Home » Tehnički deo » Kompatibilnost » Kompatibilnost [02] Kasete (zadnji zupčanici)

Kompatibilnost [02] Kasete (zadnji zupčanici)

Ažurirano: 16/11/2018.

Povezani članak u vezi zadnjih zupčanika je: Brzine – zadnji zupčanici.

Ovaj članak objasniće kompatibilnost kaseta bicikla, tj. sa kojim sve zadnjim šifterima/menjačima se koje kasete mogu upariti. Za kombinovanje sa različitim lancima, videti članak: Kompatibilnost lanaca. Pregled mogućih kombinacija i kompatibilnosti biće dat spram broja zupčanika. Od starijeg standarda sa 6, do najnovijeg standarda sa 12 zupčanika. Pri kombinovanju, važno je obratiti pažnju na dve stvari: broj zupčanika i njihov razmak. I jedno i drugo utiče na ukupnu širinu snopa zupčanika, kao i na indeksiranje šiftera (tj. ručica menjača) koji nisu frikcioni, tj. indeksnih šiftera. Tabela sa širinama i razmacima zupčanika nalazi se na kraju ovog članka.

Indeksni šifteri rade na klikove – svaki klik prebacuje za jednu “brzinu”. Da bi radili kako treba, traže da hod (zadnjeg) menjača i razmak zupčanika budu usaglašeni sa stepenom povlačenja sajle ručice menjača. O ovome ima više reči u posebnom članku o ručicama menjača: Kompatibilnost ručica zadnjeg menjača.

Još jedna napomena pre objašnjenja kompatibilnosti. Postoje dva glavna standarda montiranja kasete: na navoj i na freehub. Ovo je objašnjeno u članku: Račna ili kaseta. 6 brzina je uvek sistem sa račnom. 8 i više je danas moguće naći samo u formi kasete (zastarele 8fazne račne su muzejski primerci danas, a nisu nikad bili popularan standard). 7fazni sistemi su najčešće kao račna, ali postoje i sa kasetom.

Većina proizvođača kaseta (i freehubova) koristi Shimano standard – na primer SRAM, Sun Race itd, dok Campagnolo koristi drugačije šine na freehub prihvatu, tako da i o tome treba voditi računa. Takođe, SRAM XD standard kaseta i šina freehuba se razlikuje od svih ostalih. Ovo je objašnjeno u članku Kompatibilnost zadnje nable. Ovi standardi montiranja su bitni zbog fizičkog stavljanja kasete na točak (freehub), nemaju veze sa kompatibilnošću menjača.

 

6 brzina

Svi zupčanici sa 6 brzina idu na navoj. Po pravilu odgovaraju svi modeli svih proizvođača – mogu se slobodno kombinovati. Shimanov standard je ovde prihvaćen svugde.

Zupčanici su poslagani na po 5 milimetara, svaki širine po 1,85 mm.

 

7 brzina račna (freewheel)

Razmak i širina zupčanika su isti kao i kod 6faza. Ovde je isto Šimanov standard opšte prihvaćen i 7fazne račne svih proizvođača su kompatibilne.

Zupčanici su poslagani na po 5 milimetara, svaki širine po 1,85 mm.

 

7 brzina kaseta (freehub)

Postoji prevaziđeni Shimano Uniglide standard i aktuelni Shimano Hyperglide standard. Ako se kojim čudom naiđe na Uniglide kasetu, ona se može montirati na Hyperglide freehub, samo treba zameniti najmanji zupčanik nekim po hyperglide standardu, kako bi se kaseta mogla učvrstiti.

Uniglide koristi poslednji zupčanik sa navojem, dok Hyperglide koristi poseban šraf za fiksiranje kasete.

Levo su dva Uniglide zupčanika (dole najmanji, iznad naredni),
dok su desno dva Hyperglide zupčanika (najmanji i prvi naredni).
Prednji deo Hyperglide najmanjeg zupčanika je nazubljen da “zaključa” šraf za utvrđivanje kasete (eng. lockring)

Sve moderne kasete su Hyperglide standarda, nevezano za broj zuba. Za slučaj da se ima uniglide nabla, pošto je danas moguće naći samo hyperglide kasete, postoje dva rešenja. Jednostavnije je da se skine najmanji zupčanik sa (nove) hyperglide kasete i iskoristi (ishabani) najmanji uniglide zupčanik kao lockring, a ostali zupčanici da se stave sa nove hyperglide kasete. Komplikvaniji (i verovatno bolji) način je da se uniglide nosač za nable zameni hyperglide nosačem, uputstvo je dato u videu sa ovog linka: konverzija uniglide nable na hyperglide.

Ovo važi i za osmofazne kasete: 7fazne kasete imaju istu širinu zupčanika kao i 6 i osmofazne, ali su na osmofazu nešto gušće spakovani – na po 4,8 mm. Ovo znači da se zupčanici sa osmofazne kasete mogu koristiti na sedmofaznoj dok god se koriste spejseri između zupčanika za sedmofaznu kasetu.

Mnoge kasete dolaze zanitovanih zupčanika, ali se mogu raznitovati i presložiti. Nitne drže zupčanike zajedno samo radi lakšeg montiranja.

 

8 brzina

Ista širina zupčanika kao 6 i 7, ali nešto gušće spakovani – na po 4,8 mm. Ovo znači da se zupčanici sa sedmofazne kasete mogu koristiti na osmofaznoj dok god se koriste spejseri između zupčanika za osmofaznu kasetu.

Campagnolo kasete imaju dovoljno sličan raspon između zupčanika, kao i širinu zupčanika, pa je kombinovanje sa Shimano 8faznom grupom menjača i šiftera moguće, bez da se indeksno menjanje brzina poremeti. Pod uslovom da je freehub odgovarajući: Shimano kasete mogu samo na Shimano freehub da se montiraju, dok Campagnolo kasete zahtevaju Campagnolo freehub.

 

9 brzina

Ovde nema kombinovanja ni sa čim. 9faz ima posebnu širinu zupčanika i razmak između njih, tako da se ne može kombinovati ni sa jednim drugim standardom. Campagnolo ima poseban standard za svoj devetofaz, nekompatibilan sa Shimano standardom.

Zupčanici su širine 1,78 mm i poslagani na po 4,35 mm.

 

10 brzina

Shimano ima iste širine zupčanika za 10 i 11 brzina, tako da se za nuždu može iskoristiti zupčanik sa (skuplje) 11fazne kasete (uz korištenje 10faznih spejsera).

Zupčanici su širine 1,6 mm i poslagani na po 3,95 mm.

Za Campagnolo ne važi ova univerzalnost. Campagnolo 10faz je kompatibilan jedino sa Campagnolo 10fazom zbog drugačijeg nosača – ne može se montirati pojedinačan Shimano kompatibilan zupčanik.

 

11 brzina

Širina zupčanika je ista kao za 10faz, tako da se mogu koristiti 10fazni zupčanici, uz korištenje 11faznih spejsera.

Zupčanici su širine 1,6 mm i poslagani na po 3,74 mm. Kod MTB 11faz kaseta, rastojanje je na po 3,9 mm.

Campagnolo naravno ne prihvata ni jedan 10fazni zupčanik. Ipak, ovde je moguće kombinovanje celih kaseta, kao kod 8faza: Campagnolo 11fazne kasete imaju dovoljno sličan raspon između zupčanika, kao i širinu zupčanika, tako da je kombinovanje sa Shimano drumskom grupom 11faznih menjača i šiftera moguće, bez da se indeksno menjanje brzina poremeti. Pod uslovom da je freehub odgovarajući: Shimano kasete mogu samo na Shimano freehub da se montiraju, dok Campagnolo kasete zahtevaju Campagnolo freehub.

Kod 11faza postoji još jedna specifičnost. ovo je jedini sistem kod kojeg se Shimano standardi za drum i MTB razlikuju. Za sve ostale standarde je MTB i drumska kaseta samo marketinški pojam koji objašnjava koliko su veliki zupčanici i kolika je razlika u broju zuba između njih, ali kod 11faza ovo nije slučaj. Drumska 11fazna kaseta traži poseban nosač na nabli, koji je nešto duži nego za MTB i spejseri između zupčanika su nešto uži. Pojedinačni zupčanici, osim najvećeg, se mogu kombinovati (uz upotrebu MTB spejsera za MTB, odnosno drumskih za drumske kasete).

Takođe, SRAM pravi 11fazne XD MTB kasete, koje su kompatibilne jedino sa SRAM XD freehubom, ne mogu se montirati na drugačije freehub nable. Ove kasete dolaze i sa najmanjim zupčanikom od samo 10 zuba.

Dopuna leta 2018: Shimano uvodi novi MTB standard Hyperglide+. Kasete su kompatibilne samo sa Hyperglide+ lancima. Isti lanac koristi se za 11-fazne i 12-fazne Hyperglide+ kasete, ali ne odgovara ni za jedne druge. Raspored zupčanika traži i poseban menjač i šifter, po novom standardu. Čak je i dizajn šina za montiranje drugačiji (zove se “Micro Spline” ), tako da i freehub nabla mora biti specijalna za ove kasete. Najmanji zupčanik ima 10 zuba.

 

12 brzina

Postoje u tri različita standarda:

 • SRAM MTB XD standard. Ove kasete su kompatibilne sa SRAM XD freehubom za 11 brzina. Najmanji zupčanik ima 10 zuba.
 • Od sredine 2018, SRAM je uveo novu grupu NX Eagle, koja sadrži i kasete sa 12 lančanika koje su kompatibilne sa standardnim Shimano Hyperglide (i SRAM) freehubovima (za 8-9-10 brzina). Kod ovih kaseta, naravno, nije moguće da najmanji lančanik bude ispod 11 zuba.
 • Zupčanici su poslagani na 3,65 mm, s tim što su najmanja dva stavljena na nešto širi razmak zbog ukošenosti lanca kod pogona sa jednim prednjim lančanikom.
 • Shimano Hyperglide+ 12-fazne MTB kasete. Kompatibilne jedino sa Shimano Hyperglide+ freehubovima (Micro Spline sistem montiranja) i Hyperglide+ lancima. Najmanji zupčanik ima 10 zuba.

 

Jedan izuzetak: Shimano Dura Ace od 1984. do 1996. godine (6 do 8 brzina)

Kompatibilne su jedino sa Shimano Dura Ace zadnjim menjačima i šifterima iz istog perioda (za 6, 7 i 8 brzina), zbog drugačijeg razmaka zupčanika.

 

Campagnolo Exa-Drive i Ultra-Drive

Campagnolo standardi kaseta.
Levo: Exa-Drive
Desno: Ultra-Drive

Utisnuti kružić je samo indikator za pomoć pri pravilnom slaganju zupčanika. Nema nikakvog mehaničkog uticaja.

Utisnuta ulegnuća služe da podignu lanac kad se prebacuje na veći zupčanik. Exa-Drive ulegnuća su projektovana da zakače prvo pin lanca, pa tek onda spoljnu ploču lanca. Rade odlično sa 8 i 9faznim Campagnolo lancima.

Moderni 10fazni i 11fazni Campagnolo lanci nemaju pinove koji štrče, tako da je Ultra-Drive dizajniran da odmah hvata spoljnu ploču lanca.

Zupčanici ova dva standarda (sa istim brojem brzina) se mogu kombinovati, ali će to uticati na brzinu menjanja brzina. 🙂

Tabela razmaka i širine zupčanika:
Za ostale podatke, poput širine spejsera, širine kompletne kasete, vrste freehub nosača itd, videti članak o standardima kaseta bicikala.

Kaseta Razmak na koji su složeni zupčanici Debljina zupčanika
mm. mm.
Svi 6-brzina 5 – 5.5 1.85 – 2
Svi 7-brzina 5 1.85
Shimano 8-brzina 4.8 1.8
Shimano 9-brzina 4.35 1.78
Shimano 10-brzina 3.95 1.6
Shimano 11-brzina road 3.74 1.6
Shimano 11-brzina mtb 3.9 1.6
Campagnolo 8-brzina 5 1.9
Campagnolo 9-brzina 4.55 1.75
Campagnolo 10-brzina 4.15 1.7
Campagnolo 11-brzina 3.85 1.6
SRAM 8-brzina 4.8 1.8
SRAM 9-brzina 4.35 1.8
SRAM 10-brzina 3.95 1.6
SRAM 11-brzina road 3.74 1.6
SRAM 11-brzina mtb 3.9 1.6
SRAM 12-brzina mtb 3.65 n/a
Shimano Dura Ace 6 brzina 6.07 n/a
Shimano Dura Ace 7 brzina 5.52 n/a
Shimano Dura Ace 8 brzina 5.3 n/a

 

Podeli ovaj članak...

26 misli o “Kompatibilnost [02] Kasete (zadnji zupčanici)”

 1. Zadnji menjac ultegra 11 brzina
  Sifteri deore xt 11 brzina
  Kaseta drumska 11 brzina
  Na nekoj tabeli specifikacija tih “Radon skill urban bike” sam nasao da su fabricki postavljeni bas ovi menjaci, sifteri, kaseta.
  Nejasno mi je da fabricki postave komponente koje nisu kompatibilne I prodaju takve bicikle za 1000-2000€.
  Kada se desi da sa seste preskoci na osmu pa vratim na manju brzinu onda prebaci na sedmu.?

  Odgovori
 2. Sad sam nasao da je fabricki menjac ultegra RD 6800SS
  A sifteri SL-RS700
  Najverovatnije da je predhodni vlasnik menjao sifter pa stavio Deore xt dynasys 11

  Odgovori
 3. Da, to već ima smisla – “drumski” šifter za 11 brzina (doduše za ravan korman i 105 klase) – to je kompatibilno i sa time bi trebalo da radi. To je verovatno i najbolji način da se sve dovede u red – mada, zavisi od ličnih želja, budžeta, afiniteta & prioriteta.

  Odgovori
  • Hvala na objasnjenju i zadovoljstvo je citati sve sto napisete i puno se moze nauciti od Vas.
   Vezano za kupovinu preko interneta mogu da kazem da sam veoma zadovoljan sa Bike-components sajtom i cenama.
   Ni postarina nije preterano skupa ako se kupuju neki delovi od 50€ i vise jer su puno povoljniji od prodavnica i prodavaca u mom okruzenju.
   A i dostava je veoma brza, do 7 radnih dana.
   Jos jednom hvala na izdvojenom vremenu i puno uspeha u narednom radu.
   Pozdrav

 4. Samo da se nadovezem na Sreltov komentar i kupovinu preko interneta.
  Bike-discount je po meni najbolji sajt. Dostava je nesto manje od 20€ al kupis vise stavki i isplati se. Ja kupujem do 150€ jer mi je to carinski limit u BiH.

  Odgovori
 5. Za nabavku iz Srbije, uslovi su dosta nepovoljni – poštarina nije mala, a čim se (zajedno sa poštarinom) probije limit od 50 evra, na cenu ide 10% carine, pa onda na sve to zajedno još 20% PDV-a.

  Nisu ni drugi puno bolji, u svakom slučaju je muka, lično najčešće naručujem baš preko bike-discount-a, kad ne mogu drugačije nabaviti šta treba.

  Odgovori
 6. Limit 50 evra je zaista malo. U Bih do ove godine limit je bio 50KM tj oko 25 Evra sto je bas mizerno. Sreca povecali su limit pa se sad malo lakse dise. Mislim da nije ok da se u carinu racuna i postarina al znam da i to rade.

  Odgovori
 7. Tehnički je to logično i ispravno (pošto cena transporta utiče na ukupnu vrednost/cenu robe svakako, pa spram toga idu sve takse).

  Ono što ne volEm je što nikad ne znaš unapred koliko će ti zaračunati – dešavalo mi se da za pošiljke iz američkih i nemačkih prodavnica (koje rade sve po PS-u) ne uvaže cenu koju je prodavac napisao, pa zacepe taksu.

  Isto tako, uvoznici i zvanični distributeri u Srbiji nabavljaju robu jednom godišnje, a čak ni za tu nabavku ne možeš da se “prijaviš” i naručiš neki deo. Muku mučim s nabavkom konusa za Shimano točkove i kvalitetnih žbica (Sapim, DT Swiss…).

  Odgovori
 8. Kod nas su se izgleda uozbiljili. Sa Bike-discounta mi nikada nisu trazili paypall racun. Prije sam muku micio. Prvo me nazovu na telefon pa traze da profaxam paypall racun. U 21 vijeku oni traze fax ?
  Onda ja hodam okolo pa moljakam ko ce mi profaksati racun. Naravno oni gledaju samo ukupnu sumu pa zarezu 10% do 15% carine pa na to 17% pdv pa nekih spediterskih usluga. Elem izadje skuplje nego da sam ovdje kupovao. Sad je drugacije jer se ima vise komfora jer se carini preko 150€.

  Odgovori
 9. Pozdrav Relja,
  verovatno si ti to negde vec objasnio ali ja nisam procitao pa aj da pitam ovde, mada sam mozda pogresio i temu , al sta da kazem…
  Vozim nekog drumasa sa kasetom od 8 brzina, 11-28 zuba, i na nekim jacim usponima mi “fali” jos jedna brzina.
  Na oglasima sam nasao neke kasete sa 30 i 32 zuba pa sam mislio da to ubudzim, ali se te kasete vode kao mtb, pa sam hteo da te pitam dal ce to moci da funkcionise ili nece?!
  Menjaci i samaraljke su claris

  Odgovori
 10. Relja hvala ti puno, ostaje mi da to sve po tvojim uputstvima i uradim.
  Jos jednom sve pohvale za tvoj rad, znanje, posvecenost i sto je mozda najvaznije nesebicnost da, nama koji volimo sami da petljamo, sve to lepo objasnis.
  Pozdrav

  Odgovori

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vrati se ne vrh