KRENITE odavde

Capriolo Sunrise – dugoročni test 03 – 300 km – farbanje bicikla

Prethodni članci iz ovog testa:

Capriolo Sunrise – dugoročni test 01
Capriolo Sunrise – dugoročni test – prvih 100 km
Capriolo Sunrise – dugoročni test 02

Posle prvih 300 kilometara, nije bilo više nikakvih problema – za sada sve radi savršeno. Bilo je vreme za prvo podmazivanje lanca, jer se fabrička mast skinula posle prvih 300 km. Jedino, vlasnik nije bio zadovoljan kako se beli blatobrani i viljuška uklapaju u liniju i boje bicikla. Zato je odlučio da ih prefarba u crno.


1. Potreban alat

  • Jedan sprej sjajno-crnog auto laka
  • Vodena šmirgla granulacije P800 i P1500
  • 96% alkohol
  • Ubrusi


2. Priprema

Bicikl pre farbanja Slika 1
Capriolo Sunrise pre farbanja – u originalnoj fabričkoj boji
Slika 1

Točkovi i blatobrani su poskidani. Ostatak rama zaštićen je starim novinama i “molerskom trakom”. Pivoti kočnica su isto zaštićeni molerskom trakom.

Zaštita rama pre farbanja
Zaštita rama pre farbanja
Slika 2
Pivoti kočnica zaštićeni molerskom trakom. Slika 3
Pivoti kočnica zaštićeni molerskom trakom.
Slika 3

Šrafovi su zašrafljeni u navoje (šrafovi kočnica i blatobrana), kako bi navoji ostali čisti i posle farbanja.

Svi delovi koji se farbaju (blatobrani i viljuška) su ošmirglani, zapravo matirani, samo da se skine zaštitni sloj laka i matira farba – šmirglom P800 granulacije.

Zatim je sve prebrisano, pa ošmirglano P1500 šmirglom – da se površine poravnaju i uglačaju.

Konačno, prebrisano je sve alkoholom da se skinu sve nečistoće i masnoće. Sve je spremno za farbanje.


3. Farbanje

Sad počinje zabavni, jedva dočekani deo – prskanje. 🙂

Ravnomernim, dugačkim pokretima ruke, sa udaljenosti od oko 20 cm, nanosi se tanak sloj farbe pomoću spreja.

Prvi sloj farbe Slika 4
Prvi sloj farbe
Slika 4

Kako se vidi na slici 4, prvi sloj neće u potpunosti prekriti. Ipak, treba odoleti iskušenju da se sve pokrije, jer će se farba naneti u predebelom sloju i ostaviti tragove slivanja – kapljice i kanale. Ovo bi zahtevalo da se posle dugo čeka na sušenje debelog sloja farbe, pa ponovno šmirglanje da se uklone kapljice i tragovi slivanja, pa onda ponovo farbati iz početka praktično.

Puno je bolje naneti prvi sloj što tanje, makar bio i mestičav. Popraviće se sa narednim slojevima.

Farba koja je korištena je bila brzo sušeća, tako da je, posle nekih 20 minuta sušenja, sve bilo spremno za naredni sloj. Ofarbani su i viljuška i blatobrani.

Poslednji, treći sloj, treba naneti u što dužim i ravnomernijim pokretima, praveći lep ravnomeran “finiš”, ali paziti da se površina ne prezasiti farbom, kako opet ne bi došlo do kapanja.

Posle nanošenja poslednjeg sloja, pre montiranja delova nazad, potrebno je sačekati 24 časa da se farba u potpunosti stvrdne.

Končan rezultat:

Ofarban bicikl Slika 5
Ofarban bicikl
Slika 5

Uživo izgleda puno lepše. 🙂

Ofarban blatobran Slika 6
Ofarban blatobran
Slika 6

Sad čeka naredne vožnje i dalje testiranje. 🙂

4 misli o “Capriolo Sunrise – dugoročni test 03 – 300 km – farbanje bicikla”

  1. Zdravo Relja,

    imam pitanje za tebe pošto vidim da si koristio farbu u spreju za farbanje ovih delova bicikla. Zapravo, imam trenutno čeličnog drumaša na kome je plastificirana bela boja koja se zagrebala na dosta mesta i iskreno nepraktična je jer se svaki trag od ulja i svega užasno vidi.
    Sada u glavi imam neku ideju da ofarbam ram i vilu u neku kombinaciju crne mat i narandžaste boje. Imaš li neki savet kako skinuti ovu plastificiranu boju i koje sprejeve naneti? Da li je potrebno neku osnovnu boju stavljati? Znam da je možda bolje to da platim, ali ako me razumeš, imam veliku želju da sam ovo uradim po svojoj želji, veće je zadovoljstvo tako 😀

    Hvala ti unapred i puno pozdrava!

    • Farbanje mi nije struka, pa uzmi ovo sve sa rezervom:
      Plastifikacija je otporna, dugotrajna, ali je skidanje muka živa. Ne znam ima li neke hemije kojom se može lako skinuti. Šmirglanje, čak i peskarenje, koliko znam, ne daju brze i dobre rezultate. Muka…

      Za farbanje rama posle, kada se dobro išmirgla i poravna, ide redom:
      git na sve riseve, pa osnovna boja, pa 2-3 sloja boje, pa 2 sloja laka.
      Sa šmirglanjem finom šmirglom između, da se poravna i matira za prihvat sledećeg sloja. Uz skidanje prašine od šmirglanja četkicom i čistom vlažnom krpom.
      Više tanjih slojeva je bolje od manje debljih. Ali traži više truda i vremena.

  2. Pozdrav druže,
    zanima me šta se desilo sa Kapriolom?
    Planiram da uzmem ovaj model i u junu krenem do Ade Bojane.
    Početnik sam i treba mi savet da li “jeftina” bicikla može preći ozbiljniju kilometražu ili da rizikujem sa polovnjakom?
    Unapred hvala!

  3. Pozdrav druze, opet sve zavisi kakve je ko srece kada uzima bajk. Ja sam recimo kupio isti bajk prije nekih sest-sedam godina i tom vremenu jedina ozbiljnija investicija bila je kupovina zadnje felge. Sve radi izuzetno dobro s tim da se bajk redovno servisira na pocetku sezone i isto tako Rubena gume koje su dosle na bajku kad sam ga kupio su nakon nekog vremena zamijenjene sa mnogo kvalitetnijim Schwalbe marathon plus gumama.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content