O autoru bikegremlin.com websajta - Relja Novović

O autoru

Ažurirano: 30/11/2019.

OK, iz ovog sajta je, verujem, jasno da volim bicikle, biciklizam, kao i da delim to znanje & ljubav na Internetu.  🙂

Moje ime je Relja Novović. Iz Novog Sada sam. Po obrazovanju, “dnevnom poslu” i karakteru (pristupu problemima) sam inženjer – računari i računarske mreže su ono čime se najviše bavim. Bicikli i biciklizam su mi (jedna od) strast(i). Bicikle vozim od malena, od neke 4. godine i uvek sam u tome uživao. Svi smo u kući imali svoj bicikl otkad znam za sebe – bilo je to glavno & omiljeno prevozno sredstvo.

Pošto me je uvek kopkalo saznati kako stvari rade i voleo sam sve rastaviti (sa promenljivim uspehom pri sklapanju), servisiranje bicikala, motora i slično je nekako došlo samo po sebi.

Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. :)
Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. 🙂

Porodične bicikle sam prvo sa ocem servisirao od neke 7-8. godine života. Par godina za tim i sam. Kada sam bio stariji, oko 10 godina, dobio sam prvi bicikl sa brzinama, kojim sam mogao ići dalje i voziti uz obližnju Frušku Goru. Uvek sam bio mirniji kada prevozno sredstvo koje koristim mogu sam da popravim šta god da se desi na putu, sam pregledam u kakvom je stanju, namestim. Nemogućnost da zakrpim probušenu gumu, ili naštelujem menjač koji preskače nisu dolazili u obzir! 🙂

Vremenom sam vozio sve više i majstorisao sve više. Čekanje na red kod majstora u sezoni, kao i iskustva sa par loših majstora, naveli su me na to da nabavljam još alata, kako bih mogao bukvalno sve na biciklu sam da uradim.

Prijatelji, rodbina, poznanici, prijatelji prijatelja su ovo shvatili i bicikli su počeli sami da pristižu kod mene na servis. Dolazili su najrazličitiji bicikli, što retro, što novi, sa još nepoznatom opremom i delovima. Vremenom sam shvatao koliko ne znam. To me je navelo da puno čitam, zapitkujem iskusnije mehaničare za savet, radim u lokalnim servisima za minimalnu platu, samo kako bih stekao potrebno znanje i iskustvo.

Bike Gremlin sajt je nastao kao želja da pomognem na prvom mestu sebi: držanje svih bitnih informacija i tabela na jednom mestu. Kasnije je prirodno došla potreba da se to nalazi na Netu, dostupno gde god se nalazio – a kruna  svega je ideja da bi bilo lepo to podeliti sa ostalim entuzijastima. Tako će moći koristiti i drugima, a i olakšava se odgovaranje na neka često postavljena pitanja u vezi bicikala, popravke i održavanja istih i biciklizma uopšte. Dobru literaturu u vezi (servisa) bicikala, pogotovo na srpskohrvatskom jeziku, je još uvek dosta teško naći.

Moji bicikli. 🙂

Za još informacija o autoru, videti: www.bikegremlin.com/bike-gremlin-projekat/

50 misli o “O autoru”

 1. Kada sam napisao osovina volana, mislio sam na osovinu vile. Ne znam koji je model vile ali je neki SR Suntour.

  Odgovori
 2. Poštovanje, želeo bih da pohvalim sajt kao i snimke koje kačite na youtube kanal.
  Stvarno sve pohvale za rad i trud koji ulažete. Pošto sam iz NS-a, zanima me kako možemo stupiti u kontakt jer bih želeo zakazati servis?

  Odgovori
  • Hvala na pohvalama. 🙂
   Kontakt sa mnom najbolje preko broja telefona na ovoj strani, ili e-maila.

 3. Zdravo Relja.
  Vec se polako navikavam na tvoju predanost i nesebicnost pa pohvale za rad i entuzijazam skoro da zaboravim pomenuti.
  Freehub?
  Imam 3 bicikla, mtb (xt), trking (deore), drumas (ultegra) i na svakom se freehub cuje potpuno razlicito.
  Na trekingu koji je skoro nov bicikl se zvuk freehuba pri okretanju pogona unazad drasticno manje cuje no kod drumasa kod kog je zvuk brutalno rezak i dinamican.
  Da li je zvuk povezan sa cistocom/podmazanoscu lezaja samog freehum-a?
  Hvala. Pozdrav…

  Odgovori
  • Zvuk zavisi od toga koliko ima “peraca”, koje su veličine zubi i sl. tj. od konstrukcije samog mehanizma. Može zavisiti i od toga kako je podmazan i koliko je ulje/mast gusto. Dok god sve radi kako treba – ne proklizava – ne treba ništa dirati. Kad počne – kasno je. 🙂

   Shimano je pravio ranije alat za rasklapanje samog freehuba, ali to više nema da se kupi, a pitanje i koliko se isplati. Ako se vodi računa pri servisu nable da se desna šolja ne pretrpa mašću i da ista ne uđe u mehanizam freehuba, trebalo bi da ne bude nikakvih problema.

 4. Nisam siguran da razumem…
  Zar se i sam lezaj freehub-a ne podmazule uljem? Gde ne sme da zavrsi visak masti iz lezaja nable? Pretpostavljam u samom “bubnju” frehub-a, tj. duz obima unutrasnje strane?! Sta ta mast prouzrokuje u pravilnom funkcionisanju freehub-a?

  Odgovori
  • Freehub se fabrički podmazuje mašću za freehub (manje tvrdoće nego mast za ležajeve). Shimano je pravi i prodaje. Link:
   https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-freehub-grease-for-hubs-fh-7800-7801-m805-m800-50g-tin-490930

   Priručno rešenje (koje radi OK u praksi) za podmazivanje freehuba je odmašćivanje potapanjem i ispiranjem benzinom, pa sušenje – izduvavanje svog benzina, uz podmazivanje gušćim uljem (uljem veće viskoznosti) – SAE90 menjačko, ili “letnje” ulje za lance motornih testera (NIS Testerol Plus, na primer).

   Drugo pitanje:
   U bubanj ne sme ući mast ležajeva – duž obima sa unutrašnje strane – spoj dela freehuba koji se okreće oko fiksnog dela. Ako se ta strana nabije s puno masti, onda će mast delom ući unutra.

 5. Zdravo Relja.
  Malo sam te hvalio Srdjoniju na Čikeru…
  Zašto na Shimano (prednjoj) nabli konstantno spada prašinar iz svog ležišta?
  Prilično predano pokušavam da ga postavim ali (jedan te isti) prašinar posle nekiih 50km spadne.
  Pozdrav…

  Odgovori
  • Hvala. 🙂

   Hoće da se razglavi prašinar. Limeni/metalni se mogu malo “uštinuti” kleštima da stoje na mestu, dok kod gumenih, kada se rasuše i razglave, ne znam kako rešiti. Možda nekom gumicom? 🙂

 6. U mom slučaju je metalni prašinar.
  Kako da ga uštinem klještima, šta bi to trebalo da znači?
  Da ga malo deformišem pre postavljanja u ležište ili …?

  Odgovori
  • Nemam sliku dela, ali ako je onakav kakvi često budu, probao bih nežno, polako da ga prilagodim, blagim savijanjem, tako da se opet drži uglavljen (naravno, vodeći računa da se ne pokrivi previše).

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.