KRENITE odavde

Rutiranje bužira i sajli kočnica i menjača

U ovom članku objasniću kako sprovesti (rutirati) bužire (i sajle) kočnica i menjača bicikla, tako da sve radi što je bolje moguće. Da li je bolja blaža, ili oštrija krivina uz manju dužinu bužira? Odgovoriću na ovu i ostale dileme. Hoću i da se zahvalim gospodinu Marku Barrilleauxu (autoru sajta Killa’s Garage) što je pomogao da ovaj članak bude još bolji kvalitetnim dopunama i povratnim informacijama iz ličnog iskustva.

Koliko često treba da pregledate i menjate sajle i bužire (i drugi preporučeni servisni intervali za održavanje bicikla)?

Sadržaj:

  1. Zlatna pravila rutiranja bužira i sajli
  2. Koristite odgovarajuće sajle i bužire
  3. Dužina bužira i sajli mora biti dovoljna
  4. Ukupan broj stepeni promene pravca treba da bude što manji
  5. Planirajte sa svim dodacima na biciklu pri rutiranju sajli
  6. Sajle i bužiri treba da su što kraći
  7. Radijus kružnice po kojoj se bužir savija treba da bude što veći
  8. Praktične cake
    7.1. Bike Gremlin ukrštanje
    7.2. Oblikovanje bužira
    7.3. Podmazivanje
    7.4. Shimanova tabela za optimalnu dužinu bužira zadnjeg menjača
    7.5. Kvalitet sajli i bužira
    7.6. Obrada krajeva bužira
  9. Zbog čega je ovako najbolje?


0. Zlatna pravila rutiranja bužira i sajli

Napisaću spisak zlatnih pravila rutiranja bužira i sajli, kojih se treba držati “kao pijan plota”. Pravila su složena po redu prioriteta: svako naredno pravilo mora se poštovati u granicama da se ne krši ni jedno od prethodno navedenih pravila. Objasniću detaljnije svako pojedinačno pravilo u posebnim poglavljima nakon spiska. Na kraju članka biće dodatno pojašnjeno zbog čega je najbolje ovako raditi.

  1. Koristite odgovarajuće sajle i bužire za namenu.
  2. Dužina bužira i sajli mora biti dovoljna za normalno okretanje kormana, rad amortizera itd.
  3. Ukupan broj stepeni promene pravca treba da bude što manji.
  4. Planirajte sa svim dodacima na biciklu pri rutiranju sajli (torbice, bisage, nosači prtljaga…).
  5. Sajle i bužiri treba da su što kraći.
  6. Radijus kružnice po kojoj se bužir savija treba da bude što veći.

– Sadržaj –


1. Koristite odgovarajuće sajle i bužire

Na ovu temu sam napisao članak koji detajno objašnjava standarde sajli i bužira menjača i kočnica. Pročitajte ga ako imate bilo kakvih dilema i koristite odgovarajuće bužire i sajle za kočnice i menjače. Korištenje neodgovarajućih bužira i sajli može dovesti do lošeg rada, čak i biti opasno kada su u pitanju kočnice.

– Sadržaj –


2. Dužina bužira i sajli mora biti dovoljna

Korman bi trebalo da se može zakrenuti za barem 90 stepeni u levu i u desnu stranu, bez da zateže sajle i bužire, tj. bez da mu oni ograničavaju hod. Osim ako imate dobar razlog da ne uradite tako.

Takođe, amortizeri bi trebalo da mogu se mogu kretati punim hodom, bez da im sajle i bužiri ograničavaju hod.

Bužir je prekratko umeren - kada se korman okrene za 90 stepeni u desno, bužir se izvlači iz ležišta (sajla u ovom primeru nije fiksirana za menjač, kako bi se bolje videlo koliko "fali").
Bužir je prekratko umeren – kada se korman okrene za 90 stepeni u desno, bužir se izvlači iz ležišta (sajla u ovom primeru nije fiksirana za menjač, kako bi se bolje videlo koliko “fali”).
Slika 1

– Sadržaj –


3. Ukupan broj stepeni promene pravca treba da bude što manji

Što više bužir ima krivina (i vraćanja), to je veća frikcija sajle (obrazloženje zašto je dato u 8. poglavlju). Slike bolje objašnjavaju na šta se misli:


Zbog čega više stepeni promene pravca povećava frikciju, očiglednije se vidi iz narednih slika:

– Sadržaj –


4. Planirajte sa svim dodacima na biciklu pri rutiranju sajli

Kada je ram bicikla “golišav”, bužiri i sajle nisu uvek u istom položaju (situaciji) kao kad je ram napakovan dodacima. Sa ovim treba planirati unapred. Primer:


Kod teretnih/”pijačnih” bicikala često viđam da niko nije računao na prednju korpu kada je rutirao saje, na primer. Često završe priklješteni i nezgodno izuvijani.

– Sadržaj –


5. Sajle i bužiri treba da su što kraći

Pod uslovom da se ne krši ni jedno od prethodno navedenih pravila, naravno da je bolje birati kraći put.

Predugačko umeren bužir. Pored toga što se potpuno nepotrebno troši više materijala, u ovom slučaju se dobija i dodatno više stepeni promene pravca.
Predugačko umeren bužir. Pored toga što se potpuno nepotrebno troši više materijala, u ovom slučaju se dobija i dodatno više stepeni promene pravca, a lakše će i kačiti šta ne treba.
Slika 5


Kod kočnica, predugi bužiri i sajle znače više deformacije pri snažnom kočenju, što rezultuje sunđerastijim osećajem na ručici kočnice i slabijom kočionom silom (sajla se isteže, a bužir sabija).

Sa menjačima ovo se obično odražava na manje precizno menjanje brzina.

– Sadržaj –


6. Radijus kružnice po kojoj se bužir savija treba da bude što veći

Opet, pod uslovom da se ne krše gore navedena pravila (“ako je sve ostalo isto”), bolje je kada su blaži uglovi. Ovo je stvar kod koje mnogi greše: birajući što blaže uglove, po cenu više stepeni promene pravca.

– Sadržaj –


7. Praktične cake

Ovde ću navesti neke praktične savete koji mogu pomoći.


7.1. Bike Gremlin ukrštanje

Ovo je “trik” koji volim koristiti kada su bužiri menjača u pitanju. U nedostatku šire prihvaćenog naziva za ovu tehniku, nazvaću je “Bike Gremlin ukrštanje”, makar čisto iz zabave, da vidim hoće li se termin odomaćiti. 🙂 O čemu se radi? Uobičajen način rutiranja bužira menjača je sa bliže strane rama (u odnosu na šifter). Ovaj alternativni metod koristi ukrštanje. Slike 7 i 8 to bolje objašnjavaju:

Uobičajen način rutiranja bužira. Vidi se kako se bužir, nepotrebno, dodatno uvija i time pravi više stepeni promene smera - napomena: bužir mora biti ostavljen dovoljno dugačkim da omogući zakretanje kormana i na levo i na desno, za barem 90 stepeni
Uobičajen način rutiranja bužira.
Vidi se kako se bužir, nepotrebno, dodatno uvija i time pravi više stepeni promene smera.
– napomena: bužir mora biti ostavljen dovoljno dugačkim da omogući zakretanje kormana i na levo i na desno, za barem 90 stepeni.
Slika 7
Bike Gremlin ukrštanje. Bužir se manje uvija, čak i kada je ostavljen na dovoljnoj dužini da omogući slobodno zakretanje kormana.
Bike Gremlin ukrštanje.
Bužir se manje uvija, čak i kada je ostavljen na dovoljnoj dužini da omogući slobodno zakretanje kormana.
Slika 8


Nakon ovoga, same sajle se ukrštaju, kako bi na zadnjem delu bicikla završile tamo gde koja treba. Ukrštanje sajli ne utiče merljivo na povećanje frikcije. Druga prednost tehnike Bike Gremlin ukrštanja, vidljiva poređenjem slika 7 i 8, je što bužiri ne češu o ram i ne grebu ga.

Prikazano ukrštanje sajli, na ramu gde sajle idu po gornjoj strani. Zeleno: sajla prednjeg menjača. Plavo: sajla zadnjeg menjača. Crveno: sajla kočnice.
Prikazano ukrštanje sajli, na ramu gde sajle idu po gornjoj strani.
Zeleno: sajla prednjeg menjača.
Plavo: sajla zadnjeg menjača.
Crveno: sajla kočnice.
Slika 9


Kod ramova gde sajle idu sa donje strane, situacija je slična, čak i preglednija:

Sajle se ukrštaju sa donje strane. Crni bužir je od zadnje disk kočnice.
Sajle se ukrštaju sa donje strane. Crni bužir je od zadnje disk kočnice.
Slika 10

– Sadržaj –


7.2. Oblikovanje bužira

Ovo se naročito odnosi na bužire menjača. Probajte da pre-oblikujete bužire u oblik koji će imati kada se montiraju na bicikl. Uradite ovo pre konačnog skraćivanja na meru. Ako se bužir seče kada je skroz prav, prilikom savijanja, uzdužna metalna vlakna (bužira menjača) koja su sa unutrašnje strane, opisuju manji krug, pa će više štrčati. Takođe, pre-oblikovanje bužira tako da pravi što manje stepeni promena smera je svakako uputno, kada god je moguće (videti sliku 12).

Ako se bužir ne oblikuje pre sečenja, može se desiti da po neko vlakno žica bužira štrči previše ka napolje, pa se savije i počne pritiskati sajlu menjača i sprečavati njen slobodan hod.

– Sadržaj –


7.3. Podmazivanje

Nemojte! Pogotovo ne sa novim sajlama i bužirima. Ako vozite po mokrom, ili “slanom”, zimskom vremenu, rđa i prljavština će ipak vremenom postati problem. U tom slučaju koristite lubrikante male viskoznosti (“retke”). Poput teflonskog spreja, WD40 i sl. Shimano prodaje specijalnu mast za sajle (affiliate link). Nisam je isprobao – WD40 i Motip teflonski sprej mi rade posao odlično čak i zimi (sve se može popraviti sa WD40! 🙂 ).

– Sadržaj –


7.4. Shimanova tabela za optimalnu dužinu bužira zadnjeg menjača

Optimalna dužina bužira za Shimano menjače, spram rastojanja menjača od prihvata kraja bužira.
Optimalna dužina bužira za Shimano menjače, spram rastojanja menjača od prihvata kraja bužira.
Slika 11


Još jedna napomena je da se sajla ne seče odmah nakon šrafa kojim se fiksira, već da se ostavi da bude nekih 5 cm duža. Na ovaj način sprečava se rascvetavanje sajle na kraju, nakon sečenja, a i olakšava se kasnije eventualno do-podešavanje (bilo da se radi o popuštanju, ili dotezanju), pružanjem dobrog oslonca za povlačenje sajle.

– Sadržaj –

7.5. Kvalitet sajli i bužira

Korištenje kvalitetnih sajli, bužira, krajeva bužira i burenca za štelovanje je od ključnog značaja. Po cenu da ispadne kao da reklamiram, moram reći da se u potpunosti slažem sa zapažanjem Marka Barrilleauxa: zašto iko koristi druge bužire osim Shimanovih? Odlični su, a razumne cene.

Isto važi za burencad za podešavanje, često korištena za lakše fino podešavanje prednjih menjača drumskih bicikala. Koristite kvalitetna, a ne ona koja će se uvrtati usled vibracija na drumu.

Na kraju članka o standardima sajli i bužira za bicikle sam postavio preporuke za kupovinu, ali ću i ovde dati nekoliko (affiliate) linkova za kupovinu – iako preporučujem da kupujete u lokalnoj prodavnici bicikala i tako podržite tu vrstu posla (uvek je dobro imati blizu dobar izvor delova, znanja, iskustva i dobrih mehaničara – on-line prodavnice ubijaju taj posao). Naravno, kupovinom preko affiliate linkova, podržaćete sajt Bike Gremlin, ali ja bih lično više voleo da podržite lokalnu biciklističku radnju (što se mene tiče, dovoljno je da isključite ad-blocker za bikegremlin.com, ili kupite majicu sa Bike Gremlin webshop-a. 🙂 ).

Moje preporuke (sa Amazon i Bike24 affiliate linkovima za kupovinu):

  • Bužiri menjača: Shimano SIS SP41.
  • Kraj bužira menjača: Shimano SP40 plastični, ili Jagwire mesingani (bolji).
  • Kraj sajle menjača: bilo koji “kršten”, poput ovog SRAM.
  • Sajle menjača: imao sam sreće sa jeftinim Promax, mada bih preporučio Shimano, ili Jagwire.
  • Burence za podešavanje zategnutosti sajle: Jagwire – lagani, stabilni, dobri.
  • Bužiri kočnice: Shimano, ili SRAM.
  • Kraj bužira kočnice: Shimano, metalni, bez daljnjeg.
  • Kraj sajle kočnice: Shimano, debeli, aluminijumski.
  • Sajle kočnice: opet, Shimano.

– Sadržaj –


7.6. Obrada krajeva bužira

Ono što može praviti probleme, čak i ako se sve ostalo uradi perfektno, su loše obrađeni krajevi bužira.

Grubo odsečeni krajevi bužira menjača i kočnice (levo) i fino obrađeni i poravnati (desno)
Grubo odsečeni krajevi bužira menjača i kočnice (1) i fino obrađeni i poravnati (2)
Slika 12


Kako se ovo postiže? Prvo treba obrusiti krajeve da budu ravni (turpijom, ili brusnim kamenom) – bez krajeva plastike bužira koji štrče, i sa metalnom konstrukcijom poravnatom (kao na slici 12 gore).

Obrada krajeva bužira pomoću kamena (1), ili turpije (2)
Obrada krajeva bužira pomoću kamena (1), ili turpije (2)
Slika 13


Na kraju treba oblikovati krajeve. Za ovo je zgodno koristiti neku vrstu šila, ili alat namenjen baš za to:

Priprema kraja bužira da bude okruglog oblika
Priprema kraja bužira da bude okruglog oblika
Slika 14


Ako ste uradili sve kako treba, dobićete krajeve bužira koji izgledaju kao na slici 12 (2), ako ne i bolje. 🙂

– Sadržaj –


8. Zbog čega je ovako najbolje?

Kada nešto učim, volim uvek znati zašto, ne samo pamtiti i ponavljati kao papagaj. Kada je u pitanju biciklizam i mehanika bicikala, previše je bapskih priča (i marketinga), a premalo inženjerstva, po mom mišljenju. Zato mislim da je pošteno objasniti zbog čega treba rutirati sajle i bužire kako je ovde objašnjeno.

Stvar koja me je nagnala na eksperimentisanje su bili stari Shimano 10-fazni drumski sistemi (105 5600, Ultegra 6600 itd.). Kod njih se toliko malo sajle povlači pri svakoj promeni brzine, da svaka dodatna frikcija i nesavršenost u sistemu dovodi do frustrirajuće nepreciznog menjanja brzina. Da stvar bude još gora, sa tim sistemima, Shimano je uveo rutiranje bužira ispod trake kormana – što je donelo još stepeni promena pravca. Tako da je sve moralo biti podešeno najbolje što je moguće.

Vremenom sam, iz iskustva, došao do principa ovde opisanih. Ipak, to je i dalje u nivou rekla-kazala, da se tako izrazim. Ono što me je nagnalo da konačno napišem ovaj članak je prelep eksperiment koji je izveo gospodin Mark Barrilleaux, opisan na njegovom sajtu Killa’s Garage – Rutiranje sajli – Eksperimentalni Rezultati (na engleskom je). Tu je pružio merljive i uporedive rezultate (inženjerski/naučni pristup) različitih pristupa i lepo objasnio zašto je broj stepeni promene pravca od kritičnog uticaja na frikciju sajli.

Mala digresija: velik sam ljubitelj (fan što bi se reklo) i upisan na mejling listu Killa’s Garage sajta. Kako kaže u podnaslovu: “ezoterična zapažanja u vezi bicikala i biciklizma” – Mark Barrilleaux bavi se detaljno nekim aspektima koji su manje “u žiži”, retko razmatrani. Uz mnoštvo kvalitetnih, zdravorazumskih saveta u vezi mehanike i biciklizma.

Ovde, uz odobrenje, postavljam sažetak eksperimenta, ali svakako savetujem da pročitate originalni članak.

Kako volim reći – “jedno dobro merenje je bolje od hiljadu stručnih mišljenja”:

Rezultati merenja frikcije sajle, u zavisnosti od broja stepeni promena pravca. Izvor: www.killasgarage.bike
Rezultati merenja frikcije sajle, u zavisnosti od broja stepeni promena pravca.
Izvor: www.killasgarage.bike
Slika 16

– Sadržaj –

3 misli o “Rutiranje bužira i sajli kočnica i menjača”

  1. Imaš li možda neki tutorijal ili preporuku za bušenje rama, i rutiranje bužira kroz unutrašnjost rama?

    • Ćao Danilo,

      Nisam još nikad bušio ram radi provlačenja bužira. Niti bih savetovao bušene rama.

      Što se provlačenja sajli, bužira i žica kroz ram tiče, postoji alat za to, sa magnetima i “pilot-sajlom,” poput Park Tool IR-1.2 (Amazon affiliate link).

      Upotreba je dosta intuitivna, a može se uvek i improvizovati korištenjem sajli menjača, magneta i slično.

  2. Sada mi je drago da sam i sam pri rutiranju bužira u svom Servisu došao na ideju da je bolje ukrštati sajle da bi bužiri bili logičnije postavljeni. Evo tek sada čitam tvoj tekst i eto.. drago mi je da si baš to lepo objasnio, inače pomislio bih da sam samo ja možda nešto “ispametovao” u vezi ovoga.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content