. Razbijanje mitova
    7.1. Mineralno ulje ne upija vodu pa se ne mora menjati
    7.2. DOT 5.1 brže apsorbuje vodu, pa je samo za trke
  8. Crvena mast za gumu
  9. Izvori i fusnote


1. Koju tečnost u koje kočnice – tabela

Za kočnice koje koriste DOT tečnost, bilo koja DOT 4 tečnost (sa pumpe ili prodavnice auto delova) će raditi odlično. Za kočnice sa mineralnim hidrauličnim uljem, Total LHM Plus (Amazon.de affiliate link) je odlično, a jeftino.
To su tečnosti koje koristim godinama i dobro su mi se pokazale. Za više detalja, pročitajte naredna poglavlja.

Napomena:
Trudim se držati tabelu ispod ažurnom, ali svakako je najsigurnije da proverite preporuke proizvođača za vaš konkretan model kočnica.

DOT 4
tečnost
Mineralno
hidraulično
ulje
Avid / SRAM
Bengal
Clarks
Formula
Giant
(du zavisnosti od modela)
Giant
(du zavisnosti od modela)
HayesMagura
HopeShimano
QuadTektro
DOT 4
tečnost
Mineralno
hidraulično
ulje
Vrsta kočione tečnosti spram modela kočnica
Tabela 1


Menjajte kočionu tečnost svakih 12 meseci. 24 meseca ako vas baš mrzi i ne vozite puno po kiši, blatu, zimi, ili strmim nizbrdicama.

Ovo je u suštini sve što treba da znate. Ostalo je za radoznale, one koji žele naučiti više i one koji “su čuli da…”

– Sadržaj –


1.1. Preporuke za kupovinu

Koristiću affiliate linkove sa nemačkog Amazona (amazon.de – jahte se neće same kupiti! 🙂 ), ali većinu ovih stvari možete naći po lokalnim prodavnicama auto delova, maziva i opreme, pa čak i na lokalnim benzinskim pumpama.


1.1.1. DOT kočiona tečnost – preporuka za kupovinu

Liqui Moly DOT 5.1 kočiona tečnost. Liqui Moly DOT 4 tečnost mi je radila posao i za amaterske trke motocikala, a DOT 5.1 je nešto bolja. Međutim, znajte da će posao raditi i bilo koja krštena DOT 4 tečnost sa najbliže benzinske pumpe. Važnije je da redovno menjate kočionu tečnost, nego da kupujete ne znam koliko skupu.

– Sadržaj –


1.1.2. Mineralno hidraulično ulje – preporuka za kupovinu

Ne treba da bacate pare na “Kraljevsku Krv” (tako Magura zove svoje ulje), Shimano ulje i ostale marketinške besmislice. Godinama koristim Total LHM Plus ulje i to radi odlično (Amazon.de affiliate link).

Alternativa dostupna na Amazon.com (i, samim tim, u SAD), je MANNOL LHM Plus (Amazon.com affiliate link). Po specifikacijama bi trebalo da radi dobro, ali nisam lično isprobao.

U poglavlju “4.2. Standardi mineralnih hidrauličnih ulja” objasnio sam šta je LHM+ (i zašto je sasvim OK za kočnice bicikla projektovane za mineralno ulje).

Napomena:
Na osnovu ispod-linkovanih povratnih informacija (komentara), zaključujem da LHM+ nije idealno rešenje ako vozite na temperaturama ispod -10 °C (malo je gušće nego što je idealno i kočnice malo sporije reaguju).

Na osnovu informacija koje imam generalno, rekao bih da ni “originalno” Shimano/Magura/itd. ulje neće raditi tako dobro kao DOT tečnosti na dubokom minusu. Ovo je u velikoj meri usled ponašanja dihtunga za mineralno ulje kada su veoma hladni, više nego usled ulja samog po sebi. Rekao bih da su mehaničke kočnice verovatno najbolje rešenje za baš duboki minus.

– Sadržaj –


1.1.3. Crvena mast za gumu (eng. “red rubber grease”)

Za objašnjenje šta je to i šta će vam uopšte, vidite poglavlje “8. Crvena mast za gumu“. Sad, ako zahvaljujući (ili uprkos 🙂 ) tome rešite to da pazarite: Granville Red Rubber Grease (Amazon.de affiliate link).

– Sadržaj –


2. DOT tečnost i Mineralno hidraulično ulje se ne mešaju!

Neke kočnice koriste DOT 4-kompatibilnu kočionu tečnost (detaljnije u 3. poglavlju), a neke koriste mineralno hidraulično ulje. To dvoje se ne smeju mešati!

Ako sipate mineralno ulje u kočnice koje su projektovane za DOT tečnost (ili obrnuto *1 ), gumeni dihtunzi će da nabreknu i kočnice neće raditi lepo. **2

* Ako se DOT tečnost sipa u kočnice za mineralno ulje, dihtunzi će više da nabreknu, pošto je DOT tečnost agresivnija.

** Kod kočnica projektovanih za DOT tečnost, ako su gumice već radile sa DOT tečnošću (pa su njome već natopljene), onda se stvar može spasiti ako odmah shvatite šta ste uradili i sve obrišete i isperete DOT tečnošću.

– Sadržaj –


3. DOT 3 vs DOT 4 vs DOT 5.1 vs DOT 5

Redosled (5.1 ispred 5) je nameran.

Ove različite oznake znaju biti zbunjujuće. Da pokušamo to malo raščistiti.

Ukratko
Za bicikle, za kočnice projektovane za DOT kočionu tečnost:
DOT 4 je odlično rešenje, DOT 5.1 je nepotrebno skupo, ali dobro, DOT 3 nije preporučeno (samo u krajnjoj nuždi, uz hitnu zamenu što pre), a DOT 5 je nekompatibilno i neće raditi sjajno.

DOT 5.1 ESP je specijalno dizajnirana DOT 5.1 tečnost za rad sa ABS-om (i ESP-om) automobila).
“DOT 4+”, “DOT 4 Plus” i “Super DOT 4” su marketinški nazivi za “nešto bolju” DOT 4 tečnost, koja ipak ne ispunjava DOT 5.1 standard.

Opširnije u nastavku.

– Sadržaj –


3.1. Mešanje različitih vrsta DOT tečnosti

U 4. poglavlju možete saznati više detalja o vrstama i standardima DOT tečnosti, kako biste razumeli zašto ovo preporučujem:

  • Sistemi dizajnirani za DOT 5 tečnost (na bazi silikona) nisu kompatibilni ni sa jednom drugom vrstom DOT tečnosti (sve ostale su na bazi glikola).
  • U sisteme dizajnirane za određenu DOT tečnost na bazi glikola, može se sipati bilo koja “veća” DOT tečnost na bazi glikola. Na primer: ako je sistem napravljen za DOT 3 (u ovom veku se to više ne proizvodi), u njega se može sipati bilo DOT 4, DOT 4+, ili DOT 5.1.
  • Ako nemate ABS i ne vozite po dubokom minusu, možete u sistem dizajniran za DOT 5.1 sipati DOT 4, ili DOT 4+ tečnost (po mom mišljenju i iskustvu).

Za tabelarni pregled, vidite poglavlje “6. Tabela kompatibilnosti kočionih tečnosti“.

– Sadržaj –


4. Standardi i sastav kočionih tečnosti


4.1. Standardi i sastav DOT kočionih tečnosti

Standardi

DOT kočione tečnosti su već decenijama standardizovane i koriste se u auto industriji. Evo kratkog pregleda relevantnih standarda:

  • DOT je skraćenica za američko vladino telo “Department Of Transportation.” DOT oznaka na kočionoj tečnosti je vezana za američke standarde: “Federal Motor Vehicle Safety Standards” (FMVSS).
  • Američko “Society of Automotive Engineers” (SAE) definiše klase DOT tečnosti pod standardima J1703, J1704 i J1705.
  • Međunarodna “International Standards Organisation” (ISO) definiše DOT klase 3, 4, 5.1 i 5 pod ISO 4925 standardom.

Sastav

DOT kočione tečnosti sadrže:

  • Rastvarač – između 60% i 90%.
    Može biti na bazi silikona (DOT 5), ili glikola (DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1).
  • Lubrikanti – 5% do 30%.
  • Aditivi – 2% do 5%.
    Aditivi su inhibitori rđe (sprečavaju koroziju metalnih delova) i antioksidansi (sprečavaju razgradnju rastvarača i stvaranje naslaga unutar kočionog sistema).

Ovde vidimo i glavnu razliku između DOT 5 i svih ostalih DOT kočionih tečnosti – baza na kojoj je rastvarač. U poglavlju 5, možete pročitati kako im se razlikuju svojstva.

– Sadržaj –


4.2. Standardi mineralnih hidrauličnih ulja

Za razliku od DOT kočionih tečnosti, svaki proizvođač hidrauličnih biciklističkih kočnica prodaje “svoje” mineralno ulje (navodnici su zbog mog uverenja da to sve prave druge fabrike za njih, sa njihovim logom i brendom). Ne objavljuju nikakve standarde ili specifikacije. Naravno, marketing je na nivou – Magura na primer svoje ulje zove “Kraljevska krv” (eng. “Royal Blood“). 🙂

Srećom, postoji koliko-toliko standardna alternativa u vidu mineralnog hidrauličnog ulja za stara Citroen vozila. To radi sasvim dobro sa hidrauličnim kočnicama bicikala. Objasniću:

Krajem 60-ih godina (XX veka), Citroen je pokušao standardizovati tečnost za svoje hidraulične sisteme. Bili su im potrebni viša viskoznost i bolje podmazivanje u odnosu na DOT tečnosti.

  • Prva tečnost korištena u te svrhe bila je LHV (francuski: Liquide Hydraulique Vegetal).
    Crvene boje. U suštini DOT tečnost sa zgušnjivačem na bazi ricinusovog ulja. Higroskopno je i dovodilo je do pojave korozije unutar sistema.
  • 1964, forumla je unapređena i dobili smo tečnost na sintetičkoj bazi, LHS (francuski: Liquide Hydraulique Synthetique).
    Crvene boje. I ova tečnost je imala problema sa higroskopnošću (kao i sa još uvek nedovoljnom viskoznošću i podmazivanjem).
  • 1966. na scenu stupa LHM (francuski: Liquide Hydraulique Minerale).
    Zelene boje. LHM je na bazi mineralnog ulja, sa optimalnom viskoznošću, dovoljno podmazivanja, i higrofobno je (ne meša se sa vodom i odbija je).

Aktuelna verzija koja se danas koristi je LHM+ (ili “LHM Plus”). Unapređena u odnosu na originalni LHM, ali kompatibilna sa njim (ne oštećuje dihtunge projektovane za LHM). Primer koji mi se odlično pokazao u praksi: Total LHM Plus (Amazon.de affiliate link).

Koliko znam, ne postoji zvaničan ISO (ili DIN) standard za LHM+ ulja. Međutim, kod LHM+ ulja primetio sam da zadovoljavaju sledeće standarde, koji važe za hidraulične tečnosti generalno:

  • ISO 7308
  • DIN 51524

Neki proizvođači danas prave LHM+ na sintetičkoj bazi i kunu se da je kompatibilan sa mineralnim, samo bolji na veoma niskim temperaturama(nisam još ovo testirao i ne mogu potvrditi). Primer: MANNOL LHM+ Fluid 8301 (Amazon.de affiliate link).

– Sadržaj –


5. Svojstva kočionih tečnosti

Koja su bitna svojstva i kako se razlikuju?

Kočiona tečnost treba da poseduje sledeća svojstva:

  • Ne sme se sabijati – Radi efektnog prenosa kočione sile, tj. da kočnice ne budu sunđeraste.
  • Niska viskoznost – ne sme biti gusta, čak ni na zimskim temperaturama (ovo je posebno važno za kompatibilnost sa ABS-om, dok je kod bicikala manje kritično).
  • (pod)mazivost – hidraulični sistemi su obično zatvoreni i kočiona tečnost je ujedno i jedini lubrikant u sistemu.
  • Otpornost na koroziju – Radi zaštite komponenti kočionih sistema.
  • Visoka tačka ključanja – Kada kočiona tečnost počne ključati i praviti mehuriće, vaše ručice kočnica postaju ukrasi (možete ih stisnuti skroz do kormana, bez da kočioni klipovi primene ikakvu silu kočenja).
    Ovu poslednju “stavku” sam opširnije objasnio u poglavlju 5.1.

Pre nego što pojasnim razlike između kočionih tečnosti, krenuću sa činjenicom da je mineralno ulje higrofobno, dok većina DOT tečnosti apsorbuju vodu (tj. higroskopna su).
Izuzetak je DOT 5 tečnost, na bazi silikona (ne mešati je sa DOT 5.1 koja je na bazi glikola). DOT 5 tečnost ima problem sa sabijanjem. U sutšini, dobra je za “konzerviranje” old-tajmer automobila zbog činjenice da ne apsorbuje vodu (jedina je na bazi silikona), a za sve “normalne” primene, treba gledati DOT 4, ili DOT 5.1 tečnosti.

Evo kratkog tabelarnog pregleda:

SvojstvoDOT 5DOT 3, 4 i 5.1LHM+
Baza
(rastvarač)
SilikonDOT 3: Glikol etar
DOT 4 i 5.1: Glikor etar i borat estar
Mineralno ulje
Higroskopno
(apsorbuje vodu)
NeDaNe
Nagriza farbuNeDaNe
BojaPlavaOd bezbojne do narandžasteZelena
Svojstva različitih tipova kočionih tečnosti
Tabela 2


Za one koji voze na niskim temperaturama, važan podatak je i viskoznost na dubokom minusu (što manje, to bolje):

Tip kočione tečnostiViskoznost na −40 °CViskoznost na 100 °C
DOT 3≤ 1500 mm2/s≥ 1.5 mm2/s
DOT 4≤ 1800 mm2/s≥ 1.5 mm2/s
DOT 4+≤ 750 mm2/s≥ 1.5 mm2/s
DOT 5.1
DOT 5.1 ESP ***3
≤ 900 mm2/s
≤ 750 mm2/s
≥ 1.5 mm2/s
≥ 1.5 mm2/s
DOT 5≤ 900 mm2/s≥ 1.5 mm2/s
LHM+≤ 1200 mm2/s≥ 6.5 mm2/s
Viskoznost različitih vrsta DOT kočionih tečnosti
Tabela 3


– Sadržaj –


5.1. Tačka ključanja

Kada kočite, kočnice pretvaraju vašu kinetičku energiju u toplotnu energiju (video: “Inercija, kinetička energija, i masa VS težina“). Ta toplota odlazi u vazduh, ali dok se to ne desi, greju se kočione površine, pakne, a i kočiona tečnost.

Kada kočiona tečnost počne da ključa, vaše kočnice prestanu da rade (ključanjem se stvaraju mehurići, koji se kad stisnete ručicu kočnice sabijaju, umesto da prenose silu kočenja). Zbog toga je poželjno da kočiona tečnost ima što višu tačku ključanja.

Kod higroskopnih kočionih tečnosti (DOT tečnosti na bazi glikola), važan podatak je i tačka ključanja kada tečnost apsorbuje određeni procenat vode (što se dešava vremenom, pošto kočioni sistem nije 100% hermetički zatvoren). Znamo da voda ključa na 100 °C (na atmosferskom pritisku), pa će sniziti tačku ključanja higroskopne kočione tečnosti.

Tabela ispod daje pregled tački ključanja za različite tipove kočionih tečnosti:
Mokra tačka ključanja se definiše kao 3,7% zapremine vode u kočionoj tečnosti.

Vrste kočione
tečnosti
Suva tačka ključanjaMokra tačka ključanja
DOT 3205 °C140 °C
DOT 4230 °C155 °C
DOT 4+230 °C155 °C
DOT 5.1260 °C180 °C
DOT 5260 °C180 °C ****4
LHM+249 °C249 °C
Tačke ključanja spram vrste kočione tečnosti
Tabela 4


– Sadržaj –


6. Tabela kompatibilnosti kočionih tečnosti

Ako niste do sad skontali, baš volim tabelarne preglede. 🙂 Omogućavaju lako i brzo snalaženje. Dakle, po cenu prežvakavanja već iznetih informacija:
Znam, ovo će izgledati grozno na mobilnom. 🙂

Kompatibilna tečnost:DOT 3DOT 4DOT 5.1DOT 5LHM+
Fabrička
preporuka
DOT 3XDaDaNeNe
DOT 4NeXDaNeNe
DOT 5.1NeMožda3.1XNeNe
DOT 5NeNeNeXNe
LHM+NeNeNeNeX
Kompatibilnost kočionih tečnosti
Tablea 5


– Sadržaj –


7. Razbijanje mitova


7.1. Mineralno ulje ne upija vodu pa se ne mora menjati

Greška koju često čujem je da mineralno hidraulično ulje nema potrebe redovno menjati jer “ne apsorbuje vodu, pa mu ne opada tačka ključanja.” Zašto je ovo pogrešno? Evo par činjenica:

  • Mineralno ulje ne apsorbuje vodu i ne meša se sa njom.
  • Voda vremenom polako prodire u kočioni sistem, pošto on nije 100% hermetički zatvoren.
  • Voda je teža od ulja i skupiće se u najnižoj tački, kod kočionih klipova.
  • Kočioni klipovi su tačka u kojoj se hidraulična kočiona tečnost najviše zagreva.
  • Tačka ključanja vode je svega 100 °C.

Uz to, u sistem vremenom prodire i prljavština (što bude veoma očigledno kada se kočiona tečnost menja posle par godina ne-menjanja).

Da li sad shvatate zašto preporučujem redovnu zamenu kočione tečnosti, čak i ako je u pitanju mineralno ulje?

– Sadržaj –


7.2. DOT 5.1 brže apsorbuje vodu, pa je samo za trke

Istina je da DOT 5.1 tečnost apsorbuje vodu brže od DOT 4 tečnosti (i DOT 4 je apsorbuje brže od DOT 3). Međutim, DOT 5.1 ima puno višu mokru tačku ključanja od DOT 4 tečnosti.

Uz to, DOT 5.1 ima i manju viskoznost na dubokom minusu, što je poželjno ako bicikl vozite zimi.

Stoga, čak i ako je menjate na dve godine, DOT 5.1 će najverovatnije imati bolje performanse od DOT 4.

Da, po mom mišljenju (na osnovu mog iskustva), DOT 4 dovoljno dobra tečnost za bicikle (pa i za motocikle). Ipak, DOT 5.1 je superioran proizvod i nećete imati slabije performanse s njim u odnosu na DOT 4, čak i ako ne menjate kočionu tečnost “pre svake trke.”

– Sadržaj –


8. Crvena mast za gumu

Ako živite blizu mora, ili vozite puno po kiši, a pogotovo zimi po “slanim” putevima, ovo bi vam moglo pomoći.

Deo kočionih klipova koji štrči van čeljusti je teško zaštititi od vode i rđe. Ako ima puno vode, pogotovo slane, kočiona tečnost ne pomaže gotovo ništa u praksi. Sa druge strane, “obična mast” može oštetiti dihtunge ako dođe u kontakt sa njima (pogotovo važi za dihtunge čeljusti koje koriste DOT tečnost).

Šta je to “crvena mast za gumu” (eng. “red rubber grease”)?

To je mast na bazi rafinisanog biljnog ulja, sa ugušćivačem na bazi bentonit gline i sa dodatim inhibitorima oksidacije i korozije. Napravljena je da bude neutralna u kontaktu sa gumom, i otporna na ispiranje kočionom tečnošću.

NLGI tvrdoća joj je obično između 2 i 3.

Kako joj samo ime kaže, crvene je boje.
Napomena:
Nije svaka mast crvene boje “crvena mast za gumu.” Na primer, Valvoline proizvodi veoma kvalitetnu mast na bazi litijuma koja je crvene boje, ali nije potpuno neutralna u kontaktu sa dihtunzima kočionih klipova. Pazite na ovo kada kupujete i proverite (većina prodavnica u Srbiji će vas gledati kao da tražite deo za svemirski brod kada pitate za “crvenu mast za gumu” i 99% će vam dati prvu crvenu mast koju imaju na stanju).

Možete namazati crvenu mast za gumu u tankom sloju na bočne zidove kočionih klipova da lakše klize i budu zaštićeni od korozije.

Primer za kupovinu (Amazon.de link): Granville Red Rubber Grease.


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin

– Sadržaj –


9. Izvori i fusnote

Izvori:

Izvori su na engleskom, ako nije drugačije naglašeno.

Fusnote:

  1. * Ako se DOT tečnost sipa u kočnice za mineralno ulje, dihtunzi će više da nabreknu, pošto je DOT tečnost agresivnija. ↩︎
  2. ** Kod kočnica projektovanih za DOT tečnost, ako su gumice već radile sa DOT tečnošću (pa su njome već natopljene), onda se stvar može spasiti ako odmah shvatite šta ste uradili i sve obrišete i isperete DOT tečnošću. ↩︎
  3. *** DOT 5.1 ESP je specijalno dizajnirana DOT 5.1 tečnost za rad sa ABS-om (i ESP-om) automobila).
    “DOT 4+”, “DOT 4 Plus” i “Super DOT 4” su marketinški nazivi za “nešto bolju” DOT 4 tečnost, koja ipak ne ispunjava DOT 5.1 standard. ↩︎
  4. **** DOT 5 tečnost jeste tehnički higrofobna, ali vlaga vremenom ipak prodire u sistem i data tačka ključanja je zvaničan podatak do kojeg sam mogao doći. ↩︎

Ako imate pitanja, ili ste primetili neku grešku, možete pisati u ovoj temi na 2bike.rs forumu.

– Sadržaj –




Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content