Home » Pogonski sklop » Lanac » Podmazivanje lanca bicikla

Podmazivanje lanca bicikla

Ažurirano: 05/01/2021.

Ovaj članak objasniće osnovne stvari o održavanju lanca bicikla. Prvo će biti objašnjena funkcija lanca, kao i habanje lanca i lančanika, zatim tehnike čišćenja lanca, a onda i tehnika podmazivanja. Uz grube preporuke lubrikanta za lanac. Za detaljan opis vrsta lubrikanata za lanac i njihovih svojstava, videti ovaj (poduži) članak: O lubrikantima za lanac bicikla – detaljno. Za kratku preporuku videti: Najbolje ulje za lanac bicikla.

Sadržaj:

 1. Funkcija (uloga) lanca bicikla
 2. Habanje lanca (“istegnutost”) i habanje zupčanika/lančanika
 3. Kada zameniti lanac na biciklu?
 4. Čišćenje lanca bicikla
  4.1. Tegla sa uljanim razređivačem
  4.2. Specijalni aparati za čišćenje lanca na biciklu
  4.3. Krpa (i četka)
  4.4. Ultrazvučna kada za čišćenje nakita
  4.5. Čišćenje ostalih komponenti pogonskog sklopa
 5. Kako podmazati lanac bicikla?
 6. Koji lubrikant za lanac je najbolji?


1. Funkcija (uloga) lanca bicikla

Lanac bicikla služi da prenosi snagu pedalanja sa prednjeg lančanika na zadnje zupčanike (i preko njih na zadnji točak). Da bi radio efikasno, mora se dobro uklapati sa zupčanicima i mora se glatko uvijati, prateći konturu zupčanika. Pošto je napolju, izložen je prljavštini, vodi, pesku, naprezanju. Zbog toga se čak i dobro održavan lanac vremenom istroši.


2. Habanje lanca (“istegnutost”) i habanje zupčanika/lančanika

Kada se lanac istroši, pohaba, vizuelno se dobije efekat “istegnutosti”, međutim, povećana dužina lanca nije zbog istezanja čelika, već zbog potrošenosti pinova koji povezuju karike. Članak koji detaljno objašnjava efekat habanja lanca nalazi se ovde: Habanje (izduživanje) lanca bicikla.

Nov (gore) i pohaban, izdužen lanac (dole). Usled habanja pinova i rolnica oko njih, dobija se efektivno “istezanje” lanca.
Istrošen pin lanca


Kada izduženost lanca pređe određenu granicu, lanac počinje da se “penje” po zupčanicima, a krajnji stadijum je da samo jedna, do dve karike nalegnu na zube, dok ostale “vise”. Na taj način se i trošenje zupčanika ubrzava eksponencijalno, u odnosu na trošenje preko novog, neizduženog lanca.

Izdužen lanac je praktično duži, pa se “penje” po zubima lančanika (gornje kuglice), dok nov naleže taman kako treba.


Zato, ako se “istegnut” lanac ne zameni na vreme, može početi da “preskače” kad se snažno pedala (osećaj kao da pedala propada u prazno, ili da zadnji točak prokliza na kratko), može čak i da pukne, a izvesna je zamena i kompletnog seta prednjih i zadnjih zupčanika, jer se sa izduženim lancem i oni puno brže i više habaju.

Istrošeni zadnji zupčanici ne mogu se (lako) prepoznati golim okom (jedino specijalnim alatom za merenje), ali ako nov lanac “preskače” preko (nekih) zupčanika, to je siguran pokazatelj da su zupčanici zreli za zamenu.

Istrošeni prednji lančanici, sa druge strane, lako se prepoznaju. Zubi potrošenih lančanika izgledaju kao zubi testere (ili gornje peraje ajkule), umesto da budu simetrični.

GORE: nov lančanik, DOLE: istrošen lančanik, sa istrošenim zubima.


Za razliku od potrošenih zadnjih zupčanika, potrošeni prednji lančanici ne preskaču. Oni, naprotiv, previše dobro drže lanac – sa donje strane, gde treba da ga puste da slobodno klizi, istrošeni lančanici će kačiti lanac i vući ga malo ka gore. Efekat poznat kao “uvlačenje lanca”. Neprijatan osećaj u vožnji.


3. Kada zameniti lanac na biciklu?

Kada izduženost dosegne 0,5% nominalne dužine, vreme je za zamenu lanca. Postoje zgodni alati za merenje, a može se koristiti i lenjir. Lanac treba da je zategnut, prav. Može biti skinut, ili na biciklu.

Uz redovno menjanje lanca, zadnji zupčanici mogu trajati od 2 do 4 zamene lanca, pre nego se i sami istroše. Prednji lančanici, čak i (lakši, ali mekši) aluminijumski, mogu trajati i puno duže, od 20 do 40 i više zamena lanca.

Za detaljno objašnjenje izduženosti lanca i metoda za merenje istog, kao i posledica neredovne zamene, pogledati post: Kada zameniti lanac na biciklu.


4. Čišćenje lanca bicikla

Pošto su sile koje deluju na lanac relativno male, habanju lanca najviše doprinose dve stvari: podmazanost i čistoća. Spoljni izgled je pri tom manje bitan – kritično mesto je spoj pinova i rolnica. Čak se može reći: vek lanca = čistoća + podmazanost. I jedno i drugo je podjednako važno.

Delovi lanca bicikla
1: cela karika
2: unutrašnje pločica
3: rolnica
4: pin
5: spoljna pločica


Kada prljavština uđe između rolnica i pinova, ona ubrzano haba lanac. Paste za šmirglanje (i poliranje) se prave praktično mešanjem peska i ulja. Zato je važno da lanac bude što čistiji pre podmazivanja. U narednim poglavljima biće objašnjene najčešće metode čišćenja lanca.


4.1. Tegla sa uljanim razređivačem

Lanac se najbolje očisti tako što se skine sa bicikla, stavi u teglu sa uljanim razređivačem, zatvori poklopcem i dobro izmućka. Prljav razređivač se sipa u drugu teglu, kasnije se može procediti kroz filter za filter kafu i ponovo koristiti – čuvajmo okolinu! 🙂

Zatim sipati čist razređivač i ponoviti proces. Raditi tako dok god razređivač ne prestane da bude zaprljan nakon snažnog mućkanja lanca u tegli sa njim. To znači da je (gotovo) sva prljavština između rolnica i pinova isprana. Ako lanac spolja deluje čisto, ali se razređivač i dalje zaprlja prilikom mućkanja sa lancem, to znači da je ostalo još prljavštine između rolnica i pinova, gde će štetiti lancu.

Za ovu metodu čišćenja, najbolje je koristiti takozvanu brzu spojku. Neki lanci dolaze sa ovakvom spojkom (proizvođača SRAM i KMC na primer) . Za druge je moguće kupiti posebno spojku, model spram broja brzina za koje je lanac. Na primer: spojka za 8 brzina potrebna je za 8-brzinski lanac, 9 brzina za 9-brzinski i tako dalje.

Brza spojka za lanac
Pinovi spojke ulaze u obeležene rukave, zabravljujući spojku


Lanci za više od 9 brzina nemaju brzu spojku koja se može bezbedno koristiti za više rasklapanja i sklapanja lanca! Lanci za 10, 11 i 12 brzina su skuplji, a pri svakom sklapanju lanca potrebno je staviti ili novu brzu spojku, ili novi pin za sklapanje lanca. Lanci za više od 9 brzina imaju tanje pločice, sa manje materijala, pa i pinovi imaju manje jak žleb u koji se kače. Zato sami proizvođači najčešće ne preporučuju višekratnu upotrebu takvih brzih spojki. Mogu izdržati više zamena, ali mogu i iznenada popustiti kad ne treba!


4.2. Specijalni aparati za čišćenje lanca na biciklu

Pokušavaju imitirati metod 4.1, samo bez skidanja lanca.

Čišćenje lanca specijalnom mašinicom u koju se sipa neki razređivač za ulje (deterdžent) i koja sadrži puno malih četki koje ribaju lanac.


Obično prskaju dosta, prljavština kaplje sa lanca, a manje su efikasne od “tegla” metoda.


4.3. Krpa (i četka)

Ovo je brz metod za čišćenje lanca sa spoljne strane, pomoću krpe “pokvašene” s malo razređivača. Ovaj metod neće očistiti prljavštinu između pinova i rolnica, čak može i naterati još prljavštine unutar lanca, iako će delovati čisto spolja.

Najbrži i najlakši metod za čišćenje lanca. Pedale se okreću (u nazad), krpa se drži pritisnutom uz lanac.

Prednost ovog metoda je što je ubedljivo najbrži i najmanje prlja okolo, pa kome je praktičnost ispred dugotrajnosti lanca, može je koristiti.

Ko želi da napravi veći svinjac, uz upitno bolji efekat čišćenja, može uzeti i staru četkicu za zube sa malo razređivača i trljati lanac.


4.4. Ultrazvučna kada za čišćenje nakita

Suprotnost “krpa” metodu. Ime sve govori.


4.5. Čišćenje ostalih komponenti pogonskog sklopa

Čist lanac će se na masnom lančaniku, punom zalepljenog peska, brzo isprljati. Zato, kada se čisti lanac, treba očistiti i ostatak pogonskog sklopa.


Gore prikazani načini čišćenja lanca ne isključuju jedan drugi – mogu se kombinovati, dopunjavati, spram potrebe i ličnih afiniteta.

Video: kako oprati bicikl – teorija i saveti


5. Kako podmazati lanac bicikla?

Pravilno podmazivanje lanca bicikla radi se na sledeći način: po jedna kap ulja na svaku rolnicu sa unutrašnje strane. Važno je da lubrikant prodre između rolnice i pina. Spoljni deo lanca ne treba (ni pokušati) podmazati.

Nanošenje lubrikanta na lanac bicikla


Vrteti oko minut pedale da se ulje ravnomerno rasporedi, pa krpom obrisati višak (metodom opisanom u poglavlju 4.3.) da ne skuplja prašinu i ne prlja zupčanike… i nogavice  🙂 . Lanac je najbolje da ostane (gotovo potpuno) suv spolja, sa lubrikantom samo između rolnica i pinova.

Pravilno podmazivanje lanca.


Postoje i specijalna suva maziva. Obično na bazi voska. Traže potpuno suv, čist lanac, bez prljavštine i drugih maziva. Nisu zgodna u slučaju kiše, brzo se speru, ali najmanje prašine lepe na lanac.

Neko voli i potopiti lanac u rastopljen vosak, ili mast, pa ga ocediti i obrisati višak. To traži čist lanac u startu, dosta vremena i truda.


6. Koji lubrikant za lanac je najbolji?

Na ovo pitanje, prvo će, pomalo bezobrazno, biti odgovoreno drugim pitanjem: koji bicikl je najbolji? Planinski bicikl je dobar za blato, ali na asfaltu će ga drumski bicikl “oduvati”, i obrnuto.

Sve zavisi od pojedinačnih uslova u kojima se vozi, metoda održavnja lanca i ličnog ukusa. Generalno, lubrikant koji je otporan na ispiranje kišom obično lepi jako puno peska i prašine na sebe – i obrnuto. Ako se koristi tečni (na bazi ulja) lubrikant, što je “gušći”, to će biti otporniji na ispiranje kišom, ali i lepiti dosta prljavštine na sebe.

Autor ovog teksta koristi uglavnom ili motorno ulje, ili ulje za motorne testere, razređeno u dizel gorivu na željenu “gustinu” – kad su jesenji potopi, obično ide gušće ulje. Za duboki minus (kakav retko bude u Srbiji), potpuno sintetička “zimska” motorna ulja za benzinske motore nisu loš izbor.

Ulje za šiveće mašine je isto sasvim OK izbor. Postoji i bezbroj ulja koja se prodaju kao baš specijalna za lanac bicikla. Uglavnom su dosta skuplja, neka i rade odlično.

Sprejevi za lance motocikala? Ovo pitanje se često postavlja, pa vredi napomenuti. Lanci motocikala se vrte ogromnom brzinom, i sprejevi za njihovo podmazivanje obično u sebi imaju silikona, ili drugih dodataka koji ih čine puno gušćim i puno lepljivijim. Ovo je loše za primenu na biciklu jer lepi puno prljavštine. Koliko god brzo da vrtite pedale, nikada nećete postići toliku brzinu lanca svog bicikla da ulje počne sletati sa njega. Zato mislim da su većina sprejeva za lanac motocikla loš izbor za lanac bicikla.

Lubrikant za lanac bicikla u spreju? Za razliku od onih za lance motocikala, ovi su uglavnom OK. Istina, koštaju puno više od onoga što bih ja nazvao najboljim uljem za lanac bicikla, a i veća je verovatnoća da ćete poprskati i ono što ne treba (poput pakni kočnica, ili diskova). Međutim, što se podmazivanja i čistoće lanca tiče, rade sasvim dobro.

Poređenje različitih vrsta lubrikanata za lanac dato je u članku: Komparativni pregled lubrikanata za lanac bicikla:

Komparativni pregled lubrikanata za lance bicikala
BikeGremlin SAVET

Nov lanac kada se kupi, dolazi podmazan iz fabrike. Nisam uspeo naći formulu masti koju fabrike koriste, ali je veoma postojana, lanac bude tih, mast dugo traje. Zato je pogrešno nov lanac brisati i podmazivati svojim omiljenim lubrikantom. Sa možda izuzetkom onih koji koriste suve lubrikante, najbolje je nov lanac ne brisati/mazati, već samo montirati i voziti, sve dok ne počne da traži čišćenje i podmazivanje… što bude posle prilično velikog broja kilometara sa fabričkom mašću.

Podeli ovaj članak...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.