KRENITE odavde

Kako podesiti ugao i visinu kormana bicikla

Ovaj članak objašnjava samu tehniku i alat potreban za promenu visine i ugla kormana bicikla. Za savete o tome kako optimalno podesiti korman i ručice, pogledati ova dva članka (jedan je za MTB, a drugi za drumski korman):
Podešavanje MTB kormana
Podešavanje drumskog kormana

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

Postoje dva standarda montiranja kormana, pa će spram njih biti dato objašnjenje za podešavanje visine. Jedan je sa navojem, a drugi “a-head”, odnosno bez navoja. Ovaj članak objasniće tri stvari:

  1. Podešavanje visine i ugla kormana sa navojem
  2. Podešavanje visine i ugla a-head kormana
    2.1. Podešavanje predopterećenja ležaja upravljača
  3. Rotiranje kormana
  4. Bonus-Video: Zamena ahead lule i kormana


1. Podešavanje visine i ugla kormana sa navojem

Potreban alat: imbus ključ 6, ključ 13, ravan šrafciger

Kod kormana sa navojem, lula je fiksirana u korman pomoću malog konusa, koji je pričvršćen dugačkim šrafom koji prolazi kroz sredinu lule. Stezanjem šrafa konus se nabija uz lulu i zid cevi upravljača. Ostatak cevi upravljača sprečava lulu da se klati.

Dve vrste konusa. Princip rada je isti.
Dve vrste konusa.
Princip rada je isti.

Da bi se lula podesila po visini, dovoljno je popustiti šraf koji privlači konus. Pošto mnoge ovakve lule imaju plastičnu kapicu preko imbus šrafa, potrebno je skinuti je ravnim šrafcigerom. Lule koje imaju običan šestougaoni šraf od 13 mm, nemaju plastični poklopac preko.

Plastični poklopac na vrhu lule
Plastični poklopac na vrhu lule

Ukoliko je konus zapekao, posle odvrtanja šrafa za 4-5 krugova, potrebno je malo odozgo udariti šraf da potera konus na dole, da se otkači od lule i zida cevi upravljača.

Šraf koji će verovatno morati da se čukne kako bi konus popustio.
Šraf koji će verovatno morati da se čukne kako bi konus popustio.

Zatim se korman može pomeriti gore-dole i levo-desno. Paziti samo na marker koji obeležava maksimalnu izvučenost lule – ne bi smelo izvući lulu tako da se marker vidi. Ako nema oznake, trebalo bi da je barem 5 cm lule unutar cevi kormana.

Dijagram lule i konusa za fiksiranje.
Dijagram lule i konusa za fiksiranje.
Sa označenom linijom minimalnog “porinuća” lule.

Mana ovog patenta je što se lula drži na tom jednom šrafu koji steže konus. Ako on (ili konus) slučajno pukne, ostaje se bez kontrole nad biciklom – momentalno. Ovo može biti veoma opasno.

Kada se podesi željena visina, može se pritegnuti malo šraf, da korman ne propada sam od sebe, bez stezanja. Tada je moguće držati prednji točak između nogu i podesiti ugao kormana levo-desno, da bude u pravcu točka.

Podešavanje ugla kormana. Tehnika je ista za kormane sa navojem i za a-head
Podešavanje ugla kormana.
Tehnika je ista za kormane sa navojem i za a-head


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin

– Sadržaj –


2. Podešavanje visine i ugla A-head kormana

Potreban alat: imbus ključevi 4, 5 i 6 (u zavisnosti od šrafova)

Prvo se popuste šrafovi koji drže samu lulu. Obično ih ima dva.

Šrafovi koji drže lulu. Dovoljno je popustiti ih, ne moraju se skroz odvrtati.
Šrafovi koji drže lulu.
Dovoljno je popustiti ih, ne moraju se skroz odvrtati.

Ovo je dovoljno za podešavanje ugla kormana. Ukoliko se želi podesiti i visina, onda se mora potpuno odvrnuti i izvući šraf koji drži “poklopac”.

Šraf za kompresiju ležajeva.
Šraf za predopterećenje ležajeva kormana.

Kada se šraf odvrne, moguće je izvući samu lulu i presložiti spejsere po želji. Ako se želi spustiti, onda se spejseri koji su bili ispod lule premeste iznad. I obrnuto za podizanje. Pošto su lule obično sa određenim uglom koji nije 90 stepeni, visina se može podešavati i rotiranjem same lule za 180 stepeni, kao na slici ispod – bilo na gore, ili na dole:

Podešavanje visine rotiranjem same lule i premeštanjem spejsera.
Podešavanje visine rotiranjem same lule i premeštanjem spejsera.

U primeru na slici, urađeno je i skraćivanje same cevi upravljača, kao i spuštanje kormana na najniže moguće. Pre sečenja proveriti da li je visina dobra, jer kad se jednom skrati, nema vraćanja. Bolje je voziti sa spejserima iznad lule, nego skratiti pre nego je sigurno da nije prenisko.

Kod slaganja spejsera, treba voditi računa da gornji spejser (ili sama lula ako nema spejsera iznad nje) bude par mm “stariji” od same cevi upravljača, kako bi se stezanjem gornjeg šrafa moglo podesiti predopterećenje ležajeva kormana.

Par mm prostora ostavljeno.
Par mm prostora ostavljeno.

– Sadržaj –


2.1. Podešavanje predopterećenja ležaja upravljača

Kada se podesi željena visina, potrebno je pritegnuti šraf za predopterećenje ležajeva. Prvo se zašrafi do kraja, ali bez iole jakog stezanja. Zatim se popusti za par punih krugova. Onda se jednom rukom stisne prednja kočnica, a druga se drži na donjem spoju ležaja kormana i viljuške (donja krunica). Bicikl se pomera napred-nazad (sa stisnutom kočnicom). Pod prstima ruke na ležaju se oseti ima li šetanja samog ležaja, klikćući zvuk, ili se oseti samo šetanje pod prstima. Ukoliko ima “lufta”, dotegnuti šraf za pola kruga (u “finalnoj fazi” zatezanje se radi za po 1/4 kruga), pa proveriti ponovo.

Provera ima li lufta u ležaju kormana.
Provera ima li lufta u ležaju kormana.

Kada je sav luft eliminisan, ostaje da se sa točkom između nogu podesi sam ugao kormana i dotegnu šrafovi koji drže samu lulu. Šrafovi kojima se lula drži za cev upravljača ustvari drže celu konstrukciju, šraf na kapici služi samo za podešavanje predopterećenja.

Na kraju treba podići bicikl tako da prednji točak bude na dole, pa zaljuljati korman u jednu stranu. Trebalo bi da se sam vrati u pravac, produži na drugu stranu, pa se ponovo vrati na sredinu. Kao ljuljaška, sa sve manjim oscilacijama. Ako se samo vrati na dole, bez i malo ljuljanja levo-desno, znači da su ležajevi pretegnuti (ili oštećeni, pa ih treba zameniti, ili samo podmazati). U tom slučaju, treba popustiti šrafove lule, odvrnuti šraf za predopterećenje za 1/4 kruga, a zatim lupiti prednjim točkom par puta po zemlji. Zatim stegnuti šrafove lule i opet proveriti da li se sad korman slobodno rotira. Pomalo iterativan proces, ali ne može brže i drugačije.

Prednost a-head patenta je što je lula učvršćena sa barem dva šrafa, tako da se u slučaju pucanja jednog šrafa ne ostaje bez kontrole nad biciklom. Postoje i a-head lule sa samo jednim šrafom, ali je bolje izbegavati ih.

– Sadržaj –


3. Rotiranje kormana

Potreban alat: imbus ključevi 4, 5, 6, okasti ključevi 12 i 13 za starije kormane.

Korman se zateže u lulu pomoću jednog ili više šrafova. Za rotiranje kormana dovoljno je popustiti šrafove toliko da korman ne pada sam, ali da se može rukom zarotirati koliko je potrebno. Dakle ne previše stegnuto, ali ni previše olabavljeno.

Na kraju, ako lula pričvršćuje korman samo jednim šrafom, dovoljno je stegnuti ga. Ako koristi dva šrafa za pričvršćivanje kormana, treba ih stezati po malo, naizmenično – gornji, pa donji. Najsigurniji je patent sa četiri šrafa, koji se onda stežu po sledećem redosledu, u krug:

U krug se zavrću po malo: 1, 2, 3, 4, pa ponovo, u krug, dok se ne zategne koliko treba.
U krug se zavrću po malo: 1, 2, 3, 4, pa ponovo, u krug, dok se ne zategne koliko treba.

– Sadržaj –


4. Video: Zamena ahead lule i kormana

Video demonstracija (sa objašnjenjem) kako se menjaju ahead lula i korman na biciklu:

Kako zameniti ahead lulu i korman na biciklu?
Kako zameniti ahead lulu i korman na biciklu?


Povezan članak – Standardi dimenzija kormana bicikala:

Standardne dimenzije kormana bicikala
Standardne dimenzije kormana bicikala

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net

– Sadržaj –

3 misli o “Kako podesiti ugao i visinu kormana bicikla”

  1. Pozdrav Relja!
    Na koji nacin se moze podici volan ako je lula na vrhu cijevi volana,tj.svi spejseri su ispod? Da li je jedina opcija zamjena sa podesavajucom lulom? Bicikl Polar Shadow

    • Ćao Avrame,

      Ako je ahead korman u pitanju (deluje mi kao da jeste), onda uz lulu podesivog ugla, postoji i opcije lule koja je napravljena da stoji podignuto (ide u vis, pa se lomi posle 10-ak cm). Takva lula nema podesiv ugao, niti visinu, ali može biti dobro rešenje (manje pokretnih delova je po meni uvek plus).

      Takođe, može se staviti i “produživač” vrata.

      Neka od tih rešenja sam prikazao na slikama pri kraju članka o podešavanju udobnog položaja sedenja na biciklu.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content