KRENITE odavde

Hvatovi drumskog kormana

Ovaj članak objašnjava kakvi sve hvatovi drumskog kormana postoje. Jedna od glavnih prednosti drumskog kormana je što omogućava više različitih hvatova, odnosno položaja šaka, ruku i tela. Korman treba podesiti tako da svi budu udobni. Tada je moguće menjati položaj sedenja u toku vožnje, za veću udobnost, bolju upravljivost, aerodinamičniji položaj – spram trenutnih prioriteta. U nedostatku domaće, biće korištena engleska terminologija za same hvatove.

Za objašnjenje kako podesiti drumski korman za udobnu i funkcionalnu upotrebu (promena visine, ugla i sl.), videti članak: Podešavanje drumskog kormana.

Sadržaj:

  1. Top
  2. Hoods
  3. Rampe
  4. Dropovi a) – hooks
  5. Dropovi b) – dropovi u užem smislu reči


1. Top

Hvat na ravnom, gornjem delu kormana. Daje najuspravniji položaj sedenja. Dobar za opuštenu laganu vožnju po ravnom putu. Odličan i za duge spore uspone (u sedećem položaju). Takođe je i najnestabilniji hvat. Kočnice se teško dohvate iz tog položaja. Zato nije dobar za brzu vožnju, u saobraćaju, na nepreglednom ili neravnom putu. Iskusni vozači koriste varijaciju ovog položaja za brze spusteve na nizbrdicama, ali nije preporučiv za početnike.

– Sadržaj –


2. Hoods

Hvat je najvećim delom na samim ručicama. Moderne integrisane ručice kočnica/menjača imaju na sebi ergonomski oblikovan hvat.

Ovaj hvat pruža kompromis između dobre kontrole, aerodinamičnosti i udobnijeg, uspravnijeg položaja. 90% biciklista provodi 90% vremena u ovom položaju. Odličan za manje agresivnu vožnju po ravnom, kao i za uzbrdice – bilo sedeći, ili stojeći.

– Sadržaj –


3. Rampe

3-ramps
3. Rampe

Prelazni položaj između vrha kormana (1) i hoods (2). Prihvatljiviji nivo kontrole bicikla, uz i dalje dosta uspravan i opušten položaj. Ipak, ni iz ovog položaja se ne mogu odmah dohvatiti kočnice.

– Sadržaj –


4. Dropovi a)  – hooks

Hvat na kosom delu kormana, gotovo odmah iza ručica. Uglavnom se i ovo zove “dropovi”. Hvat u kojem bi trebalo da je najlakše dohvatiti ručice kočnica i iz kog je moguće najjače kočenje. Omogućava aerodinamičan položaj, sa nisko spuštenim torzom. Prenosi više težine na prednji točak, olakšavajući upravljanje. Položaj za agresivnu vožnju, spusteve niz brdo, sprintanje.

– Sadržaj –


5. Dropovi b) – dropovi u užem smislu reči

5. Dropovi
5. Dropovi

Hvat na najnižem delu kormana. Dosta stabilan i aerodinamičan hvat, ali je iz njega nemoguće dohvatiti ručice kočnica. Ako je sve na biciklu podešeno kako treba, ovo je jedan od najudobnijih hvatova.

Sumiranje na slici ispod, jedino fali hoods, jer na kormanu sa slike nisu montirane ručice kočnica. 1. tops, (2. hoods) 3. rampe, 4 hooks, 5 dropovi:

drop_Bar_parts

– Sadržaj –

8 misli o “Hvatovi drumskog kormana”

  1. Postovani,

    Posto se sam vec dosta dugo mucim kako bih podesio bicikl, prvo MTB a od prosle sezone imam i drumas, interesuje me da li radite bike fiting. Konkretno trnu mi prsti na oba bajsa, obe ruke, a kod drumasa kada sam u tzv “hooks” polozaju na nizbrdici posle 100 m bukvalno ne osecam sake. Uzeo sam skoro lulu za 2 cm kracu ali isti problem imam i dalje. Sediste sam podesio po visini po formuli duzina nogu x 0,886 a sa viskom sam odredio polozaja napred nazad.
    Bio bih vrlo zahvalan za neki savet.

    Hvala unapred na odgovoru,

    Marko

  2. Poštovani,
    Videla sam dobar polovan, muški bicikl za ne mnogo, generalno, velike pare sa ramom od 48cm i širinom kormana od 42cm. Zanima me da li je to veliki bicikl za moju visinu od 164cm i širinu ramena od oko 40cm (tek treba sa izmerim). Baš mi treba pomoć oko toga.. Nisam sigurna da li bi bolje bilo da uzmem sa užim volanom..
    Hvala puno na odgovoru,
    Irina

    • Širina kormana je u priličnoj meri individualna stvar, isto važi i za izbor veličine i geometrije rama. Tako da je ovo što pišem genearalno.

      Širina od 42 cm nije neka baš ogromna, tako da najverovatnije da neće smetati za širinu ramena od 40 cm. Naravno, “sigurica” je da se uzme širina kormana koja odgovara širini kormana, barem kao sigurno ne previše neodgovarajuća polazna tačka. Ovako, ako volite uže kormane, a ovaj korman nije ni iste širine kao ramena, već nešto širi, veća je verovatnoća da neće odgovarati. Sa druge strane, ako volite šire kormane (zgodno za vožnju uzbrdo), onda će ova širina biti još bolja, nego da uzmete 40 cm. Ne znam koliko sam dobro objasnio šta želim reći, mogu pojasniti ako treba.

      Za ram je slična priča. Jedini siguran način je da se proba neki ram čija veličina odgovara, pa da mu se uzmu mere i traži neki sličnih dimenzija. Proceduru sam objasnio u ovom članku:
      https://bicikl.bikegremlin.com/category/osnove/podesavanje/

      U tom članku je linkovan i drugi koji objašnjava zašto “48 cm veličina” ne znači mnogo – jer puno toga zavisi od geometrije. Da, zakomplikovali su stvari – kao i u svim drugim aspektima biciklizma.
      Ipak, ako nemam ni jedan drugi podatak, najbolje “pogađanje” u tom slučaju je da 48 cm neće biti prevelik za žensku osobu visine 164 cm.

      Nadam se da sam bar nešto pomogao. 🙂
      Relja

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content