Pretraga...

Gde je najbolje da kupim delove (i alat) za bicikl?

Kada slično pitanje dobijem po N-ti put, obično sednem i napišem članak, kako bih sebi uštedeo vreme za svaki naredni put kad me pitaju. Ovde odgovaram na pitanje: “Gde je najbolje kupiti delove (i alat) za bicikl?”
Pošto BikeGremlin ima čitalaca iz celog sveta, daću savete za različite zemlje i regije.
– Na forumu sam već pisao o jeftinim alatima sa AliExpress-a.

Sadržaj:

  1. Lokalna prodavnica/servis bicikala
  2. Online (Internet) kupovina u Srbiji
  3. Evropa (EU)
  4. Globalno – Amazon
  5. Unior alati
  6. Zaključak


1. Lokalna prodavnica/servis bicikala

Ovo je preporuka iza koje stojim svojim novcem što kažu Ameri. Zbog čega?

Evo konkretnog primera:
Drugar Ludi Bubnjar (ima li drugačijih bubnjara?) razvali zadnji menjač na biciklu koji mu je osnovno prevozno sredstvo, a plata mu kasni (ko još živi od rokenrola u Srbiji?). Nazovem Anđelku iz Bike Team servisa, ona mi kaže da imaju na stanju Microshift zadnji menjač (jeftiniji, a bolji i robusniji čak i od niže-srednje klase Shimano menjača) po povoljnoj ceni. Upućujem bubnjara da svrati do Bike Team-a na putu do mene, uzme taj menjač, ugradim ga, naštelujem, i čovek se vozi bez brige i problema – jeftino, odmah rešeno.

Pri tome se ja još ponešto i razumem u bicikle i delove, ali ima mnogo ljudi koji baš i ne znaju šta može sa čim da se kombinuje. Takvim (prosečnim, da kažem normalnim) ljudima može puno pomoći ako nađu servis/prodavnicu bicikala u koje imaju poverenja i sa kojima izgrade takav odnos.

Još jedan primer:
Na svoj gradski bicikl ugradio sam prednji menjač za drum (koji sam imao pri ruci), ali to je tražilo da stavim kraću osovinu pogona (u odnosu na MTB menjač) – takve i slične začkoljice mogu dovesti do toga da kupite pogrešan deo koji ne odgovara, a kvalitetni lokalni servisi vam mogu pomoći da izbegnete ovakve probleme.

Jeste, cene online često budu povoljnije, ali iz gore-navedenih razloga mislim da treba podržati kvalitetne lokalne prodavnice/servise svojim novcem (to radim). Ako ne kupujemo tu, onda te radnje neće opstati i svakako im se neće isplatiti da drže delove na stanju za kada nam zatrebaju.

Naravno, ima puno loših servisa, ali ima i dobrih koji će gledati da vam pomognu i prodaju ono što je najbolje za vas (spram vaših želja i budžeta) – sa takvima kvalitetnim radnjama (i ljudima) se isplati izgraditi dobre odnose.

– Sadržaj –


2. Online (Internet) kupovina u Srbiji

Planet Bike ima odličnu online prodavnicu. Automatski ažuriraju stanje magacina sa kasom, tako da kad vidim da nešto ima na stanju online, to obično tako bude i zaista. Imaju fizičke prodavnice u mnogim mestima širom Srbije, pa možete online naručiti robu za preuzimanje u radnji (da ne plaćate ni poštarinu) ako želite nešto što nema na stanju u vašem mestu.

Kada ono što tražim nema na stanju u Bike Team (još uvek bez prave online prodavnice) ili Vector servisu (neažurna i nesretno urađena online prodavnica), obično pogledam online šta ima u Planet-u, pa odande naručim.

Kada me pitaju za preporuku nekog dela i slično, ako nađem na sajtu Planet-a, obično prosledim link ka proizvodu jer se izuzetno retko (gotovo nikad) desi da ne bude na stanju ako na sajtu piše da postoji na stanju. Po ovome su za tri koplja ispred praktično svih srpskih online prodavnica (ne samo kada su bicikli u pitanju).

– Sadržaj –


3. Evropa (EU)

Ako deo ili alat koji vam treba ne možete naći u svojoj zemlji, možete pogledati ima li ga u Evropi (ili šire, o čemu pišem u poglavlju 4). Moje omiljene evropske online prodavnice koje koristim već preko deset godina su sledeće tri iz Nemačke:

  • bike24.com
    Odlična pretraga, sve je pregledno, i pamti vaša podešavanja (mogu podesiti da lokacija za slanje i prikaz cena bude Nemačka, a da jezik prikaza bude engleski).
  • bike-components.de
    Tek za nijansu manje praktičan i pregledan u odnosu na gore-navedeni Bike24. Traži da pri svakoj poseti biram jezik prikaza (nemački je podrazumevani) i ponovo se logujem.
  • bike-discount.de
    Slične mane kao bike-components. Inače na ovom sajtu najčešće bude delova (i alata) na popustu / rasprodaji.

Napomena:
Shimano (i još poneke kompanije) ne dozvoljavaju naručivanje robe iz evropske unije ako ste u državi van evropske unije – tako da sa ovih sajtova ne možete naručiti Shimano delove direktno za Srbiju (ali trebalo bi da može za Hrvatsku). Sajt Bike24 odmah napiše ako se roba ne može slati u vašu zemlju, čim izaberete državu za odredište.

Obično uporedim cene iz sve tri gore izlistane prodavnice i vidim u kojoj je najjeftinije ono što mi u datom momentu treba.

Sve tri prodavnice su pouzdane – nikakvih problema nisam imao sa plaćanjem, naplatom i dostavom posle stotina naručenih delova i alata tokom poslednjih desetak godina.

– Sadržaj –


4. Globalno – Amazon

Amazon kupovina je dostupna u svim većim regijama i državama (naravno, na Srbiju možemo da zaboravimo, kao i za većinu drugih stvari 🙁 ).

Ko ne zna, Amazon je platforma preko koje mnoge fizičke i online prodavnice nude svoju robu. Kao neka vrsta globalnog kupujem-prodajem sajta za kompanije. Pazite na lažnjake (kopije) i proverite ocene, tj. reputaciju prodavca na Amazonu.

Dosta alata kupujem sa nemačkog Amazona (mada sam imao dobra iskustva i sa američkim amazonom).

amazon.de/shop/bikegremlinus je moja affiliate prodavnica na tom sajtu, dok na američkom amazonu imam amazon.com/shop/bikegremlinus.

Cene za alate budu često povoljnije nego u prodavnicama iz 3. poglavlja, dok su biciklistički delovi često skuplji.

Nemam puno iskustva sa kupovinom iz online prodavnica van nemačke, mimo Amazona, tako da se ne usuđujem ništa preporučivati.

– Sadržaj –


5. Unior alati

Unior ima dosta dobru globalnu mrežu za podršku. Čak i iz Srbije mogu po normalnoj ceni naručiti alat ili rezervni deo za alat i preuzeti ga u prodavnici u svojoj zemlji.

Napisao sam poseban članak o Unior alatima, a u poglavlju 3.3. tog članka nalazi se spisak distributora Unior alata za naš region i globalno.

Drugi proizvođači alata nemaju ni blizu tako dobru podršku za Srbiju, tako da ih ne mogu komentarisati ni preporučiti. Izuzetak su Bosch električni alati (udarni odvijač je električni alat koji često koristim za servis bicikala).

– Sadržaj –


6. Zaključak

Nadam se da vam ovaj članak barem malo pomaže. Ako prodavnica koja vas interesuje nije navedena, to je zato što nisam imao dovoljno iskustva sa kupovinom iz nje (tu spada većina prodavnica na svetu, jer sam ja samo jedan čovek, naravno).

Moram reći i da ne dobijam nikakvu zaradu ili procenat ako kupite nešto u bilo kojoj od ovde navedenih prodavnica, sa izuzetkom Amazona (a i to samo ako kliknete na moj affiliate link iz ovog članka).

Kad pričam o affiliate stvarima, ovako izgleda tipična “influenserska affiliate ponuda:”

Ja, kao i praktično svi vlasnici sajtova (i YouTube kanala) dobijam takve ponude redovno, praktično svakog dana. Moja politika je prosta: preporučujem ono što sam probao i svidelo mi se. Ako dolazi sa affiliate programom – super. Ali ne baziram preporuke na tome da li dobijam neki procenat/novac, ili ne. Verujte mi na reč, ili nemojte – to je na vama.

Na forumu sam pisao o jeftinim alatima sa AliExpress-a.

BikeGremlin recenzije alata:

– Sadržaj –


Poslednji put ažurirano:


Prvi put objavljeno:




Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content