KRENITE odavde

Bicikl za zimu

Vozim bicikl cele godine. Uživam i u vožnji zimi, “čak” i po snegu – lepo je, prijatno i zabavno. Uz odgovarajuću pripremu i odeću, naravno. Posebni članci bave se oblačenjem za zimsko bicikliranje, izborom zimskih guma za bicikl, kao i tehnikom vožnje po snegu. Ovaj objašnjava kakvi sve problemi na biciklu se mogu javiti usled vožnje zimi, kako ih sprečiti i kakav bicikl je dobar izbor za zimske vremenske uslove.  Da počnemo…

Sadržaj:

  1. Zimske čarolije
  2. Prevencija
  3. Bicikl za zimu
  4. Video – priča o biciklima za zimu


1. Zimske čarolije

Zima i sneg jesu lepi i čarobni, ali znaju biti i surovi, to je poznato. Što se bicikla tiče, zima donosi sledeće probleme:

  • Puno kiše, ili snega – vlage, koji ispiraju ulje i mast sa lanca i ležajeva, i dovode do korozije na svim metalnim delovima.
  • Generalno prljaviji putevi (opet od kiše i snega) koji dovode do prskanja po biciklu i biciklisti ako se ne stave blatobrani.
  • So koja se, kada ima snega, uglavnom “baca” na puteve, je veoma agresivna i ubrzava korodiranje svih delova.
  • Velike razlike toplo-hladno ako se bicikl čuva u kući, što dovodi do više kondenzacije unutar (šupljih) cevi rama, što opet izaziva rđu.

Šta sve nabojano znači za bicikl? Možete očekivati sledeće stvari na bicklu nakon zimske sezone:

  • Rđa na šrafovima, menjačima, ramu – pogotovo ako je farba negde oštećena.
  • Ako je na gumama bilo nekih pukotina, so prolazi i nagriza niti koje drže gumu, tako da može doći do pucanja spoljnog zida gume.
  • Sajle i bužiri neće biti kao novi – nakupi se rđe i obično je potrebna zamena, barem sajli, s proleća.
  • Lanac (možda i kaseta) će biti izjeden rđom i tražiti zamenu.
  • Većina ležajeva će biti zreli za čišćenje i podmazivanje.
  • Žbice i niple će korodirati i zapeći.


2. Prevencija

Veliku većinu problema nevedenih gore je moguće, možda ne sprečiti, ali svakako ublažiti. Kako? Evo spiska saveta i trikova:

  • Blatobrani – ovo se ne može dovoljno naglasiti po značaju za zimsko bicikliranje. Oni sprečavaju (slanu) vodu i prljavštinu da dopre do bicikliste, patrone pogona, ležajeva upravljača i rama bicikla. Poželjno je da budu “pune dužine”, tj. da pokriju veći deo točkova, kako bi se prskanje svelo na minimum.
"Ozbiljni" blatobrani Slika 1
“Ozbiljni” blatobrani
Slika 1
  • Podmazani ležajevi – ko vozi zimi kad se sole putevi, servis je najbolje raditi u kasnu jesen i rano proleće (tj. pre i posle snega). Dakle: treba dobro podmazati ležajeve točkova, kormana, pivote kočnica, menjača, lanac, pedale – sve. U toku same zime vredi povremeno dodati ulje na menjače, čeljusti kočnica, redovno na lanac, povremeno sajle “sanirati” pomoću WD40 ako se pojavi rđa ili zapinju.
  • Bicikl skladištiti da bude zaštićen od kiše i snega, ali po mogućstvu ne u prostoriji koja se greje – time će se smanjiti količina kondenza unutar cevi rama. Čuvanje bicikla unutra će dovesti do topljenja svog snega i leda, pa će biti kondenzacije, a i voda će ulaziti u bužire sajli, pa se posle zalediti kada se izađe napolje s biciklom.
  • Kada se pletu točkovi, koristiti montažnu pastu, umesto ulja, za podmazivanje žbica i nipli.

Uprkos svim predostrožnostima, zima će uzeti svoj danak, pogotovo ako se vozi po snegu i bljuzgavici – a naročito ako putari sole puteve pri tom.

Zima uzima danak... Zarđale žbice, niple, menjač, sajle... Slika 2
Zima uzima danak…
Zarđale žbice, niple, menjač, sajle…
Slika 2

Stoga dolazimo do zaključka da je za zimu ipak poželjno imati bicikl za koji Vam neće biti žao, niti prevelik trošak kada se ovo desi. O tome detaljnije u narednom poglavlju.


3. Bicikl za zimu

Meni se za zimu odlično pokazao stari tip planinskog bicikla. Sa točkovima od 26 inča.

Zimski bicikl po mom izboru Slika 3
Zimski bicikl po mom izboru
Slika 3

Za namenu može poslužiti praktično bilo koji bicikl, naravno, a poželjne osobine su sledeće:

  • Jeftini, ali pouzdani delovi i ram – ako se “žrtvuje” laganost, moguće je naći takve.
  • Mogućnost montiranja ne-preuskih guma, tj. dovoljno mesta na ramu za šire gume. Uz dovoljno (dodatnog) prostora da stanu i blatobrani, tako da ne budu priljubljeni uz gumu, kako nagomilavanje snega na gumi ne bi blokiralo točak – barem nekih pola cm razmaka, poželjno više.
  • Frikcione ručice menjača. Zaleđeni kablovi prave manje muke sa njima.
  • Bez amortizera – štapove amortizera zimi rđa hoće da nagriza, treba voditi više računa, redovno ih čistiti i podmazivati… ili ih jednostavno nemati. 🙂
  • Disk kočnice su poželjne na brdovitim predelima, jer kočnice koje koriste felnu mogu imati problema kad se led uhvati na felni, ali za ravnicu su OK.
  • Ram je “za pola broja” manji – meni tako odgovara, lakše se kontroliše kad krene proklizavati.
  • Naravno, zimske gume sa sve ekserima.
  • Platforma tip pedala, sa šrafovima koji sprečavaju klizanje mokrih/zaleđenih čizama sa pedala.
  • Dobra svetla. Uz reflektivne trake i katadioptere – za bolju vidljivost & uočljivost. Kratki zimski dani znače više vožnje po mraku.

Naravno, u zavisnosti od uslova vožnje, terena, kao i ličnih afiniteta, Vaš izbor ne mora biti isti. Ovo  su samo “smernice”. Sa vremenom i iskustvom, svako će doći do onoga što njoj/njemu najviše odgovara. Važno je samo krenuti – i uživati u zimi na dva točka.  🙂


4. Video – priča o biciklima za zimu

Moj video na temu zimskog bicikla i vožnje bicikla zimi


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content