KRENITE odavde

“Stack” i “Reach” – efektivna veličina rama bicikla

Kako je objašnjeno u članku o “pravoj veličini rama“, moderan dizajn ramova onemogućava da se na osnovu dužine cevi sedišta odredi hoće li ram biti dobar, ili prevelik/premali za vozača. Brz, a relativno jednostavan način za merenje objašnjen u prethodno pomenutom članku je merenje efektivne dužine gornje cevi. Ipak, pošto se položaj sedla bicikla podešava u odnosu na pogon (videti: podešavanje udobnog položaja sedenja na biciklu), a položaj kormana onda u odnosu na utvrđeni položaj sedla, najprecizniji način za određivanje “efektivne veličine rama” bicikla je merenjem u odnosu na patronu pogona – što se postiže merenjem “stack i reach” veličina. Šta su to stack i reach i kako ih izmeriti? To je objašnjeno u ovom članku.

U posebnom članku objasnio sam kako izabrati optimalnu veličinu bicikla za dete.

Sadržaj:

  1. Uvod – zbog čega je ovo uopšte važno?
  2. Objašnjenje pojmova “stack i reach”
    1.1. Šta je to “stack”?
    1.2. Šta je to “reach”?
  3. Metode za merenje efektivne veličine rama
    2.1. Merenje stack-a
    2.2. Merenje reach-a
  4. Završne napomene – stack i reach sedla i kormana
  5. Može li ovo jednostavnije – praktičnije?


0. Uvod – zbog čega je ovo uopšte važno?

Kako bi se uzeo/kupio ram odgovarajuće veličine, poželjno je da biciklista, ili barem prodavac/mehaničar, zna koja je efektivna veličina datog rama.

Pri kupovini bicikla, poželjno je probati nekoliko bicikala, videti koja veličina je odgovarajuća. Onda izmeriti i zapisati stack i reach (biće objašnjeno u nastavku) za dati ram, kako bi se znalo pri kupovini koja efektivna veličina je odgovarajuća.

Dva bicikliste iste visine, u zavisnosti od razgibanosti i načina vožnje, mogu tražiti ramove različitih efektivnih veličina. Čak i način vožnje utiče na optimalan stack i reach za svakog vozača ponaosob (opušten, ili agresivan položaj, vožnja van asfalta itd.). Zbog toga u ovom članku ne mogu reći koji stack i reach su optimalni za vas, ali objasniću kako da ih izmerite za svaki bicikl, kako biste pri kupovini mogli znati da li će vam dati bicikl odgovarati (nakon što probate različite veličine i nađete barem jedan ram koji vam odgovara).

Ovo je u mnogome nalik na kupovinu cipela. Zamislite da nikad pre niste nosili cipele i ne znate koji broj vam odgovara. Možete izmeriti dužinu stopala. Možete izmeriti dužinu cipele, čak i ako proizvođači nekad prave sa malo manjim, ili malo većim kalupom za isti broj (tj. ne označe broj dovoljno precizno). Međutim, za fudbal većina ljudi preferira da patike budu knap (bolja kontrola lopte i sl.). Za planinarenje je bolje kad su cipele za broj veće, kako bi se mogle obuti i debele vunene čarape. I to je bez ulaženja u detalje da li vam je stopalo šire a konkretan model cipela koji razmatrate uzak, ili sa nižim risom i sl.

Isto tako je i optimalna veličina rama u velikoj meri individualna i zavisi i od fizičke spreme (i savitljivosti), i od odnosa dužine nogu i tela, a i od namene bicikla (nije isto kada se bira drumaš za opušteniju vožnju i za agresivniju vožnju, da ne spominjem druge vrste bicikala). Zato optimalni stack i reach morate jednom utvrditi sami, za sebe – probanjem.

Veličine ramova izražene u dužini sedalne cevi (poput 54 cm, ili 21″ inč i slično) su veoma nepouzdane. Veličine koje daju proizvođači (kao S, M, L, XL…) su takođe dosta ugrubo date, čak i ako idu uz priloženu tabelu odgovarajućih visina vozača. Stack i reach su jedine pouzdane mere za veličinu rama. Uz još jednu važnu napomenu: za istog vozača, optimalan stack i reach neće biti isti za drumski bicikl, i za na primer MTB, tj. optimalan stack i reach zavise i od konkretnog vozača, i od vrste bicikla (i željenog položaja pri vožnji).

– Sadržaj –


1. Objašnjenje pojmova “stack i reach”

1.1. Šta je to “stack”?

Bukvalni prevod sa engleskog bio bi “hrpa”, ili “naslagati”. U smislu merenja efektivne veličine rama bicikla, pod ovim se misli na (pazite sad! 🙂 ): vertikalno rastojanje od (sredine) ležaja pogona do vrha gornjeg dela cevi upravljača. Zvuči strašnije nego što jeste, slika 1 to lepo prikazuje.

"Stack" rama bicikla: koliko je gornji deo cevi upravljača viši u odnosu na patronu pogona. Slika 1
“Stack” rama bicikla: koliko je gornji deo cevi upravljača viši u odnosu na patronu pogona.
Slika 1

– Sadržaj –


1.2. Šta je to “reach”?

“Reach”, na engleskom “dohvat”, je horizontalno rastojanje od (sredine) ležaja pogona do (sredine) gornjeg dela cevi upravljača. Slika 2 govori sve.

Reach rama bicikla: koliko je cev upravljača daleko od patrone pogona. Slika 2
Reach rama bicikla: koliko je cev upravljača daleko od patrone pogona.
Slika 2


U biciklističkoj literaturi, ove dve veličine se obično pokazuju “povezano”, na jednoj slici (slika 3), mada tako prikazane mogu delovati zbunjujuće, slike 1 i 2 bolje pokazuju šta se tu u stvari gleda.

Stack i reach rama bicikla - na jednoj slici. Impresionizam. :) Slika 3
Stack i reach rama bicikla – na jednoj slici. Impresionizam. 🙂
Slika 3

– Sadržaj –


2. Metode za merenje efektivne veličine rama

Kada se meri efektivna veličina rama, važno je da bicikl bude sa sve točkovima, na ravnoj podlozi, uspravno postavljen. Najbolje staviti tako da bicikl bude u ćošku prostorije, naslonjen na jedan zid kako bi stajao pravo, sa zadnjim točkom naslonjenim na drugi zid kako bi se imala vertikalna površina od koje se može precizno meriti. Može se i malo improvizovati, kako je prikazano u narednim slikama. Dok god se bicikl ne pomera između merenja, zadnji točak ne mora baš dodirivati (i prljati) zid.

Ove veličine se obično izražavaju u milimetrima, ređe u centimetrima.

– Sadržaj –


2.1. Merenje stack-a

Izmeriti visinu vrha cevi kormana od poda, zatim visinu sredine patrone pogona, isto od poda. Razlika u visinama daje stack. Slike 4a i 4b prikazuju postupak. Važno je da bicikl stoji vertikalno!


Na primeru sa slike, stack iznosi: 870 – 305 mm = 565 mm.

– Sadržaj –


2.2. Merenje reach-a

Prvo se izmeri rastojanje sredine vrha cevi upravljača od zida iza (ili ispred) bicikla, zatim rastojanje od istog zida do sredine patrone pogona. Razlika te dve dimenzije daje reach. Prikazano na slikama 5 i 6.

Merenje rastojanja cevi upravljača od zida. Slika 5
Merenje rastojanja cevi upravljača od zida.
Slika 5
Rastojanje patrone pogona od zida. Slika 6
Rastojanje patrone pogona od zida.
Slika 6


Na primeru sa slike, reach je: 1285 – 835 mm = 450 mm.

– Sadržaj –


3. Završne napomene – stack i reach sedla i kormana

Stack i reach se, pored rama, mogu meriti i za druge dodirne tačke vozača sa biciklom: za korman, sedlo i sl. Uvek se izražavaju kao vertikalno odnosno horizontalno rastojanje od patrone pogona. Videti sliku 7.

Stack i reach sedla i kormana. Slika 7
Stack i reach sedla i kormana.
Slika 7


I sedlo i korman se uglavnom mogu podašavati u nekom širem opsegu bliže-dalje, ili više-niže. Ipak ukoliko je efektivna veličina rama “predaleko” od optimalne za visinu i način vožnje bicikliste, neće biti moguće podesiti ostale kontaktne tačke jer će potrebno pomeranje biti preveliko.

Zato, ako se uzima ram čija efektivna veličina odstupa za više od 20 mm u odnosu na ono što je optimalno za vozača, treba proveriti koji stack i reach kormana i sedla odgovaraju vozaču i videti da li se oni mogu podesiti na tom ramu.

Sedla obično mogu dosta da se pomeraju gore-dole (stack), ali pomeranje napred-nazad (reach) je ograničeno na svega nekoliko cm. Kod kormana, velike promene visine i udaljenosti obično utiču na upravljanje (predugačka, ili prekratka lula na primer). Zato je bolje koristiti ram čiji stack i reach odgovaraju vozaču.

Metod merenja efektivne dužine gornje cevi u članku o “pravoj veličini rama” je (prilično dobra) aproksimacija metode merenja stack i reach. Prednost je što uzima u obzir i ugao cevi sedišta. To je ujedno i glavna mana 🙂 – uključuje reach sedla u “dimenziju” reach-a cevi upravljača. Stack i reach metod, uz merenje i poređenje stack-a i reach-a sedla, traži malo više vremena za merenje i poređenje, ali daje najpotpuniju i najprecizniju sliku efektivne veličine rama, u smislu da li će odgovarati vozaču.

Video koji objašnjava i pokazuje razlike u geometriji ramova i zbog čega je važno meriti i podešavati položaj sedenja u odnosu na pogon, a ne u odnosu na zemlju i sl:

Geometrija ramova bicikala i podešavanje položaja sedenja [0066]

– Sadržaj –


4. Može li ovo jednostavnije – praktičnije?

Kvalitetni, savremeni bicikli i ramovi se obično prodaju u veličinama kao za majice: S, M, L, XL… 🙂

Proizvođači daju tabelu raspona visina bicikliste (u cm, ili u inčima i stopama) za svaku veličinu rama. Slika govori više od reči, ovako to izgleda za Giant Fathom 29 1 – što je XC MTB, ali isti princip važi za svaki model i vrstu:

Tabela za izbor odgovarajuće veličine rama za Giant Fathom 29 1
Tabela za izbor odgovarajuće veličine rama za Giant Fathom 29 1
Slika 8

Kome treba – on-line konvertor stopa i inča u santimetre (metrički sistem, ili smrt!  🙂 ).

Kako se vidi sa slike, osoba od 5’7″, sa dužinom noge od 30″ može uzeti i ram veličine S, i ram veličine M. Konkretan izbor zavisi od ličnih preferencija – neki vole malo manje ramove. Ali takav biciklista nipošto ne bi trebalo da uzme ram veličine L – takav teško da će odgovarati.

Kod nas mnogi prodavci oglašavaju bicikle navodeći dužinu cevi sedla u inčima, ili santimetrima. U članku o pravoj veličini rama objasnio sam zašto su takve mere neupotrebljive! Vodite se preporukom proizvođača – a ne brojkom u inčima ako nije navedeno za koji raspon visine vozača to odgovara. Ovde ću samo staviti sliku koja objašnjava problem:

Dva rama različitog dizajna, koji će odgovarati istim dimenzijama bicikliste.
Svetlo sivi ram ima 19″, a tamno sivi 17″ – ali za istu visinu vozača su oba.
Ni jedan nije efektivno veći!
Slika 19

Tako da – ako vam neko kaže: “za tebe je ram veličine 18 inča,” znajte da ta osoba možda i ne zna šta govori.

Ovakve izjave imaju smisla samo kada se odnose na konkretan model rama (bicikla). Na primer:
“Za Giant XTC ADVANCED SL 29, tebi treba dužina cevi sedla od 17 inča” (što je M veličina rama za ovaj model).


Povezani članak: Podešavanje (udobnog) položaja sedenja na biciklu:

Podešavanje udobnog položaja sedenja na biciklu - bike fitting
Podešavanje udobnog položaja sedenja na biciklu – bike fitting

Izvori:

– Sadržaj –

3 misli o ““Stack” i “Reach” – efektivna veličina rama bicikla”

  1. Cao,
    Pre svega, hvala na napisanom clanku.

    Naisao sam na dosta slicnih clanaka i videa na netu koji objasnjavaju kako izmeriti “stack” i “reach” bicikla. Medjutim, nisam uspeo da nadjem objasnjenje kako utvrditi koji “stack” i “reach” odgovara vozacu na osnovu njegovih dimenzija tela. 🙂
    Probao sam i neke bikefit kalkulatore (npr. https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp), koji takodje ne daju te informacije.

    Da li mozda znas za neki clanak gde je objasnjeno kako da na osnovu svojih dimenzija izracunam “stack” i “reach” koji bi mi odgovarali?

    • Jedini zaista dobar metod je proba: probati različite bicikle, pa na onom koji odgovara izmeriti stack i reach – jer su to oni koji su odgovarajući.
      Ne znam za fit kalkulator koji izražava rezultat u optimalnim stack i reach vrednostima. Morao bih guglati. 🙂

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content