KRENITE odavde

Lepljenje (krpljenje) probušene gume bicikla

Ovaj članak objašnjava, korak-po-korak, postupak za lepljenje gume bicikla. Po potrebi, pogledati članke sa uputstvima za skidanje točka i postupak za skidanje spoljne i vađenje unutrašnje gume. Na kraju, može koristiti članak koji objašnjava postupak za montiranje unutrašnje i spoljne gume na felnu.

Ako imate problema sa spoljnom, a ne sa unutrašnjom gumom – pogledajte članak o tome kada treba zameniti spoljnu gumu bicikla?


1. Naduvati (skinutu) unutrašnju gumu da se vidi gde je probušena

Ukoliko je rupa previše mala da bi se mogla čuti, ili osetiti prstima, treba se poslužiti vodom:

Potapanjem gume u korito sa vodom koja je bez talasa, lako se mogu uočiti mehurići na mestu gde je guma bušna.
Potapanjem gume u korito sa vodom koja je bez talasa, lako se mogu uočiti mehurići na mestu gde je guma bušna.

Jedno, ili više mesta gde se pronađu oštećenja treba obeležiti:

Obeležavanje mesta gde je probušena guma.
Obeležavanje mesta gde je probušena guma.


2. Otkrivanje uzroka bušenja

Kada se nađu mesta na kojima je guma probušena, važno je, pre samog krpljenja i zamene, utvrditi uzrok bušenja.

2.1. Snakebite

Ako unutrašnja guma ima paralelne dve rupe na manjem rastojanju, onda je u pitanju bušenje zbog nedovoljno naduvane gume. Pri udaru na džombu, unutrašnja guma je pričkinuta na felnu i tu je probušena, prosečena. Snakebite što bi rekli ameri – ujed zmije na engleskom.

Snakebite
Snakebite

2.2. Oštećenje od felne/žbice

Ako je pronađena rupa sa unutrašnje strane gume, prema felni, onda treba pregledati felnu da li ima nekih zašiljenih delova, oštećenja. Pregledati i traku za felnu, da li je dobra i dobro postavljena. Ako se koriste duplozidne felne, traka mora biti kvalitetna, za visoke pritiske. Detaljnije u ovom članku:
Vrste traka za felnu.

Ako je rupa blizu ventila, unutrašnja guma se ne može zakrpiti.

Guma probušena uz sam ventil. Ovakva guma se ne može zakrpiti.
Guma probušena uz sam ventil. Ovakva guma se ne može zakrpiti.

2.3. Rupa na spoljnom, ili bočnom delu unutrašnje gume

Najverovatnije probušena nekim trnom, staklom. Pažljivo pregledati spoljnu gumu, da nije oštar predmet ostao u njoj, pa da opet probuši gumu. Spoljnu gumu je dobro izvrnuti na naličje i prevući neku tkaninu duž nje, ili golim rukama, ali pažljivo da ne dođe do posekotine.

2.4. Guma je prosečena

Ako je rupa baš velika, prosečena, ili puknuta kao balon, guma se ne može zakrpiti.

Eksplodirana unutrašnja guma
Eksplodirana unutrašnja guma

Uzrok ovome može biti loš kvalitet unutrašnje gume, ali češće je ili pucanje spoljne gume, ili loše montiranje unutrašnje ili/i spoljne gume. Takođe, ukoliko se felna pregreje od dugog jakog kočenja (ako nisu disk kočnice), pritisak bude previsok i dolazi do eksplozije (kada se unutrašnja raširi toliko da smakne spoljnu gumu iz ležišta).

Oštećen zid spoljne gume
Oštećen zid spoljne gume

Ako je zid spoljne gume oštećen kao na slici iznad, unutrašnja često eksplodira. Uzrok ovome je ili loš kvalitet spoljne gume, ili neki veći oštar kamen.

Spoljna guma se može zakrpiti privremeno da se stigne do kuće, ali se mora što pre zameniti.

Krpljenje prosečene spoljne gume.
Krpljenje prosečene spoljne gume.

Spoljna guma se krpi ili specijalnim zakrpama za spoljnu gumu, ili komadom stare spoljne gume. Nikako ne krpiti komadom unutrašnje gume, jer je previše mekana i neće držati pritisak.

Affiliate link za Amazon.com pretragu i on-line kupovinu (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina): Specijalna zakrpa za spoljnu gumu (Park Tool TB-2 zakrpa). Poslužiće za da se stigne do kuće i prosečena spoljna guma zameni ispravnom. Nije trajno rešenje!

Park Tool TB-2, privremena zakrpa za prosečenu spoljnu gumu bicikla
Park Tool TB-2, privremena zakrpa za prosečenu spoljnu gumu bicikla


3. Krpljenje gume

Prvo se mesto oko rupe dobro osuši, očisti i išmirgla, da bude skroz ravno. Pogotovo ako je blizu šava na gumi. Deo na koji se lepi zakrpa mora biti čist, suv i poravnat.

Šmirglanje pre lepljenja
Šmirglanje pre lepljenja

Zatim naneti lepak za gumu, najčistijim prstom lepo razmazati i poravnati.

Razmazivanje lepka za gumu
Razmazivanje lepka za gumu

Sačekati pet minuta da se lepak osuši.

Zalepiti “flekicu” za krpljenje gume. Pritisnuti je dobro, da ne ostane vazduha.

Stavljanje flekice
Stavljanje flekice

Najbolje je zakrpljenu gumu ostaviti da se dobro osuši preko noći. Zato je pametno imati uvek rezervnu unutrašnju. Probušena se zakrpi i spakuje u torbu, a vožnja nastavi sa rezervnom. Na ovaj način, iste tri unutrašnje gume mogu se rotirati decenijama.  🙂

Preporuka autora je Rema komplet “flekica” i lepka za krpljenje guma. Iz mog iskustva ovo je najbolje rešenje na tržištu za sigurno krpljenje. Klikom na sliku ispod otvara se link za on-line kupovinu preko Amazon.com (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

Rema komplet za krpljenje guma
Rema komplet za krpljenje guma

Video demonstracija krpljenja gume i montiranja spoljašnje gume na felnu, sa zakrpljenom unutrašnjom:

Krpljenje bušne unutrašnje gume bicikla, zamena [0032]


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/lepljenje-krpljenje-probusene-gume-bicikla-komentari-clanka.188/

11 misli o “Lepljenje (krpljenje) probušene gume bicikla”

  1. Pozdrav Relja,
    Vaša stranica je argument plus da se Internet ipak ne treba ugasiti! 🙂

    Recite kako da nađem mjesto gdje pušta zračnica ako joj za to treba 7 dana, znači pušta minimalno ali pušta… ?
    Nije stara i malo je voženo, max 200 km.

    Uspješnu biciklističku jesen želim!

    • Hvala na pohvalama. 🙂

      Odlično pitanje. Sporo ispuštanje, a ipak brže od ispravne gume, ume biti dosta frustrirajuće. Procedura za rešavanje problema:

      – Naduvati gumu na neki niži pritisak, proveriti ventil, da li pravi mehuriće (pljuv… mislim, sapunica preko ventila i vidi se).

      – Naduvati gumu tako da se baš dosta raširi, ali da ne pukne (recimo da bude barem dva do tri puta većeg prečnika nego što je kad stoji spakovana na točku, unutar spoljne). Ponovo proveriti i ventil, ali i gumu – bilo slušanjem, bilo u lavoru, ako je rupa previše sitna. Kada se usled naduvavanja dobro rastegne unutrašnja, onda će i sitna rupa biti nešto šira, pa će se “odati” mehurićima u lavoru.

      – Obavezno pregledati spoljnu, vatom preći s unutrašnje strane, ili pažljivo prstima, da se nađe tanka žičica i slično ako je još uvek u spoljnoj.

      Napomena: ako je reč o užoj gumi (28 mm i uže), za 7 dana može ispustiti sa recimo 8-6 bara na 6-5 bara i bez rupe – pogotovo ako je unutrašnja nižeg kvaliteta (preko 10 godina stara, ili kineska novija). Ja sam hard-core poklonik Schwalbe unutrašnjih, upravo iz razloga što po mojim merenjima najduže drže pritisak kad se naduvaju (uz veoma kvalitetno urađeno telo ventila).

      P.S. Bio sam siguran da sam u videu ove cake sve naveo, ali nisu (dovoljno jasno) objašnjene.

  2. Hvala, logično da treba restegnuti s više napuhavanja…
    To će uplaiti sigurno

    Pozdrav iz Zagreba…

  3. Ja isto gotivim Schwalbe, ali deluje mi da im je kvalitet opao u odnosu na pre 6 do 8 godina. Mozda gresim, mozda je maler samo. Cinjenica da se i meni i sinu mnogo cesce buse gume, a jedna nova unutrasnja 20 inca, njegova, nije busna a ispusta u random momentima u potpunosti. Verovatno ventil, ali ipak racunas kupio si Schwalbe. Daj Boze da je samo maler u pitanju.

    • Potapanjem u vodu se vidi gde puštaju.
      Ventil na novoj gumi (ili staroj ako nije dotegnut od proizvodnje) nekad treba dotegnuti, nevezano za proizvođača.

      To koliko se često buše gume mislim da nema veze sa kvalitetom unutrašnje gume – više je vezano za baksuz. 🙂
      Zavisi i od spoljne, pogotovo kod užih guma na višem pritisku – kada se pohaba gazni sloj, onda se lakše i probuši skroz do unutrašnje na komadić stakla/ekser/trn.
      Relativno skoro sam pokupio staklo i ekser u razmaku od nekoliko dana, a pre toga bez bušenja… ne pamtim koliko dugo.

      Sa spoljnim Schwalbe gumama kupljenim u Srbiji je bilo dosta problema (toliko da ih već godinama ne kupujem), ali unutrašnje su i dalje odlične (barem ove s kojima sam ja dolazio u kontakt).

  4. Slazem se. S druge strage i klinac i ja imamo Schwalbe Road Cruiser spoljasnje i nekako cesce zbusimo na stakla nego pre, verovatno maler 🙂 Cenis da Schwalbe drzi kvalitet kao pre?

    • Ne znam. Spoljne ne kupujem u Srbiji već godinama, jer su imali puno faličnih guma (zastupnik uredno, besplatno, zameni gumu, ali dešavalo mi se više puta da sam na 2-3 meseca vraćao novu gumu na reklamaciju). U inostranstvu (Austrija i Nemačka u mom slučaju) su, rekao bih, još uvek dobre.

      Sa unutrašnjim nisam imao problema. Da kucnem o drvo. Čak i kupljenim u Srbiji.

      Inače mi se čini da globalno, već decenijama u nazad, praktično svi proizvođači gledaju napraviti stvari da traju što kraće (i da popravka bude neisplativa), uz dodavanje nekih svojstava koja često ništa objektivno ne pomažu kupcu, ali služe u marketinške svrhe kako bi se pospešila prodaja i “opravdala” viša cena. Tako da vrhunske (i najskuplje) gume, koje dobro prijanjaju i udobne su u vožnji, retko prave neku veliku kilometražu.

  5. Od klinca guma Road Cruiser 20 inca spoljasnja, znaci jedno 3 – 4 puta sam mu menjao unutrasnje do sada i svaki put kad sam montirao davala je jajastu oscilaciju. Felna je prava ko metak, nije jajasta, kod montiranja sam je i udarao od pod onako lagano da legne polunaduvano, ali uvek isto. Izgleda da su ove budzet varijante spoljasnjih od 10-15e postale krs, nazalost. Nekada su bile top!

    • Moje iskustvo sa Schwalbe spoljašnjim, kupljenim u Srbiji, je uvek bilo loše, čak i za modele više klase.
      Pisao sam i kompaniji o tome, i na nemačkom, i na engleskom – nisu ni odgovorili.
      Računam da im uopšte nismo bitni kao tržište (generalno se iole skuplje gume kod nas vrlo slabo prodaju).

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content