KRENITE odavde

Vožnja bicikla sa psom

Gostujući članak – Felix Ho, prevedeno sa engleskog. Kako naučiti psa da trči pored bicikla, i uživati u vožnji biciklom sa svojim psom? 🙂
BikeGremlin napomena: istrčavanje psa biciklom je formalno-pravno zabranjeno u Srbiji – za detalje, videti članak Zakon o saobraćaju za bicikliste u Srbiji.

Znamo da je biciklizam odličan sport i razonoda za nas, međutim, zar ne bi bilo fantastično da nam se u tome pridruđe i naši psi? Na ovaj način, i vlasnik i ljubimac mogu ostati u kondiciji, a povrh toga ovako provedeno vreme sigurno da može očvrsnuti povezanost između njih.


Sadržaj:

  1. Dilema
  2. Šta pas treba da zna pre bicikliranja?
  3. Oprema
  4. Kako početi
    Korak 1: Socijalizujte i priviknite svog psa
    Korak 2: Izdresirajte psa da dođe kada ga zovete
    Korak 3: Izdresirajte psa da sedne na komandu
    Korak 4: Izdresirajte psa da ide “uz nogu”
    Korak 5: Upoznajte psa sa biciklom
    Korak 6: Izdresirajte psa da hoda pored vašeg bicikla i da stane kada vi stanete
    Korak 7: Izdresirajte psa da kaska dok vozite bicikl
  5. Budite bezbeni, strpljivi, razumni i zabavite se
  6. O autoru


1. Dilema

Ako ste ikada pokušali da biciklirate sa buntovim i neistreniranim psom, složićete se da je celokupno iskustvo daleko od zabavnog, da ne spominjemo potencijalnu opasnost kako za vlasnika tako i za psa. Vožnja sa psom koji vuče nekontrolisano na sve strane nije samo iscrpljujuća i frustrirajuća – ukoliko vozite putem u saobraćaju, može biti i tragična. Pre nego što počnete razmatrati vođenje svog četvoronožnog prijatelja u dvotočkašku avanturu, trebalo bi da budete sigurni da vaš ljubimac ima adekvatnu dresuru, kako bi celo iskustvo bilo prijatno i bezbedno.

– Sadržaj –


2. Šta pas treba da zna pre bicikliranja?

  1. Treba da bude socijalizovan sa drugim ljudima i upoznat sa različitim sredinama uključujući i saobraćaj. Stidljiv, uplašen ili agresivan pas može odreagovati nepredvidivo u normalnim, svakodnevnim situacijama i izazvati nezgodu.
  2. Treba da dođe momentalno i direktno ka vama kada ga zovete. Ovo je najosnovniji zadatak koji bi svaki pas trebalo da nauči.
  3. Trebalo bi da zna sesti kada mu kažete, ili da spontano sedne kada se vaš bicikl zaustavlja. Ovo je vrlo korisno kada se penjete ili silazite sa bicikla, ili kada treba da sačekate na semaforu, raskrsnici itd. Sedenje je mnogo stabilniji položaj za psa u poređenju sa stajanjem ili besciljnim šetkanjem oko vas.
  4. Trebalo bi da zna da hoda i čeka “uz nogu.” S obzirom na to da vozimo desnom stranom u Evropi, ja preferiram da moj pas trči desnom stranom dok vozim bicikl. Na ovaj način, uvek je sa spoljne strane trake, moj bicikl ga automatski blokira i štiti od vozila koja dolaze u susret, ili nas pretiču.
  5. Treba da ima pozitivan odnos (asocijaciju) sa vašim biciklom. Nerealno je očekivati da pas trči kraj nečega čega se plaši.

– Sadržaj –


3. Oprema

Kliknite na slike da vidite proizvode na Amazonu (affiliate linkovi)

1. Sintetička ili kožna ogrlica (Slika 2)

Pseća ogrlica

2. Povodac od 1,2 do 2 metra (Slika 3)

Povodac za psa

3. Am (uprtač) za psa (Slika 4)

Am za psa

4. Opruga-kuka za istrčavanje psa pored bicikla (Slika 5)

Biciklistička opruga za psa

5. Povodac sa kopčom (karabinjerom) na oba kraja, kako bi se spojio sa kukom za bicikl (Slika 6)

Povodac sa dve kopče (dva karabinjera)

6. Bicikl (Slika 7)

Bicikl za istrčavanje psa

7. Omiljena hrana, ili grickalice vašeg psa (Slika 8)
BikeGremlin nosi slaninu! 🙂

Hrana za pse - poslastice

8. Omiljena igračka vašeg psa (Slika 9)

Igračke za pse

– Sadržaj –


4. Kako početi


Korak 1: Socijalizujte i priviknite svog psa

Uvek počinjem izlagati svoje pse drugim ljudima, životinjama i sredinama od “malih nogu” i na taj način im omogućavam da razviju pozitivne asocijacije. Izlaganje treba da bude postepeno, počevši od lutanja par minuta mirnim ulicama dok su štenad, do šetanja urbanim mestima grada kada pas postane malo stariji. Cilj nam je da imamo samouverenog, druželjubivog i vaspitanog psa koji uživa da ide napolje.

– Sadržaj –


Korak 2: Izdresirajte psa da dođe kada ga zovete

Ovo je najosnovnija vežba koju svaki vlasnik psa treba da nauči svog ljubimca. Biti u mogućnosti da dozovete psa u svakodnevnim okolnostima je prvi kriterijum za osnovnu kontrolu. Kako biste ga naučili, potrebno je da ga odvedete negde gde nema puno distrakcija, recimo u mirnu prostoriju stana ili kuće, ili negde napolju gde nema puno ljudi, drugih ljubimaca, saobraćaja itd.

Pas nosi najobičniju najlonsku ili kožnu ogrlicu na kojoj je privezan povodac. Trebalo bi dresirati psa neposredno pre vremena za obrok kako biste koristili hranu kao motivaciju. Hrana koju ja uglavnom koristim su pseće granule, ali ako vaš pas vise voli meso (slanina! prim. BikeGremlin 🙂 ), možete i to koristiti dokle god je iseckano na komadiće koje može lako da proguta u jednom zalogaju.

Držite nešto pseće hrane po džepovima i držite povodac jednom rukom. Zovite svog psa po imenu (“Bobi,” na primer). Ako dođe ka vama direktno i odmah, odlično! Pohvalite ga govoreći mu recimo “Dobar pas” i pomazite ga a zatim mu ponudite malo hrane.

Ukoliko se ne odazove odmah, pozovite ga tako što ćete se blago saviti u kolenima i nagnuti prednji deo tela dole ka psu, dok se smešite i nežno ga dozivate. Ovo psi tumače kao prijateljski govor tela poznatiji jos i kao “poziv na igru” (eng. “play bow”).

Ako se pas i dalje ne odaziva, nežno cimnite povodac kako biste ga naveli ka sebi, dok mu drugom rukom nudite hranu. Kada se pas nađe ispred vas, nahranite ga i ostavite ga da tu stoji par sekundi, a zatim mu recite “Slobodan,” kao signal da je pušten sa povoca. Signal “Slobodan” znači da je pas privremeno oslobođen dok ne ponovite vežbu, ili dok mu ne zadate drugu komandu. Ukoliko pas ne želi otići od vas, možete baciti malo hrane na zemlju kako bi je on počeo tražiti okolo i pojesti. Zatim možete sve ponoviti. U zavisnosti od entuzijazma vađeg psa, ova vežba se može ponoviti 5-15 puta u jednoj sesiji. Na kraju, dajte psu celu porciju hrane kao krajnju nagradu (džekpot). Ovo možete vežbati pre svakog obroka, tako da ako podelite celodnevni iznos hrane psa na više manjih obroka, imaće više ponavljanja iste vežbe dokle god hoće da jede. Samo pazite da se ne prejede.

Sa psima koji ne reaguju na hranu, možete koristiti igračku da biste ga namamili da dođe ili ga navedite da dođe ka vama koristeći povodac i svoj govor tela. Isti princip se primenjuje na sve gorepomenute zadatke. Hvatanje (“donesi!”) je zabavna igra za psa. Stimuliše i zadovoljava njihove lovačke instinkte, a takođe je i odličan vid fitness treninga.

Nakog mnogobrojnih lekcija, vaš pas bi trebalo da povezuje svoje ime sa dolaženjem kod vas. Ako je ovo ponašanje konstatno u smislu da svaki put dođe kada ga zovete, možete probati da uklonite povodac dok vežbate u istom okruženju sa minimumom distrakcija. Kada dođe, nagradite ga pohvalama, maženjem i hranom. Ponuda hrane bi trebalo da se progresivno smanjuje dok ne postane samo povremena nagrada za pseći dodatni trud (došao je brže, sa veće udaljenosti, prešao je prepreke, nije obraćao pažnju na distrakcije itd). Kada je nagrada u vidu hrane ređa, ali u većim porcijama (mini džekpot), pas sve manje zavisi od nagrade, ali mu raste iščekivanje. Ovo ga mami da se više trudi kako bi zaslužio svoje nagrade.

– Sadržaj –


Korak 3: Izdresirajte psa da sedne na komandu

Treniranje pasa da sedne na komandu je veoma važna lekcija. Pre svega, navikava se da vas čeka, a pored toga pas koji sedi mirno generalno ima bolji fokus od psa koji je stalno u pokretu. Ovo nam olakšava posao za korak 4.

Počinjemo učiti psa da sedne koristeći hranu kao motivaciju i povodac kao vodič. Držite par komadića hrane u desnoj pesnici i dajte psu da je onjuši. Ako je dovoljno gladan, pokušaće njuškom otvoriti pesnicu kako bi došao do hrane. Sada podignite desnu ruku iznad njegove glave i polako pomerajte ruku prema repu i zadnjim nogama dok ga mazite i vršite blagi pritsak na leđa. Ideja je da pas podigne glavu jer fiksira hranu i prebaci težinu na zadnji deo tela. Simultano, zategnite povodac na gore nežno levom rukom. Cilj nam je da pas prebaci centar gravitacije na zadnji deo dok podiže glavu na gore, izbacuje grudi i ide ka sedećem položaju. Treba da kažete “Sedi” tik pre nego što njegova zadnjica dotakne pod.

Kada je seo, popustite povodac da nema više tenzije, pohvalite ga i dajte mu zalogaj hrane kao nagradu. Sada sklonite desnu ruku sa psa. Ako pokuša da napusti ovaj položaj, blokirajte ga povocem. Kada ostane da sedi, recite mu “Dobar pas,” dajte mu još jedan zalogaj hrane i popustite opet povodac.

Ostavite psa da sedi nekih 10ak sekundi pre nego što mu kažete “Slobodan” i date mu malu pauzu. Kroz ponavljanje, pas će naučiti da asocira reč “Sedi” sa radnjom sedenja. Postepeno smanjite učestalost hrane u vežbama dok to ne postane selektivno data nagrada (brži odgovor, brže je seo, sedi duži vremenski period itd).

– Sadržaj –


Korak 4: Izdresirajte psa da ide “uz nogu”

Kada biciklirate sa svojim psom, najbezbedniji položaj je da pas bude pored vas. Ako trči ispred vas, rizikujete da da ga udarite točkom ili pregazite. Ako treba naglo da kočite jer je ispred vas, može se desiti da napravite kolut unapred preko bicikla. Ako trči iza vas, ne možete da vidite šta radi. Učenjem psa da trči pored vas, imate mnogo efikasniju kontrolu nad njegovom brzinom i njegovim ponašanjem.

Počinjemo prvo bez bicikla, samo vi i vaš pas, kako bismo pojednostavili vežbu i omogućili da je pas lako razume. Neka pas sedi pored vas. Njegovo rame bi trebalo da je paraleno sa vašim desnim kolenom. Držite povodac ispred sebe preko svog tela u levoj ruci, i malo hrane u desnoj. Recite mu “Uz nogu” i napravite korak napred desnom nogom. U isto vreme, namamite ga hranom u desnoj ruci kako bi imao razlog da vas prati. Zatim se zaustavite i izmanipulišite ga hranom i povocem da sedne, kao u prethodnom koraku.

Kada pas sedi pored vas, popustite povodac, pohvalite ga i dajte mu malo hrane. Ponovite postupak 10-20 puta i dajte mu ostatak obroka.

Nakon par dana vežbe, vaš pas bi trebalo da shvati da je dobro ako ide pored vas jer svaki put dobije hranu. Sada možemo postepeno smanjivati hranu kao mamac. Počećete opet u istom položaju (vi stojite dok pas sedi pored vas). Umesto da držite hranu u desnoj ruci, držite je u džepu.

Recite mu “Uz nogu” i napravite korak napred. Pošto nemate hranu u ruci, pas možda neće razumeti da treba da vas prati. Nema problema. Mahnite desnom rukom ispred njega i protrljajte prste kako biste ga namamili da napravi korak napred sa vama. Ako je potrebno, nežno cimnite povodac levom rukom kako biste ga povukli da vas prati. Kada je u poziciji, popustite povodac, pohvalite ga sa “Dobar pas” i nahranite ga.

Vežbajte svakodnevno dok pas ne počne ići uz nogu 50 metara bez stajanja. Kada ste uspostavili ovo ponašanje, možete postepeno smanjivati nagrade hranom.

– Sadržaj –


Korak 5: Upoznajte psa sa biciklom

Ovo bi trebalo da bude prilično direktna lekcija. Iz bezbednosnih razloga, trebalo bi da prvo vežete bickl za čvrst predmet, kao na primer banderu, kako ne bi mogao slučajno pasti na vašeg psa. Sve što treba da uradite jeste da date ljubimcu vremena da istraži bicikl gledajući i njuškajuci ga. Možete mu dati malo hrane dok to rade kako bi se stvorila jača asocijacija. Kuka za istrčavanje psa za bicikl bi vec trebalo da je pričvršćena i podešena na bicikl i vaš pas bi trebalo i sa njom da se upozna.

– Sadržaj –


Korak 6: Izdresirajte psa da hoda pored vašeg bicikla i da stane kada vi stanete

Kada ste uspešno završili svih prethodnih 5 koraka, vaš pas je sada spreman da nauči hodanje pored bicikla u pokretu. Za veći komfor psa, dajemo mu da nosi am (uprtač), koji je pomoću povoca sa karabinjerima na oba kraja zakačen i na kuku na biciklu. Može da povuce blago ka napred tokom vožnje, ali bi trebao da trči paralelno sa vama sve vreme. Am omogućava psu da diše nesmetano. Za efektivnu kontrolu, pas nosi i sintetičku ili kožnu ogrlicu, na koju je zakačen povodac. Za praktičniju vožnju u budućnosti, obe ruke treba da su vam na kormanu dok vam je povodac u desnoj ruci. Ovo je kako bismo kontrolisali vrat psa ukoliko vuče previše jako, ili pokazuje želju za nekom drugom metom (hoće da vija mačku koju je video, na primer). Ođtar trzaj povoca se koristi da se pas uspori i da mu se promeni pravac kretanja.

Nađite mesto koje je prostrano, ravno i tiho. Parking supermarketa koji se zatvorio je dobro mesto za vežbu. Da biste započeli trening, opkoračite bicikl bez sedanja u sedlom, sa psom u “uz nogu” pozi. Držite povodac u desnoj ruci i zakačite am za kuku na biciklu. Cilj nam je da pas ide uz bicikl dok se on kreće i da stoji pored njega kada se bicikl zaustavi.

Dajte mu komandu “Uz nogu” i krenite koračati napred. Ako ste uradili sve kako treba u prethodnim koracima, vaš pas bi trebalo da hoda uz vas na labavom povocu. Ukoliko okleva, ohrabrite ga desnom rukom za prvih nekoliko koraka kao podsetnik na prethodne treninge.

Nakon hodanja od nekih 20-ak minuta, stojte mirno i posmatrajte da li će pas automatski sesti. Ako da, pomazite ga, pohvalite i dajte mu nagradu. Ako ne, recite mu “Sedi” i nežno cimnite povodac ka gore. Ponovite ovaj proces 10 do 20 min. Na kraju, igrajte se sa psom njegove omiljenje igre koju će pratiti ceo obrok.

– Sadržaj –


Korak 7: Izdresirajte psa da kaska dok vozite bicikl

Sve prethodno vežbanje i učenje vas priprema na ovaj finalni zadatak. Ukoliko ste pratili ovaj vodič precizno i pametno, potrebne su jedna do tri nedelje za prosečnog ljubimca da dođe do ove faze. Pas bi trebalo da ima minimum godinu dana kada počnete da biciklirate zajedno. Ukoliko počinete ranije, rizikujete da ga povredite jer su savitljivi zglobovi mladih životinja još uvek u procesu razvoja i podložni su povredama tokom energičnih aktivnosti.

Pre vežbanja, vaš pas bi trebalo da ima dovoljno vremena da se isprazni i da se zagreje. Ne želite da naglo stane jer mora da obavi veliku nuždu dok vozite brzo. (Ovo mi se zapravo desilo pre nekih 20ak godina, pre nego što sam bilo šta znao o dresuri pasa. Pedalao sam prilično brzo i jako prigradskom ulicom jedne večeri sa svojim Aljaskim Malamutom koji je galopirao pored mene. Tada nije bilo kuka za pse tako da sam imao samo njegov povodac u ruci dok sam držao korman. Odjednom, on je odlučio da je idealno vreme da se olakša i samo se ukopao u mestu. Preleteo sam preko bicikla i sleteo na betonsku stazu. Mislim da još uvek imam ožiljak od ove avanture).

Iz bezbednosnih razloga, savetujem vam da spustite sedište bicikla kako bi obe noge mogle da vam dodiruju zemlju dok sedite. Kada se oboje naviknete da opušteno biciklirate zajedno, možete podići sedište do željene visine. Kako biste se zagrejali, možete početi polako, okrećući pedale ležerno dok pas šeta pored vas nekih 5min. Za praktičnijie bicikliranje, ogrlica psa bi trebalo da je povezana za povodac koji držite u desnoj ruci, a njegov am povezan za kuku. Kada primetite da lepo ide uz nogu, možete ubrzati kako bi prebacio svoj hod sa hodanja na kaskanje. Kaskanje je dvotaktni dijagonalni hod četvoronožnih životinja gde se dijagonalni par nogu kreće napred istovremeno, sa trenutkom zadržaja između svakog takta.

Ima više varijacija u mogućim brzinama, ali iznose oko 7-15 km na sat, u zavisnosti od psa. Kaskanje je fantastična vežba za poboljšanje psećeg kardiovaskularnog sistema, mišicnog tonusa, snage i izdržljivosti. Za vukove i divlje pse, to im je omiljeni hod za prelaženje velikih udaljenosti jer ima visok nivo energetske efikasnosti. Ja imam brojač kilometara na svom biciklu koji mi pokazuje koliko se brzo krećem i koliku sam razdaljinu prešao.

Za početnike, savetujem da se održava takva brzina da pas ostane u kaskanju.

5-10 min. po sesiji je dovoljno za prvu nedelju, svaki drugi dan (jedan dan vežbanje, drugi dan pauza). kako bi pas imao vremena da se oporavi. Postepeno možete povećavati vreme, distancu, brzinu kao i učestalost treninga svake nedelje. Pas koji je u formi, iskusan i dobro istreniran, može da biciklira preko 20 km sa lakoćom, ali potrebno je vreme da se stekne ovaj nivo kondicije. Takođe, uvek obratite pažnju na to da pas unosi dovoljnu količinu vode (kao i vi 🙂 pim. prevodioca ). Pouzdana “odokativna” metoda da se uverite da pas nije preforsiran jeste da posmatrate njegovo ponašanje i nivo energije tokom i nakon vožnje. Zadovoljan ali ne iscrpljen pas treba da bude srećan, miran i lakog pokreta, željan da ide ponovo. Iscrpljen i izmoren pas će imati spušteniji polozaj tela, biće tromog pokreta, imaće manjak interesovanja čak i smanjen apetit. Bolje je čak i manje trenirati psa, nego ga previše iscrpeti jer to može biti vrlo štetno po njihovo zdravlje. Izbegavajte vožnje u ekstremnim vremenskim uslovima kao što su izuzetno vreli letnji dani, jer to može da izazove pregrevanje kao i srčani udar.

Još jedan bitan faktor za upamtiti su njihove šape 🙂 Šapama je potrebno vreme i umereno trenje o tvrde površine da bi očvrsle. Dobro je steći naviku proveravanja šapa svog psa nakon svake vožnje kako biste bili sigurni da nema istrošene ili ispucale šape. Za vozača, bezbednosna oprema kao što je kaciga je preporučljiva.

– Sadržaj –


5. Budite bezbeni, strpljivi, razumni i zabavite se

Nadam se da vam je ovaj članak dobro približio stvari važne za bicikliranje sa psom. Kao i u svakom sportu, strpljenje, razumevanje i upornost su ključ uspeha. Na kraju, koju god aktivnost da izaberete, najvažnije je da se i vi i vaš četvoronožni prijatelj zabavljate.

– Sadržaj –


6. O autoru

Felix je kinolog, profesionalni dreser, takmičar na svetskim prvenstvima i sudija zaSchutzhund/IPO/IGP. Rođen je 1977. godine u Britanskom Hong Kongu. Sa šesnaest godina, roditelji ga šalju u Melburn, Australija, da nastavi sa obrazovanjem. Stiče bečelor diplomu iz biologije na La Trobe Univerzitetu u Melburnu. Tokom apsolventskog staža, počeo je držati i dresirati pse. Ovaj hobi je postao tako velika strast da je po diplomiranju postao profesionalni dreser.

2005. godine, kako bi unapredio svojuSchutzhund takmičarsku karijeru, seli se u Belgiju. Učestvuje na svom prvom svetskom prvenstvu u FMBB 2006. godine u Mađarskoj i FCI 2006. godine u Sloveniji. 2008, Felix je počeo saradnju sa svojim psećim partnerom Eclipse van de Duvetorre-om u FMBB kao najmlađim psom na takmičenju i stigao do 25. mesta. Naredna godina je bila veoma uspešna za tim i stigli su do 16. mesta u FMBB u Češkoj, 19. mesta u FCI u Austriji, i pobedili na belgijskom CAC Special Selection Trial. 2015, Felix se takmičio sa svojim prvim rotvajlerom na IFR svetskom prvenstvu u Italiji i zauzeo 9. mesto na svetu.

Do danas, Felix se takmičio na devet različitih svetskih prvenstava sa psima koje je odgajao i dresirao od kad su bili štenci. Izveo je ukupno osam pasa uSchutzhund/IPO/IGP i Mondio Ring, uključujući Malinois, Nemačke Ovčare i Rotvajlere. Takođe je dresirao i službene pse kao i vojno i policijsko osoblje, osoblje na aerodromima i u bezbednosnim službama. Putuje svetom svake godine da drži seminare i radionice za dresuru pasa. Među knjigama koje je objavio su The Schutzhund Training Manual (engleski), The Schutzhund Training Manual (kineski), The Schutzhund Training Manual 2 (kineski), The Pet Dog Training Manual (kineski), and Canine Behaviour Decoded (kineski).

Felix živi u Belgiji, gde nastavlja sa svojim usavršavanjem i istraživanjem rasa radnih pasa. Kako biste bolje razumeli njegovu filozofiju, možete mu se obratiti preko sledećih linkova:

– Sadržaj –


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content