KRENITE odavde

Škripanje disk kočnice – rešenje

Ovaj članak objašnjava, korak po korak, kako rešiti problem škripanja disk kočnice prilikom kočenja. Poseban članak objašnjava rešavanje češanja disk kočnice – prilikom vožnje, kada se ne koči. Ako je prilikom vožnje, kada se ne koči, prisutan i ovaj fenomen, preporučujem da se prvo pročita taj članak i eliminiše češanje. Zašto? Zato što će se, po uputstvima datim u tom članku, čeljusti namestiti da rade kako treba i budu poravnate sa diskom, a možda i samim tim eliminisati škripa pri kočenju. Ako to ne pomogne (ili ako kočnica ne češe), čitajte dalje.


1. Organske, ili sintered kočione pločice

Kraća digresija (klik za preskakanje)

Glavna podela kočionih pločica po tipu je na “organske” i “sintered”.

Organske pločice (nazivaju se na engleskom: “organic”, “resin”, ili “semi-metallic”) se prave od mekših materijala (kevlar, karbon, guma, s minimumom komadića mekših metala).

Shimano organske ("resin") kočione pločice
Shimano organske (“resin”) kočione pločice
Slika 1

Sintered pločice (zvane i “metal”, ili “metallic”) prave se od komadića metala (slepljenih pomoću visokog pritiska i temperature).

Shimano sintered ("metal") kočione pločice
Shimano sintered (“metal”) kočione pločice
Slika 2

Razlike organskih u odnosu na sintered pločice:

  • Mekše su, pa manje troše diskove.
  • Uglavnom prave manje buke pri kočenju.
  • Malo bolje koče kada su hladne (“odmah hvataju”).
  • Brže se pregreju i lošije koče kada su vrele.
  • Lošije performanse po kiši i blatu.

Kraj digresije

Zašto je ovo važno? Neki kočioni diskovi su projektovani za organske pločice i sa sintered pločicama će praviti neprijatnu buku. Jedino rešenje u tom slučaju je zamena pločica, ili diskova – da se “podudaraju”.

Kočioni disk projektovan isključivo za organske ("resin") kočione pločice
Kočioni disk projektovan isključivo za organske (“resin”) kočione pločice
Slika 3

Ne budu svi modeli svih proizvođača diskova (ni pakni) ovako lepo obeleženi. U tom slučaju, proverite uputstvo proizvođača (i za disk i za pakne, da se vidi jesu li “upareni”). Ako nema uputstva, krajnja mera bi bila nabavka dva nova para pakni: jedne organske, druge sintered, montiranje (pre toga obavezno očistiti disk, kako je objašnjeno u poglavlju 2) i videti da li neke od njih rešavaju problem.


2. Čišćenje i odmašćivanje

Zaprljane, zamašćene pločice i diskovi hoće da škripe pri kočenju. Kako ih očistiti?

Trebaće vam:

  • Neka krpa, za koju pouzdano znate da nije prljava, ili (još gore) zamašćena/nauljena.
  • Sredstvo za čišćenje disk kočnica (eng. “disc brake cleaner” – ima ga po auto radnjama), ili/i alkohol sa preko 90% čistoće (ima ga u supermarketima). Oba su ZAPALJIVA, raditi u dobro provetrenim uslovima, dalje od plamena i izvora toplote.
  • Šmirgla finoće oko 80.

U suštini je sve jedno da li se koristi alkohol, ili sredstvo za čišćenje kočnica. Meni se čini da brake cleaner radi nešto brže (možda i bolje), ali neki modeli mogu oštetiti gumu, plastiku, ili farbu, pa vodite računa. U nastavku teksta koristiću termin “alkohol”, kraće je (Vi koristite šta god mislite da je bolje).

  • Skinite pakne. Očistite kočione klipove krpom, kako biste skinuli prljavštinu i kočionu tečnost sa njih.
  • Očistite pakne krpom i alkoholom.
  • Stavite šmirglu na ravnu podlogu (ili nosač) i trljajte pakne preko njih – da se poravnaju i da se skine površinski sloj (tanak, nemojte ih potrošiti o šmirglu).
  • Očistite pakne ponovo krpom i alkoholom.
  • Očistite diskove pomoću krpe i alkohola. Dobro ih istrljajte. Prljav disk može kontaminirati pločice (i obrnuto).
Pakne pre (desno) i posle šmirglanja (levo).
Sintered pakne pre (desno) i posle šmirglanja (levo).
Izvor: forums.mtbr.com, član WR304
Slika 5

Napomena:

Ako su pakne kontaminirane većom količinom ulja, ili masti, obično će upiti taj lubrikant (pošto je materijal porozan). U tom slučaju, nikakvo šmirglanje i čišćenje neće pomoći. Neki preporučuju da se takve pakne “spale” na plotni, ili u rerni. Visoka temperatura može spaliti mast, ali može i dovesti do odlepljivanja pločica sa nosača. Ja ne bih rizikovao ovako sa kočnicama – nabavite nove pakne… ili nemojte – Vaš je bicikl, novac i život.

Amazon affiliate linkovi:

Sredstvo za čišćenje pakni i diskova - klik za kupovinu
Sredstvo za čišćenje pakni i diskova – klik za kupovinu
99% alkohol za čišćenje - klik za kupovinu
99% alkohol za čišćenje – klik za kupovinu
Krpe od mikrofibera ("magične krpe") - klik za kupovinu
Krpe od mikrofibera (“magične krpe”) – klik za kupovinu

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/skripanje-disk-kocnice-resenje-komentari-clanka.182/

15 misli o “Škripanje disk kočnice – rešenje”

  1. Pozdrav Reljo!!!

    Kupio sam nove pakne Shimano. Prethodno sam ocistio diskove, skinuo i sa sprejom Textar naprskao i posle sa krpom ocistio.
    I evo namontirao sam nove pakne i isto ne moze da uhvati i zakoci odmah vec kliza… nije kao pre. Da li je moguce da moram i diskove da kupim nove, i da li sam dobro ocistio te diskove?
    Da li je moguce da je ovaj WD40 ovako efikasan… oo svasta !!!
    Hvala unapred na odgovoru.
    🙂

  2. Opet ja…
    Veceras sam kupio i nove diskove, znaci sada imam potpuno nove diskove i pakne, i namontirao sam, centrirao pakne i OPET nece da koci dobro… kliza, nije dobra kociona moc… ne znam zasto se ovo desava…
    Pre nego sto sam postavio nove diskove i pakne, diskove sam naprskao sa sprejom Textar i obrisao, a pakne sam mao osmirglao, pa ocistio, pa i njih sam sa sprejom naprsao i obrisao.
    Sve namontirao i opet nece da koci dobro…
    Jedini zajednicki faktor je ovaj sprej, da li je moguce da sprej za ciscenje diskova pravi problem?
    Ili mozda nije neka sajla dobro stegnuta pa nema moc kada stegnem kocnicu?
    Potpuno sam se nasao u cudu…

    • Ćao Gojko,

      Sprejevi za čišćenje kočnica čiste fenomenalno. Moja zamerka je prvenstveno na cenu, inače ne bih ni koristio alkohol (dobro, bih, ali ne za kočnice). 🙂 Ne verujem da je problem u spreju, čak i tom Texar (mada taj konkretno nisam probao).

      Ako je sve dobro podešeno, moguće je da treba samo malo vremena. Nisam još stigao snimiti video o “razrađivanju” disk kočnica, ali potrebno je neko vreme da pakne nanesu malo kočione površine na disk, i da se trenjem o disk 100% prilagode konturama diska. Tako da očekujem da će se zaustavna moć poboljšavati kako vreme prolazi.

      To je normalna stvar kad god se menjaju pakne.

      Naravno, moguće je i da čeljusti nisu preterano kvalitetne. Ali i najbolje čeljusti i diskovi rade slabije u startu, kad se stave nove pakne.

      Relja

  3. Hvala puno na odgoovru.
    U pitanju su SHIMANO DISC BRAKE PAD RESIN B05S-RX. Te sam uzeo.
    Znaci da alkohol i ne kupujem i da ne cistim sa tim? Danas sam bas planirao da kupim taj alkohol, ali posto kazes da je ova sprej bolja, onda mislim da necu.
    Deluje mi kao da su disk a i pakne previse glatke, da se presijavaju posle ovog spreja…
    Mozda povrsina treba d abude malo hrapava… da li sa smirglom da ih napravim da budu hrapave, ili da sto kazes probam da kocim malo da se pakne prilagode?
    Sta mislis o ovim paknama koje sam uzeo?

    • Ćao Gojko,

      Svakako vredi “razraditi” pakne, pa videti kako se ponaša.

      Ako su diskovi projektovani da trpe i sintered (metalne) pakne, sa njima se može dobiti jača sila kočenja, uz brže trošenje diska. Opet, ogranske (“resin”) pakne ne bi trebalo da koče baš loše. Nešto manje jako da, ali ne baš loše – pogotovo ka nisu pregrejane (tipa duga kočenja na dugim spustevima).

      Šmirglanje ganc novih pakni do sad još nisam pokušavao, pa ne mogu reći donosi li neki boljitak (očekujem da ne, ali ne dok ne probam, ne mogu tvrditi). Isto važi i za diskove. To mi ima više smisla na starijim, kada se očiste. Svakako sa novim treba proći vreme “razrade” – to provereno pomaže.

      Relja

  4. Hvala puno Reljo na pomoci!

    Namestio sam sve super, uz pomoc tvog sajta i youtube-a sam podesio dobro kocnice. Bila je problematika jer rucica kocnice je bila labava, i nije stezala pakne. Pa sam priblizio pakne, i vidim na dva mesta ima fino podesavanje kocnice, kod rucice i dole kod diska. Ali mislim da je prvo osnovno da kocnica dole kod diska treba da bude opustena, ne stalno pod tenzijom sajle. Logicno mi je da kocnica bude opustena a pakne da budu blize disku.
    I sad kad sam to podesio dosta bolje koce, juce sam vozio bajs, ali treba jos vremena da se lepo pakne prilagode. Nasao sam na youtube zove se “how to burn in brakes”.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content