KRENITE odavde

Cene servisa bicikala

Moje razmišljanje o cenama servisa bicikala, generalno. Da li su visoke, ili niske? Koliko bi to trebalo da košta?

Za primer ću uzeti podešavanje prednjeg menjača koje sam radio pre koji dan. Čovek se žalio na problem sa prednjim menjačem, teško ide ručica menjača (frikciona) u položaj za prebacivanje na najveći prednji lančanik i sama od sebe se vraća. I ja sam to namestio – “štelovanje prednjeg menjača”. Šta je to značilo, tj. šta je sve urađeno? Redom, taksativno:

  • Primanje poziva telefonom i dogovaranje termina servisa.
  • Pregled bicikla i dogovaranje šta će se raditi i po kojoj ceni.
  • Da bi se ovaj konkretno bicikl sigurno držao u stalku za servisiranje, morao sam izvući šticnu (ili staviti privremeno neku zamensku iz servisa).
  • Izvlačenje šticne podrazumeva da se prvo trakom markira dokle je bila umetnuta, kako bi se posle vratila na istu visinu.
  • Prilikom izvlačenja, primetio sam da ima rđe, te sam iskoristio priliku da namažem malo montažne paste na nju, kako bih sprečio da zapekne.
  • Problem sa ručicom menjača je bio usled loše montirane sajle na menjaču, zakačene sa pogrešne strane, pa nije postojala dovoljno jaka poluga za povlačenje – zbog toga je opruga menjača vukla ručicu menjača uvek ka dole.
Fiksiranje sajle prednjeg menjača - neispravno
Fiksiranje sajle prednjeg menjača – neispravno
  • Nakon nameštanja i zatezanja sajle sa prave strane, trebalo je podesiti njenu zategnutost pomoću burenceta za fino štelovanje (napravio sam detaljan video o tome kako naštelovati menjače bicikla). I staviti kapicu na kraj sajle, kako se ista ne bi licnala, jer nije bilo kapice (morao sam i malo skratiti sajlu, da skinem izlicnati deo).
  • Pivoti menjača su podmazani finim uljem.
  • Probna vožnja je neophodna, koliko god zahvat bio “sitan i jednostavan”, jer se inače propusti mogu potkrasti. Naravno, pre toga sam morao podmazati lanac (koji je bio skroz suv) i naduvati gume (koje nisu bile ni blizu dovoljno naduvane).
  • Ostaje još jedan telefonski poziv i dogovor oko preuzimanja bicikla.

Ako neko pita šta je rađeno? “Namestio mi je prednji menjač”.
U zavisnosti od toga s kim pričate, može uslediti i komentar tipa: “Koliko naplaćuju za to? To je posao od 5 minuta, ima tutorijal na YouTube…”

Naravno da servis bicikala nije “nuklearna fizika” i da većina ljudi, ako posveti dovoljno vremena i truda, može to naučiti kako se radi i sami servisirati svoj bicikl.. uz nabavku odgovarajućeg alata. Ovaj sajt i BikeGremlin YouTube kanal su posvećeni upravo tome. Ipak, ako to radi neko drugi, normalno je da ljudi naplate za svoje vreme.

Uz potrošeno vreme, servisi plaćaju i poreze, doprinose, osiguranja, bolovanja radnika, uz alat koji je sve skuplji i sve raznovrsniji (nestandardniji) kako se nove stvari pojavljuju. O ovome planiram posebno pisati.

Konačno, iz mog iskustva, cene se formiraju na osnovu nekog prosečnog potrebnog vremena. Nekad posao prođe iznenađujuće glatko i brzo, ali nekad jedan zapekli šraf dovodi do toga da se rutinski posao od pet minuta otegne u (više)časovno mučenje, bez mogućnosti da se za to išta naplati. Lično mislim da bi većina mehaničara bili sretni da mogu naplatiti dogovorenu cenu po satu – koliko god malo, ili puno vremena da traži konkretan dogovoreni posao. Ali to je loše po klijenta, jer ne može unapred znati koliko će popravka izaći.

Poenta ove priče je da posao mehaničara bicikala nije naročito dobro plaćen. Nevezano za to koliko tačno naplati, mehaničar za svoj sat vrlo verovatno ne naplaćuje (ne zarađuje) više od Vas. Glavna razlika između dobrih i loših mehaničara je u tome da li posao urade kako treba, ili se isti mora ponovo raditi. Barem je takvo moje mišljenje i iskustvo.

Volim se šaliti da je mehaničar bicikala čovek koji sa koferom alata u vrednosti od 5.000 evra, seda u auto od 500 evra, da bi zaradio 50 evra. 🙂

Koga intersuje, u posebnom članku sam pisao nešto opširnije o samom poslu mehaničara bicikala.

3 misli o “Cene servisa bicikala”

  1. Ruku na srce na prste se mogu izbrojati dobri bajs majstori.Moje misljenje je da ti nabedjeni nazovi majstori i kvare pravu sliku korekrnog majstora kojih ima.Znaci korektna ako musterija zeli da plati koliko realno kosta popravka obicno zbog tih nazovi majstora gubi poverenje. Ima i veliki broj da ne kazem vecina kojoj koliko god majstor kaze da kosta popravka negoduju i mnogo im je, zato treba zaista pronaci tog pravog majstora postovati njegov rad i umece i eto obostranog zadovoljstva! Zaista ne moze svako biti niti majstor niti covek.

  2. Poštovanje Relja.

    Unapred izvinjenje ako ovo nije mesto za ovo pitanje, ali probaću ☺️
    Izuzetno mi se sviđa Vaš pristup i koliko ste posvećeni i detaljni pa me interesuje da li može kod Vas da se doveze bicikl na servis, popravku ili možete da mi nekog preporučite u Beogradu (Zemun, Novi Beograd).
    Pitanje postavljam jer mi niko ne uliva poverenje i uvek imam utisak da bi nešto menjali samo da bi naplatili, a ne zato što je neophodno.
    Dakle, nije problem platiti koliko god treba, ali samo da znam da je to neko kvalitetan i pošten.

    Hvala unapred

    Veliki pozdrav

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content