KRENITE odavde

Filips, JIS i Pozidriv šrafcigeri – objašnjeno

U ovom članku ću objasniti kako pronaći krstasti šrafciger koji dobro drži, ne ispada, pa olakšava odvrtanje jako zategnutih šrafova. Zatim sledi malo istorije, objašnjenje standarda, u pokušaju da pružim univerzalniji način za prepoznavanje dobrih šrafcigera, koji dobro naležu. Naime: ako ste popravljali bicikl, motor, ili bilo koji uređaj sa krstastim šrafcigerima, sigurno znate koliko je frustrirajuće kada šrafciger ispada, pogotovo dok pokušavate odvrnuti zapekli, ili jako zategnuti šraf. E pa ne mora baš uvek biti tako. Pozabavimo se tim problemom.
U posebnom članku objasnio sam standardne veličine i tipove šestougaonih bitova i bit-šrafcigera.

Sadržaj:

  1. Dobar krstasti šrafciger
  2. Heroji razvoja šrafcigera
    2.1. Filips (Phillips) šrafcigeri
    2.2. JIS (Japanski Industrijski Standard) šrafcigeri
    2.3. Razlika između Phillips i JIS šrafcigera
  3. Standardi popularnih krstastih šrafcigera
    3.1. Phillips – američki standard
    3.2. JIS – japanski standard
    3.3. Pozidriv i Supadriv
    3.4. Sumiranje – šta može sa čim
  4. Kako da nađem dobar Philips/JIS šrafciger?
  5. Izvori


1. Dobar krstasti šrafciger

Cilj ovog članka (i mog istraživanja radi njega) je da pomognem sebi, tj: kako da pronađem krstasti šrafciger koji dobro naleže i ne ispada? Drugim rečima: kako da znam, pre nego što probam (i kupim), hoće šrafciger pasovati i raditi dobro sa šrafovima na biciklima, motorima i ostalim krstastim šrafovima?

Koga zanimaju detalji i objašnjenje kako sam došao do jednog od dobrih šrafcigera, može čitati dalje. Ko želi samo kratak odgovor, tj. preporuku, šrafciger koji se meni odlično pokazao (a posle sam shvatio i zašto) je ovaj (Amazon affiliate linkovi za kupovinu):

Wera Kraftform Stainless 3350 PH 2

Wera Kraftform Stainless 3350 PH 2
Wera Kraftform Stainless 3350 PH 2 – Amazon affiliate link
Slika 1

Mora li baš ovaj, ili ima još dobrih šrafcigera? Pa, imam dobru i lošu vest, koju želite pročitati prvo? 🙂

  • Dobra vest: da, postoji više proizvođača (i modela) dobrih krstastih šrafcigera.
  • Loša vest: nije baš jednostavno skontati koji su dobri, te je probanje često jedini pouzdan način da se potvrdi na kraju. Pokušaću to objasniti najbolje što mogu u ovom članku.

Pre teorije, evo moje praktične demonstracije problema, i kako ga šrafciger sa slike iznad rešava:

Nastavak članka sadrži objašnjenje problematike krstastih šrafcigera, ali, za sada, bez konačnog odgovora, sem par konkretnih primera.
Trebalo mi je dosta vremena da ovo skontam i prikupim podatke. Ipak, shvatite članak u smislu: “koliko sam ja upoznat”. Sve dopune i ispravke su dobrodošle.

– Sadržaj –


2. Heroji razvoja šrafcigera

Ne nose svi heroji plašteve” 🙂
– BikeGremlin razmišljanja za vreme tuširanja

Ukratko, samo koliko je neophodno da bi se razumela današnja “papazjanija” sa krstastim šrafcigerima. Ne bojte se, neće boleti. 🙂
Standardi, specifikacije i dimenzije su objašnjeni u 3. poglavlju.


2.1. Filips (Phillips) šrafcigeri

Za ove ste možda čuli – kod nas se zovu i “krstasti”, “krstak” i sl. Kako su nastali i koji je glavni problem sa njima?

Čovek imena John P. Thompson je 1932. godine izmislio (i patentirao pod US Pat. No. #1.908.080) “šraf sa upuštenom krstastom glavom”, a 1933. patentirao je i šrafciger za takve šrafove. Ali je verovatno bio podjednako dobar prodavac i kapitalista, kao i ja. 🙂 Nije uspeo nikoga ubediti da proizvodi šrafove i šrafcigere sa ovim patentom.

Onda je došao Henry F. Phillips, otkupio dizajn/patent 1935. godine, i usavršio ga (sa konačnom verzijom patenta US. #2.046.840). On je godinu dana ranije osnovao “Phillips Screw Company” (Filips Kompanija za Šrafove). On je shvatio prednost ovog patenta:

Za razliku od tada aktuelnih šrafova sa ravnom glavom, Phillips je omogućavao da se šrafciger brzo postavi u šraf – veoma lako klizeći na mesto i uz moć da sam sebe centrira u šrafu kada se gurne. Nešto što danas uzimamo zdravo za gotovo, tada je bilo revolucionarno. Probajte koristiti akumulatorski šrafciger za šraf sa ravnom glavom (i sa odgovarajućim bitom, naravno) i biće vam jasno na šta mislim.

Koji su problemi sa Phillips-om?

  • Teška i komplikovana proizvodnja šrafova – za 30. godine XX veka. Ovaj problem je prevazišla kompanija “American Screw Company of Providence, Rhode Island”, a onda je Phillips postao široko prihvaćen.
  • Kao što lako šrafciger upada u šraf, tako lako i ispada iz njega – o ovome ću pisati u narednom pasusu.

Na proizvodnim trakama 30. godina, pogotovo u rastućuj auto-industriji, postojali su električni šrafcigeri, ali većina nije imala mogućnost podešavanja momenta sile zatezanja. Dizajn Phillips šrafa je omogućio da takav šrafciger jednostavno ispadne, pre nego što pretegne šraf (i ošteti materijal, ili šraf). Problem, za koji kapitalisti koji se bave masovnom proizvodnjom nisu puno marili, je kada ovakvi spojevi treba da se rastave i servisiraju – što može potvrditi svako ko je imao posla sa zapeklim, zarđalim Phillips šrafovima.
Mnogi ljudi tvrde da je ovo lako ispadanje namerno dizajnirano, da se spreči pretezanje. Ja nisam našao dokaze za ovu tvrdnju, već jedino za lako umetanje i samo-centriranje šrafcigera u šrafu.

Što nas dovodi do sledeće priče – Japan: mala zemlja, mali ljudi, male mašine, a najbolji su! 🙂

– Sadržaj –


2.2. JIS (Japanski Industrijski Standard) šrafcigeri

Sve što se uradi brzo, mora se raditi ponovo – polako”
– Moj pokojni otac, Živojin Novović – prilično dobar inženjer

Samuraji su pravilno zaključili da je samocentriranje šrafcigera super stvar, ali da ušteda delića sekunde pri umetanju nije vredna povećanog rizika ispadanja šrafcigera, kao i glavobolja pri kasnijem odvrtanju/rastavljanju. Tako da su 1958. godine napravili vrlo sličan dizajn, ali sa “oštrijim ivicama” da tako kažem.

Razlike između JIS i Phillips šrafova i šrafcigera se teško mogu primetiti golim okom, ali se lako primete kada se koristi šrafciger!

JIS šrafciger odlično drži i u JIS, i u Phillips šrafovima.
Dok Phillips šrafciger slabo drži u Phillips šrafovima, dok JIS šrafove ne drži gotovo nikako – prelako ispada i oštećuje ih.

Pročitajte ponovo i zapamtite gornje dve rečenice. U tome je srž rešenja problema. Ponoviću ovo malo drugačijim rečima:
JIS šrafcigeri rade bolje i sa JIS, i sa Phillips šrafovima!

– Sadržaj –


2.3. Razlika između Phillips i JIS šrafcigera

Pre detaljnije priče o standardima, u narednom poglavlju, ukratko ću navesti osnovne razlike. Prvo slika:

Razlike između JIS i Phillips vrhova šrafcigera
Razlike između JIS i Phillips vrhova šrafcigera
Slika 2


(A) na slici iznad pokazuje razliku u označavanju, mada ne budu svi JIS šrafovi označeni takvom tačkicom (1).
(B) pokazuje blagu krivinu Phillips standarda (2) – nevidljiva golim okom (prenaglašena na crtežu), ali dovoljna da “pomogne” šrafcigeru da ispadne kada se primeni sila.
(C) i (D) pokazuju presek vrha, gledano direktno ka vrhu. Phillips ima malo krug većeg radijusa (3), što objašnjava zašto ne leže lepo u JIS šrafove.

Ponoviću: sve ove razlike se teško mogu registrovati golim okom. Vrhovi deluju naizgled isto.

– Sadržaj –


3. Standardi popularnih krstastih šrafcigera

Navešću ovde najčešće korištene vrste, prvo starije, a zatim i aktuelne standarde, hronološkim redom, kako bi se lakše moglo razumeti.


3.1. Phillips – američki standard

Već spomenut u poglavlju 2.1, gde su navedene prednosti i mane.

  • Označava se slovima “PH”,
  • nakon kojih sledi kod za veličinu: #0000, #000, #00, #0 (veoma mali, “sajdžijski”), #1, #2, #3 i #4 (veoma veliki, za tešku mašineriju).
Standard Phillips šrafcigera
PH #2 – primer označavanja Phillips šrafcigera
Slika 3
  • Od 1961. do 2006 bio je definisan nemačkim DIN 5260-2 standardom. 2006 je taj standard zastareo.
  • Sada ga definiše jedino (DIN) ISO 8764-1 PH (standard nastao 2004) i (DIN) ISO 8764-2 PH.

(Ne previše) zanimljiva činjenica: DIN je skraćenica od “Deutches Institut fur Normung” (Nemački Institut za Standardizaciju).

Da se podsetimo: relativno lako ispada i iz odgovarajućih, Phillips šrafova, dok sa ostalima (JIS i Pozidriv) radi još gore. Philips šrafcigeri su loši – prosto rečeno.

– Sadržaj –


3.2. JIS – japanski standard

Njegovu istoriju sam ispričao u poglavlju 2.2.

Nekada ga je definisao japanski JIS B 4633 standard, ali od 2008. godine je ovaj standard “zastareo” (napušten) i sada je definisan jedino ISO 8764-1 PH i ISO 8764-2 PH standardima. Da, istim onim koji definišu i Phillips šrafcigere! Vidite sad odakle dolazi zabuna? Nekada su se označavali ovako, različito:

Razlike između označavanja JIS i Phillips standarda šrafcigera
Tačka je bila način označavanja JIS šrafova
Slika 4

Ažuriranje – jun 2023:
Klaus je na engleskoj verziji sajta podelio korisne linkove u svojim komentarima (Klausovi komentari na temu JIS-a). Sudeći po tim informacijama, JIS kao takav nije napušten, ali je velika većina proizvođača prestala označavati svoje šrafcigere po tom standardu, već samo po DIN i ISO standardima, tj. šrafcigeri su označeni kao Phillips.

Kako sam objasnio u prethodnim poglavljima, JIS šrafcigeri su prosto bolji u praktično svakom pogledu u odnosu na Phillips. Ali kako danas kupiti JIS šrafciger, kada su označeni isto kao i Phillips šrafcigeri? Jesu li oni sada isti?

Odgovor na drugo pitanje je “ne, nisu isti”. A odgovor na prvo pitanje? To je već teže. Pokušaću odgovoriti u 4. poglavlju, nakon par reči o Pozidriv i Supadriv standarima.

– Sadržaj –


3.3. Pozidriv i Supadriv

Često se meša sa Phillips standardom, barem u Srbiji, pa ga vredi pomenuti. Evropski pokušaj prevazilaženja problema Phillips šrafcigera (i šrafova) sa ispadanjem, od strane britanske kompanije “GKN Screws and Fasteners”, patentiran 1962. godine. Kasnije usavršen u Supadriv standard.

  • I Pozidriv i Supadriv se označavaju slovima “PZ”,
  • nakon kojih sledi kod za veličinu: #0, #1, #2, #3, #4 i #5.

Jedina razlika u označavanju je što Pozidriv “ikonica” (da se tako izrazim) ima dve crtice više:

Pozidriv i Supadriv šrafcigeri
PZ #2 – Pozidriv, and Supadriv noting example
Slika 5


Pozidriv šrafciger će pasovati na svaki Supadriv šraf, i obrnuto. S tim što korištenje Supadriv šrafcigera sa Supadriv šrafom omogućava da se šrafciger koristi pod (manjim) uglom, a bez da se rizikuje da ispada kada se primeni jači momenat okretanja.

Sa druge strane: ni jedan drugi šrafciger ne pasuje dobro u Pozidriv/Supadriv šrafove – proklizaće i oštetiti ih. Zato treba obraćati pažnju kada se naiđe na ovakve šrafove i koristite odgovarajuće šrafcigere za njih:

Phillips (levo) i Pozidriv (desno) šrafovi
Phillips (levo) i Pozidriv (desno) šrafovi
Vidite crtice na “čelu” Pozidriv šrafa? Tako se lako prepoznaju
Slika 6
Razlike u vrhovima Phillips (PH) i Pozidriv (PZ) šrafcigera
Razlike u vrhovima Phillips (PH) i Pozidriv (PZ) šrafcigera
Slika 7


Tehnički crtež vrha šrafcigera Pozidriv standarda:

Vrh Pozidriv šrafcigera po ISO 8764-1 standardu - tehnički crtež
Vrh Pozidriv šrafcigera po ISO 8764-1 standardu – tehnički crtež
Slika 8


Na papiru se veoma razlikuje od Phillips-a, ali u stvarnosti, “uživo”, ljudi ih često mešaju, što rezultuje oštećenim šrafovima koji se posle ne mogu odvrnuti ni odgovarajućim šrafcigerom.

– Sadržaj –


3.4. Sumiranje – šta može sa čim

Ukratko, po cenu da se ponavljam, sumiraću kombinacije koje dobro rade u praksi (ostale kombinacije treba izbegavati):

  • Phillips šrafovi: koristite JIS (bolje rade, bolje naležu), ili Phillips šrafcigere.
  • JIS šrafovi: koristite JIS šrafcigere. Phillips ne naleže sjajno i ako baš morate, Phillips šrafcigere koristite sa puno opreza i pažnje.
  • Pozidriv šrafovi: koristite Pozidriv (bolje) ili Supadriv šrafcigere.
  • Supadriv šrafovi: koristite Supadriv (bolje) ili Pozidriv šrafcigere.

– Sadržaj –


4. Kako da nađem dobar Philips/JIS šrafciger?

Nakon kraće Pozidriv digresije, kako naći dobar šrafciger za Phillips, ili/i JIS šrafove? U poglavlju 3.2. objasnio sam da je JIS kao standard napušten 2008. godine, te da sada postoji samo ISO 8764. Drugim rečima, gotovo ni jedan proizvođač više ne pravi i ne prodaje šrafcigere označene kao “JIS”, samo “Phillips ISO 8764-1, 2”. Neki možda spomenu (još i) “DIN 5260-PH”, ali ne i “JIS”.

Kako onda možete znati da li šrafciger dobro radi sa JIS šrafovima, i da ne ispada prelako iz Phillips šrafova?

Još uvek se svodi na probanje. Planiram pretresti ovaj članak sa lokalnim proizvođačima i distributerima alata, da vidim imaju li oni neko univerzalnije rešenje. Do tada, ostaje preporuka koju sam lično proverio, i par u koje se dosta majstora “kune” (Amazon affiliate linkovi):

Wera Kraftform Stainless 3350 PH 2
Wera Kraftform Stainless 3350 PH 2 – Amazon affiliate link
Ovaj ja koristim 🙂
Slika 9
Vessel 900 Series standard JIS šrafcigeri
Vessel 900 Series standard JIS šrafcigeri
Amazon affiliate link – ovaj model nisam probao
Ažuriranje 2023:
Nabavio sam set ovih šrafcigera – dobri su.
Vrhovi nisu ništa lošiji (ali ni bolji) od gore-prikazanog Wera šrafcigera, ali više mi se sviđa kako drška na Wera šrafcigeru leži u ruci, pogotovo ako treba da primenjujem veći obrtni momenat na više od par grugova.
Opet, sviđa mi se što je gornji deo “cevi” nazubljen, za lakše brzo okretanje kada je šraf labav. 🙂
Slika 10


Vessel takođe pravi i “ručne udarne” JIS šrafcigere, za jako zapekle šrafove:

Vessel 980 Impacta Series standard JIS šrafcigeri
Vessel 980 Impacta Series standard JIS šrafcigeri
Slika 11

Gore-prikazani Vessel udarni šrafciger nisam probao, ali sam nabavio Wera Kraftform Kompakt 900 udarni šrafciger. Odličan je pošto se može i zaključati, da se isključi režim automatskog odšrafljivanja pri udarcu (volim zveknuti par puta “u prazno” pre pokušaja odšrafljivanja, to zna da pomogne). Ovako to izgleda:

Wera Kraftform Kompakt 900 udarni šrafciger
Wera Kraftform Kompakt 900 udarni šrafciger (affiliate link sa nemačkog Amazon.de)

– Sadržaj –


5. Izvori

– Sadržaj –

11 misli o “Filips, JIS i Pozidriv šrafcigeri – objašnjeno”

    • Zanimljiv video – super, hvala za link. 🙂
      Inače – Phillips 2 bit sa snimka je Metabo – vrhunski su bitovi, ne habaju se brzo, kvalitetna je kutija, bitovi su obeleženi bojama (“kodirani”), ali ni oni ne drže toliko dobro na JIS šrafovima kao Wera šrafciger sa snimka.
      Ti bitovi su fenomenalni za Pozidriv, i sve ostale standarde koji postoje u setu (Torx, Imbus i sl.).
      Još samo da nađem vrhunski bit za JIS. Sudeći po ovom videu – Wiha deluje kao dobar kandidat (moram gledati gde se može naći u Srbiji).

    • Deluje mi kao da su napravili papazjaniju napuštanjem JIS standarda – pošto sad mora da se proba (da ne kažem “gleda u pasulj”) da li će šrafciger raditi OK sa “japanskim” šrafovima, ili neće.
      Predlog je dat u ovom članku – i pratećoj video demonstraciji. To sam našao na Kupujem-Prodajem, ne znam ima li još negde da neko kod nas uvozi.
      Unior Phillips šrafciger može da prođe (1, ili 2, u zavisnosti od veličine šrafa), ali je daleko od sjajnog.

  1. Odličan tekst. Svaka čast. Bavim se montažom pločastih materijala, pa mi je ov od velikog značaja.

    • Ćao Milane,

      PZ šrafciger će oštetiti PH šraf, isto kao što će PH šrafciger oštetiti PZ šraf.
      Nikako ne bih preporučio da se mešaju.

      Inače, pitanje je odlično, logično, i sad vidim da to nisam dovoljno nedvosmisleno i ukratko objasnio u članku, pa sam dodao poglavlje 3.4. Sumiranje – šta može sa čim. 🙂

      Relja

    • Haha, drago mi je da sam pomogao kao sto si i ti nama 😀 Ako si dodao cisto da se razjasni i ako mozda nema potrebe ali neka.

    • Pogledao sam prvo članak da vidim jesam li propustio odgovoriti na to pitanje. Zaključio sam da je odgovor prilično da tako kažem “posredan,” a to pitanje je jedno od suštinskih za ovu temu.

      Računam da ne škodi – a da može pomoći. Ko nema vremena čitati pažljivo od početka do kraja, može za par sekundi skočiti na “poglavlje” (praktično svaki podlaslov mojih članaka u suštini vrši funkciju poglavlja knjige) i videti suštinu.

      Mnoge članke sam popravio, preradio, neke čak pisao u potpunosti iznova – sve na osnovu povratnih informacija ljudi koji ih čitaju u potrazi za informacijama. Što kaže naš narod: “dve glave su pametnije od jedne.” 🙂

  2. Napomenuo bih samo da se Pozidriv koristi pretežno u stolariji za “holc” šrafove (koji imaju prilagođen navoj za delimično urezivanje u materijal), a da je Philips za “mašinske” šrafove.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content