Home » Tehnički deo » Kompatibilnost » Kompatibilnost [01] Lanci

Kompatibilnost [01] Lanci

Ažurirano: 07/07/2020.

Ovaj članak objašnjava kompatibilnost lanaca bicikla. Koji lanci se mogu koristiti sa koliko “brzina”. Prvo će biti objašnjeni osnovni pojmovi o lancima, a zatim će pregled kompatibilnosti i mogućnost kombinovanja sa različitim sistemima biti dat po broju brzina za koje je lanac projektovan. Od jedne, do 12 brzina.

Osnovne činjenice o lancima bicikla

Svi lanci za bicikl dele isti korak od tačno pola inča.

Korak od pola inča.
Jedna cela karika (jedan par unutrašnjih i jedan par spoljnih pločica) dugačka je tačno jedan inč.

Ono po čemu se razlikuju je širina. Što više brzina, to uži lanac. Najširi lanci, i spolja i po unutrašnjoj širini rolnica, su lanci za jednu brzinu. Širina rolnica tih lanaca je 1/8 inča (3,175 mm).

Širina rolnica lanaca za više brzina je gotovo jednaka, a unutrašnji prečnici su:

 • Lanci za jednu brzinu su unutrašnjeg prečnika 1/8 inča (3,175 mm).
 • Lanci za 5 do 8 brzina su unutrašnjeg prečnika 3/32 inča (2,38 mm).
 • Lanci za 9 do 12 brzina su unutrašnjeg prečnika 11/128 inča (2,18 mm).
 • “Egzotičan” standard za teretne bicikle je 5/32 inča (4 mm).

Ono po čemu se drastičnije razlikuju je spoljna širina lanca.

Pitch – korak
Roller width – unutrašnja širina lanca
Roller diameter – prečnik rolnica
R – spoljna širina lanca
C – širina lanca sa spojkom (kod lanaca za jednu brzinu)
S leva na desno:
Campagnolo 11 brzina, SRAM 10 brzina, Shimano 9, SRAM 6/7/8, stariji lanac za 5 brzina, 1/8″ jednobrzinski lanac
Primetite kako su rolnice svih lanaca za više od jedne brzine gotovo iste širine.

Detaljan pregled standardnih dimenzija je u članku: Standardi dimenzija pogonskih lanaca bicikala.
Objašnjenje konstrukcije lanca dato je u članku: Habanje (izduživanje) lanca bicikla.

Lanci za jednu brzinu

Lanci za jednu brzinu su širi od svih ostalih. I po spoljnoj i po unutrašnjoj širini rolnica ( 1/8 inča (3,175 mm), naspram 3/32″ (2,38 mm) kod lanaca za bicikle sa više brzina). S obzirom da je ovakav lanac i ubedljivo najjeftiniji, nema ni potrebe eksperimentisati sa užim lancima za više brzina. Ipak, ako baš mora, lanac za 6 do 8 brzina može da pasuje na neke bicikle sa jednom brzinom – zavisi od širine samih lančanika.

Lanci za 5, 6, 7 i 8 brzina

Lanac za 8 brzina širine 7,1 mm odgovaraće i za sve ostale sisteme (sa 5, 6 i 7 brzina).  Šimano, SRAM i Kampanjolo su svi isti kod 8faza. Lanac za 7 brzina je nešto širi, 7,3 mm, dok je lanac za 6 brzina dosta širi – 7,8 mm. Zato obrnuto nije slučaj i lanac za 7, a pogotovo za 6 brzina će teže raditi na sistemu sa 8 brzina.

Od ostalih, može se za nuždu koristiti 9fazni lanac. Malo je uži nego što je optimalno, ali radiće. Obrnuto nije preporučivo – na devetofaz stavljati širi lanac za 5 – 8 brzina, jer se može zaglaviti između uže poslaganih zupčanika devetofaza.

9 brzina

Širina lanca je oko 6,7 mm. Za nuždu može da posluži lanac za 10 brzina. Ipak, uži lanac je po pravilu skuplji, uglavnom kraće traje i menjanje brzina će ići sporije… ali će raditi. Problemi generalno nastaju pozadi, na kaseti. Prednji lančanici su manje osetljivi po pitanju širine lanca koji se koristi.

Inače svi devetofazni lanci će raditi kako treba bez obzira na proizvođača – Campagnolo, Shimano, ili SRAM.

10 brzina

Širina lanca je 5,88 mm. Isto važi što i za 9 brzina. Mogu se koristiti lanci različitih proizvođača i u slučaju nužde može se uzeti lanac za jednu brzinu više – 11 brzina u ovom slučaju.

11 brzina

Širina lanca je 5,62 mm. Lanci za 11 brzina svih proizvođača su međusobno kompatibilni.

Pošto je razlika u širini između 10faz i 11faz lanca prilično mala, a širina samih zupčanika na kaseti je ista (uz malo manji razmak), lanac za 10 brzina može da se iskoristi na 11faznoj opremi bez zaglavljivanja. Ipak, to je rešenje za nuždu, pošto će ipak, zbog nešto veće širine, uticati na lošiji rad i brže habanje zupčanika.

Izuzetak su Shimano Hyperglide+ lanci – koji rade samo sa Hyperglide+ kasetama, bilo sa 11, ili 12 zupčanika (isti lanac ide).

12 brzina

Širina lanca je 5,25 mm. Proizvode ga SRAM i (od sredine 2018.) Shimano za svoje 12fazne MTB grupe.

Nisam siguran kako radi sa ostalim sistemima, čekam iskustva korisnika i priliku da isprobam.

Simetrični naspram asimetričnih lanaca

Shimano je, koliko znam, jedini proizvođač lanaca koji proizvodi asimetrične lance (uz standardne, simetrične). Prednost asimetričnih lanaca je brže i lakše prebacivanje sa velikog na mali prednji lančanik  i obrnuto.

Asimetričan Shimano lanac.
Gore je spoljna strana, a dole unutrašnja.

Na slici iznad vidi se kako asimetrični lanac nema iste spoljne ploče za “spoljnu” i “unutrašnju” (prema biciklu) stranu.

Kada je Shimano prvi put uveo asimetrične lance na drumskim dubl pogonima, preporučeno je bilo da se ne koriste na tripl pogonima. Ipak, uglavnom rade bez problema i na tripl pogonima.

Tabela spoljnih širina lanaca:

LanacŠirina
 mm.
Svi 6-brzina7.8
Svi 7-brzina7.3
Svi 8-brzina7.1
Svi 9-brzina6.6 – 6.8
10-brzina old Campagnolo6.2
Svi ostali 10-brzina5.88
Svi 11-brzina5.62
SRAM 12-brzina MTB5.25

Povezan članak – Na koliko skratiti nov lanac pri montiranju:

Optimalna dužina lanca za bicikle sa menjačem
Podeli ovaj članak...

22 misli o “Kompatibilnost [01] Lanci”

 1. “Zato obrnuto nije slučaj i lanac za 7, a pogotovo za 8 brzina će teže raditi na sistemu sa 8 brzina.”

  Ako sam dobro shvatio sta si želeo da kažeš u ovom delu, mislim da ti se potkrao lapsus, pretpostavljam da si mislio “a pogotovo “za 6 brzina.

  Odgovori
 2. Pukao mi je lanac u vožnji . Ne znam da li je karika ili brza spojka,majstor je stavio 1 kariku i spojio. Imam utisak da mi se pogon teze okreće sada,da li može biti problem otezanog motanja u koliko fali još jedna ili dve karike?

  Odgovori
  • – Kratak odgovor –

   Dužina lanca sama po sebi ne dovodi do takvih problema.
   Kod bicikala sa jednom brzinom, pretegnut lanac može izazvati teže okretanje, pa i oštećenje ležaja zadnjeg točka, ali to nema direktno veze sa dužinom lanca, više sa položajem zadnjeg točka u ramu (dropovima).

   – Malo opširnije –

   Određivanje optimalne dužine za bicikl sa brzinama

   Optimalna dužina lanca za bicikl sa jednom brzinom

   Kada je lanac (i kaseta, ili/i prednji lančanici) zreo za zamenu

   – Još opširnije (i filozofskije 🙂 ) –

   Nevezano direktno za ovo, više uopšteno. O čemu se radi?
   Relativno često dobijam pitanja gde se, eksplicitno, ili implicitno, dovodi u pitanje rad (nekog) majstora. Ovo je moje mišljenje na temu (ne tvrdim da sam u pravu i najpametniji, to je samo moje gledište):

   – Niko nije nepogrešiv, pa ni majstori. 🙂 Šta god da je problem, računam da je dobro barem videti/pitati majstora koji je radio – teže je preko Interneta reći nešto o problemu na biciklu koji se ne vidi.

   – Vezano za ovo, lično najviše volim kad ljudi ostave bajs i kažu da radim šta god mislim da treba. Tako često ne izađe ništa skuplje (pogotovo na srednji, ili duži rok), ali se bicikl može dovesti u odlično vozno stanje. Kad je budžet ograničen, ili kad za svaku stavku treba posebno “pregovarati”, onda je teško napraviti bicikl da radi kako treba.
   Recimo, ako je lanac pohaban, pa je zbog toga pukao, najbolje je promeniti i lanac, i zadnji lančanik/lančanike, a često i pogon (u zavinosti od stanja/pohabanosti). Bez toga, može lako da se desi da bicikl ne radi dobro.
   Kod bicikala sa brzinama, kojima lanac pukne usled pohabanosti, najčešće ni druge stvari nisu održavane/zamenjene na vreme, pa i zamena sajli i bužira često može biti potrebna kako bi sve radilo kako treba.

   – Konačno: lično ne volim sarađivati sa ljudima u koje nemam poverenja. Što mogu i drugima preporučiti. Ako majstor pravi puno grešaka, ili ne nudi zdravorazumsko objašnjenje za probleme, ili se iz bilo kog drugog razloga sumnja u rad, često je najbolje potražiti drugog majstora.
   Dobro, po meni je još bolje sve sam sebi raditi, ali meni je to uživanje, što nije slučaj kod svih (normalnih 🙂 ) ljudi.
   Ali ako je majstor takav da sumnjam i proveravam, onda je to meni besmisleno – i vreme, i novac, a pogotovo živci i miran san nemaju cenu.

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vrati se ne vrh