Home » Osnove » Biciklistički rečnik » Pitanja & Odgovori

Pitanja & Odgovori

Ažurirano: 04/11/2020.

U dnu ove stranice, u polju za komentare, možete pitati šta vas zanima. Uz molbu: pre postavljanja pitanja, probajte pretragu na sajtu – možda već postoji odgovor:

Pretraga sajta BikeGremlin
Pretraga sajta BikeGremlin


U sekciji za komentare ispod, pitanje možete postaviti i anonimno – jednostavno unesite ime koje god želite.
Pravila za postavljanje pitanja i komentara.

Odgovaram čim stignem – ali u zavisnosti od obaveza, to može potrajati i preko nedelju dana. Ako je pitanje baš hitno, ili želite privatne 1 na 1 konsultacije, vidite moju stranicu za konsultacije.

Spisak poslednjih 100 komentara na sajtu

Podeli ovaj članak...

20 misli o “Pitanja & Odgovori”

 1. Poštovani Relja,

  Prvo da Vam se zahvalim na sajtu i svim Vašim klipovima u kojima detaljno dajete sva objašnjenja u vezi održavanja, popravljanja i zamene delova na bicikli, kao i nasvim korisnim tekstovima koje sam dosad uspeo da pročitam. Verujem da sam samo jedan u masi koji Vam se zahvaljuje, što je potvrda da radite dobru i korisnu stvar. Svaka čast!

  Obraćam Vam se jer mi treba savet za moj bicikl. Ja imam drumac, GIANT karbonski ram, sa sledećim delovima:

  Zadnji menjač: Campagnolo Mirage,

  Prednji pogon: Shimano 600 (53-39)

  Prednji menjač: Campagnolo Record

  Šifteri: Campagnolo Mirage

  Kočnice: Shimano 600

  Zadnja nabla: Miche Magnum team, 36 rupa

  Kaseta: Capagnolo, 9 brzina (26, 24, 22, 20, 19, 17, 15, 14, 12)

  S obzirom da je počeo da preskače u vožnji, jasno je da treba da zamenim kasetu i lanac, za početak. Ako to ne bude rešilo problem, moraću i prednji pogon. S obzirom da imam problem sa nabavkom Campagnolo delova, ja bih prešao na Shimano (da li mislite da grešim?). Svestan sam da to traži da se svi ključni delovi menjaju (menjači i šifteri, nabla i kaseta, novi točak). Plan mi je da to radim u nekim fazama, kako bih lakše podneo finansijski momenat.
  Moje pitanje je da li mogu da zamenim postojeću nablu sa, na primer SHIMANO SORA FH-RS300 8-10 BRZINA, 36 rupa, s obzirom da je OLD na mojoj 120 mm, a na shimanovoj 130 mm. Doduše, kod mene postoji nešto što pretpostavljam da su neki spejsri (šaljem i sliku da se bolje vidi). Naravno, vrlo sam spreman da čujem i neki vaš predlog u vezi delova.
  Napominjem da su moje biciklističke sklonosti skromne kao amatera, entuzijaste koji pređe oko 150 km nedeljno.

  Hvala!
  S poštovanjem
  nor11000

  Odgovori
  • Prelazak na Shimano je po meni dobar izbor, pošto su Campagnolo delovi puno skuplji, a teži za nabaviti (pogotovo u Srbiji, ali ni napolju nije tako lako kao sa Shimano delovima).

   Campagnolo kasete ne mogu se montirati na nable koje prihvataju Shimano kasete (i obrnuto).
   Isto tako, Campagnolo šifteri (i menjači) ne rade lepo sa Shimano kasetama – najčešće.
   Što u izvesnoj meri komplikuje situaciju.

   Zamena kasete za Shimano bi tražila odmah i zamenu zadnjeg točka (tj. nable), kao i šiftera, a i menjača.
   Ono što se može uraditi (po informacijama koje imam, radi sasvim dobro, iako nije idealno) je sledeće:
   Rastavljanje stare Campagnolo kasete.
   Rastavljanje nove Shimano kasete.
   Pakovanje nove Shimano kasete sa spejserima uzetih sa stare Campagnolo kasete.

   Na taj način, pored samog točka (nable) i delova koji su već pohabani i za zamenu (kaseta i lanac), šifter i menjač se mogu ostaviti od stare, Campagnolo grupe.

   Što nas dovodi do druge “začkoljice” – širina nable.
   120 mm je stari standard, čudi me da postoji karbonski ram sa zadnjim dropom širine 120 mm. To bih svakako premerio da proverim. Ako je drop širine od 127,5 mm do 132,5 mm – onda super, nabla sa OLD 130 mm će pasovati bez problema.

   Ako to nije slučaj, onda se stvar komplikuje. Kod nable sa šupljom osovinom, čak i ako se izvadi neki spejser, osovina će možda štrčati previše ka napolje, pa neće moći dobro da se zabrave brzom spojkom (quick release). To bih proverio tako što izmerim spoljnu dimenziju dropova. Ako je barem 129 mm, onda će se moći zabraviti (Shimano QR zatvarači imaju malo upuštene krajeve, pa ako osovina štrči do 0,5 mm, i dalje se mogu pritisnuti lepo uz ram, najčešće).

   Dodatna mana vađenja spejsera je što se točak mora centrirati navlačenjem felne ka desno (pošto se spejseri mogu skidati samo sa leve strane, sa desne strane mora ostati mesta za kasetu). To traži dotezanje žbica sa desne strane, a i dodatno slabi zadnji točak. O tome sam pisao u članku o prednostima i manama 1x sistema.

   Kod čeličnih ramova, dropovi se mogu razvući i poravnati na željenu širinu. Kod aluminijumskih i karbonskih, ovo nije preporučivo (oštetiće se ram). Tako da ostaje prerada nable i točka, uz prihvatanje mogućnosti da ne podnosi baš najbolje bočna opterećenja, a i da je inače točak nešto slabiji (leve žbice će biti puno manje zategnute). To se da prevazići korištenjem veoma jake felne, kao i korištenjem žbica tanjenih na sredini, barem za levu stranu nable.

   Nadam se da sam dovoljno dobro objasnio sve – ako treba nešto da se dopuni, pitajte. 🙂

  • Pozdrav Relja

   Unaprijed se zahvaljujem na pomoci!

   Naime imam kompletnu Sora grupa na bajku, samo zadnji mjenjac mi je Tiagra 4700. trenutno imam kazetu 9 brzina 11-32, mislio sam staviti 11-40 – 10 brzina kazetu, da li znas da li je to moguce jer jedan majstor kojeg sam zvao rekao je da se to ne moze napraviti bez da mjenjam rucicu mjenjaca koja je sora, a drugi mi je rekao da se veca kazeta uopce ne moze staviti ni 9 ni 10 brzina ako je veci broj zubi.Takodjer me zanima ako ne moze 10 brzina 11-40, da li mogu staviti 9 brzina 11-36 ili 11-40 da ne moram mjenjat rucicu mjenjaca.

   Da li trebam koristi extender zadnjeg mjenjaca https://m.aliexpress.com/item/32893307679.html?pid=808_0000_0131&spm=a2g0n.search-amp.list.32893307679&aff_trace_key=&aff_platform=msite&m_page_id=9530FCW-WdnXKZ7Gnk73dIyhl1j9-PkA_hKy4OW-wEgefnyl0NTQsV7fOGfbKXN5ov241596230785449&browser_id=8526597d68bd44208a2cf39ae5103897&is_c=Y

   Frame type: A2-SL compact double-butted alloy w/ hydroformed top tube & down tube, integrated head tube, double water bottle mounts, A2-SL alloy tapered seatstays/chainstays w/ rack mount, forged-road dropout w/ 1 eyelet and replaceable derailleur hanger
   Fork type: FC-770 carbon integrated w/ 1 1/8″ alloy steerer
   Rims type : Vera Corsa DPM27, double wall, 700C
   Hub front: Formula, 24h
   Hub rear: Formula, 32h
   Tyres: Vera Helios, 700 x 25, 60tpi
   Front derailleur: Shimano Sora
   Rear derailleur: Shimano Tiagra, 9/10-speed
   Crankset: FSA Tempo, 50/34T
   Cassette: Shimano HG50 , 11-32T, 9-speed
   Pedals: Shimano
   Bottom bracket: FSA, sealed cartridge bearing
   Seat post: Oval Concepts 300, 3D-forged 6061 alloy, 27.2mm, double-bolt micro-adjust
   Saddle: Oval Concepts R300 w/ steel rails
   Handlebars: Oval Concepts 301, butted 6061 alloy, 31.8mm
   Stem: Oval Concepts 313, 6061 3D-forged alloy, 31.8mm, +/- 7°
   Headset: FSA, 1 1/8″ integrated
   Brakes: Alloy dual pivot, 47mm-57mm reach, rim calipers
   Chain: KMC X9, 9-speed

  • Poslušao bih majstora i Vojka! 🙂
   OK, malo šale, a evo odgovora:

   – Ukratko –
   Menjač i ručica menjača, kao i kaseta, moraju biti kompatibilni (tj. usaglašeni).
   Dakle – za 10 brzina pozadi, moraće 4700 menjač (sa dužim kavezom ako se koristi veća kaseta) i 4700 ručica menjača.
   Za 9 brzina – moraće menjač za 6 do 9 brzina (svi Shimano pasuju), ili stariji drumski 10-fazni menjač (105 za 10 brzina, ili Ultegra za 10 brzina).

   Za 40 i više zuba pozadi, najčešće je potrebno staviti taj produžetak kuke zadnjeg menjača. Takođe, kako bi menjač mogao pokupiti sav višak lanca, poželjno je da bude dužeg kaveza, ako se koristi “velika” kaseta. Poželjno je i lanac da bude duži.

   – Puno opširnije –
   (po principu daj čoveku burek i nahranićeš ga za jedan dan, daj mu burek sa sirom i Bosanci će ga celog života ubeđivati da to ne postoji 🙂 ):

   Optimalna dužina lanca za bicikle sa brzinama (i šta ako je predugačak za menjač, ili prekratak za lančanike).

   Napisao sam niz članaka o kompatibilnosti (tj. šta se sa čim može kombinovati).
   Ovo je neka vrsta uputstva kako koristiti te članke – da čovek može sam za sebe videti šta je bolje, šta se više isplati i sl, u zavisnosti od raspoloživih delova:
   Uvod u kompatibilnost delova pogonskog sklopa bicikla

   Ukratko: menjač Tiagra 4700 traži više povlačenja sajle za 1mm pomeranja menjača, u odnosu na menjače za 9 brzina.
   Zbog toga, čak i sa kasetom za 9 brzina pozadi, uz šifter za 9 brzina, taj menjač će se pomerati premalo za svaki klik šiftera, pa neće dobro menjati brzine.

   Slično važi i za kasetu sa 10 brzina, uz ručicu menjača za 9 brzina. Ona, u kombinaciji sa menjačem za 9 brzina, povlači sajle tačno koliko treba da se menjač premesti sa jednog, do drugog lančanika.
   Međutim, ako se stavi kaseta za 10 brzina, tu su lančanici gušće poslagani, pa će pomeranje menjača sa svakim klikom šiftera biti preterano – pa opet neće raditi lepo.

   U gore linkovanim člancima postoje tabele, na kraju svakog članka – sa podacima koliko mm sajle vuku šifteri po jednom kliku, za koliko mm se menjač pomera po 1 mm povlačenju sajle, kao i o tome na koliko mm su poslagani lančanici na kojim kasetama.
   Jednostavnom aritmetikom, mogu se izračunati kombinacije koje nisu standardne, ali rade – bitno je samo da:
   [povlačenje sajle šiftera] * [pomeranje menjača po 1 mm povlačenja sajle] = [razmak na kojem su poslagani lančanici kasete].

   Poseban članak objašnjava detaljno zadnji menjač bicikla.
   Tu sam objasnio šta je to kapacitet menjača, kao i druga ograničenja, poput veličine najvećeg lančanika koji menjač može obuhvatiti.
   Specifikacije proizvođača za najveći lančanik budu često previše “konzervativne”, tj. menjač često hoće da obuhvati i 2 zuba više, ali ako se ide dosta preko toga, onda će verovatno morati da se stavi, ili menjač sa dužim kavezom (koji može obuhvatiti veći lančanik), ili pomenuti ekstender zadnjeg menjača (nekad i jedno i drugo).

   Sad, pošto sam i sam radoznao za ovu konkretnu kombinaciju, malo sam računao, po tabelama:

   9fazna kaseta ima lančanike složene na 4,35 mm.
   9faz. šifter povlači 2,5 mm sajle, a menjač ima indeks pomeraja 1,7, dakle: 2,5 mm *1,7 = 4,25 mm – što znači da moji podaci iz tabele nisu precizni u delić mm, trebalo bi da se dobije 4,35, mada u nedostatku zvaničnih podataka proizvođača, merenje nije uvek savšreno precizno.

   Tiagra 4700 menjač ima indeks pomeraja 1,4, a 10-fazna kaseta ima lančanike složene na 3,95 mm.

   Ako se taj menjač upari sa 9-faznim šifterom, dobija se:
   2,5 mm * 1,4 = 3,5 mm
   To je dosta manje od 3,95, tako da ne verujem da će raditi sa 10-faznom kasetom.

   Nadam se da sam dobro objasnio, ali ako ima još pitanja, tu sam. 🙂

 2. Aha, ja sam bio malo nprecizan u svom tekstu. Tek kada sam pročitao Vaš odgovor, shvatio sam gde sam bio neprecizan. Naime, moja nabla je starija i našao sam na internetu negde podatak da je OLD 120 mm, pa sam to tako i naveo. Međutim, izmerio sam šublerom rastojanje na zadnjem dropu na mom biciklu i iznosi 132 mm. Zaključujem da ne bi trebalo da bude problema kod menjanja nable.

  U svakom slučaju, vrlo jasan odgovor ste dali i hvala još jednom.

  Odgovori
  • Za svaki slučaj, da pitam kako se kači menjač – ako je na kuku, onda treba tražiti menjač sa kukom (videti članak zadnji menjač bicikla ).

   Ako je kaseta sa 14 do 28 zuba, radiće svaki od njih.
   Ako je sa 11 (ili 12) do 32 (ili 34) i sl, onda će raditi oni kao taj pod 2 i slični.
   Opet – sve pod uslovom da na ramu postoji kuka na koju se šrafi ovaj menjač (direktno).

  • U pitanju je zadnji denjač sa montiranjem na kuku. Ima na ramu predvidjeno mesto za srafljenje.

  • Ipravka******
   U pitanju je zadnji menjač sa direktnim montiranjem. Ima na ramu predvidjeno mesto za srafljenje.

  • Ako je to slučaj, radiće svaki od navedenih menjača.
   Ni jedan nije vrhunskog kvaliteta, ali ako se ne planira stavljanje kasete sa više zuba (tipa 14-32 i sl.), onda bih uzeo najjeftiniji od njih.
   Ako se želi mogućnost montiranja i kasete sa više zuba, onda bih uzeo menjač pod 2.

 3. Pozdrav imam problem sa zadnjom nablom ne mogu da nadjem kontabilnu nablu za sram 406. Ako imas neki savet ili predlog dobro bi dosao…. Pozdrav

  Odgovori
  • Kakva je to nabla? Tj:
   Prednja, ili zadnja?
   Koliko je široka (strane koje naležu na unutrašnji deo rama)?
   Kako se kači – quick release, ili puna osovina, ili thru osovina (šuplja koja se kači u ram)?
   Ako ima disk kočnicu – da li se disk kači sa 6 šrafova, ili samo jednom maticom (centerlock)?
   Ako je zadnja – koliko lančanika ima pozadi na biciklu?

  • To je quick-release kasetna zadnja nabla, na koju se disk montira pomoću 6 šrafova.
   Sa 32 žbice.
   Za 8 do 11 brzina MTB kasete.
   Širine 135 mm.

   Sa tim podacima bi u bici-radnjama trebalo da znaju šta da (pro)daju.

   Na primer: ovako nešto će odgovarati (Planet Bike kaže da nije na stanju, ali vredi videti po ostalim radnjama):
   https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/glavcine/nabla-zadnja-shimano-deore-xt-fh-m756a-32h-8-10-brzina-disk-6-bolt-crna-1.html

   Na žalost, ne mogu sa sigurnošću reći hoće li odgovarati stare žbice. Treba premeriti postojeću nablu, pa uporediti sa dimenzijama nove. Pogotovo širinu prihvata za žbice (tj. prečnik kruga na kojem su poslagane rupe za žbice). Kako se meri nabla. Ne pamtim te stvari – mada sam počeo zapisivati dimenzije nabli, to je još samo mali broj od relativno skoro.

   Krypton felne sa Quando nablama (Fanatic i Vector u NS to prodaju) se često mogu naći da su za kasetnu glavu, sa prihvatom za disk na 6 šrafova. Tako da je to OK budžet opcija (ceo točak je oko 4000, bez potrebe za pretplitanjem točka).

 4. Apsolutno se slazem sa tobo tako sam i ja mislio. Iskreno potrebni su mi samo lezajevi i konusi za moju staru nablu, jer sam pre neki dan poskidao da ih podmazem i video sam da su poceli da gube cementaciju. (konusi) tako da sam krenu dalje da vidim sta bi jos mogao da sredim . Posto sam vec menjo lezajeve i konuse isto ovako , bio sam narucio slicnu nablu bez diska ( sa istom sirinom i debljinom shimano deore ) pa rekoh sebi da iskorostim ( gde dodje kaseta ne znam kako se zove 😀 ). Odvio sam taj deo sa nove nable i video da je zenski, takod a sam skinuo sa moje stare nable i video da je muski i plus skroz drugacije se monitra samim tim i skida.
  Zanima ma me da li je i ova ti sto si je naveo zenskog pola?

  Odgovori
  • Konusi često ne odgovaraju kada se uzimaju sa drugih modela nabli. Nekad su dovoljno slični, nekad nisu. Kako po pitanju širine – što se da nadomestiti različitim platnama / maticama, tako i po pitanju krivine po kojoj idu kuglice (što se ne da nadomestiti).

   Ako se menja ceo freehub mehanizam (ako je šolja u njemu oštećena), onda je isto “zabavno”. Treba skinuti originalni, pa videti ko pravi takav. Plašim se da će za to odgovarati samo deo istog proizvođača.

 5. Da toga sam se i ja plasio. Usustini javicu ovde sta sam i kako sam napravio .
  Najbolje bi bilo da ovu novu nablu koju narucim da je prepredem, ali ja to ne znam. Gledao sam tvoj video na you tube. Deluje mi bas komplikovano. 😀

  Odgovori

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.