Home » Kočnice, ležajevi, točkovi » Gume unutrašnje i spoljne » Na koliki pritisak da naduvam gume na biciklu?

Na koliki pritisak da naduvam gume na biciklu?

Ovaj članak odgovara na često postavljano pitanje: “Na koliki pritisak da naduvam gume na biciklu?” Povezani članci objašnjavaju: Ćelave gume za bicikl, Otpor kotrljanju – da li su uske gume brže i Zimske gume za bicikl.

Sadržaj:
1. Koja je uloga vazduha pod pritiskom u gumama?
2. Šta je to optimalan pritisak u gumama?
…2.1. Od čega zavisi optimalan pritisak u gumama?
3. Na koliki pritisak da naduvam gume na biciklu?
…3.1. Zadnja guma
…3.2. Prednja guma
…3.3. Gruba preporuka za pritisak u gumama bicikla
4. Posledice previsokog, ili preniskog pritiska
…4.1. Pritisak viši od optimalnog
…4.2. Pritisak niži od optimalnog


1. Koja je uloga vazduha pod pritiskom u gumama?

Gume se pumpaju vazduhom kako bi se postiglo nekoliko efekata u isto vreme:

 • Dovoljna tvrdoća i krutost da se može preciznije upravljati i nositi težina uz minimum deformacija
 • Manja težina
 • Amortizovanje neravnina (rupe, džombe i sl.).
Naduvana guma.
Visina gume je obično otprilike jednaka njenoj širini.
Kada nije opterećena, ne spljošta se ni malo pri kontaktu sa tlom, pritisak vazduha unutar gume je drži zategnutom.


2. Šta je to optimalan pritisak u gumama?

Optimalan pritisak omogućava da guma nosi težinu bez prevelikih deformacija, ali da ne bude pretvrda i učini vožnju neudobnom i lošije prijanja na podlogu. Dakle, zlatna sredina.

Guma se deformiše (sleže) na mestu gde dolazi u kontakt sa podlogom kada je opterećena.
Na ovaj način prilagođava se neravninama na putu, omogućavajući udobnu vožnju i dobro prijanjanje.


2.1. Od čega zavisi optimalan pritisak u gumama?

Zavisi od dve stvari:

 1. Ukupne zapremine vazduha u gumi
  Što je veća zapremina gume (veći točak, ili/i šira guma), to je niži pritisak potreban.
 2. Težine koju guma nosi
  Što je veća težina koju guma nosi, to je viši pritisak potreban.

Tipičan primer je guma dimenzije 622-23 (širine 23 mm) koja se pumpa na pritisak preko 7 bara. Sa druge strane, guma istog obima, ali širine 47 mm (622-47) se pumpa na pritisak ispod 4 bara – za istu težinu koju nosi.

Sa porastom širine gume, njena zapremina raste drastično.
Što je guma veće zapremine, to je niži pritisak vazduha potreban da bi nosila istu težinu.


3. Na koliki pritisak da naduvam gume na biciklu?

Na bočnom zidu guma za bicikle obično piše koliki pritisak je maksimalan koji one mogu podneti. Ako optimalni pritisak, izračunat kako je objašnjeno u nastavku ovog članka, prevazilazi maksimalni dozvoljeni pritisak guma, onda morate tražiti šire gume, ili kvalitetnije gume iste širine (videti kolika širina gume staje na koju širinu felne).


3.1. Zadnja guma

Optimalan pritisak za zadnju gumu je na 15% sleganja.  🙂   Biće objašnjeno na šta se tačno misli (za kratku, “grubu” preporuku, videti poglavlje 3.3.):

Prvo se obe gume naduvaju da budu tvrde na stisak ruke. Zatim se bicikl optereti teretom koji se planira nositi na biciklu (ako ga ima). Na kraju vozač sedne na bicikl. Tada se gleda koliko je zadnja guma spljoštena u odnosu na neopterećen bicikl i punu visinu gume.

Sleganje opterećene gume pri kontaktu sa tlom.
Od 0% do 95%.

Vizuelno se može okvirno utvrditi koliko se guma sleže, nije neophodan lenjir. 15% sleganja je kad guma tek malo “nabubri” na mestu kontakta s tlom. Ako se uopšte ne sleže, pritisak je previsok, a ako se baš vidno “spljošti”, onda je prenizak.

Pritisak na kom se guma spušta za 15% ukupne visine zavisi od širine gume i opterećenja. Prvo se guma doduva/izduva dok se vizuelno ne utvrdi da je dostigla 15% pada. Potom se izmeri koji je to pritisak. To je ujedno optimalan pritisak za zadnju gumu.


3.2. Prednja guma

Nakon što je utvrđen optimalan pritisak za zadnju gumu, vreme je da se podesi pritisak prednje gume. Koji faktori su ovde bitni?

Pri naglom kočenju, ili nailasku na bankinu na primer, prednja guma može poneti jednaku težinu kakvu je nosila zadnja – barem privremeno. Zato prednja guma ne bi trebalo da je puno mekša od zadnje.

Ipak, pri normalnoj vožnji, zadnji točak nosi više težine. Na drumskom biciklu, gde je vozač pognut napred, raspored opterećenja prednjeg -zadnjeg točka je 45% – 55%. Kod gradskog bicikla na kom se sedi gotovo uspravno, taj odnos je bliže 30% – 70%. Zato prednja guma može biti ipak malo mekša od zadnje, nikako tvrđa.

Generalno, prednja guma se može naduvati na pritisak oko 10% niži od utvrđenog optimalnog pritiska za zadnju gumu. Za agresivnu vožnju sa puno opterećivanja prednjeg točka, prednja se može naduvati na isti pritisak kao i zadnja. Za opušteniju vožnju, ili za gradske bicikle, prednja guma se može naduvati na pritisak koji je oko 20% niži od pritiska zadnje gume. Duvanje ispod ovog pritiska povećava rizik od bušenja gume pri udaru prednjeg točka u bankinu, ili džombu, kao i slabiju kontrolu pri naglom kočenju (prednjom kočnicom).


3.3. Gruba preporuka za pritisak u gumama bicikla

Pošto većina ljudi traži neku, barem grubu, preporuku za pritisak u gumama, sastavio sam tabelu – barem kao neka “početna” preporuka koja se kasnije, na osnovu iskustva i metode opisane u poglavlju 3.1. može modifikovati. Tabela je napravljena za težinu vozača i bicikla (i prtljaga) od 85 kg. Za svaki kg ispod 85, snizite pritisak za 1% (a za svaki kg preko 85, povećajte ga za 1%).

Širina
gume
Pritisak
guma
20 mm9 bara / 130 PSI
23 mm8 bara / 115 PSI
25 mm7 bar / 100 PSI
28 mm6,5 bar / 94 PSI
32 mm5,5 bar / 80 PSI
37 mm5 bar / 72 PSI
42 mm / 1,75″4 bar / 58 PSI
50 mm / 2″3 bar / 44 PSI
54 mm / 2,1″2,5 bar / 36 PSI
57 mm / 2,25″2,2 bar / 29 PSI
66 mm / 2,6″1,7 bar / 25 PSI
Tabela “grubo” preporučenog pritiska u gumama za bicikle

Naravno, konkretan optimalan pritisak zavisi i od podloge na kojoj se vozi, rasporeda težine na biciklu, vrste guma i sl. Ovo je samo okvirna preporuka za početak.


4. Posledice previsokog, ili preniskog pritiska

Šta se dešava ako se gume naduvaju na pritisak koji je puno viši od optimalnog, ili ako su malo više izduvane, nego što treba?


4.1. Pritisak viši od optimalnog

Dogodiće se sledeće stvari.

 1. Vožnja će biti osetno neudobnija, jer gume neće amortizovati neravnine na putu – čak i najmanja džomba, neravnina će se osetiti.
 2. Bicikl će poskakivati jer su točkovi pretvrdi da prate konture podloge. Energija uložena u pedalanje da se ide napred delom će biti utrošena na kretanje gore-dole. Tako će se brzina na ravnom i na uzbrdicama praktično malo smanjiti, za isti uloženi napor. Na nizbrdicama će ostati otprilike ista.
 3. Na izrazito ravnoj podlozi, pogotovo na ravnom, može se dobiti nešto malo brzine u odnosu na optimalni pritisak. Posebno ukoliko su gume lošeg kvaliteta.

Duvanje zadnje gume na pritisak preko 5% viši od optimalnog teško da ima ikakvog smisla. Takođe nema smisla duvati prednju gumu preko optimalnog pritiska utvrđenog za zadnju – to je maksimum koji ima smisla za prednju gumu.


4.2. Pritisak niži od optimalnog

 1. Za isti uložen napor, bicikl će ići sporije. Kako na ravnom, tako i na uzbrdicama i nizbrdicama.
 2. Na izuzetno neravnom terenu (jako loš asfalt, ili van asfalta, kao i po snegu), vožnja će biti nešto udobnija. Ako su gume dovoljno široke da se izbegnu “snakebite” bušenja, vožnja na nižem pritisku je dobra ideja za loše puteve.
 3. Prijanjanje na lošem putu (i vožnja uzbrdo na lošem putu) će biti nešto bolji (brži).

Ipak, čak i u slučaju loše podloge, postoji granica. Kod zadnje gume je to nekih 30% ispod optimalnog utvrđenog pritiska za zadnju. Kod prednje, do nekih 35% pritiska utvrđenog kao optimalan za zadnju gumu.

Ako se ide ispod te granice, dodatno se povećava rizik “snakebite” bušenja na džombama, dodatno se gubi na brzini, a malo šta se dobija po pitanju povećane udobnosti i prijanjanja na lošem putu.

Povezan članak – Da li su uske gume „brže“ – otpor kotrljanju:

Da li su uske gume brže?

15 misli o “Na koliki pritisak da naduvam gume na biciklu?”

  • Kao što je objašnjeno u tekstu, to zavisi od težine kojom je točak opterećen, kao i od širine gume koja je na istom.

 1. sta tupite recite prosto koliko u barima prednja i koliko zadnja da se duva,sta ga obilazis svo vreme.Poginuh citajuci i opet neznam koliko se duvaju.

  Odgovori
  • Zato što zavisi od sledećeg:
   Širine gume.
   Veličine točka (ukupna zapremina vazduha u gumi se menja kad je točak veći/manji, čak i ako je guma iste širine).
   Težine bicikla i bicikliste, plus teret.

   Zato ne mogu reći: “na 8 bara”. Ili “na 2,5 bara”. I jedno i drugo je podjednako tačno, ili pogrešno, u zavisnosti od gore navedenih stvari.
   Nego sam se trudio objasniti kako svako za sebe može utvrditi koji pritisak je optimalan za njihov bicikl i gume na njemu.

  • Mislim da covek zasluzuje veliko postovanje na podeli informacija i vremena.
   Nije tesko biti fin.

 2. ja pumpam 2/3 za off i 3/4 za on roud od navedenog maksimalnog za tu gumu , a pitao bih u vezi poroznih unutrasnjih guma , postoji li neko savremeno resenje za to da ne koristim vise punomasno mleko jer je muka kad se probusi guma , toliko smrdi da ih obicno ne krpim

  Odgovori
  • Porozne gume rešavam tako što na nekih 10-15 godina stavim novu unutrašnju – marke Schwalbe po mogućnosti. 🙂
   Ako ispušta polako, obično se u lavoru, ako nikako drugačije, vidi gde je rupa koju treba zapušiti (ili zameniti ventil, kod guma koje puštaju na ventilu, a ima izmenjivo jezgro).

   Od modernih sredstava, postoji “šlajm” ( 🙂 Tako su ga krstili – “Slime”):

   https://shop.slime.com/collections/tube-tire-sealant

 3. Dakle da konkretizujem: Na mojim gumama pise 54/622 i 29/2.10 ili tako nesto vec a moja tezina je 105 kg, na koliko da idu gume 3 ili 3,5 bara? Pozdrav

  Odgovori
  • Najbolje naduvati na 3 bara, pa sesti i videti – kako sam opisao u članku: da li se previše, ili možda premalo sleže.
   Spram toga duvati na viši, ili niži pritisak.

   Takođe, postoje i lične preferencije i vrsta terena po kojem se vozi. Neko voli malo tvrđe, neko malo mekše naduvane gume, dok za blato i sneg, gume bolje prijanjaju na pritisku nešto nižem od optimalnog (utvrđenog u članku opisanom metodom).

 4. Kad ljude mrzi da sami urade matematiku, a covek sve lepo napisao. -.-

  Relja, hvala puno sto se trudite da prenesete znanje drugima, da bi nam voznja bila bezbednija. Nisam vozila bajs od detinjstva do pre nekih 5 godina, i dosta sam naucila citajuci ove clanke. Sve najbolje!

  Odgovori
  • Hvala. 🙂
   Dodao sam tabelu sa okvirnim vrednostima za pritiske, za svaki slučaj.
   Ako ništa drugo – računam da može pomoći da se shvati princip, kada se vide te okvirne vrednosti pritisaka za različite širine guma.

  • Tako je Vesna, svaka čast! A naravno svaka čast i autoru ovog veoma kvalitetno napisanog i ilustrovanog teksta! Trebalo mi je nekih 15-20 minuta da ukapiram, preračunam i uradim sa gumama potrebne radnje da budu spremne optimalno za vožnju… izgleda da nekima i kada sve nacrtaš i napišeš, očekuju da to uradiš umesto njih jer su lenji da pomere gu..ce i upotrebe mozak.

 5. Hvala na ovom i na svim drugim tekstovima. A ovi lenjivci koje mrzi da čitaju i razmišljaju neka naduvaju na koliko žele i neka tako voze. Čovek se potrudi da objasni od kojih sve stvari zavisi na koji pritisak treba gume da se naduvaju i ZBOG ČEGA, a onda se javi lik koji kao Janko… Da poludiš – a mnogo je takvih svuda oko nas, koji sve vide crno-belo i koji su funkcionalno nepismeni ili jednostavno lenji. Nažalost, upravo su oni najglasniji i najuticajniji generalno u svim sferama našeg života, pa nam zato i jeste ovako kako nam je – prosečni “Janko” te ubeđuje zašto je Mercedes bolji od Audija, zašto je ovaj telefon bolji od onog, itd.

  Odgovori
  • Pozdrav Dragane,

   Ne znam – ja uvek pokušam barem zamisliti ono najbolje moguće (dok se ne dokaže suprotno).
   Možda je nekome previše komplikovano. Možda nema svoju pumpu s manometrom, a sa uslužno korištenom je nezgodno na tenane isprobati sve.

   Kad razmišljam o tome kako da uprostim članke, obično zamislim zaposlenu samohranu majku, ili čoveka koji radi dva posla da bi preživeo, koji iscrpljeni samo traže što prostiji, što kraći odgovor, jer nemaju vremena i snage ulaziti u problematiku. Ali gledam obavezno, prvo, napraviti opširniju verziju, kako bih ja voleo da je to meni neko objasnio kad sam imao 15ak godina, za one koji to baš vole i koje zanima.

   Ne vidim razlog i problem da se napravi i jedno i drugo (planiram “uproštene” verzije praktično svih članaka, čim ugrabim vremena).

   Računam da je i za razumevanje teme korisno što sam ipak postavio tabelu – barem orijentaciono, kao primer. Da je barem u tom smislu to bila korisna “primedba.” 🙂

   Relja

Komentiraj

Ako imate problema sa postavljanjem komentara (sa mobilnog),
posetite stranicu za Pitanja & Odgovore.


Google izbor sadržaja: