Home » Ocene » Alati » Stalci za servis i centriranje » Stalak za servis bicikala (uradi sam)

Stalak za servis bicikala (uradi sam)

Ažurirano: 28/09/2020.

Prikaz stalka za popravku bicikala, pravljenog u “kućnoj radinosti”. Uz dimenzije – ako nekom pomažu kako bi mogao sam napraviti.

Sadržaj:

  1. Uvod i tržište stalaka za servis bicikala
  2. Acin stalak za popravku bicikala, uz moju dopunu
  3. Moji naknadni dodaci stalku za popravku
  4. Dimenzije za samostalnu izradu stalka za servis bicikala
  5. Moj utisak – ocena


1. Uvod i tržište stalaka za servis bicikala

Davno sam zaključio da su električni bicikli budućnost. Baterije i elektromotor dosta otežavaju električne bicikle, tako da sam tražio stalak koji može nositi i nekih 50 kila ako treba.

Stalci koji se mogu kupiti na tržištu su dosta skupi, a ne deluju previše robusno. Ali primetio sam “uradi sam” “modele” stalaka, koji su izgledali veoma slično, u nekoliko bicikl servisa u mom gradu (Novi Sad).

Pošto nisam vičan varenju, raspitao sam se ko je to napravio (majstor Aca iz Vector bicikala) i pitao može li meni napraviti jedan. Koštao me je na kraju oko 70 evra.


2. Acin stalak za popravku bicikala, uz moju dopunu

Pošto je pod u mojoj radionici sa blagom kosinom (za odvod vode), tražio sam dodatno ojačanje osnove, kako bi bila stabilnija, tako da je dodata još jedna cev na zadnjem delu podnožja stalka. Ovako je to izgledalo u konačnoj izvedbi (kasnije sam ga još dorađivao, o tome u nastavku):

Prvobitna verzija stalka za popravku bicikala
Slika 1


3. Moji naknadni dodaci stalku za popravku

Želeo sam napraviti neke kuke za kačenje alata, da bude pri ruci. To sam uradio na sledeći način:

Prvo sam izbušio rupe na vertikalnoj cevi stalka, na mestima za koja sam procenio da bi mi bila zgodna. Bušio sam rupe za urezivanje navoja šrafova debljine 4, 5 i 6 mm. Koristan spisak prečnika za navoje šrafova. Tako da sam bušio rupe prečnika 3,3 mm (za 4 mm šrafove – M4), 4,2 mm (za 5 mm šrafove – M5) i 5 mm (za 6 mm šrafove).

Bušenje rupa na stalku
Slika 2


Vertikalna cev stalka je čelična, veoma debelih zidova (i prilično velikog prečnika), tako da je ovo nije nešto bitno oslabilo. Sledeće na redu je bilo urezivanje navoja unutar izbušenih rupa.

Urezivanje navoja unutar rupa na stalku
Slika 3


Park Tool nosač ureznica veličine od M4 do M12 i komplet M4 ureznica (Amazon affiliate linkovi).

Kako bi i manji alati mogli lakše da se kače, obrusio sam glave većine šrafova, na prečnik tek nešto veći od tela šrafa (koliko je neophodno za pristup šrafcigerom za zavrtanje).

Brušenje glave šrafa
Slika 4


Na veći deo tela šrafa sam stavio termo bužir i zagrejao ga da se lepo uhvati – hteo sam izbeći klizanje i grebanje na ovaj način.

Stavljanje termo-bužira na telo šrafa
Slika 5


Stavio sam maticu koja treba da izigrava kontra-maticu, i dodao lepak za navoje, za svaki slučaj, kako bi šrafovi ostali fiksirani nakon zavrtanja.

Kontra matica i plavi Loctite 242 lepak za navoje
Slika 6


Amazon affiliate link za kupovinu Loctite 242 lepka za navoje.

Uvrnuo sam šrafove do kontra matica, a onda, držeći šrafcigerom šraf u mestu, ključem zategao kontra-matice. Nakon 24 časa za sušenje lepka, kuke za alat su bile spremne za upotrebu. 🙂

Kuka za alat montirana na stalak i spremna za upotrebu
Slika 7


Naravno, planirao sam i malu posudu za sitnije delove. Za to sam iskoristio čvrst poklopac stare kutijice Unior alata. Dodao sam jak L profil pre šrafljenja svega tako zajedno u stalak za popravku bicikala.

Posuda za sitne delove montirana na stalak
Slika 8


Bliži prikaz kako je to urađeno:

Obrušena ivica da prati krivinu stuba stalka (1) i L ojačanje preko kojeg je sve zašrafljeno (2)
Slika 9


Prikaz gotovog stalka, sa opisom funkcionalnosti, dao sam na BikeGremlin Bicikli YouTube kanalu:

Prikaz mog stalka za servis bicikala


Dobar je, koristim ga. 🙂


4. Dimenzije za samostalnu izradu stalka za servis bicikala

Već sam ljudima slao dimenzije, ali mislim da je bolje ovako u članku ih objaviti, za sve koji hoće napraviti sebi ovakav stalak. Za sva pitanja koristite sekciju za komentare u dnu (kako postaviti pitanje).

Dimenzije su obeležene u santimetrima (cm), ako nije drugačije naznačeno.

Dimenzije osnove stalka
Slika 10
Visina stalka za servis
Slika 11
Dimenzije “šape” za držanje bicikala


5. Moj utisak – ocena

Koristim ovaj stalak godinama. Pravljen je onako kako meni odgovara i odlično me služi. Jak, stabilan, zgodan za upotrebu.

Mane?

  • Veća težina, pa nije najzgodniji za nošenje, iako se mehanizam sa šapom može odvojiti (ali je stabilan na svakom terenu).
  • Nije podesiv po visini. Ovo mi izuzetno retko zatreba, a sa tom opcijom bi bilo teško ubaciti i sve kuke alata i posudu za sitne delove.

Ako želite ovakav stalak, čujte se sa Acom i dogovorite (ja od ovoga nemam nikakvu zaradu, niti se išta mešam u dogovore, a cena ovakvog stalka bi bila oko 100 evra kaže Aca):

Aleksandar Abadžin
+381642230729

Podeli ovaj članak...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.