KRENITE odavde

Montiranje unutrašnje i spoljne gume bicikla

Ovaj članak objašnjava kako montirati gume na točak. Po potrebi, videti članke o tome kako skinuti točak, skinuti spoljnu i izvući unutrašnju gumu i kako zakrpiti probušenu gumu.


1. Pregledati felnu

Mora biti bez oštećenja, oštrih ivica, zareza, ulubljenja.


2. Proveriti da je traka za felnu dobro nalegla

Ako je traka loša, ili loše montirana, sad je trenutak da se to ispravi. Članak o trakama za felnu: Vrste traka za felnu.

Oštećena traka za felnu. Ova traka je dobro postavljena - nije ni smaknuta u stranu, ni preširoka, ni preuska za felnu. Ali je oštećena.
Oštećena traka za felnu.
Ova traka je dobro postavljena – nije ni smaknuta u stranu, ni preširoka, ni preuska za felnu. Ali je oštećena.


Dakle, traka za felnu ne sme biti preširoka – da ide do samih zidova felne gde naleže spoljna guma. Ne sme ni biti pomerena u stranu nigde. Ne sme biti ni preuska. Treba da pokrije tačno suženi deo felne, gde upada unutrašnja guma. Kao na slici gore, s tim što mora biti bez oštećenja. 


3. Staviti jednu stranu spoljne gume na felnu

Stavljanje samo jedne strane gume na felnu. Ovo bi trebalo da ide bez ikakve muke, guma čak može i sama od sebe spadati kad se ovako samo prebaci jedan kraj.
Stavljanje samo jedne strane gume na felnu.
Ovo bi trebalo da ide bez ikakve muke, guma čak može i sama od sebe spadati kad se ovako samo prebaci jedan kraj.


Mesto na gumi gde stoji natpis proizvođača (i model gume ako je napisan) poravnati tako da bude kod otvora ventila na felni i da “gleda” na desno. Ovo ostavlja utisak pedantno urađenog posla (vođenja računa o detaljima), a i u slučaju bušenja, kada se na unutrašnjoj nađe rupa, lako se zna na kom delu spoljne gume je oštar predmet ušao (i, možda ostao) – jer je poznato kako je spoljna guma bila montirana na felni.


4. Stavljanje unutrašnje gume na felnu, unutar spoljne

Unutrašnju gumu treba blago naduvati, tek da ne bude skroz slepljena. Provući ventil kroz otvor za ventil na felni (i zašrafiti šraf koji drži ventil, ukoliko ga ima – ne stezati, samo par krugova da ventil ne ispadne).

Šraf koji drži ventil na mestu
Šraf koji drži ventil na mestu


Sada treba unutrašnju gumu podvući ispod spoljne, da legne na felnu, u krug na obe strane od ventila, ka suprotnom kraju felne.

Posebno kod užih guma, potrebno je spoljnu gumu malo pomeriti ka zidu felne da bi se unutrašnja mogla spakovati.
Posebno kod užih guma, potrebno je spoljnu gumu malo pomeriti ka zidu felne da bi se unutrašnja mogla spakovati.


5. Montiranje druge strane spoljašnje gume na felnu


Paziti da se unutrašnja guma ne pričkine. Krenuti sa strane suprotno od ventila, na obe strane, navlačiti palčevima spoljnu gumu na felnu, da legne – završavajući kod ventila.

fit-tire-clincher-rim3-300
Montiranje gume na felnu


Kritičan momenat je kada se dođe do poslednje trećine punog kruga. Postaje postupno sve teže. Kada više ne može rukama da se namakne spoljna guma, potrebno je sa jedne strane rukom držati mesto dokle se stiglo (da guma ne spadne), a drugom rukom odatle krenuti u krug, navlačiti gumu ka drugom kraju.

Guma koja teško nailazi. Ovde se majstor poslužio vezicom, kako bi sa obe ruke mogao u krug da navlači gumu i pomera je dalje na felnu.
Guma koja teško nailazi.
Ovde se majstor poslužio vezicom, kako bi sa obe ruke mogao u krug da navlači gumu i pomera je dalje na felnu.


Ovo zvuči puno komplikovanije nego što jeste. Jednostavno se sa kraja guma pritiska i povlači ka drugom kraju, skroz u krug. Rasterećuje se žica koja drži gumu i “povlači” ka drugom kraju, grubo rečeno.

Na kraju se navlači i poslednji deo gume. Paziti da se ne pričkine unutrašnja guma - gurnuti je prstom, ili kašikom za montiranje unutra ako treba.
Na kraju se navlači i poslednji deo gume.
Paziti da se ne pričkine unutrašnja guma – gurnuti je prstom, ili kašikom za montiranje unutra ako treba.


Ako ide previše teško, proveriti da li je unutrašnja guma preduvana i da li je sve lepo leglo sa suprotne strane felne. Sa druge strane, ako se unutrašnja guma previše lako “zavlači” između spoljnog dela felne i spoljašnje gume, moguće da je treba malo doduvati, da bolje stoij na mestu.


6. Duvanje i provera

Proveriti je li sve leglo kako treba. Doduvati malo unutrašnju gumu, tek da spoljna dobije oblik. Trebalo bi da je još uvek mekano. Proveriti ponovo kako sve leži. Proći prstima oko gume, stiskati spoljnu ka unutra, da lepo legne.

Dodati još malo pritiska, pa proveriti je li počela slučajno negde da se smiče spoljna guma. Ako jeste, ispustiti pritisak malo, pa rukom vratiti sve da legne na mesto.

Na kraju treba naduvati točak do nekog višeg pritiska, da bude tvrđi. Guma sa strane blizu felni ima marker za ravnanje, proveriti je li svugde ravnomerno legla.

Linija za poravnavanje. Ako je negde bliže, negde dalje od felne, znači da guma nije dobro legla.
Linija za poravnavanje.
Ako je negde bliže, negde dalje od felne, znači da guma nije dobro legla.


Ako je marker negde bliže nego što treba, a na ostatku felne stoji ravnomerno, onda prvo treba naduvati gumu na visok pritisak – može se desiti da legne na mesto sama od sebe, uz zvučno “pop!”.

Ako to ne pomogne, guma se mora izduvati malo, pa rukom namestiti da sve legne kako treba. Ukoliko se radi kod kuće, sredstvo za čišćenje prozora na bazi alkohola se može naprskati između gume i zida felne. Posle toga guma će leći sama na mesto kad se naduva, ili će se barem puno lakše namestiti.

Bilo koje sredstvo na bazi alkohola će raditi posao. Većina onih na kojima piše "za prozore" su takva.
Većina sredstava na kojima piše “za prozore” su na bazi alkohola i radiće posao, koje god marke.



Posle prskanja zidova felne i same gume sredstvom, treba je naduvati na pritisak nešto viši od propisanog najvećeg (za 10 do 30 % iznad). Mesta gde je guma nedovoljno izašla iz felne, uz POP zvuk će biti rešena i guma će leći sama od sebe. Ukoliko ovo ne pomogne, izduvati gumu ponovo i namazati penom sapunice zidove felne i gumu, pa probati isto ponovo. Paziti samo pre duvanja da guma nije nigde počela silaziti sa felne, ako se to desi, odmah ispustiti vazduh da unutrašnja guma ne bi eksplodirala. Bitno u početnoj fazi duvanja. Kad je pritisak dovoljno visok da guma poprimi svoj oblik, ako tad nije počela silaziti s felne, onda i neće. Na kraju, ako još uvek ima problema, ponovo ispustiti pritisak da guma bude nešto mekša, pa rukom namestiti sve kako treba, zatim ponovo naduvati.

Voilà! :)
Voilà! 🙂


Video uputstvo (od 9:10 počinje deo sa montiranjem gume, link bi trebalo da na računaru pusti video baš od tog dela):

5 misli o “Montiranje unutrašnje i spoljne gume bicikla”

  1. Ustvari, ako imas neki drugi predlog, pošto vozim otprilike “pola-pola” road_off-road.

  2. Continetal su malo skuplje, ali verovatno vrede.
    Danas sam imao situaciju da menjam probušenu unutrašnju gumu Schwable, staru par meseci sa Mišelin sa zaštitom protiv bušenja kupljenu pre tri dana u cžCapriolu (500 din.), na kojoj sitno piše ” MADE IN SERBIA”.
    Mašala..
    Hvala Relja.
    Trebaju mi uže gume, ali malo kvalitetnije,naročito zadnja, jer će na kraju ovaj bajk biti e-bajk.
    Pozdrav.

    • Unutrašnje Schwalbe gume su sasvim solidne – čak i kod nas. Sa spoljnima sam imao problema, ali za unutrašnje najradije uzimam Schwalbe.

      Za uže i kvalitetne – ta Continental koju sam preporučio je dosta dobar izbor po mom mišljenju & iskustvu.
      Uže od toga ne bih išao ako mogu birati, jer su točkovi od 26″ već dosta malog prečnika u startu, sa užom gumom se prečnik dodatno smanjuje. Ne dobija se ništa osetno, a gubi se na udobnosti.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content